Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Očištěnou kachnu potřu směsí soli, kmínu, zázvoru a badyánu, dám do skleněné mísy, která snese vysokou teplotu a nechám nejlépe do druhého dne v chladu odležet. Druhý den mísu vložím na pařák do kastrolu, přidám pórek nakrájený na větší kousky, sójovou omáčku a dezertní víno, přikryji poklicí a vodu přivedu k varu. Jakmile se voda vaří, ztlumím oheň a kachnu vařím v páře 3 hodiny. Nechám trochu vystydnout a vyjmu ze šťávy, kterou kachna pustila, ze šťávy odstraním tuk. Do této chvíle kachna sice sympaticky voní, ale vypadá ohromně nevzhledně, nezbývá, než ji trochu přikrášlit: V jiné nádobě nebo ve fritéze rozpálím olej a kachnu vložím do oleje. Smažím po obou stranách do krásně vzhledně a chutně vypadající červenofialové barvičky. Po osmažení ihned podávám - kachna je krásně voňavá, křupavá a zároveň krásně šťavnatá a měkká. Společně servíruji s omáčkou, kterou jsem zbavila tuku a s ďábelskou harrisou, které si každý dá do omáčky podle chuti. Místo harrisy je možné použít chilli, tabasco či co kdo rád.
Recept je z kategorií: Kachna
voňavá thajská rýže
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kachna po čínsku
moc se omlouvám, poznámka s dotazem mi nějak unikla. Velmi pozdě, ale přece tedy odpovídám: sójovka a víno se přidá do mísy před vařením v páře. V receptu už jsem to opravila. Zdravím Alis
1 příspěvek 25.1.09 03:43
V ingrediencích je ještě psaná sojová omáčka a dezertní víno, které pak už ale v receptu chybí. Asi jsem natvrdlá, kam to prosím potom patří? Až do té omáčky? Recept mě moc zaujal, tak abych něco nezkazila
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Jojo, jako kroužkový blok to vypadá, vyšly 3 díly, bohužel mi chybí ten masový. Ale i ostatní 2 jsou pozoruhodné a velmi zajímavé…
… to je asi ono! Kdysi jsem měla a vařila podle takové malé kuchařky, listy byly spojené spirálou, vzpomínám si, recept by mohl být odtud. A v dobách, kdy nebylo čínské víno, jsem ho nahrazovala panákem Cinzana či Martini (bianco) a bohémsky vlila pár lžic koňaku
Pórek dávám též, v ingrediencích jsem ho
uvedla, v postupu opomněla, napravím to.
Krásný večer
Alis
moc děkuji za slova chvály, ani ne tak kvůli sobě, ale proto, že je z tvých slov přímo hmatatelně cítit, že jste prožili u stolu krásné chvilky. A to je nad všechna slova. Po tvé ódě jsem na ni dostala také chuť, už jsem ji dlouho nedělala. Přitom je to úprava kachny, kterou dělám již skoro dvacet let, můj muž, když si může vybrat, vždycky zvolí tuto před klasickou českou se zelím a knedlíkem. Můžu se zeptat na čínské knedlíčky? Také je děláš v páře? A plníš je něčím? Čínský salát byl zelný? A vůbec, jdu ti napsat soukromou zprávu
Hezký večer a ještě hezčí víkend, Jolanko, Alis
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě jsem si vzpomněla: místo vína, které tenkrát ještě nebylo k sehnání, jsem dala trochu koňaku. Takže nyní to můžu zkusit podle originálu:-)
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Kdysi dávno jsem ji dělala (název Šantungská kachna)podle jedné čínské kuchařky. Spolu s kachnou jsem ke koření přidávala ještě pórek na kolečka. Díky za připomenutí, je čas na zopakování.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Kacicka bola fantasticka, len sa tak po nej zaprasilo a zjedli sme ju celucicku celu. Urobila som ku nej cinske knedlicky a salat a obliekla chi pao..;-) … som ju nevyprazala, ale dala do horucej rury- zhora zdola teplota- rychlo sa opiekla do zlatava chrumava..len trocha som ju popolievala..
Naj na tom je, ze nic moc roboty a je vlacna a stavnatucka stavnata a voniaaa.. bozinku ta vona ked sa zacne sirit a v bruchu muzikanti zacnu vyhravat…
Velke dik za fajn receptik Alis..;) ..hezkej vecer a usmievavy vikend..:)
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Alis i Ejo, díky za rady, s tím naporcováním to je dobrý nápad, protože tak velký kastrol s pařákem nemám, jak to vyzkouším, dám vědět. jak to těm mým 3 chlapům a samozřejmě i mně chutnalo. Už se na to těším a zdravím.
… moc děkuji za vlídná slova, ty jsi mému srdci také milá
Přeji, ať se kačica podaří!!!!
Hezký večer
A.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
1.,(lebo toto som si vsimla skor) kachnicka je uz doma a ma sa na co tesit o)) zadne ozarovani, zadne solarko, pekne v pare zdrave kachnicka nam dojde..
..pekny vecer..:)
po 2., dakujem, si mila..
díky, za odpověď Cácorce, sama bych to lépe neřekla
Ano, dnes používám mísu z varného skla,
dřív jsem měla jednu porcelánovou, která přesně pasovala do kastrolu.
Buhužel, už není.
Cácorko, kdybys měla problém s velikostí mísy a kastrolu - zkus připravit kachnu naporcovanou, ta je skladnější a zabere méně místa. Vodu jsem zatím nikdy dolévat nemusela, ale pokud by se ti náhodou vyvařila, dolévej horkou, aby se nepřesušil proces vaření v páře. Zdravím Alis
Varná miska určitě, Alis to tak asi i myslela. Pokud je kastrol přikrytý poklicí a máš jen malý plamen, voda by se neměla skoro odpařit- kastrol, do které se vejde pařák s kačicou, musí být dost velký, dolít vodu jen kdyby se náhodou vyvařila.
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Moc mě to zaujalo, zkusím - ještě k té míse - dala by se použít varná miska, z obyčejné skleněné bych měla strach, že nevydrží a jak často dolévat vodu?