Recept Jogurtový letní koláč

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jogurtový letní koláč

Úvod

jelikož jsem se nedávno naučila používat želatinu, rozhodla jsem se s ní trochu více experimentovat, výroba panna cotty je sice fajn, ale na tyhle horké dny se mi zdá konzumace čisté smetany trochu moc, v těchto dnech, to chce trochu odlehčit jídelníček. Takže jsem se rozhodla si upéct koláč, naprosto dle své chuťi …
Vznikl z toho docela lehký, ne moc sladký fajnový koláč který si navíc můžete docela slušně přizpůsobit tomu, co máte právě doma a hlavně tomu, co máte Vy rádi.

Postup

želatiny se vůbec nebojte, chce to zkusit a pak uvidíte že opravdu nejde o nic složitého. 12 plátků želatiny slouží ke ztuhnutí max. 1 litru tekutin, na to pamatujte u třetí ovocné vrstvy kde si budete mixovat svojí vlastní směs.

Želatinu namočte do studené vody asi na deset minut a když nabobtná tak jí v ruce vyždímejte, já ji pak nahřeju ve vodní lázni až se rozpustí, tento úkon trvá několik sekund, takže vše ostatní už musí být připraveno.

Korpus si připravíme tak, že ve velké míse rozdrtíme sušenky na „strouhanku“, přidáme rozpuštěné máslo, mandle a pokud chceme korpus tmavý tak přidáme i kakao. Tuto směs vyložíme do kulaté formy vyložené pečícím papírem, upěchujeme a pečeme asi deset minut ve vyhřáté troubě. Vyndáme a necháme vychladnout.

V míse si rozmácháme jogurt, kokosové mléko a vanilku, dosladíme dle vlastní chuťi a do této jogurtové směsi přidáme rozteklou želatinu, relativně rychle a svižně zamícháme do hmoty. Důležité je, aby jogurt i smetana byla v pokojové teplotě. Hmotu nalijeme na korpus a dáme do lednice aby hmota ztuhla, k našim účelům stačí tak 30 minut.

Na třetí vrstvu použijeme ovoce které právě máte, já použila třešně, maliny a zbytek višňové marmelády. Rozmixovat a zase přidat cukr dle chuťi a opět rychle a svižně přidat rozpuštěnou želatinu, množství se musí odměřit dle množství ovocné směsi. Nalít na jogurtovou vrstvu, která už je ztuhlá, dát do lednice uležet do druhého dne.

Další obrázky k postupu na :

https://sasanky.wordpress.com/

Nahlásit recept

  • 19.07.15 vloženo
  • 4405x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut + chladnutí

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • Ingredience na korpus:
  • •1 balení sušenek (bebe)
  • •150 gr másla
  • •2 lžíce mletých madlí (nemusí být)
  • Ingredience na krém :
  • •500 ml jogurtu (nejlépe pěkně tučný)
  • •200 ml kokosového mléka (lze nahradit smetanou)
  • •kaviár z vanilky
  • •cukr nebo med dle chuťi
  • •12 plátků želatiny
  • Ingeredience na třetí vrstvu :
  • •ovoce
  • •cukr
  • •3-6 plátků želatiny

Doporučená příloha

  • Kafí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

suzanka 19.07.15 14:51

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Jogurtový letní koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1140 příspěvků 27.07.15 10:48

@casino, oboje je blbost :-)
Jsem ochotna kaviárem nazývat (s výhradou :-)) asi jen toto - http://www.metoo.cz/…50c7f6850459 :-) :-)

 
casino
4480 příspěvků 26.07.15 22:15
Vanilkový kaviár?

Mně se to líbí :palec:
Zde totiž asi každý, na rozdíl např. od „lilkového kaviáru“, pochopí wocogo :-)

Příspěvek upraven 26.07.15 v 22:16

 
daduuja
1140 příspěvků 26.07.15 20:55

@suzanka určitě chutná líp :-)
Jinak si myslím, že vanilkový kaviár je blbost :-) :mavam:

 
suzanka
161 příspěvků 26.07.15 18:35

Ano, zrníčkům vanilky říkám kaviár, někde jsem to četla a zalíbilo se mi to :-) Jinak, naprostý souhlas Daduuja, určitě by stačilo 7-8 plátků želatiny, jeden pláek na 100 ml.

 
Ala_V
100 příspěvků 26.07.15 12:03

Vypadá to velice lákavě, pokusím se inspirovat. Dotaz: kaviár z vanilky je vnitřek vanilkového lusku? Ještě jsem se s tímto termínem nesetkala, omlouvám se za možná hloupý dotaz. Díky.

 
daduuja
1140 příspěvků 20.07.15 14:55

Není koláč po 12 plátkách moc tuhý? Na 700ml bych dala jen 8, ale máme rádi želatinové měkčí :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz