Recept JOGURT PRAVY

(Hodnoceno 1x) Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

JOGURT PRAVY

Postup

Takto sa pripravuje domaci jogurt na celom blizkom vychode aj s greckom a iranom a tureckom a severnou afrikou dokopy. Pravy, husty, domaci, zivy, biely , zdravy jogurt. Do vody zamiesame susene mlieko a zahrejeme na teplotu 40 st. C. Primeranu teplotu zistime jednoducho tak ze do mliecka strcime malicek-ak ho tam vydrzime mat a napocitat do desat bez palenia-nema palit horucavou- tak je to OK. Ak napr. napocitame do pat, tak mlieko ma okolo tych padesiat, ak nas pali este pri devat tak pockame pol az minutku. Zvycajne a spravidla je to spravne meranie odskusane ludmi ( aj mnou ;-) ) po tisicky rokov. Mimochodom jogurt je vynalez blizkeho vychodu. Z mlieka odobereme do vacsej salky naberacku a jemne primiesame 3-4 PL jogurtu a verte alebo nie ale stacia aj dve. Vareskou mlieko premiesame, aby malo cele rovnaku teplotu a zlahka primiesame jogurt stylom ze lejeme a raz vareskou dookola dolejeme druhykrat vareskou dookola a DOST! Prikryjeme pokrievkou. Celu operaciu vykonavame najlepsie uz na mieste, kde nam jogurt bude zriet, alebo po pridani ho rychlo a opatrne premiestnime na pripravene miesto a pripravene daco teple pod hrncom , s pripravenou utierkou navrch a dekou. Ak hrniec len prikryjete a nechate napr. na chladnej dlazdicke sa neurobi dobry alebo bude nakyslasty viac ako treba. Hrniec musi byt na dreve alebo korok, na to utierku a hrniec. Hrniec prikryjeme utierkou a zabalime do deky. Takto nechame zriet 3,5 az 4 hodiny. Bez toho aby sme odkryli a pozerali a nesmie sa snim hybat absolutne absolutne! ani drgnutie! Potom ho opatrne dame do chladnicky a po priblizne dvoch hodinkach mozeme konzumovat domaci biely zdravucky jogurt. V chaldnicke nam vydrzi az desat dni. Dobru chut! Ak davame vodu z vodovodu tak zamiesame susene mlieko a potom chvilku pol minutky prevarime a vychladime na pozadovanu teplotu. Takisto mlieko cestve, ak chceme pripravit z cerstveho mlieka- nie trvanlive a nie polotucne alebo bez tuku!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 20.09.07 vloženo
  • 25142x zobrazeno

Ingredience

  • 180 gr suseneho mlieka plnotucneho!
  • 1 l vody filtrovanej cistej na pitie nie z vodovodu!
  • 3-4 PL praveho bieleho ziveho jogurtu- greckeho napr.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 07.04.14 12:22

Jogurt sa vydaril na prvý pokus. Použila som čerstvé sáčkové mlieko (áno, sú ešte miesta, kde sa predáva staré socialistické mlieko v sáčkoch). Preferujem ho pred všetkými ostatnými mliekami vyrobenými zo sušeného (severná Afrika). Aj miestna jogurtová kultúra zabrala. Použila som manželov jedlonosič a nechala som to tam cez noc (poháre som pred naplnením nahriala v mikrovlnke a udržovala teplé). Časť som prefiltrovala cez papierový filter do kávovaru, vznikol výborný hustý jogurt. Moc ďakujem za inšpiráciu, budem využívať.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu JOGURT PRAVY

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na JOGURT PRAVY

jolana
5066 příspěvků 08.07.14 13:23

Vcera som robila Jogurt a bez tuku..mam pacienta vyskoy choleterol a bez jpogurtu sa nehne..cize do odtucneneho mlieka jogurt normalny a postup opisany v recepte..rano bol jogurt bajecny..isto iste nie tak husty ako z mlieka normnalneho ale stoktrat lepsi ako je dostat kupit..vyskusala som dietne..nechutili, boli zvlastne.. ten kupeny Diet je zahusteny skrobom, staci dat do plachietky okapat a ta syrovatka ide z neho mazlava fjbl+potom sa usadila hore voda a ked som zlievala dole bola mazlava skrobova tekutina brr…tak kto drzi dietu na choleterol, cukor, odtucnovaciu si moze radsej vy/u/robit, lebo ten kupovany veru na zdravi neprida.. :mavam:

Anitta
521 příspěvků 17.11.11 17:42

Casino :-D ja vim, kde by se v Recku vzal recky jogurt, to je asi jako s gyros (z IDNES)
„Včera jsme si dali na pláži gyros, ale to vůbec nebyl gyros, jak má být. Taková hubená nicka skoro bez masa. Když si ho dám u nás v Brně na nádraží – to je gyros! Ale tohle…“ :lol:
Jo, jen jsem si oblibila tenhle husty vynalez, tak se s tim tady roztrhl pytel :-D a musim rict, ze uz si na obycejnem jogurtu nepochutnam, jen tenhle greek style, bily, netucny, bez zahustovadel, s hrsti malin, ostruzin atd, trochu pokapat medem, proste balada :-D

lydia
1227 příspěvků 17.11.11 17:17

Jolano, tak už jsem taky zkusila. Udělala jsem z bio mléka a bio jogurtu v termosce, kterou jsem nechala stát přes noc v kuchyni na topení. Jenom jsem byla ráno zvědavá a hned otevřela a ochutnala. Zbytek jsem uskladnila v lednici. Mám jogurty ráda, kupuji si jenom přírodní, bez jakéhokoliv ovoce nebo příchuti. Tu si dám doma do jogurtu sama. Tak když někdy zapomenu jogurt koupit, vím jak na to. Jenom tu termosku jsem musela dlouho čistit. Mám takovou baculatou s malým hrdlem. :-)

casino
4488 příspěvků 17.11.11 00:31

Anitta díky za odkaz :-)
Takže klíčové jsou asi tyto věty: [2] IN THE WEST, THE TERM „GREEK YOGHURT“ HAS BECOME SYNONYMOUS WITH STRAINED YOGHURT due to successful marketing by the Greek Fage brand, though strained yoghurt is a staple in many countries besides Greece, and most YOGHURT IN GREECE IS NOT STRAINED. „GREEK-STYLE“ YOGHURTS ARE SIMILAR TO GREEK STRAINED YOGHURT, BUT MAY BE THICKENED WITH THICKENING AGENTS,[3] or if made the traditional way, are based on domestic (rather than Greek) milk. :think:

No, na wiki se toho napovídá…
Dámy zviklaly jste mě :-) Řecký jogurt je tedy STRAINED(cezený,odvodněný) ale většina jogurtů v Řecku není STRAINED (viz citace výše) :think:

Je to pořád dokolečka dokola, jak o červené pančošce :-P ale já už končím 8-)

Příspěvek upraven 17.11.11 v 00:39

Anitta
521 příspěvků 16.11.11 23:34

Jolanko, recept mas dobrej :-D
Jinak zrejme se tu kazdy dohaduje o necem jinem, puvodne o reckem jogurtu, ze se utvori sam tak husty…… jak by se ten jogurt mohl stat tak hustym? Vzdyt je hustejsi, nez sour cream, nevim, k cemu bych to prirovnala, neznam vase vyrobky. :mrgreen:
A je pravda, ze cim je jogurt tucnejsi, tim bude hustejsi, mam overeno, ale ne tak, jak recky. Nejlepsi ma byt jogurt z uplne cerstveho mleka.
A da se udelat z jakehokoliv mleka, nemusi byt jen kravske.
Takze Casino CO TO VLASTNE JE TEN RECKY JOGURT? :think:
http://en.wikipedia.org/…ined_yoghurt
Recky jogurt neni nic jineho, nez jogurt treba podle Jolany, ale pak je z nej odebrana cast syrovatky prokapanim pres platno, nebo filtr na kafe a pod. (The process of straining yogurt creates Greek yogurt) :wink:

Příspěvek upraven 17.11.11 v 00:05

jolana
5066 příspěvků 16.11.11 21:25

Dandi,ano!.. k tomu susenemu mlieku a vobec.. to vies ze ano…lenze, ja nemam pravdu v podstate, to nie je moje , ani moj vynalez ani som si to nevycucala z prsta … ani mi ako jolane nikto nemusi verit..a ani mi to nevadi ..co ma je do toho..len poukazujem na jednoduche veci ktore ..su tu, boli , vyrabali,sa pozivali..a dufajme ze este aj dlho budu.. :-)

Anko, ma tesi ze sa nielen zadarilo ale aj chutilo :) Dakujem :)

Příspěvek upraven 16.11.11 v 21:29

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.11.11 21:11

casino, jo jo, věřím, věřím Marcu Pollovi a teď i Jolaně.

Jol, i kobylí mléko je zdravé, 10 týdnů po ohřebení obsahuje 12 - 16mg % kobaltu, což se blíží k mléku mateřskému. Kumysem léčili tuberkolosu :-)

jolana
5066 příspěvků 16.11.11 20:32

Casino, Casino..susene mlieko susili pastevci oddaaaavna.. clovek potrebuje prezit. .. u mongolov a sredozazijskych narodov najdes susene mlieko doteraz, chod sa ku nim pozriet :-P ..v afrike niekde a blizkom vychode mas zas Laban Jameed suseny jogurt alebo suseny „tvaroh“ z cmaru alebo zo syrovatky teda ricotta ..zalezi od oblasti ..
http://mimicooks.com/…-mansaf.html

a takto vyzera Jameed po domacky dakde kdesi..
http://lh4.ggpht.com/…qa1zvU/0.jpg
alebo..
http://buyfromjordan.com/…Details.aspx?…

A v Mauretanii si kupis ako tavie mlieko, tak aj jogurt z neho..alebo aj vo francuzku dostanes to iste..dovazane z Mauretanie..drahe sice, ale zdrave..tavie mlieko je velmo zdrave..na alergie, cukrovku, imunitu a take zaludocne vredy vylieci..kazde rano na lacno cerstvo nadojene tavie mlieko.. :lol: mimochodom, to nier su len reci, aj z hladiska mediciny ..

Příspěvek upraven 16.11.11 v 21:28

casino
4488 příspěvků 16.11.11 19:06

di (15.11.11. 23:49)
klidně jste mohla střelit po mně :-) ; myslím si totéž co danda (že řecký jogurt není odkapaný) a dokud jolana nezačala mlžit a míchat sem “konzumní život“ a „Kosatku se Syrovátkou“ 8-) , tak jsem věřil jejímu výkladu. Řeč se vede, syrovátka teče a původní debata byla po Kocourkovsku odkloněna k použití „sunaru“
Ty Vaše výpočty se tváří fundovaně a přiznávám, že už si tak nejsem jistý „svou“ pravdou.
Možná, abychom se dobrali jakéhosi výsledku, by bylo dobré specifikovat: CO TO VLASTNĚ JE TEN ŘECKÝ JOGURT?
(s anka22 si to vyjasněte sama… Ta věta „Třeba výroba ze smetany nebo mléka s vyšším obsahem tuku. Nebo…?“ vypadá blbě jen na první pohled… Proč by nemohl být jogurt třeba z mléka velbloudího, kosatčího, lední medvědice či mandlového, že? :think:

danda, píšete: „Jolanin recept je návod na přípravu pravého domácího jogurtu v domácích podmínkách, tak jak se připravuje po staletí a ono to tak funguje“ To myslíte vážně, že v dávnověku lidičky neměli nic smysluplnějšího na práci, než sušit mlíko a pak ho zpátky míchat s vodou, aby z toho měli mlíko, z kterého udělali jogurt? Jj, Tataři prý dělali jakýsi „sunar“ a pak ho šejkrovali cvalem na komoni, ale těžko říci, zda to byl jogurt, či mléčná omáčka či nápoj.

anka22
95 příspěvků 16.11.11 15:33

Dando, konečně to někdo shrnul jako rozumný člověk. Díky.

Jak se tu furt dohadujete, schválně jsem to zkusila. Výchozí suroviny: Plnotučné sušené mléko Laktino 180g jsem rozmixovala s litrem teplé (zkoušela jsem malíčkem, ale nemám tu správnou praxi), převařené vody, nalila jsem to do termosky s širokým hrdlem a pak jsem do toho nedbale vmíchala 4 polévkové lžíce choceňského smetanového jogurtu. Nechala jsem stát přes noc na polici v kuchyni. Druhý den jsem v termosce našla úplně normální bílý jogurt husté konzistence (mírně hustší než je chceňský), lehce nakyslý. Netřeba mi matematiky, lisů, mušelínových hadříků ani ničeho jiného. Stačil tenhle recept. Ostatně ani nebylo co vykapávat, snědli jsme ho k snídani s vločkami a jablkem.

Di, a co když je tučnější výchozí surovina, to pak ta matematika taky funguje, ne? Třeba výroba ze smetany nebo mléka s vyšším obsahem tuku. Nebo…?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.11.11 10:45

Di, bojím, bojím …
Nejsem odborník na velkovýrobu jogurtu, ani jsem nikdy neviděla, ale postup, který popisuješ je značně zjednodušen. A varianty vidím tři.
A di, jsi neskonale chytrá, proto se zeptám, zřejmě hloupě - může působit vyšší obsah tuku jako zahušťovadlo?

Jolanin recept je návod na přípravu pravého domácího jogurtu v domácích podmínkách, tak jak se připravuje po staletí a ono to tak funguje.

Příspěvek upraven 16.11.11 v 13:23

di
2451 příspěvků 16.11.11 00:31

Anitto, hele, Vy mi tady kazíte kšefty, jo?. ;-) :-) :-D Já tady pracně vysvětluju průmyslovou výrobu téhož a Vy se tu vytasíte s cedníčkama a mušelínem. ;-) :-) No ale snad to po tom polopatickém vysvětlení dole aspoň někomu dojde, kéž by (nevěřím v to - napsala to nesprávná autorka).
P.S. Klasická zahušťovadla jsou např. pektin a guma guar (je jich víc).

Anitta
521 příspěvků 15.11.11 23:52

Danda, musis koukat, co ten jogurt obsahuje, jestli obsahuje nejaky hustidla, tak se jen „recky“ tvari :mrgreen:
Tady je jedna dobra stranka, myslim, ze i podle obrazku bys to svedla :-D
http://theshiksa.com/…rain-yogurt/

di
2451 příspěvků 15.11.11 23:49

Dando: vy mi jdete do rány, omlouvám se, ale byla byste ochotná k takovému menšímu myšlenkovému experimentu, resp. k prostým kupeckým počtům? (možná ta stejně jako Jolana nebudete chtít číst, ale jiní si to snad přečtou?).
Vezmete mléko, které má x % tuku, x % bílkovin. Zahřejete jej na patřičný počet stupňů, přidáte příslušné jogurtové kultury, inkubujete. Po několika hodinách je výrobek hotov, ty bakterie rozkládaly mléčný cukr, laktózu, následkem čehož se snížilo pH a bílkoviny v mléce obsažené se začaly srážet, až se srazily, cukr byl odbourán a postupně z toho byl jogurt. A teď ten selský rozum - změnil se nějakým způsobem obsah bílkovin a tuku? Ne. Jak je pak možné, že tzv. řecký jogurt obsahuje těch bílkovin a tuku skoro dvakrát víc (tj. xx % a xx %), než výchozí surovina? Že by zázrak nebo Duch svatý? No, oni jsou v tom Řecku hodně věřící, tak pravděpodobně ano. Možná bychom ale my ateisti nebo agnostici mohli říct, že se s tím cosi dělalo, na Vaší úvaze nechám co. Varianty jsou jen dvě: buď něco udělat s výchozí surovinou (tj. něco přidat, optimálně sušené mléko), nebo něco udělat s hotovým výrobkem (něco ubrat, optimálně syrovátku). Tož tak.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.11.11 23:21

http://www.labuznik.com/recipe.php?… a ještě tu má i Penda někde recepty, dělám ho přírodní, nebo ochutím :-)
Tak jsem si pro zajímavost našla brožuru z roku 1959 o domácí výrobě mléčných produktů, zajímavý večer :-), dokonce jsem se dověděla, že se u nás vyrábělo syrovátkové pivo a mám recept na syrovátkové víno :-) Řecký jogurt, teda nevím jestli je to ten echt pravý, dokonce nevím jestli ho nechávají překapávat (moc tomu nevěřím) kupuju od fi Kolios, je hutný nakyslý a má 10% tuku. :-)
Esme, jogurtovač vlastní naše babí, před lety bez něj nemohla žít :-), teď je uklizený asi někde ve sklepě nebo na půdě :-), ale někdy z něj měla jogurt řiďounký někdy hustý, nevím jestli to bylo teplotou, dobou zrání nebo použitým jogurtem na kulturu.

Anitta
521 příspěvků 15.11.11 22:59

Jeste musim dodat, ze jogurt necham zabaleny pres noc, rano vyklopim do misy a dam do lednicky. A vyrobit recky je velmi jednoduche, dat cednik pres misu, vylozit ho platnem, nebo vlozit velky filtr na kafe (jednoduche uklizeni) :-D , vyklopit do nej jogurt, dat to cely do lednice a nechat kapat, az z toho bude husty krem. A kdyz se ten krem jeste zatizi (pouzila jsem misku s vodou), tak z toho bude jogurtovy syr, zvany labneh. Na tohle vsechno se nemusi vyrabet domaci jogurt, staci koupit vetsi baleni dobreho bileho jogurtu bez hustidel apod.
Ale zajima me, jak se dela domaci taveny syr ? :-D

esmeralda
4813 příspěvků 15.11.11 22:54

Před 40 lety mě naučil dělat jogurt jakýsi Jugoslávec. V poslední fázi se vše dalo do postele aby se udrželo taplo.
Doba pokročila. Dnes máme stroj do kterého se postaví skleničky studeného mléka s rozmíchanou kulturou, zapne se proud a je to. Z jedné vody načisto.
Pokrok halt člověk nezastaví. 8-)

Anitta
521 příspěvků 15.11.11 22:01

A jeje, tady se dela jogurt ve velkem :lol:
Danda, ale kdepak kyska, samozrejme postup je stejny, jak rika Jolana :-D
Tam musi prijit jogurtove kvasinky, takze pouzit kvalitni prirodni bily jogurt, ktery neni nicim zahustovan (zadna zelatina, skrob a jine vymysly)
Mleko ohrat, ochladit, (pro zacatek doporucuju teplomer)zamichat jogurt, nebo primo jogurtovou kulturu, nalit do nahrate termosky atd. Mleko muze byt jakkoliv tucne, kravske, kozi, ovci… i prej sojove (to jsem nezkousela) :-D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.11.11 21:34

casino, nevěděla jsem že se tomu říká kyška :-), u nás to bylo zkyslé mléko.
Dokonce jsem si celý život myslela, že hustota tvarohu je dána vykapáním a vylisováním, hm, zase jsem chytřejší :-)
Z takto vyrobeného tvarohu je výborný domácí tavený sýr.

casino
4488 příspěvků 15.11.11 20:56

danda,
u nás se kyška, než se dá vykapat, napřed ohřeje :-) Podle teploty je pak tvaroh měkký, nebo tvrdý…
Anitta, tu vykapanou kyšku budu muset vyzkoušet :palec:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.11.11 20:36

Anitto :-), pokud děláš jogurt, tak jak popisuješ v dole v příspěvku v 00.15, kde se nezmiňuješ o živé kultuře, tak necháš pouze mléko zkysnout, oddělí se ti syrovátka a pak necháš vykapat přes plátno nebo papírový filtr a máš tvaroh. Podle toho jak dlouho necháš vykapávat - měkký nebo tvrdý.
To ale není výroba jogurtu.

di
2451 příspěvků 15.11.11 18:49

Jago: :potlesk:

jolana
5066 příspěvků 15.11.11 18:41

Ano, aaaaano .. Vsetci maju pravdu, pravda a laska vitezi a teraz sa podelime ..Casino je Jogurt(zatial sa nerozhodol ci pravy alebo lavy, ale da nam isto vediet) :mrgreen: :-P Anitta je Jogurt original :lol: :-) a ja som Kosatka vlastne Syrovatka ..cico.. :mrgreen: :-P ..

casino
4488 příspěvků 15.11.11 17:56

Hmmm…
stačilo napsat: Anitta má pravdu :-)

jolana
5066 příspěvků 15.11.11 14:36

no! a je dielo dokonane :mrgreen:
Di, nemam zaujem uprimne a popravde. Reci sa hovoria, aj pisat sa toho popise a chlieb sa je, jogurt vyraba a svet sa toci, greci su v krize , ja mam skaredo vyvrtnutu nohu a stratila som milovane bryle :( ..
Casino, no no i ti ty..si pripadam jak spadla z oblakov :mrgreen: …pisem o jogurte a ci je z mlieka suseneho ci z cerstveho praveho a nie dolozeneho dacim , urob si ho z toho co mas a potom pis o pravosti ci lavosti(to ked sa ti nezadari)..take ohurujuce priam v tejto sialenej dobe jednoducho povedat ze jogurt je ozaj ale ozaj uuuuplne jednoducha a prosta pozivatina vsade na svete, a ma byt nakyslasty, husty priam sa da krajat! aj inde som fotkou dolozila!..a nic!…chjo..nie je problem v jogurte…kto sa nepyta, nic nevie, a tu kazdy vsetko vie..veru tak to je..komplikovat veci v dnesnej dobe vsetko!to uz taky fenomen naseho konzumneho zivota.. kazdy doklada niecim daco co niekde cital ci co zacul kdesi cosi… ..no co uz..idem si dat Advil a uvarit Salep/Sahlab… :lol: a zacnem vsetkym prikyvovat na vsetko.. z dobreho rozmaru, ten Salep mam totizto tuze rada :lol:

casino
4488 příspěvků 15.11.11 13:52

JOGURT PRAVY???
To je asi tak pravý, jako krabí salát z krabích tyčinek 8-o

Gdysi mi gdosi popisoval, jak se prý vyrábí (sic) mléko: to od kraviček se odstředí až na „modrou“ vodu a pak se do toho přidává částečně to, co tam bylo původně, ale i něco navíc (sunar?), aby se to mléku podobalo a mělo jakés takés „mléčné“ parametry :twisted: Podobné je to s PRAVOSTÍ tohoto jogurtu, a nic na tom nezmění skutečnost, ani ta (jak se podivuje Anitta), že se to tak dělá v celé mediterranii :wink:

Mám za to, že hustý (hutný) jogurt, zvaný „řecký jogurt“, je něco jiného, než barjaký odvodněný jogurt…

Jolana, občas jsme vepři :-) , ale tady cítím, že víte, o čem mluvíte :palec: . Akorát se Vám Vaši „pravdu“ zatím nedaří dostatečně podložit argumenty a doložit příklady z praxe. Tady se hledá pravda, kterou z logiky věci lze nalézt obtížně; Anitta pořád dokola mluví o „napjatém“ jogurtu (labneh) a Vy (mám ten dojem) o neupravovaném jogurtu… :think:

di
2451 příspěvků 15.11.11 12:21

Jolano: mrkněte na Codex Alimentarius, resp. normu č. 243-2003 zde: ftp://ftp.fao.org/…_2011_EN.pdf - je to na šesté straně; WHO a FAO snad nekecají, nebo ano? Nebo na tenhle glosář: http://www.thenibble.com/…lossary3.asp#… nebo na stránky jednoho výrobce: http://www.chobani.com/about/faqs

jolana
5066 příspěvků 15.11.11 10:23

..sa priznam som si to precitala este pred spanim a oprskala monitor :lol: ..Anitto, Anitto..ty jesito..no jo, to jsou ti americani.. :mrgreen:

Příspěvek upraven 15.11.11 v 10:23

Anitta
521 příspěvků 15.11.11 00:15

Danda :palec: :-D
Dobry :-D
U nas se tedy mleko casto nenajde, jedine kdyz prijde navsteva, ktera to musi mit do kafe a rano k snidani, pak co s tim zbytkem? No jogurt, prece to nevyleju! :-D A jak uz jsem rikala Jolane, dam ho pres noc do velke termosky se sirokym hrdlem, prebalim ji dekou a soupnu do piknik cooleru. Tam se ta spravna teplota udrzi potrebnou dobu bez pouziti dalsi energie :-D
Hustota jogurtu zalezi na kvalite mleka, z neodstredeneho je hustejsi, nez z odstredeneho. Kdyz se necha v „inkubatoru“ dele, bude hustejsi, ale take kyselejsi, coz kazdy rad nema. Ale nikdy nebude JOLANO tak husty, aby se z nej daly pripravovat dobrutky, jako treba tzatziky. Recky husty jogurt se da pripravit „odkapanim“ z jakehokoliv prirodniho jogurtu..... a uz by to mohlo stacit :mrgreen: :-D

jolana
5066 příspěvků 14.11.11 21:48

Anko, ze ano..normalny jogurt.V tychto oblastiach je susene mlieko sucastou kazdej domacnosti. Pije sa miesto cerstveho. Davno nebol na kazdom rohu obchod a v horucavach mlieko podlieha rychlo skaze. Da sa povedat ale ze viac sa poziva samotny jogurt alebo ludia hodne radi kupju a piju bud syrovatku alebo Ayran..
http://en.wikipedia.org/wiki/Ayran

PS: Suzanko, az teraz som si vsimla..dufam ze sa dalej dari a chuti :)

Příspěvek upraven 14.11.11 v 21:49

anka22
95 příspěvků 14.11.11 21:12

Ten jogurt ze sušeného mléka jsem jedla v Egyptě i v Syrii, kdybych to nevěděla, nepoznala bych to. A byl moc dobrý.

Příspěvek upraven 14.11.11 v 21:12

anka22
95 příspěvků 14.11.11 21:11

Dando, to bych si mohla založit velkovýrobu.

jolana
5066 příspěvků 14.11.11 19:29

Anitto, by si sa asi cudovala ale zvacsa sa podomacky jogurtv arabskych krajinach okolo stredozemia robi z mlieka suseneho..cerstveho nie je. Kupis na jar. Este pred 15 rokmi bolo cerstve lahvove mlieko v obchodoch po cely rok v podstate rarita. Zalezalo tiez od krajiny. V takom Damasku cez leto obchodnik objednaval mlieko len pre nas..mi toho vypijeme na jeden glg dost,ako cela ulica ako sa raz vyjadril , takze sa mu oplatilo :mrgreen:
Susene mlieko musi byt v spravnom pomere..myslim ze keby ho bolo vela tak jogurt dobry z toho nebude..mam to odskusane.
Co mas s tym filtrovanim mi jasne teda nie je. Spravny dobry jogurt je jednoducho husty sam od seba. Jogurt! Ani greci v samom grecku ho neprekapavaju a to ver. Preto ze ked ho ty alebo dakde prekapavaju to neznamena ze sa to robi. Grecky jogurt je ludkovia bozi obycajny jogurt bez prekapavania husty od panaboha ..ja uz toho vysvetlovania a omielania toho isteho mam ostrambany jazyk namojvieru:mrgreen:.. grecky jogurt je obycajny zivy jogurt bez pridania dakych skrobov a blbosti a je to jogurt taky isty ako kazdy obycajny jogutrt urobeny hocikde inde na svete..
Ja uz jogurt nevyrabam ..kupujem . kupovany alebo domaci nas vyjde na tu istu cenu a tak isto lahodny bez rozdielu. Davnejsie to bola ina rec. Koniec koncov tuna ani iny ako obycajny jogurt neexistuje a to je dobre.. jogurt je v oblasti zakladna potravina. Danone a podobne je malo a dovazane. Snad az teraz mladez po tom ide, ale drahy. A to je dobre. Mno, dakedy ho vyrabam pre slecinky ked uz strasne skemraju ..aj na Labuzniku je recept. Asi pri najblzisej davke tiez siahnem po tom cooler na piknik, dobry napad :palec:

Anitta
521 příspěvků 14.11.11 18:00

Jolanko, tak jsem se konecne dostala k tomuhle receptu a mam otazky…. To si tam vsichni doma susi mliko na jogurt? :?:
A kupovat susene mliko na vyrobu jogurtu? To bych pochybovala. :mrgreen: Vysel by draz, to uz je lepsi koupit hotovy jogurt. Specielne mediterranean - zname tim, ze se pouzivaji cerstve produkty! Nejvic se delal jogurt z koziho mlika, protoze meli ve chlivku kozu. Ze susenyho mlika se da udelat jogurt jakkoliv husty, zalezi na tom, jak husty si to mliko udelas. Z normalniho mlika se dela recky jogurt „vykapanim“ pres platno, v malem mnozstvi i pres papirovy filtr na kafe.
Zrovna jsem o vikendu vyrabela recky jogurt a pak jsem to nechala dele, az jsem vyrobila labneh a z nej pomazanku. Byla mnam, lahodnejsi, nez kdysi v Cesku z tvarohu. Za labneh dik :-D
Jako „inkubator“ pri vyrobe jogurtu pouzivam velkou termosku se sirokym hrdlem, deku a cooler na piknik, funguje to fantasticky! Neni potreba nic hlidat. :-D

suzanka
161 příspěvků 04.06.10 14:13
Re: JOGURT PRAVY

Jupííí tak se povedlo s tím že jsem kastrůlek nezabalila do deky ale dala na stojánek na krbovky které ale nebyly moc rozotopené, stál tam přes noc a jogurt má konzistenci jogurtu :-), konečně . Děkuji Jolanko…

suzanka
161 příspěvků 31.05.10 19:44
Re: JOGURT PRAVY

dala jsem pravý řecký jogurt koupený v Německu …

alena45
588 příspěvků 31.05.10 17:38
Re: JOGURT PRAVY

Jolanka, aj Ty tam chodíš ? Videla som to, možno to bude fakt tým jogurtom. Alebo možno má byť väčšia teplota v byte. Hoci práve v sobotu bolo dosť pekne.

jolana
5066 příspěvků 31.05.10 17:28
Re: JOGURT PRAVY

Alena, pozri na link, aj s fotopostupom, skus..mozno sa zadari viac ;))

http://gotovim-doma.ru/

alena45
588 příspěvků 31.05.10 17:24
Re: JOGURT PRAVY

Jolanka, ja som dala zrieť na 12 hodín.

jolana
5066 příspěvků 31.05.10 17:19
Re: JOGURT PRAVY

Tak to ja neviem…ale uvazujem , ze keby som bola na vasom mieste, nechala by som to dozrievat dalej. Jogurt predsa ma zriet a bakterie sa mnozit. Podla popisu akoby neboli dostatocne namnozene. Tie nase cesko-slovenske jogurty co sa daju kupit nie su bohvieco. Nemyslim si ze je tam tych „zivych bakterii“ dako vela.
Alebo skuste daky iny, myslim ze v komentoch su odkazy aj na ine postupy na Labuzniku. Mozno sa bude darit podla ineho viac. Vela stastia a zdaru.
Dakujem a pekny den ;))

alena45
588 příspěvků 31.05.10 16:42
Re: JOGURT PRAVY

Suzanka, aj môj tak vyzeral ako Tvoj, ale ja som nemala odvahu ho ochutnať.

suzanka
161 příspěvků 31.05.10 16:37
Re: JOGURT PRAVY

mě se taky nepovedlo, dělala jsem ho dokonce dvakrát, první pokus byl tekutý bílý jakoby jogurt ( chuťově ALE vynikající ) ale spíš nápoj, obsahoval takové jakoby „hleny“ které se táhly když jsem se pokusila to vzít na lžíci. Druhý pokus byl o něco hustší ale pořád se to těžko dalo nabrat na lžičku ze stejného důvodu jako u pokusu prvního. Dělala jsem ze sušeného polotučného, voda balená a teplotu jsem měřila teploměrem na jídlo! Jediné co mě napadlo že mohlo být špatně to že doma už netopíme a teplota asi nebyla dostatečná i když hrnec byl zabalen to deky a ani jsem s ním nehla ????

alena45
588 příspěvků 31.05.10 16:19
Re: JOGURT PRAVY

Jolanka, v sobotu som si kúpila mlieko z mliečneho automatu priamo z farmy, zohriala ho, zamiešala Selský jogurt Hollandia, asi 200 g, dala do deky, do izby kde sa robil som ani nevošla a za pár hodín som mala taký grc, čo sa na nič nepodobal a ani pekne nevoňal.
Nevieš kde som spravila chybu ? Možno ten jogurt - viem, všetci píšu, že Activia biela, ale ja som chcela byť asi chytrejšia, či čo. Čo vlastne ten správny jogurt nesmie obsahovať ? Na tomto bolo napísané - bez stabilizátorov.

jolana
5066 příspěvků 07.05.10 17:53
Re: JOGURT PRAVY

Wolfg, by si sa divil na com vsetkom..dokonca aj na dratenke na riad dovezenej z ciech o)) ;)) ..clovek je/byva tvor bez hranic..;-)

Naucila, to vies ze ano ..a mala Mary je uz velka slecna, ktora miluje cocku asi viac ako Mc Donalds, chleba s maslom a medom miesto corn flakes zaliatych studenym mliekom z chladnicky a dokonca aj fazulu varenu a to nie z konzervy..;-)…na poslednej navsteve si pochutila ona ajej rodina na recepte od Pupka:Lucrezia Borgia(davala som pred casom aj foto) a recept ob:,–(il prve miesto na stoloch v niekolkych kuchyniach v Marylande, Kalifornii a Minesote..mo nie je to bajecne ;-))

PS:to su tie vytuzene kulicky..;-))

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Pekny den :))

Ester, smutne, na zaplakanie a na poriadne nasrdenie v tej chvili..po case mavnes rukou, sa usmejes a zivot ide dalej ;-))

ester
288 příspěvků 07.05.10 17:49
Re: JOGURT PRAVY

Wolfgu…to máš asi pravdu…jen ta MaryGrace už možná povyrostla
Jolanko,nevím,jestli jsi zašla :-)).....ale Zlomax dnes rozdává plnými doušky dobrou náladu.......říkám si,že to pošlu dál.......a tohle celý je asi mimo mísu,protože o jogurtu ani ťuk :)

Wolfg
584 příspěvků 07.05.10 17:28
Re: JOGURT PRAVY

Pozdrav pánbu, Jolano, jestli si někdo buduje prestiž zatloukáním krupicovejch guločiek. Už jsi přišla jak nato? Děti jsou pořád stejný…

ester
288 příspěvků 07.05.10 16:41
Re: JOGURT PRAVY

Jolanko............to zní skoro až smutně......měla bys dnes zajít mimo mísu…:-)

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz