Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vyrobíme marinádu [do nádoby, kterou lze uzavřít - vyhovuje třeba ten větší typ na kompoty]; vychlazená převařená voda, hřebíčky, pepř, cukr, sůl, olivový olej, víno, octy. Do marinády vložíme nakrájený sýr, nádobu uzavřeme a vložíme do chladničky - aspoň na osm hodin, nejlépe přes noc [to se také lépe čeká]. Poté si vezmeme mladé jitrocelové listy [nejsou kontraindikované ani starší, jenže ty mají již nahořklou chuť, což ne každému vyhovuje - na druhou stranu někomu to zase sedí; starší listy ale zbavíme tuhého středu], samozřejmě omyjeme, případně natrháme na menší kousky, stejně tak omyjeme a nakrájíme rajčata. Vše rozložíme na dno větší mísy, z chladničky vyndáme naložený sýr a jitrocelové listy s rajčaty přelijeme. Nálev nelijeme mechanicky, ale s rozmyslem; pokud je nálev až příliš uleželý a kyselý [což se může stát], tak ho nepoužijeme všechen, ale doplníme ho přiměřeným množstvím vody s lžící vína a s trochou rozpuštěného cukru. Poté umístíme mísu na stůl mezi lidi, aby na ní každý dosáhl, rozdáme nejlépe tmavé pečivo a lžíce - a může se pojídat. Nic nebrání, abychom k tomu nepopíjeli to víno, které zbylo po tvorbě nálevu...
Recept je z kategorií: Saláty
Tmavý chléb či bageta - anebo cokoli kdo chce…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na JITROCELOVÝ SALÁT SE SÝREM