Recept Jitčina skvělá bublanina

(Hodnoceno 13x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jitčina skvělá bublanina

Postup

Dle původního receptu se vše prostě smíchalo (nejlépe ručním šlehačem) a vylilo na vymazaný a vysypaný plech a upeklo. Když se ale přidá trošku práce navíc, výsledek je o třídu lepší. Bublanina bude obzvlášť nadýchaná. 1. ušlehám bílky se špetkou soli a částí cukru 2. v druhé míse vyšlehám žloutky s vanilkovým cukrem, zbytkem cukru a rozpuštěným máslem (v mikrovlnce). 3. ke žloutkům přimíchám mouku s práškem do pečiva a dle potřeby přidám trochu mléka (jsou-li vejce velká, není potřeba). 4. lehce přimíchám ušlehaný sníh. Těsto vyliji na plech a pokladu ovocem: nejčastěji kombinace meruňkového kompotu (okapaného) a mražených jahod, malin, borůvek - co je po ruce. Vynikající je s rebarborou a jahodami. V sezoně s libovolným čerstvým ovocem. Peču při 170 st.C do růžova a až je zapíchnutá špejle suchá). Je zde už spousta podobných koláčů, ale tento recept si ode mne zaslouží zveřejnění. Peču bublaninu už řadu let a pokaždé si vděčně vzpomenu na kamarádku Jitku, která mi kdysi recept dala. Je to taková ta jistota - když zapomenete koupit chleba nebo přijde nečekaná návštěva nebo prostě před dovařením obědu zbyla chvilka a než rodina zasedne ke stolu, je výborný moučník hotov. Zbývá jen nakrájet a pocukrovat.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 23.04.06 vloženo
  • 307944x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 30 min

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g mletého cukru
  • 1/2-3/4 sklenky rozpuštěného másla (nebo tuku nebo oleje)
  • 1/2-1 prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • cca 1 dl mléka nebo vody
  • ovoce syrové nebo mražené nebo kompotované
  • olej nebo rozpuštěný tuk na vymazání plechu
  • strouhanka nebo kokos na vysypání plechu.
  • ruční šlehač
  • plech se zvýšenými okraji (uzavřený)

Doporučená příloha

  • čaj, kafíčko nebo jen tak - je dostatečně vláčná

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sliva78 25.4.18 20:16

hledala jsem zde recept s rebarborou a narazila na tuto bublaninu. Tolik pochvalných recenzí… no i já a celá rodina jsou z této bublaniny unešeni, navíc ta verze jahody rebarbora je prostě mňamózní. Zítra budu muset upéct další plech… děkuji za recept!!!!!

Odkaz na uvaření

Silvilililinka 9.7.16 19:11

vyzkoušela jsem ji poprvé a stihla akorad vychladnout..:)))

Odkaz na uvaření

jirkafalko21 8.7.15 00:26

Děkuji za recept. Je výborna a už jinou neděláme. Jen jsem si přidal cukr a trochu másla navíc abych se nesidil. Ale jinak skvěla ještě jednou děkuji.

Odkaz na uvaření

88elie88 26.6.15 10:47

Všem velice chutnala, prý lepší než od maminky… Jen jsem přidala pravou vanilku…

Odkaz na uvaření

janulapok 25.6.15 20:15

Kamarádka Jitka dodala skvělý recept na bublaninu, výýýýborná!

Odkaz na uvaření

Daty 23.6.15 23:13

Famózní, díky

Odkaz na uvaření

markytanka777 4.6.15 09:11

Luxusní verze. Zkoušela jsem i jiné, ovšem s touto vždy zaboduji. Moc díky ;)

Odkaz na uvaření

moni11111 5.10.14 13:45

Dnes jsem ukuchtila a je opravdu vynikající!!!

Odkaz na uvaření

nehned 19.8.14 10:55

Díky za recept . Bublanina je excelentní . Manželku k jejímu pečení ani nepouštím , aby mi ji nezkazila :) . Jinak její chuť mi opravdu připomněla babiččinu bublaninu z dětství . Na chvíli jsem se do toho dětství i přenesl , byl to velmi příjemný pocit .

Odkaz na uvaření

monikr 18.5.14 14:59

Je vynikající, dala jsem 50dkg mouky( spletla jsem se) ale je vynikající a vlacna

Odkaz na uvaření

kathy82 5.10.13 14:40

Tuto a né jinou, je mou oblíbenou! : O)

Odkaz na uvaření

lesni_bytost 24.9.13 19:14

Výborná, jinou dělat nebudu! U nás s ostružinami :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Zanah 4.8.13 19:20

S meruňkami a podílem celozrnné mouky. Recept doporučuji.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Ačraj 17.7.13 10:22

simanova, škoda, že jste nepřidala svoje foto letošní bublaniny, jestli vypadá podobně, jako tato před sedmi lety. :-)

Odkaz na uvaření

simanova 16.7.13 22:49

Moc dobré. Na zahradě je právě angrešt, černý a červený rybíz, tak jsem tam dala od každého trochu. Ten kousek, co se stihl do druhého dne proležet byl ještě lepší:-).

Odkaz na uvaření

DAJUŠKA 14.7.13 21:20

OPRAVDU VÝBORNÉ JAK OD BABIČKY MOJÍ ,DĚKUJI

Odkaz na uvaření

markanna 1.7.13 20:44

Jako od babičky…výborná :)

Odkaz na uvaření

markanna 1.7.13 20:44

Jako od babičky…výborná :)

Odkaz na uvaření

meladori 29.6.13 19:01

Jinou bublaninu nedelam. A chlapi v praci se po ni muzou utlouct.

Odkaz na uvaření

soul 6.6.13 17:41

Jedna z nejlepších bublanin, výborná, doporučuji

Odkaz na uvaření

Maculda 4.9.12 15:16

moc dobrá

Odkaz na uvaření

baktoska 30.8.12 21:55

Vynikající recept na buchtu hodící se i do bezlaktózové diety. Místo másla olej, místo mléka vodu… A ještě jsem ubrala na cukru (asi 170 g). Opravdu je skvělá.

Odkaz na uvaření

luciiiiik 6.7.12 16:21

Skvěěláá, přidala sem drobenku jinak výborná

Odkaz na uvaření

zjabuk 25.6.12 11:43

Vynikající. Přidala jsem ještě trochu citronové šťávy a kousky vlašských ořechů. Všem velmi chutná.

Odkaz na uvaření

Very2 23.6.12 12:13

Naprosto dokonalá!!!

Odkaz na uvaření

Sylvie 12.6.12 14:18

Vynikající. Dodržela jsem ten pracnější postup. Konečně bublanina, kterou jsem kdysi v dětství jídala u kamarádky Jarky. Dnes jsem dělala s čerstvými jahodami. Až se mi podaří vypěstovat rebarbora, bude s ní.

Díky Hejo.

Míša

Odkaz na uvaření

Šoralina 11.5.12 07:15

Dobrý den, bublanina výborná a musím uznat, že přesně jako od mé babičky, shodou okolností také Jitky J. :)

Odkaz na uvaření

Majkes 4.5.12 22:07

Vyborne, kdyz se dodrzi postup, tak luxus. Pridal jsem drobenku a jen se zaprasilo…

Odkaz na uvaření

Amy x 29.8.11 15:40

Vyborny recept, povedl se. Ja jsem dala 150ml mleka, 3 vejce, 300g mouky, 140g cukru, 4 lzice oleje, prasek do peciva a vanilkovy cukr. Na vrch jsem dala pulene svestky bez pecek a vyslo to nadherne. Prikladam obrazek. Doufam, ze si tenhle recept zapamatuju, nepecu moc casto a uz vubec nepridavam komentare, ale tenhle recept za to stal.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Jitčina skvělá bublanina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jitčina skvělá bublanina

Aja Paja
1 příspěvek 3.7.16 18:46

Děkuji za recept. Dnes premiéra a povedla se fantasticky. Použila jsem špaldovou mouku, třtinový cukr v polovičním množství, máslo a trochu kokosového oleje. Byla to mňamka… :)

Lyduska
369 příspěvků 9.7.15 14:04

Jirkafalko21, aj táto bublanina sa oplatí vyskúšať.

kathy82
1 příspěvek 5.10.13 14:37

Vyrostla jsem jako každá holčina, co se učí vařit a péct na „maminčině bublanině“. Chtěla jsem vyzkoušet i jinou, protože jako každá ženská se snažím zdokonalit.. JE VÝBORNÁ! :potlesk: Maminko odpusť. :kytka: Jinou už než tuto ale nedělám. :jazyk: :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.10.13 v 14:38

Eja
3861 příspěvků 17.8.13 20:34
Opět skvělé

Ingredience jsem nechala, jen cukru jsem dala pouze dvě lžíce hnědého. Přistrouhala citronovou kůru a dala i trochu šťávy.
Posypala hustě směsí malin, borůvek a ostružin, navrch hodně plátků mandlí vyválených v kastrolku od rozpuštěného mléka. Prý luxusní :potlesk:
Těsta bylo jen tolik, aby udrželo vršek pohromadě.

SalinkaaRubenek
16 příspěvků 25.6.12 14:05

Tak tohle bude muj pristi vyrobek, protoze bublaninu miluji. Zni pro mne, jak zacatek letnich prazdnin, kdyz jsem trhala tresne u babicky :srdce:

Kikimka
8 příspěvků 25.6.12 13:46
Vypadá úžasně

A už jdu natrhat třešně, rybíz a borůvky a jdu na to!

hobiiiitek
3 příspěvky 8.6.12 15:34

Ahojky všem,dnes jsem recept objevila a hned zkusila,moc moc moc dobrá bublanina,všichni jsme si pochutnali,budu muset udělat další…3:) :mavam:

hobiiiitek
3 příspěvky 8.6.12 15:33

Ahojky všem,dnes jsem recept objevila a hned zkusila,moc moc moc dobrá bublanina,všichni jsme si pochutnali,budu muset udělat další…3:) :mavam:

hobiiiitek
3 příspěvky 8.6.12 15:33

Ahojky všem,dnes jsem recept objevila a hned zkusila,moc moc moc dobrá bublanina,všichni jsme si pochutnali,budu muset udělat další…3:) :mavam:

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 30.8.11 11:02

Amy x - Pěkná fotka. Jinak stačí u receptu kliknout na „Přidejte si recept do svých oblíbených receptů“ a poté ho najdeš právě v Oblíbených receptech :wink:

Amy x
1 příspěvek 29.8.11 15:40

Vyborny recept, povedl se. Ja jsem dala 150ml mleka, 3 vejce, 300g mouky, 140g cukru, 4 lzice oleje, prasek do peciva a vanilkovy cukr. Na vrch jsem dala pulene svestky bez pecek a vyslo to nadherne. Prikladam obrazek. Doufam, ze si tenhle recept zapamatuju, nepecu moc casto a uz vubec nepridavam komentare, ale tenhle recept za to stal.

serly
1 příspěvek 29.10.10 19:57

Opravdu, senzační. nemá chybu. díky :lol:

Oli11
2 příspěvky 16.7.10 01:31
Re: Jitčina skvělá bublanina

V ruznych komentarich jsou dotazy, jak zabranit, aby ovoce propadlo dolu. Mne se ale drzi nahore a ja bych zase privitala, kdyby mi nejake propadlo trosku dovnitr :-). Jak na to ?????

Muflon
1 příspěvek 18.4.10 23:27
Re: Jitčina skvělá bublanina

Kurňa, ta byla. mňam.

Vali
1326 příspěvků 6.7.09 03:31
Re: Jitčina skvělá bublanina

…včera jsem pekla třešňovou (odpeckovanou)…už není, dnes peču znova, cukr jsem taky ubrala. Plech jsem vysypala kokosem…moc dobrá, lehká, nadýchaná, kokosem vonící…jinou už dělat nebudu… Hejo - díky :-)))

Labužník ren02
1 příspěvek 12.6.09 14:27
Re: Jitčina skvělá bublanina

Je absolutně skvělá. Těsto je nadýchané a lehké jako peří. Akorát cukru jsem dala pouze 14 dkg. Máme raději méně sladké. Zkusila jsem ji upéct s jahodama a rybízem. I když na tom jaké ovoce použijeme zas tak nezáleží. zkrátka jaké má kdo rád a nebo jaké je momentálně k dispozici.

HelcaK
960 příspěvků 10.6.09 18:26
Re: Jitčina skvělá bublanina - vypet

pokud je bez dalších dodatků uvedená „sklenička“, bývá to pradávná sklenička od hořčice, čili dvoudecka… Aspoň já to tak beru.

Vypet
1 příspěvek 10.6.09 17:44
Re: Jitčina skvělá bublanina

díky, ráda vyzkouším. Jen jsem asi jediná, kdo neví jaká sklenička se používá k odměření tuku. 1dcl ? Díky za odpověď a přeju hezký den.

alena45
588 příspěvků 24.5.09 23:12
Re: Jitčina skvělá bublanina

Roky som bublaninu nerobila, pečiem čoraz menej, ale keď som včera obrala pár višní a pozbierala pár jahôd, bolo prvé čo ma napadlo urobiť bublaninu. Vybrala som si túto tvoju a je naozaj veľmi dobrá, hoci priznám sa, zo zvyku dávam o tretinu menej cukru a chutila pre mňa akurát. Ďakujem za recept.

abnormalka
1 příspěvek 13.5.09 02:00
Re: Jitčina skvělá bublanina

Nejelpší bublanina, co jsem kdy dělala. Krásně vláčná. Během pěti minut půlka plechu pryč. Ještě dnes se po ní určitě zapráší. Děkuji za super receptík. Dělala jsem s višněmi v kompotu. Mňam. Doporučuji tento recept k vyzkoušení.:-)

x.adel
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

tak jsem ji teď šoupla do trouby, tak jsem zvědavá jak dopadne. ale určitě bude super. dala jsem na ni jahody a broskev

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

tak jsem vyzkousela, dala jsem na ni tresne a posypala vanilkovym cukrem s prave vanilky a nebyla spatna :) dekuju za recept

Příspěvek upraven 12.05.11 v 14:13

Labužník JANAK02
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina-Hejo

díky za recept. Potom, co mi vypověděl službu mrazák jsem dnes potřebovala rychle zpracovat povolený rybíz a borůvky (naštěstí jenom zbytky, vyšlo to nahusto na jeden velký plech).
Hledala jsem na Labužníku, vybrala jsem tento receptík a nelituju. Bublanina je mechová, nadýchaná, prostě A1. Určitě budu opakovat. Miluju kombinaci jahod a rebarbory, takže to bude příští varianta.

snezenka
109 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

Dnes jsem pekla s rebarborou a bylo to vynikající. Možná by ani nevadilo trochu ubrat vajec. Jen mi přišla opravdu dost sladká, 200 g cukru je poměrně hodně.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

Vybíral jsem mezi zdejšími bublaninami, až jsem si vybral tento recept a vůbec jsem neprohloupil. S borůvkami , super!

pekarka
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

Tak jsem ji dnes taky upekla a je moc dobrá. Použila jsem čerstvé borůvky a třešně. Pěkně jsem ji vyfotila a už ji mám v deníčku. Receptík jsem si pečlivě založila.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

Jsem ráda, že jste rozšířily řady příznivkyň tohoto skvělého a jednoduchého moučníku. Recept unese i experimentování - tu přidám do těsta hrstičku kokosu, tu posypu zbytkem mandlových lupínků, ba i drobenku s ořechy je možno na ovoce rozhodit. Zatím se mi ji nepodařilo zkazit, jen jednou, když jsem na ni nasypala tlustou vrstvu částečně už rozmraženého rybízu (přece zbytek nevyhodím, že ?), byla bublanina šťavnatá až moc. Dík za vyzkoušení.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

A chuťově naprosto splňuje moje požadavky :-P

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

Heuréka! První bublanina v životě, která se mi nesrazila! Hejo, gratuluju! :o))))))))))))

Alice_G
505 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina - hejo, díky,

už je upečená a moc ji chválím. Měla jedinou chybu - byl jí jen jeden plech… Ovoce jsem dala hodně, a ta rebarbora už byla dost „vypocená“, tak udělala přesně to, co píšeš - nebylo to moc vysoké. Zítra ale mažu koupit další reveň (jahůdky mi ještě zbyly). Přeju pěkný večer! Alice

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina - Alice_G

Je to na klasický velký uzavřený plech (se zvýšenými okraji, jaký je (byl) dodáván se sporáky. A kolik ovoce ? Nikdy jsem to neměřila. Kolik a jaké právě bylo, tolik jsem použila. Kolik se ti na plech vejde - dle chuti. Bublanina je dobrá i s ovocem „na řídko“ i hustě pokladená. Když dáš hodně na husto, zvláště kompotovaného, může se poněkud rozmočit. Ty jahody rozštvrť a posyp trochu vanilkovým cukrem. A dej vědět, jak se povedla. Držím palce.

Alice_G
505 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina - milá hejo,

nakrájená rebarbora už pouští šťávu do cukru, čerstvé jahody (v akci od Delvity) čekají…
Sladké moc nepeču, tak prosím o radu: na jak velký plech je ten rozpis? A přibližně - kolik celkem dáváš ovoce? Dík! AG

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

rebarboru oloupu (od kořene) a nakrájím na kousky (cca 1,5 cm). Zasypu cukrem a nechám pár hodin odležet. Šťávu plnou vitamínu C, kterou rebarbora pustí vypiju a rebarboru pokladu na koláč a přidám mražené jahody. Lze i povařit, ale je to zbytečné, rebarbora se na koláči upeče.

zmuzle
39 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jitčina skvělá bublanina

Rada bych vyzkousela Tebou zminovanou variantu s rebarborou a jahodami. Rebarboru pripravis jak? Rozdusim ve vode a osladis? Dekuji za odpoved.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz