Recept Jihočeská kulajda
Fany Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné, pokrájené a opláchnuté houby. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a vaříme, až jsou brambory i houby měkké. Pak vlijeme mléko, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, vaříme asi 10 minut a přimícháme smetanu. Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekaný kopr nebo petrželku a stáhneme z ohně. Doplníme ztracenými vejci, která rozklepneme do naběračky, vložíme opatrně do vroucí okyselené vody a 5 minut vaříme. Nebo čerstvá vejce rozšleháme a zavaříme do hotové polévky. Můžeme dochutit lžičkou octa.
Recept je z kategorií: Polévky
- 14.04.04 vloženo
- 135362x zobrazeno
Ingredience
- 1 l vody
- 1/2 l mléka
- 1 velká cibule
- kelímek zakysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- miska čerstvých hub nebo hrst sušených, namočených do vody či mléka
- 5 brambor
- několik snítek kopru nebo petrželky
- 4 vejce
- sůl
- lžička octa.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku19.9.16 15:31
Polévka spíše hustější, skoro omáčka, ale není to na škodu.
Jedná se ale o Kulajdu, když obsahuje houby? Pokud vím, ty se do
tradiční Kulajdy nedávají - je to móda posledních desetiletí.
V mém receptáři proto: houbová kulajda.
26.8.14 14:48
můj manžel měl nejraději tu od své maminky jak jinak . Ale po tom co jedl tuhle uznal že je lepší
než ta od maminky. jen jí dělám taky víc hustou a s více bramborami.
14.1.14 18:33
Skvělý recept, pochutnala si cela rodina. Kvůli manžela jsem přidala lžíci cukru.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi19.2.12 12:04
Repect výborný, Kulajda moc dobrá, určitě doporučuji
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi26.1.11 17:17
jedine tak a ne jinak ! Stejne u nas doma co jsem na svete. Nekdy dam jeste
i sladkou smetanu . Rozhodne na zaver ztracim vejce
12.9.07 00:00
Původně byla Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka, ale maso se snědlo, omáčka zůstala, dostala jsem košík hřibů, tak vznikla moc dobrá Jihočeská kulajda od fanyho.
Líbí se miDiskuse k receptu Jihočeská kulajda
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Jihočeská kulajda
1 příspěvek 13.10.13 08:43
Takhle jí dělala moje babička, tak si ji pamatuji ze svého dětství. Ráno jsme s babičkou došli na houby a v poledne byla kulajda na stole. S čerstvými kozáky a hříbky je nejlepší.

esmeralda, to bude asi kopr nalozeny, ktery se tu prodáva.
Příspěvky mimo recept jsem smazala. Pokud o tom chce někdo diskutovat, pište do diskuse nebo ke mně do zpráv. Debatovat s odlišným názorem se dá slušně bez záludných výpadů a napadání. To na Labužníka nepatří. Tereza
Je to podivné, ale tohle mě osobně velmi zajímá jak a kde se polivce řikávalo. Hlavně jaké jsou domácí recespisy. Kulajda - koprovka
Je opravdu nutne, zadupavat lidi nekonecnymi elaboraty do zeme pro jejich nazor pokazde, kdyz ho nesdili? Kdyz nekdo nesnasi kopr a jinak ma tuhle polevku rad, nesmi ji rikat kulajda? Je treba napravit lidstvo kvuli tomu, ze si dovoli nazvat tenke platky ananasu carpacciem ?
Ja bych rekla ze je mnohem horsi lidem organizovat nazory a dozadovat se za kazdou cenu uznani toho vlastniho, jedineho spravneho a mozneho.
glama, a vy že jste opravdu pracovala (nebo působila) v gastronomii? Hmmm…
A jako co?
No, možná jste nyní zvolila správný směr, ale pro změnu jste to vzala za špatný konec
ale podle vaší podivné logiky (Dršťková
z masáků) by se kulajda bez kopru musela jmenovat „Kulajda
s petrželkou“
Sice jste mohla vybrat i horší příklady…, třeba „Bramborový tatarák“, či „Ananasové carpaccio“
Nevím, kdo to je ŠÁRKA , ale pokud byste hodila oko na poslední řádek v ingrediencích, tak se dočtete, že.: sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
Asi úplně stejně, jako je Dršťková z masáků… nebo hlívy ústřičné
Myslí si někdo, že kulajda je i bez kopru?
4812 příspěvků 20.2.12 01:37
Nevím co s tím má co dělat Picasa3. Asi si budu muset zakoupit česko český slovník abych pochopila některé zde uveřejněné výroky.
Ať dám kopru celý svazek polévka takto zelená nebude a nebude.
No, mandisan snad pochopí…
esmeralda, znáte „Picasa3“ 
4812 příspěvků 19.2.12 22:53
čím jsi docílil té krásné zelené barvy?
Repect výborný, Kulajda moc dobrá, určitě doporučuji
Exkluzivní.
3 příspěvky 9.8.11 07:50
Dobrůtka
4 příspěvky 9.7.11 13:47
Tento recept doporučuji.
2302 příspěvků 16.6.11 15:02
Na ocet pozor, pak nejsou ztracená jen ta vejce.
U nás se dělala kulajda pouze z lišek,jiné houby se do ní nedávaly.Pak ale nastal nedostatek lišek tak jsem ji začala dělat i z jiných hub.Jedinou změnu mám a to,že do ní dávám vejce uvařené natvrdo a nasekané na hrubší kousky.
Ale zajisté, milé casino! Vycházím z vlastní zkušenosti, kdy moje babička, ze všech babiček nejmilovanější, dělávala geniální kulajdu. Jako geniální ji její vnučka Alenka označovala jenom proto, že babička respektovala, že její milovaná Alenka kopr (a nedejbože petrželku!!!) nerada a pro Alenku oddělovala speciální geniální porci bez kopru a ostatních zelených nesmyslů.
Přesto to byla (nebo právě proto) kulajda geniální a babičkovsky láskyplná. Jediné mne mrzí: že babička nezažila dobu, kdy Alenka přišla kopru na chuť…
4812 příspěvků 26.1.11 22:35
Casino, podle mě je kopr v kulajdě nezbytný. A ne „několik snítek“ ale celý svazek.
„několik snítek kopru NEBO petrželky“
Nechci provokovat (tedy ne příliš
), ale myslíte, že to bude KULAJDA, pokud
v ní nebude kopr 
jedine tak a ne jinak ! Stejne u nas doma co jsem na svete. Nekdy dam jeste i sladkou smetanu . Rozhodne na zaver ztracim vejce
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Teda lidi, tohle je táák vynikající, že to snad naši dceru naučí jíst houby…:-)), už si přidala! Vzhledem k množství hříbků v mrazáku (a neodolatelné chuti i podobě) u nás bude často!! Recept jsem dodržela, jen jsem místo zakysané smetany dala kefír, který mi zahálel v ledničce… Fany, děkuju za recept. Bona
119 příspěvků 25.1.09 03:43
Tedy musím ale dodat, že já ji dělám asi téměř z dvojnásobného množství „pevných“ ingrediencí - především brambor, při zachování množství vody, mléka a smetany, mouku rozmíchávám v tom mléce… takže polévka je to potom opravdu velmi hustá

Nicméně nám tak pokaždé chutná a ještě se opravdu pořádně „napucnem“
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Premluvili jste me, dneska bude k veceri:-)
119 příspěvků 25.1.09 03:43
Nedá mi to a musím se připojit, je vážně úžasná
1 příspěvek 25.1.09 03:43
hm mnam mnam je fakt skvela
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji za připomenutí, už jsme ji dlouuuho neměli. Hub je teď dost, takže hurá na ni.
posíláme ti se Zdendou dík za recept.....
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Výbornééééé. Toto je už natrvalo naše oblíbená polívka.
2 příspěvky 25.1.09 03:43
teda vytvorila jsem kulajdovou bombu, milujeme polevky ve kterych stoji lzice a tato kulajda je ..... super.
Fany, tak už jsem po obědě, ještě jednou chvála
)) mám plné bříško (k čertu s kaloriema
Dnešek zvládnu levou zadní, ikdyž jsem tu
sama
)
Je to paráááda
)))
Fany, dneska jsme s Hančou vařily tvoji kulajdu
) teda ne přesně podle receptu ale tak jak ji
Hanča zná, ale když si srovnávám postup, kterým jsem ji ukuchtily, tak je
to téměř na chlup ta tvoje
) Bylo to moc dobré, jedla jsem ji poprvé
v životě a moc mi chutnala. Ještě mám nachystanou mističku na zítra do
práce
) To se budu mít
)))
69 příspěvků 25.1.09 03:43
Eleeen.Naopak vice kulajd, vice chuti a napadu.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
budeš se zlobit, když na Labužníka přidám jinou kulajdu?
PS- ty houby v ní musí být fajn!
359 příspěvků 25.1.09 03:43
je škoda, že loni houby moc nerostly, už nemám žádné v zásobě, protože po této dobrotě se mi začíná již stýskat
cítíte tu vynikající chuť?…já jo…u této pochoutky zapomínám i na kalorie…můžu ji na hektolitry…mňam