Recept Jerk kuře, nebo-li motýlek z Jamajky

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Stejne lze pripravit kure behem letnich mesicu na zahradnim grilu. Je dobre ho grilovat nad neprimym ohnem.

Postup

Kuřeti odříznout krk a přebytečný tuk. Založit jeho křídla dozadu a pomocí kuchyňských nůžek vystřihnout hřbet. Položit ho prsama nahoru rozložené jako kniha s nohama na stranách. Pomocí dlaní položených nahoře kuřete zlomit jeho prsní kost. V malé misce smíchat "koření":https://www.labuznik.cz/recept/sucha-¨jerk¨-marinada/ a posypat tím po obou stranách kuře. Vložit ho do chladničky do druhého dne. Na mírnem ohni připravit glazůru. Ingredience asi 15 - 20 minut povařit do zhoustnutí. Odstavit a dát stranou. Postavit grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Potřít ji olejem těsně před grilováním. Předehřát troubu na 220°C. Položit kuře kůží dolů na pánev a grilovat tak dlouho, až je kůže křupavá a má pěkné grilovací linky. Přenést kuře na alobalem a pečícím papírem vyloženou pánev s nízkým okrajem, potřít masitou část glazůrou, kuře otočit a potřít také kůži glazůrou. Přenést pánev do trouby a kuře péct do zlatova asi 20 minut. Kuře otočit, bohatě ho potřít glazůrou a péct dalších 10 minut, opět ho otočit, potřít glazůrou a péct posledních 10 minut, až je kuře hotové (vnitřní teplota má být 84°C, anebo šťáva po zapíchnutí nožíku má vytékat čirá). Přenést kuře na destičku a nechat ho tak 5 minut odpočinout. Rozkrojit ho na porce a horké podávat s oblíbenou přílohou.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 07.03.11 vloženo
  • 6544x zobrazeno

Ingredience

  • Glazůra:
  • 250 ml tmavého rumu
  • 4 lžíce ananasové šťávy
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • Kuře:
  • 1 celé kuře
  • 4 lžíce jerk "koření z Jamajky":http://www.labuznik.com/recept/sucha-¨jerk¨-marinada/
  • 1/4 lžičky pomletých hřebíčků
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jerk kuře, nebo-li motýlek z Jamajky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jerk kuře, nebo-li motýlek z Jamajky

babi
6360 příspěvků 9.3.11 17:50

Terezko, zacala jsem pouzivat tento druh uvozovek tam, kde normalni delaly neplechu…Tak to me mrzi a moc se Radkovi omlouvam. Vim, ze jsem jich pouzivala celkem dost :-(

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 9.3.11 01:38

babi - ty uvozovečky :-) ale zůstanou v adrese / odkazu receptu a ten se pak celý nenačte, když ho dáš někam k mání, ale to už pořeší povolaní.

babi
6360 příspěvků 8.3.11 23:53

Terezko, dekuji za informaci o odkazech :-) . Ty radobyuvozovky problem nebyvaly, ale napadlo me to a tak jsem je u toho jerk receptu odstranila. Dobrou noc!

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 8.3.11 23:29

Odkazy v receptu by měly být funkční - od dnešního dne jdou přidávat klikatelné odkazy i do ingrediencí (tímto způsobem - " xxx " těsně za tím dvojtečku a daný odkaz).

babi - Ve Tvých receptech je problémový znak menších uvozovek - ¨ - které url adresu matou, ale Radek se s nimi nějak popere 8-)

Pěkný večer,
Tereza

babi
6360 příspěvků 8.3.11 18:43

Drobku, moc pekna vzpominka :palec:

babi
6360 příspěvků 8.3.11 18:37

Pedro, mas naprostou pravdu s tim predcasnym zapnutim trouby…recept upravim a Tobe dekuji.
Co se tyce velikosti kurete? Zatim jsem nikdy nemela problem ho i ve forme motylka polozit na panev odpovidajici velikosti, nebo kdyz ta neni poruce, tak plech s vysokym okrajem.
Zdravim…

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.3.11 16:36

Nemám ani trochu. :lol:
Kdysi byla proti Žižkovském nákladovému nádraží hospůdka „pro uhlíře“. Vládl tam Mistr kuchař s manželkou, on kdysi sloužil na lodi, cruise ship a pak vzal tohle na odpočinek.
Měli tam jen asi 10 židlí, kdo chtěl jen pivo, tak to bylo k stání.
Jedlo se tam levně a přenáramně. :roll: Pekl denně jedno kuře = 4 porce, jednu kachnu…
Když si někdo objednal kuře, u dveří do kuchyně, neroznášelo se, Mistr se zeptal - prso nebo stehno? Pravé nebo levé? :lol:
Tenhle komentář byla vzpomínka ne něj. :potlesk:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.3.11 08:29

Drobku…Ty asi nemáš na mysli transplantaci orgánů, že ne…? :wink: :mrgreen:

padro
23 příspěvků 8.3.11 07:49

velmi zajímavý kuřecí „plátek“ akorát bude třeba ten gril, nemám pánev odpovídající velikosti našich kuřat, no a docela mě pobavila představa, jak nějaký začátečník dodržuje postup. zapne troubu na 200, smíchá koření, potře kuře a dá ho do druhého dne do ledničky. už slyším moji známou, které bylo nemožné vysvětlit pojem zesklovatět cibuli,„to se jako ta trouba ohřívá tak dlouho?“

babi
6360 příspěvků 8.3.11 00:32

Drobku, ja to myslela dobre pro ty, co nemaji BBQ  :-D

Příspěvek upraven 08.03.11 v 00:49

babi
6360 příspěvků 8.3.11 00:24

:lol: glamo Ty sprymari, ja kupuji tak 4 - 5 kg cerstveho mladeho krocana, nebo krutu. Nadivku mam stejne rada bokem…

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.3.11 00:18

Já nevím proč, ale mně ten url fungoval. Asi je chyba u mně. :-D

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.3.11 00:17

Ale babi, to je přece úplně jedno, hlavní je omastek kolem pusy a příjemně plný žaloudek, ne? A já se nepovažuju za jediného kdo kdy něco na grilu spáchal, jen se snažím šířit osvětu, protože to jediné je důležité. Proč by jinak psali kuchařské knihy? Přece podělit se o tu radost z dobrot.
Mimochodem Glamo, to není špatný nápad, jenže já to tmavé maso z krůty moc nerad. necháš mi prso? Je jedno jestli levé nebo pravé. :lol:

babi
6360 příspěvků 8.3.11 00:17

Terezko, dekuji :-)

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 8.3.11 00:08

Aktivní odkazy se zobrazí v rámci „Popisu přípravy“ - tj. třetí okénko (nepočítaje nadpis) při vkládání nového receptu. V úvodu nefungují. edit - teda fungují, ale nejsou „proklikatelné“ :wink:

Tereza

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.3.11 23:44

A já už ji vidím…úplně placatou dvacetikilovou krůtu…! :mrgreen:

babi
6360 příspěvků 7.3.11 23:29

esme, touto pripravou kurete jsou na Jamajce znami :-) Take kdysi davno jsem pridala jiny recept a to pod cihlou, coz je snad nejlepsi priprava jakou znam
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Takze, at je to Tvuj australsky recept, Drobkuv, nebo z Jamajky, ta kurata naplacato jsou vyborny napad. Mam recept take na krutu, u ktere se takto usetri more casu 8-)

babi
6360 příspěvků 7.3.11 23:11

Drobku, ne vsichni maji gril a napsali grilovaci kucharku :palec: Takze recept lze pripravit take v troube :-) Nevim proc, ale odkaz na koreni neni aktivni. Mam jeste jeden recept na koreni z Jamajky…

esmeralda
4812 příspěvků 7.3.11 22:59

Drobku, já to myslela jako nevýhodu pro hostitele. Ale to samozřejmě jen z legrace.
Moje motto: Nejlepší pochvala pro hostitelku je když zůstanou vylízané talíře. :lol:

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.3.11 21:55

Esmeraldo, já si taky vzpomněl. Ale nevýhoda? Tak budeme mít každý půlku a budeme se mít… :potlesk:
Jistě, takhle připravené kuře je bez debaty nejlepší.

Příspěvek upraven 07.03.11 v 21:56

esmeralda
4812 příspěvků 7.3.11 21:49

Drobku, hned jsem si vzpoměla na moje Portugalské kuře.

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Babi, tvoje marinovací ingredience vyzkouším. Vše vypadá velice jedle. Bude to jistě příjemná změna si v neděli vyrazit na Jamajku..

Jediná nevýhoda těchto kuřat je, že musíte počítat tak jedno kuře pro ne více než dva strávníky.
Jinak se všichni tváří hladově. :roll:

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.3.11 21:27

Ano, ten nejlepší způsob jak péci kuře. V Austrálii tomu říkají Portugalské, ve Francii na žábu, v Americku je to na motýla (butterfly). :potlesk:
Tak Jamajská glazura se mi jeví neobyčejně chutně, jak se trochu oteplí, dám se do toho. Teď je na venkovní gril trochu zima. :-(
V troubě to není ono pro grilovacího maniaka jako jsem já. 8-o

Příspěvek upraven 07.03.11 v 21:28

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz