Recept Jerk kuře, nebo-li motýlek z Jamajky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Stejne lze pripravit kure behem letnich mesicu na zahradnim grilu. Je dobre ho grilovat nad neprimym ohnem.

Postup

Kuřeti odříznout krk a přebytečný tuk. Založit jeho křídla dozadu a pomocí kuchyňských nůžek vystřihnout hřbet. Položit ho prsama nahoru rozložené jako kniha s nohama na stranách. Pomocí dlaní položených nahoře kuřete zlomit jeho prsní kost.

V malé misce smíchat koření a posypat tím po obou stranách kuře. Vložit ho do chladničky do druhého dne.

Na mírnem ohni připravit glazůru. Ingredience asi 15 - 20 minut povařit do zhoustnutí. Odstavit a dát stranou.

Postavit grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Potřít ji olejem těsně před grilováním.

Předehřát troubu na 220°C.

Položit kuře kůží dolů na pánev a grilovat tak dlouho, až je kůže křupavá a má pěkné grilovací linky. Přenést kuře na alobalem a pečícím papírem vyloženou pánev s nízkým okrajem, potřít masitou část glazůrou, kuře otočit a potřít také kůži glazůrou. Přenést pánev do trouby a kuře péct do zlatova asi 20 minut. Kuře otočit, bohatě ho potřít glazůrou a péct dalších 10 minut, opět ho otočit, potřít glazůrou a péct posledních 10 minut, až je kuře hotové (vnitřní teplota má být 84°C, anebo šťáva po zapíchnutí nožíku má vytékat čirá).

Přenést kuře na destičku a nechat ho tak 5 minut odpočinout. Rozkrojit ho na porce a horké podávat s oblíbenou přílohou.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.03.11 vloženo
  • 4981x zobrazeno

Ingredience

  • Glazůra:
  • 250 ml tmavého rumu
  • 4 lžíce ananasové šťávy
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • Kuře:
  • 1 celé kuře
  • 4 lžíce jerk "koření z Jamajky":http://www.labuznik.com/recept/sucha-¨jerk¨-marinada/
  • 1/4 lžičky pomletých hřebíčků
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jerk kuře, nebo-li motýlek z Jamajky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 09.03.11 17:50

Terezko, zacala jsem pouzivat tento druh uvozovek tam, kde normalni delaly neplechu…Tak to me mrzi a moc se Radkovi omlouvam. Vim, ze jsem jich pouzivala celkem dost :-(

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 09.03.11 01:38

babi - ty uvozovečky :-) ale zůstanou v adrese / odkazu receptu a ten se pak celý nenačte, když ho dáš někam k mání, ale to už pořeší povolaní.

 
babi
6360 příspěvků 08.03.11 23:53

Terezko, dekuji za informaci o odkazech :-) . Ty radobyuvozovky problem nebyvaly, ale napadlo me to a tak jsem je u toho jerk receptu odstranila. Dobrou noc!

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 08.03.11 23:29

Odkazy v receptu by měly být funkční - od dnešního dne jdou přidávat klikatelné odkazy i do ingrediencí (tímto způsobem - " xxx " těsně za tím dvojtečku a daný odkaz).

babi - Ve Tvých receptech je problémový znak menších uvozovek - ¨ - které url adresu matou, ale Radek se s nimi nějak popere 8-)

Pěkný večer,
Tereza

 
babi
6360 příspěvků 08.03.11 18:43

Drobku, moc pekna vzpominka :palec:

 
babi
6360 příspěvků 08.03.11 18:37

Pedro, mas naprostou pravdu s tim predcasnym zapnutim trouby…recept upravim a Tobe dekuji.
Co se tyce velikosti kurete? Zatim jsem nikdy nemela problem ho i ve forme motylka polozit na panev odpovidajici velikosti, nebo kdyz ta neni poruce, tak plech s vysokym okrajem.
Zdravim…

 
Drobek  08.03.11 16:36

Nemám ani trochu. :lol:
Kdysi byla proti Žižkovském nákladovému nádraží hospůdka „pro uhlíře“. Vládl tam Mistr kuchař s manželkou, on kdysi sloužil na lodi, cruise ship a pak vzal tohle na odpočinek.
Měli tam jen asi 10 židlí, kdo chtěl jen pivo, tak to bylo k stání.
Jedlo se tam levně a přenáramně. :roll: Pekl denně jedno kuře = 4 porce, jednu kachnu…
Když si někdo objednal kuře, u dveří do kuchyně, neroznášelo se, Mistr se zeptal - prso nebo stehno? Pravé nebo levé? :lol:
Tenhle komentář byla vzpomínka ne něj. :potlesk:

 
glama  08.03.11 08:29

Drobku…Ty asi nemáš na mysli transplantaci orgánů, že ne…? :wink: :mrgreen:

 
padro
23 příspěvků 08.03.11 07:49

velmi zajímavý kuřecí „plátek“ akorát bude třeba ten gril, nemám pánev odpovídající velikosti našich kuřat, no a docela mě pobavila představa, jak nějaký začátečník dodržuje postup. zapne troubu na 200, smíchá koření, potře kuře a dá ho do druhého dne do ledničky. už slyším moji známou, které bylo nemožné vysvětlit pojem zesklovatět cibuli,„to se jako ta trouba ohřívá tak dlouho?“

 
babi
6360 příspěvků 08.03.11 00:32

Drobku, ja to myslela dobre pro ty, co nemaji BBQ  :-D

Příspěvek upraven 08.03.11 v 00:49

 
babi
6360 příspěvků 08.03.11 00:24

:lol: glamo Ty sprymari, ja kupuji tak 4 - 5 kg cerstveho mladeho krocana, nebo krutu. Nadivku mam stejne rada bokem…

 
Drobek  08.03.11 00:18

Já nevím proč, ale mně ten url fungoval. Asi je chyba u mně. :-D

 
Drobek  08.03.11 00:17

Ale babi, to je přece úplně jedno, hlavní je omastek kolem pusy a příjemně plný žaloudek, ne? A já se nepovažuju za jediného kdo kdy něco na grilu spáchal, jen se snažím šířit osvětu, protože to jediné je důležité. Proč by jinak psali kuchařské knihy? Přece podělit se o tu radost z dobrot.
Mimochodem Glamo, to není špatný nápad, jenže já to tmavé maso z krůty moc nerad. necháš mi prso? Je jedno jestli levé nebo pravé. :lol:

 
babi
6360 příspěvků 08.03.11 00:17

Terezko, dekuji :-)

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 08.03.11 00:08

Aktivní odkazy se zobrazí v rámci „Popisu přípravy“ - tj. třetí okénko (nepočítaje nadpis) při vkládání nového receptu. V úvodu nefungují. edit - teda fungují, ale nejsou „proklikatelné“ :wink:

Tereza

 
glama  07.03.11 23:44

A já už ji vidím…úplně placatou dvacetikilovou krůtu…! :mrgreen:

 
babi
6360 příspěvků 07.03.11 23:29

esme, touto pripravou kurete jsou na Jamajce znami :-) Take kdysi davno jsem pridala jiny recept a to pod cihlou, coz je snad nejlepsi priprava jakou znam
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Takze, at je to Tvuj australsky recept, Drobkuv, nebo z Jamajky, ta kurata naplacato jsou vyborny napad. Mam recept take na krutu, u ktere se takto usetri more casu 8-)

 
babi
6360 příspěvků 07.03.11 23:11

Drobku, ne vsichni maji gril a napsali grilovaci kucharku :palec: Takze recept lze pripravit take v troube :-) Nevim proc, ale odkaz na koreni neni aktivni. Mam jeste jeden recept na koreni z Jamajky…

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.03.11 22:59

Drobku, já to myslela jako nevýhodu pro hostitele. Ale to samozřejmě jen z legrace.
Moje motto: Nejlepší pochvala pro hostitelku je když zůstanou vylízané talíře. :lol:

 
Drobek  07.03.11 21:55

Esmeraldo, já si taky vzpomněl. Ale nevýhoda? Tak budeme mít každý půlku a budeme se mít… :potlesk:
Jistě, takhle připravené kuře je bez debaty nejlepší.

Příspěvek upraven 07.03.11 v 21:56

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.03.11 21:49

Drobku, hned jsem si vzpoměla na moje Portugalské kuře.

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Babi, tvoje marinovací ingredience vyzkouším. Vše vypadá velice jedle. Bude to jistě příjemná změna si v neděli vyrazit na Jamajku..

Jediná nevýhoda těchto kuřat je, že musíte počítat tak jedno kuře pro ne více než dva strávníky.
Jinak se všichni tváří hladově. :roll:

 
Drobek  07.03.11 21:27

Ano, ten nejlepší způsob jak péci kuře. V Austrálii tomu říkají Portugalské, ve Francii na žábu, v Americku je to na motýla (butterfly). :potlesk:
Tak Jamajská glazura se mi jeví neobyčejně chutně, jak se trochu oteplí, dám se do toho. Teď je na venkovní gril trochu zima. :-(
V troubě to není ono pro grilovacího maniaka jako jsem já. 8-o

Příspěvek upraven 07.03.11 v 21:28

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz