Recept Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Otrhané jeřabiny spaříme vroucí vodou a necháme krátce povařit nebo je přes noc necháme vyluhovat ve studené vodě. Na dno kastrolku dáme maličko vody, přidáme jeřabiny a zasypeme cukrem. Na mírném ohni, nejlépe v troubě, zahříváme až se cukr rozpustí. Potom je přivedeme do varu a vaříme 3 minuty. Zbavíme utvořené pěny a zahorka plníme do sklenic a povazujeme. Zakryjeme přikrývkou a necháme pomalu chladnout. Sterilace i konzervační prostředky odpadají. Čerpáno z časopisu Sešity domácího hospodaření - Zima se zeptá - od Evy Šafářové z r. 1981

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 08.09.06 vloženo
  • 27602x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 kg jeřabin asi 750 g cukru.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

esmeralda
4813 příspěvků 1.9.09 06:24
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

Jeřabiny zavařuji už dobrých třicet let, hlavně proto že tady brusinky (alespoň v blízkém okolí) nerostou a komerční jsou na můj vkus moc sladké.

Maminka mi kdysi vysvětlila, že pravé mají hvězdičku, plané křížek. Tady je to tedy asi půl na půl protože obojí druh roste na jednom stromě. Zatím jsme se ještě neotrávili.

Dozrávají tu koncem února. Musíme pro ně jet asi 150 km na západ.
Tam je chladněji a daří se jim tam. Rostou jako okrasné stromy na ulici. Zřejmě je tam za:,–(ili evropští přistěhovalci. Když je sbírám, lidé na mě koukají s podezřením.

V různých receptech jsem se také dočetla že se mají nechat přejít mrazem. To zde však matička příroda nezaručuje. Pomáhám jí tím že jeřabiny uložím v mrazáku.

zlomax
426 příspěvků 1.9.09 06:03
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

Dámy prosím, přestaňte šťourat ve starších receptech:-)))) Já si je pak musím sejfnout do oblíbenců a tvořit matláma-patláma:-))) Dík:-))

Jenofefa
1315 příspěvků 1.9.09 05:34
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

Tak by mne zajímalo, proč ten odkaz nezmodral, když by podle pepíčka mělo stačit tam zkopírovat adresu odkazu - je mi líto :-(

Jenofefa
1315 příspěvků 1.9.09 05:29
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek
Jenofefa
1315 příspěvků 1.9.09 05:27
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

Ta diskuse o tom, které jsou jedlé a které ne, už tady byla http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

mrtvola
1394 příspěvků 1.9.09 03:11
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek Alenko,

jedlé jeřabiny mají u řapíku začátek listu hladký, zoubkovaný až od poloviny délky listu a hořké ho mají zoubkovaný už od řapíku. Nebo je to naopak. To už musíš zjistit ochutnáním. Ty jedlé nejsou hořké, jsou kyselé nebo jen slabě natrpklé. V přírodě převažují ty nejedlé.
A nemusí přejít mrazem, aspoň podle mojí zkušenosti.
A hodně želírují samy od sebe, a to i v kompotu.

alena56
1 příspěvek 1.9.09 02:39
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

mám dotaz jsou všechny jeřabiny jedlé nebo jsou některé okrasné a jak je poznám některé mi připadají hodně hořké díky.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

Ano, měly by být přejité mrazem.

cofola
71 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek Vali

Pri chate mi rastie jarabina, je obsypaná plodmi, takže chcem tento rok premiérovo zavariť na zimu k divine. Len môžu sa už oberať? Včera som ich ochutnal a sú ešte kyslé ako šľak. Nemali by sa oberať neskôr, po prvých mrazoch, ako šípky?

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek- Vali

Loni jsem dělala marmeládu z kdoulí, hlavně ze zvědavosti. Kamarádka obstarala kdoule, já dělala marmeládu. Potom jsem ji nalila do pěkných skleniček a měla dárek pro kamarádky na vánoce. Kdoule jsou podobné jablku a asi tak chutnají, alespoň mně. Jsou ale kyselejší. A je s tím práce, teď víme jak chutná, ale dělat už určitě nebudu. I když prý má kdoule více vitamínu C než jablko a také více pektinu. Také prý by se mohly smíchat s jeřabinami. Ale jeřabiny nemám, no a marmelády jsem letos stejně navařila víc než dost.
Jestli se dávaly do prádelníku nevím, ale něco jsi mi připoměla, ale nevzpomenu si co by to mohlo být.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek -lydie

dík za odkazy, dřínky se mi líbí. Ty asi porostou na keři zvaném -dřín- možná by se taky dal vy:,–(it, ale aby byly jedlé. Jakou chuť má marmeláda z kdoulí? Prosím přirovnej k nějakému známějšímu ovoci. Kdoule se taky dávaly do prádelníku na provonění nebo se pletu?

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

oprava dřínky, ne hřínky .....

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek- Vali

hřinky
kdoule

:-) z kdoulí jsem dělala marmeládu.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

to jsem ráda, že seš ráda, nerostou ti u domu taky dřínky? Jak jsem stará, tak jsem neznalá, neboť nevím jak vypadají a mám tu na ně taky recepty. Až bude výstava Zahrada Čech, pokusím se sehnat stromek jeřábu, na zahradu by se někam hodil. Právě sklízím ostružiny a dělám jako vždy marmeládu. Je moc dobrá. Občas tu někdo má výhrady, že se opisují recepty, ale kdybych ho neopsala, kdopak by to asi vymyslel? Ať se daří při konzervování.

Ještě tu mám recepty na mirabelky, moruše, šípky, kdoule(taky je neznám).

vrba
106 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabiny zavařené na způsob brusinek

Milá Vali, moc děkuji za tento recept. Jeřabiny ( jedlé) nám rostou u domu na obecním pozemku, tak na ně každý den koukám z okna a je to nádhera teď na podzim.. manžel pořád básní, jak jako malý jedl jeřabiny u babičky a tak tento týden začnu se zavářením.Něco jako kompot a něco jako brusinky ke svíčkové… mňam. ještě jednou díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Hruškový koláč Hruškový koláč
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz