Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
180 g přebrané, ve studené vodě čistě oprané rýže uvaříme v neplném litru mléka s 3 kostkami cukru a špetkou soli do měkka. Uvařenou za častého míchání necháme vychladnouti. Na míse třeme asi 5 minut 80 g másla, pak přidáme 120 g moučkového cukru, půl sáčku vanilinového cukru, 4 žloutky, špetku strouhané citronové kůry a třeme asi 15 minut. Do utřeného zamícháme připravenou rýži, 40 g strouhaných mandlí a hodně tuhý sníh z 5 bílků. Asi 3 středně velká oloupaná jablka nakrájíme na drobné kostečky, přidáme k nim 30 g jemně sekaného citronátu a 20 g omytých drobných rozinek. Otevírací dortové tvořítko (větší) vytřeme tukem, vysypeme strouhanou houskou, polovičku připravené hmoty do ní srovnáme, poklademe jablky, citronátem, atd, posypeme skořicovým cukrem, na to dáme druhou polovinu hmoty, srovnáme a pečeme volně v nepříliš prudké troubě asi 45 - 50 minut. Upečený, prochladlý nakrájíme na díly, srovnáme na mísu a posypeme vanilkovým cukrem. Jest vydatný a stačí pro 6 - 8 osob. Nákyp tento dá se upraviti i ze zbylé rýžové kaše. Ostatní dle předpisu. Zdroj: Kuchařka z počátku minulého století.
Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
1.5.20 14:01
Presne ako hovorí názov: jemný ryžový nákyp. Nie príliš sladký. Namiesto citronátu som dala 30 g sušených brusníc, inak podľa receptu. Upečené v tortovej forme s priemerom 26 cm.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jemný rýžový nákyp
jandule, je to z Kuchařky mé maminky, kterou jsem podědila, a je skutečně ve stavu „rozpadajícím se“, jsem ráda, že zachráním, to co jde. Jako dítě jsem sladké celkem mohla, a tento recept mám ve vzpomínkách na dětství.....hezký večer
Na tento recept se živě pamatuji z dětství. Babička dělala modifikaci spočívající v plnění nákypu meruňkami nebo rybízem, a tudíž vynechávala skořici a citronát. Ostatní bylo stejné. Několikrát jsem nákyp dělala i já, ale mé děti sladká jídla moc nemusí a tak byl recept zavát časem. Ale nejde než říci, že to je opravdu rýžový „dort“.