Recept Jemný rýžový nákyp Pra

(Hodnoceno 1x) bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jemný rýžový nákyp

Postup

180 g přebrané, ve studené vodě čistě oprané rýže uvaříme v neplném litru mléka s 3 kostkami cukru a špetkou soli do měkka. Uvařenou za častého míchání necháme vychladnouti. Na míse třeme asi 5 minut 80 g másla, pak přidáme 120 g moučkového cukru, půl sáčku vanilinového cukru, 4 žloutky, špetku strouhané citronové kůry a třeme asi 15 minut. Do utřeného zamícháme připravenou rýži, 40 g strouhaných mandlí a hodně tuhý sníh z 5 bílků. Asi 3 středně velká oloupaná jablka nakrájíme na drobné kostečky, přidáme k nim 30 g jemně sekaného citronátu a 20 g omytých drobných rozinek. Otevírací dortové tvořítko (větší) vytřeme tukem, vysypeme strouhanou houskou, polovičku připravené hmoty do ní srovnáme, poklademe jablky, citronátem, atd, posypeme skořicovým cukrem, na to dáme druhou polovinu hmoty, srovnáme a pečeme volně v nepříliš prudké troubě asi 45 - 50 minut. Upečený, prochladlý nakrájíme na díly, srovnáme na mísu a posypeme vanilkovým cukrem. Jest vydatný a stačí pro 6 - 8 osob. Nákyp tento dá se upraviti i ze zbylé rýžové kaše. Ostatní dle předpisu. Zdroj: Kuchařka z počátku minulého století.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 27.06.06 vloženo
  • 10440x zobrazeno

Ingredience

  • 180 g rýže
  • 1 l mléka - necelý
  • 3 kostky cukru
  • sůl
  • 80 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilinového cukru
  • 4 žloutky
  • citronová kůra
  • 40 g mandlí
  • 5 bílků
  • 3 jablka
  • 30 g citronátu
  • 20 g tuku
  • 20 g mouky
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a strouhanka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 1.5.20 14:01

Presne ako hovorí názov: jemný ryžový nákyp. Nie príliš sladký. Namiesto citronátu som dala 30 g sušených brusníc, inak podľa receptu. Upečené v tortovej forme s priemerom 26 cm.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Jemný rýžový nákyp

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jemný rýžový nákyp

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jemný rýžový nákyp (PRA)

jandule, je to z Kuchařky mé maminky, kterou jsem podědila, a je skutečně ve stavu „rozpadajícím se“, jsem ráda, že zachráním, to co jde. Jako dítě jsem sladké celkem mohla, a tento recept mám ve vzpomínkách na dětství.....hezký večer

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jemný rýžový nákyp (PRA)

Na tento recept se živě pamatuji z dětství. Babička dělala modifikaci spočívající v plnění nákypu meruňkami nebo rybízem, a tudíž vynechávala skořici a citronát. Ostatní bylo stejné. Několikrát jsem nákyp dělala i já, ale mé děti sladká jídla moc nemusí a tak byl recept zavát časem. Ale nejde než říci, že to je opravdu rýžový „dort“.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz