Recept Jemná frankfurtská polévka

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jemná frankfurtská polévka

Úvod

Jednoduchý a vyladěný recept na lahůdku, na které jsme si pravidelně pochutnávali ve školních jídelnách, avšak doma ve své kuchyni ji jaksi opomíjíme.

Postup

Na sádle (můžete nahradit máslem s kapkou oleje, nikdy však olejem samotným, polévka je pak planá) orestujeme dozlatova jemně nakrájenou cibuli. Kastrol raději stáhneme z rozžhavené ploténky a vmícháme sladkou papriku. Necháme ji rozvonět chvíli mimo přímý oheň. Poté přidáme hladkou moukou, zasmažíme a zalijeme vodou cca 4 litry a přidáme masox nebo bujon. Za občasného míchání provařujeme poctivě 30 minut pod poklicí.
Do provařeného základu vložíme na kostky nakrájené brambory a opět poctivě provařujeme na mírném ohni 30 minut.
Přidáme na kolečka pokrájené párky a opět poctivě provaříme,
cca 15 minut.
Na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem, pepřem, solí a najemno nasekanou petrželovou natí, zjemníme kapkou smetany či mléka.

pozn.: Původní recept zní vařit 30-30-30 minut (kdo vytrvá, odmění se opravdu lahodnou chutí), ale já často zkracuji na 20-20-20 minut, nebo 30-30-a už jen dovařím (jak píši zde).

Přeji Vám radost z vaření i samotného stolování


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.01.13 vloženo
  • 37099x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60-90 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 10 nožiček párků frankfurtských či obyčejných
  • 5 velkých brambor
  • 3 lžíce sádla
  • 2 střední cibule
  • 2 kostky masoxu či bujonu
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 6-8 stroužků česneku (dle velikosti a síly)
  • 1 dcl smetany či mléka
  • špetka pepře
  • špetka soli
  • nasekaná petrželová nať

Doporučená příloha

  • bílá francouzská bageta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 21.01.13 20:48

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Jemná frankfurtská polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 24.01.13 19:02

Teta zezu: no, já živím jednoho veslaře, to je ještě „jiná písnička“ (vlastně úplně jiná) - v plném tréninku spotřeba min. 6000 kCal denně… Podle aktuálních sportovních prohlídek má cca 2 % tělesného tuku (193/85), fyziologickou normu jistě znáte.

 
teta zezu
2 příspěvky 24.01.13 18:37

Házená… partner má 85 kg, když se zadaří, stejně vysocí jako on mívají nezřídka kdy i ke 100 kilům, takže mám co dohánět, bohužel zatím nic nezabírá :pocitac:

 
gmp
1603 příspěvků 21.01.13 22:43
/

@di Dívko, co bys chtěla sdílet, kde bys vzala na rozdávání. Ponech to s klidným svědomím na nás kteří nemáme sklony k nadváze, neb jsme již dávno v náručí obezity.

 
di
2451 příspěvků 21.01.13 21:22

Gmp: hlásím se též. ;-)

 
di
2451 příspěvků 21.01.13 21:21

Pro autorku: můžu se zeptat, pro jaké sportovce vaříte, jaký sport provozují? Není to výtka vůči receptu, to ani v nejmenším, ptám se čistě ze zájmu, taky jednoho (ne profi, ale vrcholového) doma mám.
P. S. Ohledně jíšky - doporučuju udělat nejdřív klasickou, případně cibulovou, a až pak vmíchat papriku, je to jistější.

 
gmp
1603 příspěvků 21.01.13 20:26
+

Stačí říct, tady je lidí kerý se vo kila rádi podělej. :lol:

 
teta zezu
2 příspěvky 21.01.13 20:24

Já osobně také nemoučím, ale nevařím pro sebe, nýbrž pro profi sportovce, pro které je každé kilo navíc dobré, čili norma ustupuje potřebám a účel světí prostředky. A navíc jsem ji vařila několikrát tak i tak a všichni si chválili spíše tu zahuštěnou, takže víc už neřeším…

 
gmp
1603 příspěvků 21.01.13 20:05
-

Ta mouka je, myslím si alespoň já, zbytečná. Když dáváš brambory. Pokaváde jejich část pokrájíš na drobno, nebo trochu ustrouhneš, tak Ti to ta brambora zahustí i bez mouky. Názor může být různý, můj je ten, že mouka do polivky nepatří. Pokud tedy to nejni polivka na mouce postavená.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz