Recept jelítková polévka - prostě prdelačka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Sádlo rozpustíme v hrnci a na něm smažíme do sklovata cibuli. Zalijeme vroucí vodou a přidáme na kolečka asi 2 cm tlustá nakrájené a slupky zbavené jelítko.Necháme asi 5 minut vařit.Přidáme opranou rýži a vaříme tak dlouho , než je rýže uvařená (caa 15 minut). Těsně před koncem tj asi minutu okořeníme mletm pepřem a majoránkou.A když se to vařit přestane dokořeníme lisovaným stružkem česneku. Je to syté a bezvadné před mejdánem a nepřekonatelný "vyprošťovák" po mejdánu.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 01.12.02 vloženo
  • 19539x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 ks jelítka (nejlépe žemlové)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • trošku sádla (1/2 lžice)
  • majoránka
  • pepř
  • trochu rýže (1/2 varného sáčku)

Doporučená příloha

  • čerstvý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu jelítková polévka - prostě prdelačka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
zdenneu
15 příspěvků 08.02.12 10:58

paní esmraldo já bych se s dovolením FajnMilana trochu zastal. Vaše informace „Přiznám se – prdelačku jsem ochutnala a už nikdy nemusím. Ke štěstí mi neschází. Možná že to jen její vzhled…“ je vskutku zajímavá a inspirující. Kdybych měl já pod každý recept, který mi nechutná tuto skutečnost napsat tak se upíšu. A názor, že kdo nemá dost receptů nemůže kritizovat je také zvláštní (už K.H. Borovský psal cosi o tom, že kritik nemusí být dobrý spisovatel). Berte to úsměvem…

esmeralda
4813 příspěvků 08.02.12 00:58

Milánku, tak se nerozčiluj. Labužník je hezký tím, že se tu píše nejen o receptech.
Jestli se ti to nelíbí, čti si v kuchařských knihách.
Apropos, těch receptů jsem napsala o trochu více než ty. Tak se snaž.
A usmívej se. Cucat citrony ti nesluší… :lol:

casino
4488 příspěvků 08.02.12 00:06

danda, ten odkaz jsem opravil…, omyl mě mrzí a pýýýřím se :oops:
babi, asi máte na mysli Rozcuchaná nevěsta sester Tatinových (žemlovka bez žemlí) …předpokládám, že jste nezahořela touhou po tom, abychom si začali poukazovat na „slátaniny“ v receptech :think: 8) :)

babi
6360 příspěvků 07.02.12 22:32

Ja se zase nedavno podivovala nad slataninou pojmu…" Žemlovka… sestry Tatin… Rozcuchaná nevěstka…" vse na jedne hromade u jednoho receptu.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.02.12 15:22

Já se zas podivuju, co mají králičí filety společného se škvarkama z morku?

FajnMilan
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.02.12 15:17

Ano sem trouba a amatér..co bych tu taky víc psal…neřeš to..děkuji

casino
4488 příspěvků 07.02.12 14:26

No jo, FajnMilan, na Vás si vzpomínám… :think:
To bylo poprve, co jsem od Viktorky dostal kartáč, protože jsem se podivoval nad Vašimi Králičími filety
Můj názor byl, že snad stačilo pod některý recep s řízkem v trojobalu napsat, že Vy to děláte z ušáka… :mrgreen:
No vidíte, pod Vaším receptem je pusto, prázdno… Ovšem na kvalitě mu to neubralo… a ani nepřidalo :roll:
No jo, FajnMilan, na Vás si vzpomínám… :)

Edit:
opraven odkaz :oops:

Příspěvek upraven 07.02.12 v 16:56

FajnMilan
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.02.12 13:36

měla bys tu psát recepty a né tvá traumata z dětství

esmeralda
4813 příspěvků 28.06.10 18:34
Re: jelítková polévka - prostě prdelačka - Casino,

neušklíbám se nad žádným jídlem a těm co to chutná to moc přeji.
Možná že je to komplex z mládí.
Na zabijačce jsem byla jednou v životě, bylo mi asi 7 let.
Nejdříve lítal po statku pašík a šíleně kvičel, za ním řezník. Pak teklo spousta krve.
Potom lítala po dvorku teta a za ní strejda se střevy v ruce. Teta taky šíleně kvičela a asi to pro ně byla legrace…a mně se z toho všeho zvedal žaludek.

Ale nemyslím si že jsem cimprlich. Např. syrové ústřice třeba rovnou ze skály mohu po kýblech.

casino
4488 příspěvků 28.06.10 18:18
Re: jelítková polévka - sprostě prdelačka - esmeralda

U nás se vždy říkalo „zabijačková“ a patří k našim nejoblíbenějším (určitě ale ne podle tohoto receptu). Když jsem se s názvem „prdelačka“ setkal poprve, neudělalo se mi dobře…
Rada pro Vás: zhasnout, nebo zavázat oči :-)))
Letos na jaře jsem byl za hosta na zabíjačce na Valašsku. Znáte to, pomáhá co má ruce… Vídím mladou jak se hrne ke dřezu se škopíkem od krve po jelítkovém prejtu. Když jsem říkal, že u nás se „špinavé od krve“ oplachuje vývarem do kotle, hleděli, jako bych spadl z višně :-) Nakonec jsem je přemluvil, že z kotle odebrali hrnec vývaru, opláchli do něj tu krev a přihodili dokonce pár šufanů obcházky (jelítkový kroupový prejt co už se nevezl do střev; peče se v brutvanu, nebo na plechu).
Většinou se na Prdelačku škaredili, ale někteří ochutnali a tváře se jim rozjasnily… Holt tradice jsou různé… :-)

esmeralda
4813 příspěvků 28.06.10 17:07
Re: jelítková polévka - prostě prdelačka - Casino,

dala jsem tam první co jsem našla.
Přiznám se - prdelačku jsem ochutnala a už nikdy nemusím. Ke štěstí mi neschází. Možná že to jen její vzhled…

casino
4488 příspěvků 28.06.10 16:11
Re: jelítková polévka - prostě prdelačka

No, toto je možná jelítková polévka, ale prdelačka je popsána tady: http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.11.09 23:01
Re: jelítková polévka - prostě prdelačka

Tý brďo, tak tohle je rachot!

kamilio
551 příspěvků 09.11.09 05:22
Re: jelítková polévka - prostě prdelačka

To je snad nějaká náhrrražka! Cibule a část česnek se dávají celá současně s kořenovou zeleninou. Kde je masový vývar, kde jsou kroupy?

casino
4488 příspěvků 09.11.09 02:30
Re: jelítková polévka - prostě prdelačka

jj, stačí použít kroupová jelítka, a problém je vyřešen :o)

OlgaW
6 příspěvků 09.11.09 01:19
Re: jelítková polévka - prostě prdelačka

Tuto falešnou prdelačku dělávám velmi často - v době zimní a podzimní - jen s jediným rozdílem : místo rýže do ní přidávám uvařené velké kroupy. Je pravda, že se na to musí den předem myslet a namočit je, pak jsou ale velmi rychle měkké a myslím, že tam pasují skoro víc, než rýže. Ale to je samozřejmě věc názoru.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz