Recept jelítková polévka - prostě prdelačka
jpp Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Sádlo rozpustíme v hrnci a na něm smažíme do sklovata cibuli. Zalijeme vroucí vodou a přidáme na kolečka asi 2 cm tlustá nakrájené a slupky zbavené jelítko.Necháme asi 5 minut vařit.Přidáme opranou rýži a vaříme tak dlouho , než je rýže uvařená (caa 15 minut). Těsně před koncem tj asi minutu okořeníme mletm pepřem a majoránkou.A když se to vařit přestane dokořeníme lisovaným stružkem česneku. Je to syté a bezvadné před mejdánem a nepřekonatelný "vyprošťovák" po mejdánu.
Recept je z kategorií: Polévky
- 01.12.02 vloženo
- 24005x zobrazeno
Čas přípravy
- 20 minut
Počet porcí
- 2 porce
Ingredience
- 1 ks jelítka (nejlépe žemlové)
- 1-2 stroužky česneku
- 1 střední cibule
- trošku sádla (1/2 lžice)
- majoránka
- pepř
- trochu rýže (1/2 varného sáčku)
Doporučená příloha
čerstvý chléb
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu jelítková polévka - prostě prdelačka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na jelítková polévka - prostě prdelačka
15 příspěvků 8.2.12 10:58
paní esmraldo já bych se s dovolením FajnMilana trochu zastal. Vaše informace „Přiznám se – prdelačku jsem ochutnala a už nikdy nemusím. Ke štěstí mi neschází. Možná že to jen její vzhled…“ je vskutku zajímavá a inspirující. Kdybych měl já pod každý recept, který mi nechutná tuto skutečnost napsat tak se upíšu. A názor, že kdo nemá dost receptů nemůže kritizovat je také zvláštní (už K.H. Borovský psal cosi o tom, že kritik nemusí být dobrý spisovatel). Berte to úsměvem…
4812 příspěvků 8.2.12 00:58
Milánku, tak se nerozčiluj. Labužník je hezký tím, že se tu píše nejen o receptech.
Jestli se ti to nelíbí, čti si v kuchařských knihách.
Apropos, těch receptů jsem napsala o trochu více než ty. Tak se snaž.
A usmívej se. Cucat citrony ti nesluší…
danda, ten odkaz jsem opravil…, omyl mě mrzí a pýýýřím se

babi, asi máte na mysli Rozcuchaná nevěsta sester Tatinových (žemlovka bez žemlí) …předpokládám, že jste nezahořela touhou po tom, abychom si začali poukazovat na „slátaniny“ v receptech
Ja se zase nedavno podivovala nad slataninou pojmu…" Žemlovka… sestry Tatin… Rozcuchaná nevěstka…" vse na jedne hromade u jednoho receptu.
Já se zas podivuju, co mají králičí filety společného se škvarkama z morku?
Ano sem trouba a amatér..co bych tu taky víc psal…neřeš to..děkuji
No jo, FajnMilan, na Vás si vzpomínám…



To bylo poprve, co jsem od Viktorky dostal kartáč, protože jsem se podivoval nad Vašimi Králičími filety
Můj názor byl, že snad stačilo pod některý recep s řízkem v trojobalu napsat, že Vy to děláte z ušáka…
No vidíte, pod Vaším receptem je pusto, prázdno… Ovšem na kvalitě mu to neubralo… a ani nepřidalo
No jo, FajnMilan, na Vás si vzpomínám…
Edit:
opraven odkaz
Příspěvek upraven 07.02.12 v 16:56
měla bys tu psát recepty a né tvá traumata z dětství
4812 příspěvků 28.6.10 18:34
neušklíbám se nad žádným jídlem a těm co to chutná to moc přeji.
Možná že je to komplex z mládí.
Na zabijačce jsem byla jednou v životě, bylo mi asi 7 let.
Nejdříve lítal po statku pašík a šíleně kvičel, za ním řezník. Pak teklo spousta krve.
Potom lítala po dvorku teta a za ní strejda se střevy v ruce. Teta taky šíleně kvičela a asi to pro ně byla legrace…a mně se z toho všeho zvedal žaludek.
Ale nemyslím si že jsem cimprlich. Např. syrové ústřice třeba rovnou ze skály mohu po kýblech.
U nás se vždy říkalo „zabijačková“ a patří k našim nejoblíbenějším (určitě ale ne podle tohoto receptu). Když jsem se s názvem „prdelačka“ setkal poprve, neudělalo se mi dobře…
Nakonec jsem je přemluvil, že z kotle
odebrali hrnec vývaru, opláchli do něj tu krev a přihodili dokonce pár
šufanů obcházky (jelítkový kroupový prejt co už se nevezl do střev;
peče se v brutvanu, nebo na plechu).
Rada pro Vás: zhasnout, nebo zavázat oči
Letos na jaře jsem byl za hosta na zabíjačce na Valašsku. Znáte to, pomáhá co má ruce… Vídím mladou jak se hrne ke dřezu se škopíkem od krve po jelítkovém prejtu. Když jsem říkal, že u nás se „špinavé od krve“ oplachuje vývarem do kotle, hleděli, jako bych spadl z višně
Většinou se na Prdelačku škaredili, ale někteří ochutnali a tváře se jim rozjasnily… Holt tradice jsou různé…
4812 příspěvků 28.6.10 17:07
dala jsem tam první co jsem našla.
Přiznám se - prdelačku jsem ochutnala a už nikdy nemusím. Ke štěstí mi neschází. Možná že to jen její vzhled…
No, toto je možná jelítková polévka, ale prdelačka je popsána tady: http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…
Tý brďo, tak tohle je rachot!
551 příspěvků 9.11.09 05:22
To je snad nějaká náhrrražka! Cibule a část česnek se dávají celá současně s kořenovou zeleninou. Kde je masový vývar, kde jsou kroupy?
jj, stačí použít kroupová jelítka, a problém je vyřešen
)
6 příspěvků 9.11.09 01:19
Tuto falešnou prdelačku dělávám velmi často - v době zimní a podzimní - jen s jediným rozdílem : místo rýže do ní přidávám uvařené velké kroupy. Je pravda, že se na to musí den předem myslet a namočit je, pak jsou ale velmi rychle měkké a myslím, že tam pasují skoro víc, než rýže. Ale to je samozřejmě věc názoru.