Recept Jelení paštika od pana hajného

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jelení paštika od pana hajného

Postup

V osolené vodě vařím jelení srdce společně s bůčkem do měkka - do vody přidávám nové koření a také pepř a bobkový list dle chuti.(min. 1hod. i více)
Když maso vychladne, nakrájím ho na kostky a pomelu, společně s nakrájenými a odblaněnými játry, na masovém strojku. Nakonec vložím housku namočenou v mléce na pročištění strojku, a zároveň ji namelu do paštiky - osolím, přidám koření, vajíčka sádlo a kůru z jednoho chem. neošetřeného citrónu - kupuji již nastrouhanou vlhkou - prodávají v Německu. Všechno, nejlépe rukou, prohnětu.
Osmažím si cibulku na slanině do zlatova - vše nakrájeno na jemno. Po vychlazení přidám do paštiky a prohnětu. Dle chuti ještě dosolím.
Takto připravenou směsí plním připravené sklenice - nedávám však plné.
Vychází mi cca 5 skleniček - menších když mám játra z koloucha a ještě mi zbyde do zapékací misky - kterou vyložím slaninou a v troubě peču 1/2 hod. na pekáčku s vodou - Toto k rychlé spotřebě.
Zbytek na horší časy, ve skleničkách uvařím, a to min. 1/2 hod na 100°C.
Papáme s brusinkovou omáčkou.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 24.10.12 vloženo
  • 6981x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2,5 hod

Ingredience

  • 1ks jeleních jater
  • 1ks srdce z jelena
  • 0,5kg vepřového bůčku
  • 100g domácí slaniny
  • 50g husího sádla
  • 100 g vepřového sádla
  • 1 citrón
  • 1 lžíce domácího paštikového koření
  • sůl
  • 1 ks menší cibule
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 houska
  • trocha mléka na namočení housky

Doporučená příloha

  • domácí brusinková omáčka s pomerančem + chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jarčulinka 24.10.12 10:30

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Jelení paštika od pana hajného

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Jarčulinka
8 příspěvků 25.10.12 10:42

Paštikové koření vyrábím z:
bílého mletého pepře, černého ml. pepře, mĺ. nového koření, ml. hřebíčku, muškátového květu, tymiánu, majoránky, bazalky, rozmarýnu, sladké papriky, ml. zázvoru a bobkový list. Vše skladuji v uzavřené skleničce. :kytka:
Ale z té plece bych viděla raději nějaký miš maš. Dělávám doma takovou dobrotu z jeleního masa, hrušek, brusinek a dižonské hořčice.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 17:45

Tak tohle bych papala moc ráda :- ). Jelení srdce ale asi neseženu, zato mam jeleni plec - paštika bude asi trochu sušší, ale zkusím to! Krásný recept. Paštikovým kořením se rozumí směs pepř, muškátový květ, zázvor, hřebíček?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štika na smetaně

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz