Recept Jehněčí tagine

esmeralda Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V tagine rozehřejeme olej, přidáme cibuli. Když zesklovatí přidáme maso a po všech stranách pomalu opečeme. V míse smícháme česnek, mrkve, sladkou bramboru, med, koření, sůl, citronovou šťávu a vývar a přidáme k masu. Zvolna dusíme aspoň tři hodiny. Čím pomaleji a déle tím lépe. Asi půl hodiny před koncem přidáme rozinky, mandle, kůru z naložených citronů nakrájenou na nudličky. Nakonec ozdobíme petrželí a koriandrem. Nenechte se odradit pokud nemáte tagine. Ve velkém kastrolu nebo hrnci to také jde.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 07.09.06 vloženo
  • 12157x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 jehněčí holeně nebo 600gr jehněčího masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na plátky
  • 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • 2 mrkve oloupané a nakrájené na kousky (cca 2,5cm)
  • 1 sladká brambora oloupaná a nakrájená na kousky
  • 4 lžíce medu
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 60 ml kuřecího vývaru
  • 60 ml rozinek
  • 60 ml mandlí nakrájených na plátky
  • petržel
  • koriandr
  • citrony naložené v soli po marockém způsobu

Doporučená příloha

  • kuskus nebo israelský kuskus, a toustovaný turecký chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jehněčí tagine

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jehněčí tagine

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine-Muchacho...

..to nie je o gramatike… to len tak na spestrenie, pre usmev. Pekny vecer vsetkym…

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine esmeraldě

Již jsem uvedl na předcházející stránce : expect@expect.cz tam mají hodně věcí přímo z Maroka. Doporučuji kontaktovat

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine - Muchacho,

samozřejmě s tebou souhlasím.
Ale tagine jsem v ČR neviděla, tak jsem nechtěla odradit Labužníky kteří ji nevlastní.
Ale to už cituji závěr receptu…

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine esmeralda

Naposledy. nápis pod nádobou tažin. v hrnci nebo kastrolu to jde taky ! nesouhlas. keramika nebo kamenina má svoje specifika tepelnou setrvačnost a asi i jiné vlastnosti, které nelze napodobit plechovým kastrolem. asi se jídlo uvaří ale nebude to, to ono. promiň. a to nemluvím o poezii tažinu a orientu vůbec.

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine

Díky. Podle mne je asi trochu jedno jak je gramaticky nejsprávnější napsat tažin. Vysvětleni od Manana je velmi zajímavé. Určitě dobře ví a zná o co jde. stejně jolana.
Určitě je to zpestření jídelníčku i zážitek z přípravy a pro toho kdo tam byl, vzpominky. Já jen ty nejlepší.
už se těším na léto.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine- Manana

طاجن
n dz a t …je tam samohlaska Manano :-)

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine

jedl jsem to kdysi moc dávno v maroku. jestli tam byl květák si již nepamatuji ale bylo tam hodně mandlí, nakrájené pomeranče i citrony asi hrozinky. bylo to ze skopového ! jedlo se to z misky tajin tak, že se utrh kus veky a tou se nabralo maso mandle atd .
bylo to per-fek tní. několikrát jsem to dělal v troubě v pekáči, teď jsem konečně sehnal orig keramickou nádobu Tajin.
kdo je na bůček-nedoporučuji tajin!

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine

jedl jsem to kdysi moc dávno v maroku. jestli tam byl květák si již nepamatuji ale bylo tam hodně mandlí, nakrájené pomeranče i citrony asi hrozinky. bylo to ze skopového ! jedlo se to z misky tajin tak, že se utrh kus veky a tou se nabralo maso mandle atd .
bylo to per-fek tní. několikrát jsem to dělal v troubě v pekáči, teď jsem konečně sehnal orig keramickou nádobu Tajin.
kdo je na bůček-nedoporučuji tajin!

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine

Dlužno podotknout, že tadžin (jsme Češi, pišme to tedy česky, protože z arabštiny by se to dalo přepsat asi jako „tdžn“, protože nepíší samohlásky) je způsob přípravy, při čemž tadžin tfaja je maso dušené a tadžin kamama je maso dušené a pečené, jiný způsob přípravy masa dušením a pečením je mhammar…
Tadžin může být ze skopového, kuřecího, hovězího, a připravuje se buď s bramborem, nebo na mandlích, jindy s hráškem, nebo rajčaty, může být i mrkev, květák, fazole, sušené švestky a med, brambory a med, datle a med, švestky s cibulí a medem atp., a nebo i ten sladký brambor.
Základní způsob přípravy je ten, že se v míse za přilévání vody tře sůl, šafrán, tuk, zázvor a česnek, až se získá majonéza. Do té se přidá krájená cibule, zelený koriandr a nakrájené maso a nechá uležet. Když se to pak všechno postaví na prudký oheň, dolije se voda, aby maso bylo potopeno. Dusí se doměkka a vydušení šťávy.
Hotové se může obložit barevnými vejci (vařenými v šafránu), opraženými mandlemi a naloženými limonky (recept přidávám pod názvem „Arabské limonky nakládané v soli“.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine

Mam pocit, ze jsem spis u nas cetla francouzskou verzi, tedy tajine, mozna by stalo zato dat to do zavorek, az by to nekdo hledal. Bataty maji bezne ve vetsich obchodech, u nas napr. v Hypernove.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine - Housenko,

Sladkou bramboru bych nahradila obyčejnou bramborou nebo kouskem dýně. Sladká brambora je něco mezi. Topinabura je taky OK. Na moje gusto křoupavá, ale to snad nevadí…
Definitivně si myslím že by to bylo v pomalém hrnci úspěšné.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine

Mozná by se sladké brambory (batáty) daly nahradit topinamburou. Ale nezkousel jsem to a jed na to vzít nemohù! Pokud to zkusís tak jen na vlastní risiko.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine

… jeden z receptů, který bych mohla ukuchtit v PH, ale měla bych jednu otázečku: čím nahradit sladký brambor? Nebo jde ho úplně vynechat?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jehněčí tagine

To vypadá docela zajímavě, zkusíme tedy, jak to bude chutnat! Šup s tím do oblíbených… :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz