Recept Jehněčí kýta pečená, na divoko

(Hodnoceno 1x) Nero Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jehněčí kýta pečená, na divoko

Postup

Vykostěnou jehněčí kýtu, zbavenou přebytečného tuku, odblaníme, protáhneme na proužky nakrájenou slaninou, opepříme, potřeme roztlučeným jalovcem a necháme den v chladnu odležet. Můžeme ji také ponořit do některého z mořidel. Odleželou kýtu osolíme a v pekáči na rozpáleném sádle ji prudce na všech stranách opečeme. Pak k masu přidáme na plátky nakrájenou cibuli a zeleninu, trochu vše osmahneme, přidáme koření, vložíme do horké trouby a za občasného obracení a polévání vlastní šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar, pečeme kýtu asi 1 hodinu. Potom maso vyjmeme, ze šťávy odstraníme část tuku a je-li šťávy mnoho, trochu ji vydusíme. Pak zbylou šťávu i zeleninu zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, vínem a smetanou, přidáme citrónovou šťávu nebo ocet, brusinky a povaříme. Omáčku pak procedíme a zeleninu do ní prolisujeme nebo rozmixujeme, vložíme do ní naporcovanou kýtu a krátce podusíme. Maso urovnáme na horkou mísu, částí omáčky přelijeme a zbylou omáčku podáváme v omáčníku.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 27.12.07 vloženo
  • 31753x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 den + 2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg masa z jehněčí kýty
  • 80 g slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • 5 zrnek jalovce
  • 80 g sádla
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 50 g cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • tymián
  • zázvor
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 15 zrnek pepře
  • 10 zrnek nového koření
  • trochu citronóvé šťávy nebo octa
  • 40 g brusinkového kompotu
  • 1/8 l červeného vína
  • 1/4 l zakysané smetany
  • vývar z kostí

Doporučená příloha

  • dušená rýže, knedlíky, noky, krokety, těstoviny a brusinkový kompot

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mediciman 12.1.14 13:24

Jenom nespechat při pečení, pekl jsem maso cca 3 hodiny, poté je krásně křehké ☺cela rodina si moc pochutnala

Diskuse k receptu Jehněčí kýta pečená, na divoko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kuře na medu Kuře na medu
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz