Recept Jehněčí dobré mysli
tlustá bába Chorvatská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Obvykle dělám jehněčí (resp. skopové) v kotlíku na ohni, to je pane jiná! Ale jaro v nedohlednu ....
Postup
Min. den předem kýtu odblaníme a očistíme od případného tuku, vykostíme, uvnitř pokapeme olivovým olejem (pokud nebudeme vařit pro děti, můžeme přidat max. dva velmi tenké plátky neuzené slaniny), osolíme, posypeme čerstvým hrubě mletým pepřem a drobně pokrájeným česnekem, poklademe čerstvou dobromyslí a složíme zpět do původního tvaru. Kýtu svážeme nití. Do masa rukou vetřeme trochu olivového oleje a uložíme jej do nepříliš velké nádoby a zalijeme bílým vínem, tak aby bylo, pokud možno, potopené a uložíme do chladna. Během nakládání několikrát obrátíme. Maso z nálevu necháme okapat, vložíme jej na pánev s rozpáleným olejem a ze všech stran rychle opečeme. Přeložíme do pekáče. Z pánve slijeme olej a výpečky uvolníme tekutinou z nálevu, nalijeme na maso. Maso jen jemně posolíme. Kolem masa naskládáme všechnu zeleninu (kromě rajčat a oliv) nakrájenou na větší kusy a další větvičky dobromysli. Palici česneku napříč překrojíme a položíme k zelenině. Zakryjeme pokličkou a vložíme do horké trouby. Teplotu zmírníme a pečeme asi 1 a 1/2 hodiny při teplotě asi 150°C. Pak přidáme rajčátka a dopečeme už odkryté. Olivy přidáme až při servírování (můžete i dřív, jak je libo). Do sosu je možné přidat malou plechovku loupaných rajčat nebo 1 - 2 lžíce rajského protlaku. Vařím-li na ohni, dám nejprve osmahnout okořeněné pokrájené maso, zaliji ČERVENÝM vínem (protože v létě už je z jehněčího skopové) a když se víno vysmahne, přidám pokrájenou zeleninu, vč. brambor, bobkový list, zaliji vývarem, mám-li a pilně přikládám. Jíme z misek lžicí a pomáháme si rohlíkem. Doma jsem totéž připravila v římském hrnci.
- 31.03.13 vloženo
- 5978x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 a 1/2 hodiny (+ naložení)
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 2 kg jehněčí kýty (možná trochu víc)
- 5 mrkví (ty s natí)
- 5 řapíků celeru
- 2 žluté papriky
- 1 cuketa
- 1 baklažán (zapomněla jsem dát a nemusí být)
- 10 šalotek
- 15 - 20 cherry rajčátek
- 1 a 1/2 paličky česneku
- 1/2 pórku (bílá část)
- 1 květináč dobromysli
- černé olivy
- pepř hrubě mletý
- sůl
- olivový olej
- 1/4 l suchého bílého vína
Doporučená příloha
vařené, pečené brambory, bageta
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Jehněčí dobré mysli
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Jehněčí dobré mysli
Ona je to na jihu jedna parta. V Jugo tomu říkají peka a pečou to v něčem jako je tajin - pod žhavým uhlím.

No, aby nebyli nervózní, že jsou vůl sám, tak jim oznamuji, že jsem si téměř způsobila omlazovací kůru (svlékání staré pokožky) při pečení rohlíků Noskovice.
Nemajíc parní trouby, vložila jsem pekáč s vodou a vypařovala a vypařovala. No - a pak jsem udělala to samý. Otevřela troubu a sehnula se. Sergej Bubka by záviděl!
Vidím a to je hlavní.
Zkusej ten kotlík, má to půvab. A můžou použít byliny provensálské, taky dobré. A vznikají popáleniny zase jiného druhu. Např. je možno takto odchlupovat ruku (jednu po druhé, nebo i obě zároveň).
Přijeli jsme dříve, protože jsem se nabídl, že část kůzlete usmažím

Krásně to tam vonělo oregánem
V troubě (přes sklo) vidím, jak se tam (skoro 2hodiny před obědem!!!) v nezadeklovaném!!! pekáči válí maso na zelenině a přišlo mi, že jestli nezasáhnu, tak to bude „na pepř“ a nepoživatelné.
Troubu jsem otevíral ještě s plnovousem
Když jsem se, trouba, probral ze šoku z malého nukleárního výbuchu, neměl jsem na hubě ani chlup!
No, koho by napadlo, že v běžné mladodomácnosti budou mít parní troubu!
Paní domu později jídlo prezentovala, že je podle řeckého receptu a až na cuketu, lilek a rajče, tam bylo asi vše jak psáno zde. Byly k tomu grumbíry vařené ve „skořápce“ (já je ještě mírně rozpěstil a opekl na másle s petrželkou) a zaziky
Bylo to výborné