Recept Jednoduchý chleba z domácí pekárny

hafca Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Úvod

Recept máme i na svých stránkách " Chlebové stránky Vlasty a Zlaty":„http://chlebovestranky.aspone.cz/“ . Chleba je ale natolik dobrý, že by bylo škoda se o recept nepodělit i tady. Nejspíš to dělá mouka. Je to už namíchaná směs žitné a pšeničné mouky na chleba. Sáček ale neobsahuje nic jiného než mouku. Podle našeho mínění je chutí nejblíž kupovaným, ale vydrží daleko déle měkký a nedrobí se.

Postup

Pivo si ohřejeme asi jako na koupání mimina a suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí. Sůl dáme stranou od droždí. Olej o chvilku později až se suroviny trochu promíchají. V pekárně nastavíme velikost bochníku na 0.9 až 1kg a program buď základní nebo zrychlený. Zabarvení kůrky podle zvyklosti. Kdo by chtěl použít odložený start, musí změnit pořadí surovin. První by mělo přijít pivo, pak mouka a zbytek surovin. Kdo nemá Kaufland v dosahu, může zkusit osvědčený poměr 150g žitné chlebové mouky a 300g pšeničné chlebové mouky. V nouzi běžnou hladkou pšeničnou mouku, ale nevýběrovou, ta jena chleba nejmíň vhodná. Takhle vypadá sáček mouky a chleba z ní.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 22.07.09 vloženo
  • 42829x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2.5-3.5 hodiny

Ingredience

  • 450g Mouky na domácí chléb (Kaufland)
  • 350ml vlažného světlého piva, stačí desítka
  • 10g čerstvého droždí
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky chlebového koření nebo kmínu
  • 1 polévková lžíce oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jitka danielová 17.1.16 12:33

Dobrý den ,pekla jsem chleba po prvé je dobrý,ale mám jiný problém nechce se udělat kůrka na vrchu tmavší .Děkuji za vaši radu Jitka

Diskuse k receptu Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jednoduchý chleba z domácí pekárny

hubenej dědek
38 příspěvků 19.1.16 18:34

O něco málo lepší kůrku umí pekárny, co mají ventilátor. Pak fungují trochu jako horkovzdušná trouba, ale stejně to není ono. Pořádná kůrka se udělá opravdu jen v troubě.
Pečeme jen ten z odkazu a nemá chybu. Vypadá jako chleba a hlavně, chutná jako chleba.

Editace adminem 21.1.2015 - odstranění odkazu

daduuja
1149 příspěvků 19.1.16 09:20

Jitko, mně se v pekárně, ani na program-tmavá kůrka-nikdy neupekla, tak tmavá jako v troubě. Zkus zadělat těsto v pekárně a pak upéct v troubě.

A hlavně chleba z popisu v žádném případu není chleba na fotce, to jen admini přidávají fotky bez rozmyslu nebo spíš bez zkušeností.
S jejich přístupem tu bude strašit napořád. :cert: I to je důvod, proč to tu hafča se Zlatou opustili :zed:

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.4.13 22:19
Co to je hrůzu místo mé fotky?

To, co je na fotce není moje fotka kterou jsem k receptu dal!

Své jsem k tomu napsal tady

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.11.09 02:04
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Melasu dávám místo cukru nebo medu do celozrnných housek.

johnmirow
74 příspěvků 1.11.09 20:36
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny - Soni

ja nepodvadzam, nikdaj, prisaham na svojho skrecka :); ale ked nemozes medik okolo ust natierat, tak sa musis aj po inom poobzerat :) … tak ja mam dvoch favoritov: melasu a javorovy sirup …
a ozaj, aky kompot? :) to asi uz bolo velice davno :)

noskovice
1322 příspěvků 1.11.09 19:42
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny-Miro,

jenom jestli nepodvádíš, tak jako to bylo s Barunkou od Míšy. Pamatuješ si na Babá-kompot? :-)))))

johnmirow
74 příspěvků 1.11.09 18:22
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny - Blanka

nooo, melasu mozes pouzit v:,–(e tam, kde ide med, das ju v pomere 1:1 a med nedas, mozes nou nahradit cukor, len potom musis dat pozor na mnozstvo tekutin v recepte, pomer ti nepoviem, lebo to zavisi od sladkosti melasy, treba vyskusat; a samozrejme potom si musis zvyknut na inu chut toho co upecies :) … alebo si daj do caju za lyzicku :), hm do kavy som to neskusal, kedze ju nepijem, ale tak mozes jednu salku vyskusat :) a povedz dojmy :)

blanca.xy
647 příspěvků 1.11.09 18:09
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Miro, díky za nápad, mám tu skleničku melasy a nevím, co s ní, postupně ji asi takto spotřebuji. Jestli máš ještě nějaké tipy na upotřebení melasy, sem s nimi :-).

johnmirow
74 příspěvků 1.11.09 17:38
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

ak chcete zafarbit chleba, mozete pouzit aj melasu

noskovice
1322 příspěvků 31.10.09 14:44
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny-hafčo,

já to dneska vyřešila jedním plátkem šunky a okurkou. Hned byl „barevńější“. :-)))
Umberťákovi taky moc chutná.
Ještě jednou Ď, Soňa.

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.10.09 05:35
Soni

To, že je chleba bledý já neřeším. Hlavně, že se povedl a je dobrý. To přibarvování mi připomíná praktiky hyper-super marketů. Co jde, nabarvíme a hned je to zdravější a hlavně, můžeme přidražit. Pro doma mi uniká důvod k tomu barvení.
Oba zdravíme do Itálie

casino
4497 příspěvků 31.10.09 04:47
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Kulér? Dvěma slovy „Přepálený cukr“
Praží se cukr (nasucho) až zkaramelizuje, a pak ještě dál, až skoro!!! dočerna (další stadium už je „uhlí“ :o) Po vychladnutí se rozvaří v trošce vody na konzistenci medu. Správně připraven má neomezenou skladovatelnost.
Hádejte, čím se také barví fondán na větrníky ?o)))

esmeralda
4813 příspěvků 31.10.09 04:27
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny - Casino,

co je to kulér? Jako bych si to slovo matně pamatovala z dětství od maminky…

casino
4497 příspěvků 31.10.09 04:24
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

… prima nápad s tou kávou! Já se paplu s kulérem :o(

esmeralda
4813 příspěvků 31.10.09 04:10
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny - Soňo,

náš kamarád řeší barvu chleba tím, že přidá do směsi lžičku instantní kávy.
Vyzkoušela jsem to. Chleba je tmavší, ale na chuti se nic nezmění.

noskovice
1322 příspěvků 31.10.09 03:25
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Tak jsem konečně upekla tento chleba. Na to, že jsem ho pekla poprvé, je až moc pěkný. :-)))
Jenom je trochu bledý, ale teď řádí všude chřipka, tak se není co divit.:-))
Děkuji za recept a za morální podporu určitých labužníků. Nebylo jich málo, proto je nebudu jmenovat. Soňa

noskovice
1322 příspěvků 25.10.09 15:42
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Já se omlouvám všem, že pořádně nečtu a blbnu. Ale stejně vám děkuji, že jste si to nechali sami pro sebe a čekali, až na to přijdu sama. :-))))))))

blanca.xy
647 příspěvků 25.10.09 04:19
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

U mě je tento chleba absolutní jednička, přidávám ještě kmín, lněné semínko a slunečnicová semínka. Jen mám taky trochu problém sehnat tu správnou mouku z Kauflandu, pokud nemám originál mouku, peču výborný žitnopšeničný chleba podle ivy.

noskovice
1322 příspěvků 25.10.09 03:43
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Tak vám všem moc děkuji a docela určitě se ozvu, jak to dopadlo. :-))

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.10.09 02:51
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

Soňo, je to prosté. Když dáš víc pšeničné mouky, bude chleba nadýchanější, ale zase rychleji ztvrdne. Když dáš víc žitné mouky, bude chleba hutnější, ale zase déle vydrží vláčný. Holt musíš experimentovat a vychytat ten poměr, který vám bude vyhovovat. Pokud ale sníte celý chleba ještě vlahý, nemusíš uvažovat, jak dlouho ten který vydrží. :-)
Přidání piva, kefíru nebo bílého jogurtu je už navíc a chleba to jen zlepší.

Landospandos
256 příspěvků 25.10.09 02:25
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny

No vidíš, Soni, u nás haksna znamená noha. Tedy lépe řečeno noha nevzhledná. Co se týká poměru mouk, určitě to nebude až tak zá:,–(ní. V tom dolaďování je právě to kouzlo pečení chleba. A podotýkám, že úplně, ale plně největší vliv na úspěch či neúspěch chleba mají na svědomí chleboví skřítci a konstelace hvězd, možná, že i dorůstání či ubývání měsíce. Na to vemte jed!

noskovice
1322 příspěvků 24.10.09 21:22
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny-hafčo,

já Ti moc děkuji, ale stejně čekám, kdy se rozhodnete přijet se Zlatkou a přivezete mi krosnu (haksnu) plnou chleba! :-)))))))
Je mi líto nezasvěcených, ale haksna plná chleba, to je něco! :-))))))

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.09 20:49
Soni

Ten pylík z Kauflandu je skoupý na informace. Je na něm jen, že je tam žitná a pšeničná chlebová mouka. Ani na jejich stránkách nejsou sdílnější. Tam mají uvedeno chlebová mouka T1050, o poměru mouk opět cudně mlčí.
Myslím, že nic nezkazíš osvědčeným poměrem 300g pšeničné a 150g žitné. Váha odpovídá polovině sáčku. Nebo 350g pšeničné a 150g žitné.
Pozdravuj Umberta a ať se chleba podaří.

hafca

noskovice
1322 příspěvků 24.10.09 17:46
Re: Jednoduchý chleba z domácí pekárny-hafčo,

v jakém poměru jsou ty dvě mouky v pytlíku z Kauflandu? Já mám totiž obě dvě mouky, ale každou zvlášť. Kaufland tu nemám.
Díky a pozdravuj Zlatu!! Ahoj, Soňa

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Cuketové placky Cuketové placky
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz