Recept Jednoduché fazole Veg

(Hodnoceno 1x) Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Fazole přeberu a přes noc nechám namočené. Druhý den vyměním vodu, přidám nadrobno nakrájené cibule, česnek, bobkový list a přivedu k varu. Vařím do měkka. Mezitím pokrájím slaninu na malé kostičky a vyškvařím do růžova. Vyškvařenou slaninu (tuk i škvarečky) vliji do uvařených fazolí (vodu z fazolí neslévám) a míchám do zhoustnutí. Osolím podle chuti. Je to strašně jednoduché a moc dobré podzimní jídlo, ještě lepší bývá druhý den, když se rozleží a chutě a vůně prolnou.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 27.09.08 vloženo
  • 17320x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g červených fazolí
  • 2 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • bobkový list
  • sůl
  • 200 g slaniny (uzeného prosoleného špeku)

Doporučená příloha

  • čerstvý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.3.17 12:15

Jednoduché, ale vynikající!
Slaninu jsem použila pro svoji porci libovější, muž si dal jen se špekem.
Fazole jsem použila z naší úrody, takové ty strakaté (červeno-bílé) :)

Diskuse k receptu Jednoduché fazole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jednoduché fazole

Alis
2617 příspěvků 14.1.11 16:28

Bento někde na jiných stránkách psal, jak profíci připravují fazole a jak tím fíglem odstaňují „pnutí“…
Za prvé jsem to už zapomněla, za druhé, nechci se tu vytahovat cizím peřím. Bento, prosím, můžeš se podělit? Děkuju :-)

Alis
2617 příspěvků 17.6.10 04:44
Re: Jednoduché fazole, Maňano...

vždyť taky netvrdím, že tohle jsou fazole mexické, dělala je už moje babička, prababička a pratetička, a tyto dámy se domluvily plynně něměcky a hodně lámaně a roztomile česky :D

Manana
1512 příspěvků 17.6.10 00:21
Re: Jednoduché fazole (take5) - Alis

Koukám, že jsem to nepřidal tam, kam jsem chtěl, tedy sem. Tak napravuji:

Mexikáni by nevyměnili vodu, ale vařili by to v té, ve které se to máčelo. Dali by cibuli, nedali česnek, přihodili by i nějaký zlehka opečený avokádový list a uvařili doměkka. Na špeku by zesklovatěli další sekanou cibuli, vyndali by avokádové listy, přilili vařené fazole i s tekutinou a vařili by až by ji vyvařili a fazole by se jim přichytávaly. Pak by to zalili vařící vodou, promíchali a znovu nechali tekutinu odvařit - tedy by „přesmažovali“ neboli opékali, až by získali Frijoles Refritos.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole,Alis,

dnes sme si zas pošmákli, ale som pridala čierne korenie a dosť veľa a trochu vegety…trochu štípalo od korenia, ale bolo to fakt dobré!
Zdravím a spomínam.

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole

Nalámané fazolové lusky, mrkev pokrájená na jemné nudličky a saturejka se na olivovém oleji podusí a vyrestují. Žádné koření, jen sůl. Podávám s chlebem a jogurtem s tsatsiki. Třeba Vám to někomu zachutná také. Naučila mě to má řecká kamarádka.

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole

na pnuti se ma pridavat do lustenin saturejka

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole

Tuk zkusím, díky. A na vnitřní pnutí je nejlepší carminativa ;), vždycky byla i bez receptu.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole-mrtvolo,

pěnění při vaření luštěnin zabráníš přidáním trošky tuku. Tím se zmírní povrchové napětí vody a nepění (to nemám ze sebe, to mi kdysi poradil můj privátní potravinářský chemik). Takhle to funguje i u brambor, těstovin, knedlíků apod. Zřejmě se pnutí přesune jinam… Na pnutí v útrobách je taky fígl, ale nevzpomenu si teď, jestli kyselé (okurky, zelí, salátová zálivka) nebo bylinky.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole,alis,

píšeš, že je to lepšie druhý deň…dobrý vtip - do rána z chladničky zdrhli všetky fazule…aj so špekom…a výnimočne sa aj kastról umyl!
U nás fakt nemá zmysel variť večer, ale v blízkej dobe si dáme repete!
Som rada, že si ma ne tento recepis naviedla!
A.

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole- mrtvolo

Fazole, jako každá luštěnina, obsahuje mnoho oligosacharidů, které způsobují ono známé pnutí :-) Slitím vody se nějaké ty oligo…vyplaví a jejich účinek se tím částečně eliminuje ;-)

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole

Tak chutnější pravíš. Tak příště se slévá voda před vařením :).

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole

Nam s manzelem, kdyby zbyly na druhy den, docela urcite bychom jich asi tak polovinu rozmixovali, pridali uvarene testoviny (a trochu feferonky) a to by byla polevka… pekna, husta..... Manzel si nalame na vetsi kousky do hlubokého talire chleba (jeste lepsi, kdyz je z minuleho dne) a tu horu mu zaliji polevkou, takze ji kopec polevky a potom odfukuje.......mnam, mnam, mnam!!!! Alenko, Umbertaka bys na fazole docela urcite utahla.....! Ahoj

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole, Aničko,

moc mě těší, že se povedlo a chutná. Jen krátkou poznámku pro případ, kdyby zbylo něco na zítra:
Fazole po vystydnutí hodně ztuhnou (nepochybně na tom má zásluhu vyškvařený špek), budeš-li je chtít ohřát, budeš mít možná obavy, že se budou pálit. Před ohříváním je zakápni troškou vody, to většinou pomůže a stačí.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole, Mrtvolinko,...

kdybych věděla, který slavný kuchař to napsal, citovala bych, takhle jen přibližně:
„Fazole namočíme přes noc, druhý den vodu slijeme, sice tím přijdeme o část cenných látek, ale fazole jsou o několik tříd chutnější“. Takže zatím volím variantu slévací, časem třeba přejdu k variantě slít jen polovinu a nakonec slévat nebudu. Kdo ví, k čemu se nakonec přikloním?

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole

Fazole jsou bezvadné, dnes jsem dojedla fazolový salát.
Alis, prosím tě, proč sléváš vodu z fazolí před vařením? Je k tomu nějaký důvod, jako že třeba potom míň pění nebo tak? Já je totiž vždycky několikrát propláchnu, pak namočním a v té vodě i vařím s jakousi vágní představou, že se do ní vyloučilo cosi důležitého. Ale pění mi jako vzteklé.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole,alisko,

práve som dovarila, keď dofrčalo moje mláďa zo školy: „A čo to tak krásne vonia?“
Okamžite si naložilo a baští a prevaľuje očkami blahom!
Odolala som pokušeniu meniť recept zahusťovaním, pridávaním všeličoho. A osvedčilo sa, zas zrejme platí - menej je viac! Fazule som dala strakaté.
Idem si naložiť aj ja…
Zdravím!

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole, Aničko,

zítra budeme mít stejnou večeři, také má namočeno. Vařit budu už dnes večer, mám je také namočené od rána a jak říkám, nejlepší jsou druhý den ohřívané. :-) Jsem napjatá, jak vám bude chutnat. Namočila jsi fazole červené? Já dávám rajčata a koření apod. do fazolí bílých, recept se jmenuje „Bretaňské fazole“.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduché fazole

Ráno som namočila fazuľu a tak som zvedavá, alisko. Dúfam, že odolám pokušeniu vylepšovať to paprikou a paradajkou a pod. Zajtra napíšem odozvu!
A.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz