Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Tuto polévku jsem vyženil se svou první…
Pravda, tchyňka i její dcééra mrkev strouhaly na jemné slzičce a někdy
přidávaly nakostkované brambory, jindy krupicovo-sýrové „ňoky“, občas
oboje.
Jednodušejc už to připravit nejde…
No, šlo by to i bez cibule! Ale to už by nebyla „jednoduchá“ anóbrž
„nejjednodušší“ mrkvová polévka.
Polévku jsem vařil prvně v časové tísni - mrkev jsem tedy nastrouhal
nahrubo a bylo to něco trošku úúúplně jiného, než když je mrkev najemno
(ale třeba to bylo jenom jiným druhem mrkve). Zatím jsem vařil 3×.
Naposledy jsem přidal maggi v kostce a bylo to samozřejmě ještě
lepčejší.
Najemno krájenou cibuli usmažit na másle víc než do sklovita
Přidat rozdrcený česnek
Přihodit NAHRUBO strouhanou mrkev a chvíli restovat
Zalít vroucí vodou (vývarem) a krátce povařit
Trošku zahustit „tyčákem“, ale ne úplně do hladka
Osolit (opepřit)… …a je vymalováno
Recept je z kategorií: Polévky Zeleninové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
5065 příspěvků 12.05.14 00:23
@casino, pouze mrkvove..to si uhadol…inac som korenista
..ty mas starosti teda, my na vychodnom brehu
Moravy zo starych mrkvi urcite polievku nevarime, si pis.. 
Od Moravy do Bodrogu… éch to zadaleko!
Je s podivem, když jeden zapomene na vlastní kořeny, byť by byly pouze mrkvové

o Levantě a Germánii a kápněte
prosím božskou, co jste doma pod Tatrou
dělali „…zo starej mrkve?“
Těžko uvěřit, že na pravém břehu Moravy
jsme se chovali jinak než naši pobratimové na břehu levém

@jolana
nemlžte
5065 příspěvků 10.05.14 16:54
@casino, ramlice v predjariii…pche..co ta nemaaa..neuhadol..ved ja uz som velka
…po druhe joooo, si
.. rastie mrkev aj v zime, zabudlo si ze Jordan
je morsky self a je tam mrtve more? tam su aj banany v zime neeeelen mrkev
..ale inac teraz som v nemecku a bola som aj na
trhu..prave som sa vatila…ale vsakovake lahodky, Krustenbraten, Leberkase
atd.. takze je jasne ze moc som sa po mrkvi neobzerala.. 
… i když i ten dělám z loňské mrkve až do doby, než se vylíhne „nová“ mrkvička.
…jaksi jsem si neuvědomil, že geograficky
máte blíže k zemi, kde zítra již znamená včera a kde jsou štonc ráno
vysázené zemáky téhož dne večer vykopat a sníst
Ale divil bych se, kdyby ani tam nejedli starou
VAŘENOU mrkev… 

@jolana kličkujete jako ramlice v předjaří…
Kápněte božskou, co tedy děláte (resp. jste dříve doma dělali) s loňskou mrkví, když ještě ta letošní teprve řádkovala, he? Jestli ste ji mančaftu nepodáváli ani VAŘENOU a syrovou jí krmili dajakého koňa, pak jsem kôň…
5065 příspěvků 08.05.14 12:55
@casino ..mno…ako…ako ako?! ako stary zapuchnuty dedo..abo baba..


PS: musis uznat ze u nas pod Tatrami na Zemplinskej plani sa rodi vsetko onakvejsie..
A nevykrucaj sa..ni s makronkami a foteckmi..stara mrkev je stara mrkev…ci na hrubo ci na jemno..a niezenie
…a este sa tym chvaaaali
@jolana, u nás se mrkev na zimu zahrabala ve sklepě do písku a pak se z ní vařilo a vařilo až do úúúplného vyvaření i když už dávno byla profařená a měla bílá fousiska…...ale možno pod Tatrami mávali už v máji mladú mrkvičku…
******
Tak jsem tedy uvařil vedle sebe dvě nééémlich stejné polévky. Lišily se pouze v hrubosti (či jemnosti) nastrouhané mrkve…
Potvrdilo se, resp. MAKRONKY potvrdily, to co píši výše v úvodu rcp: s mrkví nahrubo je polívka opravdu lepčejší! Ta „najemno“ je příliš cítit. Nakonec, má to logiku… U mrkve najemno dochází k dokonalejší extrakci vonných složek. No, @jolana by patrně řekla, že „smrdi ako..mno…“
@jolana veď ja viem, mrkev nie je rovnaká, ale táto bola svieža zo zelenou vnaťou
5065 příspěvků 05.05.14 11:47
@Eja naaahodou nie je mrkev ako mrkev..podzimni mrkev je plna podzimnej medi a vone zeme a jej vara zahreje a takto na jar uz smrdi ako..mno…to uz nie je ono..kto to ma stravit prosim ta..kdezto mlada jarna mrkvicka je svieza a pyri sa do daleka ako devucha a dava vitalitu..je maaaaj

@jolana mrkev jako mrkev
„take6“, strouhla jsem trochu citronové
kúry a kápla trochu citronové šťávy, Casino, dobré to bylo. Česneku
mikroskopický zoubek.
5065 příspěvků 04.05.14 14:26
Niekto vari na jar polievku zo starej mrkve?…a este sa tym chvaaaali
