Recept Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

Postup

Smíchat vodu a kostku v kastrolku a vývar trochu zredukovat. Z másla, cibulky a mouky udělat světle hnědou jíšku a zředit ji vývarem. Opepřit a za stálého míchání povařit na středním ohni do zhoustnutí. P.S.: Pochopitelně z domácího vývaru je omáčka ještě lepší.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 17.04.03 vloženo
  • 9630x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300ml vody
  • 1 malá hovězí vývarová kostka
  • 30g mouky
  • 30g másla (3 lžíce)
  • 1 malá cibule na jemno posekaná
  • pepř podle chuti (nesolit, vývarová kostka je vesměs slaná)

Doporučená příloha

  • Třeba bramborová kaše.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 9.12.15 14:22

K večeři přišla po delší době na řadu UHO - pro mladší ročníky: Univerzální Hnědá Omáčka :lol: . Kdysi se hojně podávala ve školních a závodních jídelnách. Také vojáci základní služby s ní měli své (zhusta neblahé) zkušenosti.

Tedy musím říci, že pokud je dobře a poctivě vařená, je výborná. Jenže kdysi bývala v těch vývařovnách i ze spálené cibule a samá „masoxová“ pasta :mrgreen: .

Vařím-li ji, do základu ke smažící se cibuli přidám i kousek drobně krájené mrkve a kmín. Pak samozřejmě mouku a vývar z kostí (nebo i masový, pokud je po ruce), mletý pepř. Řádně provařit a rozmixovat.

Měli jsme s těstovinami a vařeným vejcem, na ozdobu mladá nať celeru a datlová rajčátka.

Poznámka na konec: Tuto jinak dobrou omáčku bych asi nenalila na brkaši bez ničeho jiného - tak, jak doporučuje jako vhodnou přílohu autorka receptu :nevim: . Nějak by mně to připomínalo kašovitou stravu pro geriatrické oddělení … :evil: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

birkana
1687 příspěvků 11.12.15 10:32

@Eja, během 30 - 40 minut bude další várka. Omáčky je dost :* 8o. Dojezeno bude večer.

Eja
3861 příspěvků 11.12.15 10:20

@birkana jsi říkala, že jsi to uvařila pro nás :roll: tak já nikam nejedu a jdu pokračovat v pečení :mavam: když nám to masožravec spapal :mrgreen:

birkana
1687 příspěvků 11.12.15 10:12

@Eja, to abych tu kašulajdu přivařila; masožravec nechal jen po dně v hrnci. Právě dosvačil :think: :lol:

Eja
3861 příspěvků 11.12.15 10:06

@birkana :hug: :hug: :hug: :hug: :kytka: jedu :mrgreen:

birkana
1687 příspěvků 11.12.15 10:02

@Eja, @daduuja, ráno v 7 h jsem si na vás vzpomněla a pro vás uvařila UHO s brkaší servírovanou v hlubokém :mavam: :lol:

Eja
3861 příspěvků 11.12.15 09:29

@birkana tak to vidíš :P to jsou takové soukromé kuchařské radosti.. @daduuja to popsala dokonale :potlesk:

casino
4491 příspěvků 10.12.15 23:06
No, já to mám podobně jako

@Eja a @daduuja :mavam:…akorát místo UHO si při gulášovém hodování usyslím šufáneček gulášové šťávy a druhý den si k tomu uhotovím brkaši… Taky móóóc velká dobrota je to! :palec: :)

daduuja
1145 příspěvků 10.12.15 19:00

@Eja, kdybychom se někdy potkaly, tak i mně, prosím, brkaši politou do hlubokého se lžící :-) Nabírat si malá soustíčka okolo talíře, to je lahoda :-)

Eja
3861 příspěvků 10.12.15 15:52

@birkana jejda, to vůbec ne…
Já jsem totiž úchyl a bramborovou kaši můžu skoro ke všemu…ke svíčkové třeba né :mrgreen:…kdykoli a v jakémkoli množství… a politou trochou dobré UHO bych si bez čehokoli dalšího dala hned.
Zdůrazňuji, že pouze JÁ, nikomu jinému bych si z důvodů i estetických netroufla něco takového podat :oops: :mavam:

Příspěvek upraven 10.12.15 v 15:53

birkana
1687 příspěvků 10.12.15 13:32

@Eja, nechtěla bych, aby moje okomentování kašovité konzistence vyznělo jako nevhodná narážka na možnou absenci chrupu či věk některého Labužníka :zed:. Jen jsem tím chtěla naznačit tu „kašovitost“ bez rozdílu struktury. Mluvím o samotné kaši s omáčkou 8o.

Kdybych měla podávat UHO pouze s bramborovou přílohou, tak asi s vařenými bramborami nebo pečenými v troubě - v ne moc malých kouscích. Ať je pokrm „členitý“ :think:. Nebo pak s kusem masa (pečeného, vařeného) či těmi vejci :mavam:.

Eja
3861 příspěvků 10.12.15 10:46

Není UHO jako UHO ;) Domácí UHO z kvalitních surovin, z masového vývaru a ne kostky, dobře dochucené, přiměřené hustoty - na tom není nic špatného, naopak.

Birkano, sice se na geriatrické oddělení ještě úplně necítím, ale s trochu hustější brkaší bych si UHO dala hned :mavam:

ufo65
46 příspěvků 10.12.15 05:27
jojo

Taky jsem pamětník a na UHO si moc dobře pamatuju. :zed:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz