Recept Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

Postup

Smíchat vodu a kostku v kastrolku a vývar trochu zredukovat. Z másla, cibulky a mouky udělat světle hnědou jíšku a zředit ji vývarem. Opepřit a za stálého míchání povařit na středním ohni do zhoustnutí. P.S.: Pochopitelně z domácího vývaru je omáčka ještě lepší.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 17.04.03 vloženo
  • 9263x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300ml vody
  • 1 malá hovězí vývarová kostka
  • 30g mouky
  • 30g másla (3 lžíce)
  • 1 malá cibule na jemno posekaná
  • pepř podle chuti (nesolit, vývarová kostka je vesměs slaná)

Doporučená příloha

  • Třeba bramborová kaše.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 09.12.15 14:22

K večeři přišla po delší době na řadu UHO - pro mladší ročníky: Univerzální Hnědá Omáčka :lol: . Kdysi se hojně podávala ve školních a závodních jídelnách. Také vojáci základní služby s ní měli své (zhusta neblahé) zkušenosti.

Tedy musím říci, že pokud je dobře a poctivě vařená, je výborná. Jenže kdysi bývala v těch vývařovnách i ze spálené cibule a samá „masoxová“ pasta :mrgreen: .

Vařím-li ji, do základu ke smažící se cibuli přidám i kousek drobně krájené mrkve a kmín. Pak samozřejmě mouku a vývar z kostí (nebo i masový, pokud je po ruce), mletý pepř. Řádně provařit a rozmixovat.

Měli jsme s těstovinami a vařeným vejcem, na ozdobu mladá nať celeru a datlová rajčátka.

Poznámka na konec: Tuto jinak dobrou omáčku bych asi nenalila na brkaši bez ničeho jiného - tak, jak doporučuje jako vhodnou přílohu autorka receptu :nevim: . Nějak by mně to připomínalo kašovitou stravu pro geriatrické oddělení … :evil: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 11.12.15 10:32

@Eja, během 30 - 40 minut bude další várka. Omáčky je dost :* 8o. Dojezeno bude večer.

Eja
3853 příspěvků 11.12.15 10:20

@birkana jsi říkala, že jsi to uvařila pro nás :roll: tak já nikam nejedu a jdu pokračovat v pečení :mavam: když nám to masožravec spapal :mrgreen:

birkana
1687 příspěvků 11.12.15 10:12

@Eja, to abych tu kašulajdu přivařila; masožravec nechal jen po dně v hrnci. Právě dosvačil :think: :lol:

Eja
3853 příspěvků 11.12.15 10:06

@birkana :hug: :hug: :hug: :hug: :kytka: jedu :mrgreen:

birkana
1687 příspěvků 11.12.15 10:02

@Eja, @daduuja, ráno v 7 h jsem si na vás vzpomněla a pro vás uvařila UHO s brkaší servírovanou v hlubokém :mavam: :lol:

Eja
3853 příspěvků 11.12.15 09:29

@birkana tak to vidíš :P to jsou takové soukromé kuchařské radosti.. @daduuja to popsala dokonale :potlesk:

casino
4488 příspěvků 10.12.15 23:06
No, já to mám podobně jako

@Eja a @daduuja :mavam:…akorát místo UHO si při gulášovém hodování usyslím šufáneček gulášové šťávy a druhý den si k tomu uhotovím brkaši… Taky móóóc velká dobrota je to! :palec: :)

daduuja
1145 příspěvků 10.12.15 19:00

@Eja, kdybychom se někdy potkaly, tak i mně, prosím, brkaši politou do hlubokého se lžící :-) Nabírat si malá soustíčka okolo talíře, to je lahoda :-)

Eja
3853 příspěvků 10.12.15 15:52

@birkana jejda, to vůbec ne…
Já jsem totiž úchyl a bramborovou kaši můžu skoro ke všemu…ke svíčkové třeba né :mrgreen:…kdykoli a v jakémkoli množství… a politou trochou dobré UHO bych si bez čehokoli dalšího dala hned.
Zdůrazňuji, že pouze JÁ, nikomu jinému bych si z důvodů i estetických netroufla něco takového podat :oops: :mavam:

Příspěvek upraven 10.12.15 v 15:53

birkana
1687 příspěvků 10.12.15 13:32

@Eja, nechtěla bych, aby moje okomentování kašovité konzistence vyznělo jako nevhodná narážka na možnou absenci chrupu či věk některého Labužníka :zed:. Jen jsem tím chtěla naznačit tu „kašovitost“ bez rozdílu struktury. Mluvím o samotné kaši s omáčkou 8o.

Kdybych měla podávat UHO pouze s bramborovou přílohou, tak asi s vařenými bramborami nebo pečenými v troubě - v ne moc malých kouscích. Ať je pokrm „členitý“ :think:. Nebo pak s kusem masa (pečeného, vařeného) či těmi vejci :mavam:.

Eja
3853 příspěvků 10.12.15 10:46

Není UHO jako UHO ;) Domácí UHO z kvalitních surovin, z masového vývaru a ne kostky, dobře dochucené, přiměřené hustoty - na tom není nic špatného, naopak.

Birkano, sice se na geriatrické oddělení ještě úplně necítím, ale s trochu hustější brkaší bych si UHO dala hned :mavam:

ufo65
46 příspěvků 10.12.15 05:27
jojo

Taky jsem pamětník a na UHO si moc dobře pamatuju. :zed:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz