Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
spiser Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kdysi se této úpravě kuřete v Česku říkalo „Čína“. Recept pochází z mé sbírky receptů z počátku šedesátých let minulého století v Československu.
Kuře vykostěte a zbavte je kůže. 1 feferonka 1 PL Vegety 1 PL sojové omáčky sůl Na omeletu: 1 PL oleje 1 vejce 1 KL Vegety petrželka sůl trocha studené vody **MASO S VEJCI** Na oleji upečte vaječnou omeletu. Po upečení ji roztrhejte na menší kousky a dejte je do předehřáté misky a uložte do tepla. Na tutéž pánev dejte nadrobno nakkrájenou cibuli a česnek, zpěnte, přidejte maso, koření a papričku. Opékejte prudce ze všech stran, zalejte sojovou omáčkou, případně dosolte a promíchejte. Polovinu masa přemístěte do misky, kam jste předem roztrhali omeletu. Misku uložte opět do tepla. Ze zbylé opečené části masa připravte: **MASO S MANDLEMI** 50 g oloupaných, na nudličky pokrájených mandlí Do téže pánve, na které jste opékali maso a kde část masa zůstala, přidejte mandle. S masem je krátce a rychle opečte. Potom vše přemístěte do druhé předehřáté misky a uložte na teplém místě. Nyní připravte druhou polovinu syrového základního masa: **MASO S PÓRKEM** druhá polovina základního masa 1 cibule 2 malé pórky, očištěné a nakrájené na malé nudličky, jen světlá část 1 paprikový lusk, nakrájený na drobné nudličky (lze vynechat) 1 PL oleje bílý pepř 1 feferonka 1 PL sojové omáčky sůl Vezměte druhou pánev, rozehřejte na ni olej a vložte do něj cibuli, pórek a rozsekanou feferonku. Restujte až jsou měkké. Na pánev přidejte najednou celou druhou polovinu základního syrového masa, koření a prudce maso opékejte za stálého míchání. Nakonec k masu nalejte sojovou omáčku, osolte a promíchejte. Polovinu masa přemístěte do třetí nahřáté misky a opět ji uložte do tepla. Ze zbylého opečeného masa připravte: **MASO S HOUBAMI** 2 velké lžíce namočených a podušených hub nebo udušených žampionů Houby přidejte na pánev k masu, prohřejte a dejte na další předehřátou misku. Dejte do tepla. Tip: Je důležité připravit vše tak, aby bylo možno pracovat s masem rychle. Maso se musí opékat rychle, asi jako minutka, nesmí pustit štávu. Podává se tak, že si každý nabere jen jeden druh masa a k tomu trochu rýže. Misky kolují kolem stolu čtyřikrát. Při úpravě masa jen na jeden způsob je třeba zdvojnásobit množství přísad. Maso se nesmí ohřívat, proto nesmí vychladnout.
Recept je z kategorií: Kuřecí maso
Rýže
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jedno kuře na čtyři způsoby
54 příspěvků 25.11.11 11:12
to: esmeralda no dala se koupit v Tuzexu, nebo jsi musela mít známé. Nicméně ta děsivá náhražka sestávala z polévkového koření s wolčestrem (počeštěno) v poměru 2:3, brrr. (pokud napíšeš že nebyl čestr tak jsi mimo vyráběla ho Vitana a byl děsnej)
717 příspěvků 25.11.11 10:24
Sojová omáčka se tehdy v Československu, pokud si pamatuji, koupit nedala a většinou se nahrazovala polévkovým kořením či něčím podobným. Nicméně v receptu stojí „sojová omáčka“. Každý si ji zřejmě měl nahradit čím chtěl a mohl.
4813 příspěvků 25.11.11 10:03
Jeníku, kde se dala koupit na počátku šedesátých let v Československu sojová omáčka?