Recept Játrové kapsičky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Budeme potřebovat 4 plátky vepřových jater o tloušťce cca 2 cm - v rozpisu jsem záměrně neuvedla gramáž, prostě koupím krásná játra, ze středu vytvořím plátky a zbylé „ořezky“ uschovám pro jiné účely. Kdo má to štěstí, že žije v zemi, kde řezníci patří mezi profesionály, nechá si takové plátky ukrojit a ještě si do nich nechá udělat kapsu. My ostatní si musíme kapsičky v plátcích vypižlat sami.

Jednu cibuli nasekáme na drobno, druhé dvě na čtvrtplátky (to je tedy slovo, jestli vás někoho napadne, čím ho nahradit, budu vděčná a opravím). Plátky cibule dáme zatím stranou.

Na drobno nakrájenou cibulku zpěníme na másle a podusíme do měkka. Přidáme špenát a prolisovaný česnek. Ochutíme solí, pepřem a strouhneme opatrně muškátový oříšek. Dusíme do měkka a do doby, kdy špenát neplave ve vodě, potřebujeme ho trochu sušší (ale ne moc), raději ho zakápneme kapkou zbylé smetany (pokud máme nebo zahustíme smetanou sušenou). Necháme vychladnout. Touto směsí budeme plnit játrové kapsičky. Všechen špenát určitě do kapes nenacpeme, leda by to byly kapsy klokaní, proto zbylý špenát použijeme jako přílohu. (Po vychladnutí je možné část špenátu, která přijde do kapes, promíchat se lžící hořčice. Chuť náplně je pak pikantnější a lehce neobvyklá.)

Játrové kapsy naplníme špenátovou směsí, sepneme a obalíme v mouce. Pečeme na mírném ohni na másle či tuku s několika lístky šalvěje a cibulovými plátky. Hotové kapsy vyjmeme a uchováváme v teple. Šťávu s výpekem podlijeme troškou červeného vína, troškou vývaru a necháme přejít varem. Vlijeme smetanu, krátce povaříme, dosolíme podle chuti. Přecedíme.

Kapsičky podáváme na nahřátých talířích spolu se špenátem a dušenou cibulí, přelité smetanovou šťávou.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.10.08 vloženo
  • 3713x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • vepřová játra
  • 450 g mraženého listového špenátu
  • 3 velké cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 - 5 PL červeného vína
  • 0,5 dcl vývaru
  • 1 dcl smetany
  • 1 - 2 PL sušené smetany (nemusí být)
  • hořčice (nemusí být)
  • mouka na obalení
  • sůl
  • pepř
  • šalvěj
  • muškátový oříšek
  • plátek másla
  • máslo,tuk, nebo olej na smažení

Doporučená příloha

  • nové brambory, vlastně všechny brambory v oblíbené úpravě

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Játrové kapsičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Játrové kapsičky, Soni ...

… má zpřízněná prskavko :-)), doufám, že ti bude lépe dřív, než mě, táhne se to a asi mě to miluje, nechce se mě to pustit.
S tím plněním - ten sýr asi nebude úplně ideální, máš pravdu, ale já tam necítím ani ty špekáčky nebo okurky… i když, nejprve bych měla ochutnat a pak se vyjadřovat, co? Každopádně mám výhodu oproti Tulince i Tutince - chutná mi špenát i játra :-))

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Játrové kapsičky Tulinko,

promiň, nějak jsem hloupě spojila dva nicky. Myslela jsem na Tulinku, oslovovala Tutinku … nebo obráceně??? :-))

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Játrové kapsičky - alis

Do jakekoliv kapsicky je take vynikajici chrest nebo osmahnute zampiony, cibulka, papriky, okurcicky, spekacky a nebo jenom jednoduse listy salveje. Se syrem bych to neprehanela, ten se mi tam moc nelibi. Myslim u tech jatrovych kapsicek. U masovych je vynikajici.
Ali, Umbertak zacal prskat, az me dostal a zitra urcite nepujdu do prace, protoze jsem „mrtva“a prskam i ja. Mam horecku, asi jsem Ti zavidela a ted to mam!
Ahoj vsem, Sona

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Játrové kapsičky-Alis

měla jsi na mysli asi tutinka, já mám špenát hrooozně ráda, zato nejím játra, takže tohle určitě zkoušet nebudu, i když je to se špenátem :o))).

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Játrové kapsičky, Tulůinku, Tulinko....

pokud nerada špenát, určitě se dá naplnit vším možným, v rychlosti mě napadá například právě podušená cibule s opraženými mandlemi, dušený mangold, určitě by se dalo naplnit i plátkem šunky a sýra, anglické slaniny, cukiny a plátky česneku...... budeš-li mít chuť se realizovat, určitě na něco přijdeš :-)

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Játrové kapsičky, Soni,

udělala jsi mi radost, že se ti povedlo utopit :-), určitě jsi udělala radost Umberťáčkovi, udělala jsi mi radost reakcí na kapsičky, dej vědět, jak chutnalo :-)
Pomalu se mátořím, napíšu :-))

 
tutinek
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Játrové kapsičky

Já špenát nereda,jím ho jen zapečený ,ale toto se mi velmi a moc líbí.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Játrové kapsičky, alis

tak tohle ja muzu. My zde mame rezniky profesionaly, a oni maji ceny „profesionaly“, takze koupim za tu cenu dvakrat v IPERCOOPu a kapsicky si pripravim sama. Navic v tom baleni je i kus site podbrisnice, ktera se mi hodi, kdyz delam plneneho, vykosteneho kralika......­....mnam, mnam, mnam!
Abych nezapomela, utopenci se povedly! Takze Ti dekuji a ozvi se. Ahoj Sona

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kuře na medu Kuře na medu
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Štika na smetaně Štika na smetaně
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz