Recept Játrová paštika po Francouzsku

(Hodnoceno 5x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Játrová paštika po Francouzsku

Postup

Do většího kastrolu dáme na 50 g másla zpěnit velmi nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme lisovaný česnek, znovu zpěníme a přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání smažíme na mírném ohni asi 8 minut. Nenecháme je moc udělat - ztvrdla by. Až budou skoro hotová, podlejeme je sklenkou brandy nebo koňaku, mícháme, necháme vypařit alkohol, osolíme a odstavíme z plotny. Necháme zchládnout. V misce namočíme rohlík v trošce mléka, přidáme trochu bílého vína. Do mixeru dáme vychladlou játrovou směs i se šťávou ze smažení, přidáme namočený rohlík a 100g změklého másla. Řádně rozmixujeme až vznikne jemná paštika. Dle chuti dosolíme.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 07.06.02 vloženo
  • 42505x zobrazeno

Ingredience

  • 300g kuřecích jater
  • 150-200g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku - jste-li česnekoví, dejte víc
  • sůl
  • koňak nebo brandy
  • bílé víno
  • 1 rohlík
  • trochu mléka

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

georgehradec 10.02.16 10:01

Doporučující! Skvělý, jednoduchý recept.

Odkaz na uvaření

dwojceeva 22.03.15 21:35

Opravdu vynikající, moje první paštika :) díky za recept.

Odkaz na uvaření

Monulie 07.12.13 11:26

Vynikající, má takovou plnou chuť. Nahoru jsem ještě udělala vrstvičku másla. Rozhodně nedělám naposled, jen si pořídím hezké skleničky a budu dávat jako dárek.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Pavla Padrtová 05.11.12 18:03

Naprosto vynikající! Přidala jsem provensálské bylinky - paštika nemá chybu! A příště přidám podle tipu z komentářů brusinky ;-) Doporučuji!

Odkaz na uvaření

iva 28.08.11 00:15

oproti garfi jsem měla problém s ovládáním se už před rozdělením do misek. Do jedné jsem zamíchala i trochu brusinek a tato varianta mi chutnala lépe. Játra byla krůtí, přidala jsem do podušených jater provensálské byliny a trochu 4-barevného pepře. Másla dle mého názoru stačí jen 50 g pod cibulku.

Tento recept přímo vybízí k různým obměnám. Myslím, že místo vína a mléka půjde dobře i máčení housky v portském, nebo přidat kuličky pepře v nálevu. Prostě tady se kreativec může vyřádit.

Diskuse k receptu Játrová paštika po Francouzsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
kacana
7 příspěvků 07.09.11 19:22

jejda to vypadá dobře, že snad také vyrazím sehnat dobrá játra, zkusím se poptat po krůtích, jak tu někdo zmiňoval . paštiky mám ráda, ale ty kupované parodie moc často nemusím, a domácí jsem bohužel ještě neochutnala. tak zkusím.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.08.11 22:00

včera bylo repete z 250 g jater. Másla jsme dala jen 50 g pod cibulku, místo česneku zlehka opepřila a housku zvlhčila portským. Jinak vše dle receptu a na závěr jsem do hotové paštiky přimíchala brusinky. Tato varianta byla vyhodnocena zatím jako nejlepší.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.08.11 00:15

oproti garf jsem měla problém s ovládáním se už před rozdělením do misek. :mrgreen:
Do jedné jsem zamíchala i trochu brusinek a tato varianta mi chutnala víc. Játra byla krůtí, přidala jsem do podušených jater provensálské byliny a trochu 4-barevného pepře. Másla dle mého názoru stačí jen 50 g pod cibulku.

Tento recept přímo vybízí k různým obměnám. Myslím, že místo vína a mléka půjde dobře i máčení housky v portském, nebo přidat kuličky pepře v nálevu. Prostě tady se kreativec může vyřádit.

Příspěvek upraven 28.08.11 v 00:20

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.08.11 10:47

…no já snad půjdu koupit játra…
U nás jsou jinak vnitřnosti na černé listině, ale tohle vypadá fakt dobře. A s brusinkama, no to bude labužnický orgasmus… :-D

garf
49 příspěvků 21.08.11 10:13

Tak tohle je opravdu bozska dobrota! Diky moc a moc za recept. Vcera pozde vecer jsem to udelala, dala do lednicky a rano jsme se na to s muzem vrhli. Normalne nesnidam, ale ted jsem srovnala dva chleby a sedim si na rukou, abych nedala dalsi. Natrene chleby jsem ozdobila nalozenymi brusinkami a predla jsem jak kocka.

esmeralda
4813 příspěvků 12.01.10 05:15
Re: Játrová paštika po Francouzsku - Martine

Je to tak jak píšeš.
Ono se asi nedoporučuje mít cokoliv z vnitřností, byť tepelně zpracované, dlouho v lednici.
Ať se podaří.

martin_etzl
280 příspěvků 11.01.10 19:06
Re: Játrová paštika po Francouzsku

Díky moc, Esmeraldo. To znamená buď sníst hned nebo zamrazit. Chápu to doufám dobře :).

esmeralda
4813 příspěvků 11.01.10 05:31
Re: Játrová paštika po Francouzsku - Martine

Už jsem to nezahřívala.
Tu housku s mlékem a vínem jsem si dala namočit do sekacího robotu. Mírně vychladlou játrovou hmotu jsem pak k tomu jen přidala a rozmixovala.

Snad ještě jeden tip:
Tato paštika se výbnorně mrazí. Udělala jsem větší množství a dala do hezkých mističek. Každou mističku jsem pokryla průsvitnou plastikovou fólií, ale tak aby přilnula na povrch paštiky. Jelikož pak nemá paštika styk se vzduchem, nezezelená. Celé to pak zabalím a dám do mrazáku.
Je ale důležité ji rozmrazovat před použitím pomalu, to znamená 24 hodin
v lednici.
I po několika měsících byla jako čerstvá.

martin_etzl
280 příspěvků 11.01.10 05:09
Re: Játrová paštika po Francouzsku

Když přidáte do tepelně upravených jater rohlík namočený v mléce nebo ve víně, tak už dál nijak nezahříváte? Nezkysne to?

esmeralda
4813 příspěvků 10.01.10 09:01
Re: Játrová paštika po Francouzsku

Opět slavila úspěchy, tak jsem dnes recept poslal kamarádce.

jolana
5065 příspěvků 23.08.09 19:10
Re: Játrová paštika po Francouzsku

repete :))

jolana
5065 příspěvků 04.06.09 05:00
Re: Játrová paštika po Francouzsku

Naozaj je dobra,vynikajuca…vlastne bola ;-))

casino
4488 příspěvků 06.02.09 07:00
Re: Játrová paštika po Francouzsku

Toho másla není moc. U nás dávám sádlo a řídím se konzistencí paštiky. Největší problém je dostat pár krabiček do mrazáku. Před x-lety jsem měl potíže s kvalitou lepících pásek, teď se mi daří zalepit si ústa spolehlivě :o)

esmeralda
4813 příspěvků 06.02.09 06:22
Re: Játrová paštika po Francouzsku

Gabi, přiznám se že jsem to nevážila.
Ono u takové paštiky to snad nemusí být tak přesné.
Když se ale zamyslím, těch jater bylo asi půl kila a másla mohlo být tak kolem 100 gr. Dietní to není, ale zato lahodné.

Oldsoft, neomlouvej se. Člověk se učí celý život. Já ta velká písmena taky někdy kazím.
Mate mě totiž angličtina… a hlavně také mozek který mi šedne spolu s pokrývkou hlavy.

oldsoft
682 příspěvků 06.02.09 01:20
Re: Játrová paštika po francouzsku

Češtinářský detail: Velká písmena píšeme u tzv. vlastních podstatných jmen, takže například jsa v Anglii, hovořím anglicky a dám si anglickou (nikoli Anglickou - to je přídavné jméno) snídani. Též uvařím cokoli po francouzsku (to není podstatné jméno). Mám to ale starosti, že ano? Omlouvám se…

gabi
551 příspěvků 05.02.09 19:49
Re: Játrová paštika po Francouzsku

esmeralda, a to si naozaj dala tolko toho tuku??

esmeralda
4813 příspěvků 05.02.09 18:48
Re: Játrová paštika po Francouzsku - Aničko,

ty se směješ, ale Mick plakal…

anickav
2904 příspěvků 05.02.09 18:30
Re: Játrová paštika po Francouzsku
:-)
esmeralda
4813 příspěvků 05.02.09 18:19
Re: Játrová paštika po Francouzsku

Dnes jsem se nechala inspirovat tímto receptem. Dostala jsem jedničku s hvězdičkou.
S namočeným rohlíkem jsem to dělala poprvé.
A ještě jsem přidala čerstvý estragon ze zahrádky.
Autorka neuvádí kolik toho koňaku tak jsem se řídila heslem „Čím víc tím líp“.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz