Recept Játra v síťce (pobřišnici)

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Játra v síťce (pobřišnici)

Úvod

Grilování nebo pečení.

Postup

Játra očistíme, nakrájíme na větší kousky, odstraníme kanálky a příp. odblaníme. Kdo je tak zvyklý může je na čas namočit do mléka.

Ve vlažné vodě rozvineme pobřišnici a nakrájíme ji na větší čtverce. Na každý čtverec položíme kousek jater, bobkový list a vše dobře zabalíme.

Pečeme na roštu až pobřišnice bude křupavá a do zlatova. Můžeme přidat k jinému grilovanému masu.
Můžeme péct také na pánvi.
Osolíme příp. opepříme až po dopečení.

Na výpečku můžeme podusit do měkka na proužky nakrájenou cibuli a použít jako omáčku na přílohu.

Tento sicilský způsob přípravy se dobře snoubí s polentou ze severu Itálie.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.05.09 vloženo
  • 5761x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • Játra vepřová (nebo husí)
  • pobřišnice
  • bobkový list
  • sůl.

Doporučená příloha

  • polenta, opékané brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Játra v síťce (pobřišnici)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 15.02.11 20:28

sveva, recept je jednoduchy, velice pekny a podle komentaru nesmirne chutny. Kazdopadne musim vyzkouset! Podbrisnici pouzivam tam, kde nechci aby se na priklad pecenim maso vysusilo, vlastne pro delikatni kousky masa a dokonce take pro bezmasy recept. Dostala jsem bez problemu koupit i v Jeseniku, meli sitku v mrazaku, chce to jenom si o ni zazadat. Na ukazku pridavam jeden recept, hlavne vsak kvuli komentari…
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
casino
4473 příspěvků 13.02.11 17:12

…jak jsem vařil já:
Játro nakrájel na plátky silné jako prst porodníkův
Použil sušené bobky :mrgreen:
Smažil na suché pánvi na středním plameni
Podával pouze s teplým hráškem zeleným a zaléval dobře dobře vychlazeným tramínem červeným

Bylo to výborné a postudenu ještě lepší! Nevím, zda to bylo smažením v síťce, či tím, že jsem „nepřesmažil“, ale na druhý den to bylo skoro jako husí játra. No, skoro bez přehánění :lol:
„Maly trik na potlacenie typickej „vone“ pecienky…“ tady spočívá právě v použití vavřínu. Mé obavy, že to bude moc voňavé se nenaplnily

 
noskovice
1323 příspěvků 19.05.09 03:17
Re: Játra v síťce (pobřišnici)-sylvie,

zapoměla jsem to dát do úvozovek.

 
Sylvie
2302 příspěvků 19.05.09 02:42
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

Prosím, Milošek žádná stydlivka neeenííí.

 
xelle
17 příspěvků 19.05.09 02:02
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

Takto pripravovala pecienku aj moja babka na zabijacke, na plechu v trube. Az sa mi slinky zbiehaju!!!
Maly trik na potlacenie typickej „vone“ pecienky je pred dokoncenim jemne poliat octom. Pecienka je makkucka a nepachne. Zvlast vhodne na vyprazanu pecienku.

 
mrtvola
1394 příspěvků 19.05.09 01:44
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

No jo, pánové, ale kde je psáno, že blbosti je nutno šířit?
To, že se tu čtyřicet let zdravilo „Čest práci“, taky neznamenalo, že by si tu někdo práce vážil.

 
noskovice
1323 příspěvků 19.05.09 01:13
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

Zkuste si říci o peritoneum a nemusíte se při tom ani pířit, ani dohadovat, zda je to bránice, nebo pobřišnice. Zvláště Milošek, naše stydlivka.

 
gmp
1603 příspěvků 18.05.09 23:48
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

Já mám pocit, že výraz bránice se pro nento kousek zvířete už tak vžil, že bych si opravdu, ale opravdu netroufl po řeznici vyšší váhové kategorie požadovat pobřišnici. Navic kdyby byla červenolící a já bych určitě výraz „pobřišnce“ jen nesměle zahuhlal, rudý až po kořínky vlasů, s očima sklopenýma k zemi.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.05.09 15:26
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

To už tady jednou bylo. Prostě v českých zemích se to prodává jako bránice, i když to není anatomicky správně. :D

 
Landospandos
256 příspěvků 17.05.09 21:59
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

Omlouvám se - samozřejmě pobřišnici. Vzhledem k pokročilé noční hodině mi už slábl zrak.

 
Labužník tonicka02
29 příspěvků 17.05.09 15:53
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

Také jsem ochutnala jitrnicový prejt upečený v této síťce. Ale panenka - obalená ve sladké paprice a vložená do prejtu a upečená v síťce - nemělo chybu.

 
Landospandos
256 příspěvků 17.05.09 06:34
Re: Játra v síťce (pobřišnici)

Souhlas, říká se tomu síťka. Moje máti se slzou v oku vzpomínávala na vepřovou panenku, pečenou právě v podbřišnici, alias síťce. Podle jejích slov to bývala jedna z pochoutek při zabíjačce.

 
alena45
588 příspěvků 17.05.09 04:40
Re: Játra zabalená v pobřišnici

U nás na dolnej zemi sa to volá plachtička, ale počula som aj výraz závoj.

 
noskovice
1323 příspěvků 17.05.09 04:02
Re: Játra zabalená v pobřišnici-svevo,

hlavně, že je to dobré a že se lidi nespletou a použijí „síťku“.
To je jako když v Toskánii užívají pro peperoncíno slovo zenzero, což je zázvor. Výsledek je pak hrozný, když místo zázvoru, dají do jídla feferonku, nebo naopak.

 
mrtvola
1394 příspěvků 17.05.09 03:52
Re: Játra zabalená v bránici - svevo,

stoprocentně a opravdu je to pobřišnice, kulinárně nazývaná síťkou. Bránice je skutečně poměrně mocný sval oddělující hrudní a břišní dutinu.

 
sveva
751 příspěvků 17.05.09 03:51
Re: Játra zabalená v bránici

A potom věř řeznici. Jak jsem se podívala na český net a viděla latinské názvy byla jsem doma. Máte pravdu, ale mě se ten výraz moc nelíbí. Není nějaký kuchařský výraz pro pobřišnici?
Děkuji za radu.

 
sveva
751 příspěvků 17.05.09 03:41
Re: Játra zabalená v bránici

Milé labužnice, já se ptala jak se to jmenuje česky, prý síťka nebo blána a červenolící řeznice, která mi ji prodala, řekla bránice. Pokud jste si jisté já to opravím. Uvidíme jestli se ozve nějaký řezník.
Děkuji.

 
noskovice
1323 příspěvků 17.05.09 03:32
Re: Játra zabalená v bránici-svevo,

Anička má pravdu. Jedná se o pobřišnici. Před časem jsme se o tom dohadovali. Tady do směsi jater dávají navíc fenyklová semínka a někdo dává dovnitř i játra umletá. Když se griluje, tyto játra nesmí chybět. Je to už takový rituál, všichni se po nich ptají.
Ještě něco. Játra používají výhradně vepřová.
Je to moc dobré, takže dobrou chuť všem, Soňa.

 
anickav
2904 příspěvků 17.05.09 03:15
Re: Játra zabalená v bránici

Ahoj sveva, receptík je určite skvelý. Iba mám dojem, že pod bránicou myslíš pobrušnicu…Ak si dobre pamätám, bránica je sval medzi brušnou a hrudnou dutinou, do toho by šlo pečienku ťažko baliť. Zrejme myslíš na takú tukovú sieťku, teda pobrušnicu…
Pozdravujem a želám pekný večer!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuře na medu Kuře na medu
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz