Recept Játra se zeleninou na smetaně

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Játra se zeleninou na smetaně

Úvod

Jelikož nikdo kromě mne u nás doma játra moc nejí, musím stále vymýšlet fígle, jak je doo nich dostat alespoň jednou začas…
Dnes jsem po chvilce přemýšlení vymyslela toto, tak jen doufám, že už to nevymyslel někdo jiný předemnou a nedopouštím se duplikátu :)
Pokrm měl veliký úspěch, tak si drze dovoluji nabídnout jej sem…

Postup

Játra předem pořádně odmočit a proprat, aby nebyla hořká. Pak prošpikovat špekem nebo slaninou.

Osolila jsem je trošku už předem, opepřila čerstvě drceným pepřem.
Mezitím jsem nechala rozehřát troubu. Na pekáči jsem rozpustila trochu sádla a na něj dala játra.

Obložila jsem je pokrájenou zeleninou a zalila jen trochu vývarem, měla jsem vepřový, co zbyl z polévky.
Pekáč jsem zakryla alobalem, něm udělala pár dírek a v troubě pekla tak dlouho, až byla játra akorát, což jsem zjistila v řezu. Nemá cenu psát dobu a stupně pečení, to je závislé nejen na výkonu spotřebiče, ale i na kusu jater. Já pekla cca hodinu, hodně pozvolna.

Játra jsem pokrájela na plátky, které jsem dala na nahřátý talíř. Do zbytku výpeku jsem vmíchala smetanu, dochutila solí a pepřem, vložila zpět játra a nechala už jen probublat, bez alobalu…

Část jater jsem špikovala, část ne… nešpikovaná chutnala pouze mně… :)

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.02.13 vloženo
  • 7489x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 80 dkg vepřová játra (předem odmočená v mléce)
  • sůl
  • pepř
  • mrkev (2 - 3 veliké)
  • celer (cca tolik, co mrkve)
  • česnek (4 i více stroužků - podle odrůdy, jak je silný)
  • kousek sádla
  • kousek špeku (na prošpikování)
  • 1 smetana 30% (kupuju v Penny v malé krabičce) nebo i domácí, pokud je.

Doporučená příloha

  • brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 05.11.16 16:22

K vyzkoušení jsem potřeboval notnou dávku odvahy. Přecejen pečený celer a mrkev není to, co by zdobilo menu v hotelu Hilton a i podle obrázku to spíš připomíná nouzovku ze školní jídelny. Kupodivu chuťově je to docela dobré.
Zde několik postřehů:
Doporučuji rozhodně nesolit vůbec, jinak to ztvrdne.
Pokud nemáte nesolený vývar, podlijte jenom vodou, chuťově to neztratí.
Omáčky udělejte víc, je fakt dobrá.
Chybí mi tam nějaké bylinky, já dal rozmarýn. Špeku to chce opravdu hodně, jinak se tam ztratí.
Hodina pečení je i při mírném výkonu strašně moc. Bude z toho tvrdá podrážka na cvičky. Já pekl 40 minut a i tak to bylo přes.
Vcelku dobrý recept, ale opakovat jej nejspíš nebudu, protože pečení není pro játra úplně nejvhodnější způsob přípravy.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.02.13 15:39

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Játra se zeleninou na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 14.10.15 18:43

@hella138 Děkuji za návštěvu u receptu a snad vám bude chutnat jako nám :kytka:
Mám vyzkoušeno z vepřových a skopových jater (ovce z vlastního chovu a čuníci převážně také), takže člověk ví, co zvířátko baštilo, než šlo na talíř…
Zde se mi vůbec nezdařila fotografie, chtěla jsem již asi dvakrát přidat novou, ale zapomněla jsem :)
Játra máme jen několikrát do roka v různé podobě, rodinka je ale sní pouze když jsou upravena jinak, než klasicky, jen s omáčkou…

Také mám ráda kousky jater přidané k masu na jehle - to je pak baští bez řečí i dcera, která je největší odpůrkyní jater.
:mavam:

 
hella138
72 příspěvků 14.10.15 17:10
Zuzka1973

Tohle vyzkouším, vypadá to zajímavě a je to zase něco jiného. Nedejte na rýpaly, vepřová i drůbeží játra zdravá jsou. Čuník nežije tak dlouho, aby jeho játra pobrala z potravy škodlivé látky. Navíc játra nejíme denně a jednou za čas vylepší jídelníček. Já játra napichuji i k masu na jehly s ražniči.

Příspěvek upraven 14.10.15 v 17:38

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 19.02.13 08:20

@danda Díky za info, já tu větu o vymyslení myslela tak nějak obrazně… spíš jako tak: že na Labužníka nevložil přede mnou, nerada bych přidávala totiž duplikát… Nejsem tak hloupá, abych nevěděla, že většinou již vše vymyšleno dávno je… Nu, včera to byla první verze… propracování ji teprve čeká…
Víš, nemohu znát všechny kuchařské knihy, co vyšly, mám jich sice plno, ale je to jen zlomeček… myslím ale, že pan Syrový by se nezlobil, že jsem si dovolila přemýšlet stejným směrem, jako on…

@tlustá bába To zní skvěle… i kdybych to měla sbaštit potom sama, za zkoušku to stojí určitě, díky moc :kytka:
Musím si to opsat, protože další pokus s játry si mohu s ohledem na rodinku dovolit až tak po Velikonocích :D ale toto by mohli ocenit i oni, vážně to vypad skvěle, ještě jednou díky :mavam:

@babi My játra máme také jen tak 2 - 3× do roka (vepřové v době, kdy se zapichuje čuník, pak sem tam paštiku (z různých druhů). Chováme totiž krom těch prasátek ještě ovečky, králíky, kachny, husy, slípky (včetně vlastních kuřat). Něco rozdám, něco na paštiky či nějakou tu terinku a největší problém je právě s vepřovými - ty rodince moc nejedou. Zde už jsem objevila dva recepty, které uspěly, tento byl jen takový pokus, ale odměnou byly prázdné talíře… Myslím, že toto použij i na játra skopová, k těm to bude asi pasovat nejvíc, ač mohou být podle mne jakékoli… Tak snad ti bude chutnat…

Příspěvek upraven 19.02.13 v 08:24

 
babi
6360 příspěvků 18.02.13 23:54

Dekuji Zuzko za recept :palec: Jatra miluji! Ne ze bych je mela casto, tak jako nejim casto hovezi. Vesmes jsou to jatra teleci, nebo drubezi, ale veprovymi take neopovrhnu. Hlavne k nim musim mit hodne osmazene cibulky…

Zajiste vsak zalezi z jakeho zvirete vnitrnosti jsou, avsak fakt je ten, ze jsou plne hodnotnych zivin, vitaninu a mineralu. Muzete se podivat na tabulku clanku… http://chriskresser.com/…nt-superfood

PS: Koukam ze jsem pomala :)

Příspěvek upraven 18.02.13 v 23:58

 
tlustá bába
1209 příspěvků 18.02.13 23:48
Játra

Zuzko, zkus se podívat třeba na tohle :
http://www.nutricoach.cz/jatra--c55
a pak se sama rozhodni.
Vyštrachala jsem Ti recept z knížky Koření pro každé vaření, D. Lánské, z r. 1979.
Je to španělský recept, když jsem to tehdy dělala, nezdálo se mi dušení se strouhankou, tak jsem je podusila, osmahla a pak je na pár minut, s tou strouhankou navrchu, pokapané máslem dala zapéct do trouby. Ale rozhodni si to sama. Taky tam není napsáno, jaká ta játra mají být, tak můžeš udělat buď vepřová, nebo králičí, krůtí…(ale ty bych dělala vcelku).
50 dkg jater, sklenka bílého vína, menší cibule, stroužek česneku, 4-5 lístků čerstvé máty, lžička petrželky, 4 pepře, na špičku nože kmínu, paprika, skořice, 2 - 3 lžíce oleje, 1 - 2 lžíce strouhanky, citrón, sůl, trochu vývaru.
Pokrájená opepřená játra dusíme na víně, pak rozpálíme olej, osmahneme cibulku a česnek doskleněna, přidáme koření, mátu, játra, zalijeme vývarem a zasypeme strouhankou. Dusíme 5 - 10 minut. Osolíme, obložíme plátky citrónu a podáváme s chlebem.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.13 21:30

Zuzko, vymyslel, ale daleko propracovaněji, už v 80. letech F. Syrový :-)

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 18.02.13 20:10

@di já vám je nenutím… :nevim:
A narážky na moji rodinu do komentáře nepatří.
Já také nepíšu pod recepty z mořských plodů, že je mi z nich na zvracení - prostě je nečtu :nevim: Tak když o sobě víte, že toto není váš šálek, tak proč to neumíte přejít bez poznámky? :think:
Játra jednou za čas nedokážou uškodit, ono: co je dneska OPRAVDU zdravé? :nevim:

 
di
2451 příspěvků 18.02.13 19:43

Nemusíte vymýšlet žádné fígle, játra zdravá nejsou a asi to zbytek rodiny podvědomě tuší.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz