Recept Játra s karamelizovanou cibulkou a hrozny

Ostatní kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Játra s karamelizovanou cibulkou a hrozny

Úvod

I kdyz recept zni trosinku nezvykle, opravdu pracuje diky sve smesi sladkych hroznu a karamelizovane cibule s kyselou chuti octa. Delikatni jatra zde vyniknou prijemne ochucene rozmarynou.

Postup

Nekolik hodin dopredu jatra odblanit, ocistit je a nakrajet na tenke platky (kureci rozkrojit napul). Namocit je v mlece a v uzavrene nadobe je uschovat v chladnicce.

Na horke panvi (asi 30 cm velke) rozehrat do peny 1 lzici masla a 2 lzice oleje. Pridat cibuli, polovinu soli, pepre a rozmaryny a na strednim ohni vse usmazit asi po 30 - 35 minut do zlatova. Behem te doby nekolikrat vse zamichat. Prendat na talir a zlehka prikryt alobalem.

Vyjmout jatra z mleka. Kuchynskym papirovym ubrouskem je osusit a lehce je obalit v mouce. Na stejne panvi rozehrat zbytek masla a oleje na stredne vysokem ohni a osmazit jatra tak 2 minuty na kazde strane. Jatra maji byt uvnitr jeste ruzova. Prendat jatra k cibuli a znovu vse prikryt.

Na stejnou panev nasypat na pulky rozkrojene hrozny a minutu za staleho protrepavani panvi je podusit (saute). Prilit ocet, uvolnit pripek a pridat zbyvajici sul a pepr.

Mezitim na nahrate talire na jednu stranu navrsit zkaramelizovanou cibuli, na ni nekolik platku jater a nakonec vse zalit omackou s hrozny z panve. Vedle udelat kopecek ze sirokych maslovych nudli. Ozdobit snitkou rozmaryny a ihned podavat.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 06.11.11 vloženo
  • 3395x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min + odlezeni v mlece

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 500 g telecich jater na platky nakrajenych anebo velkych kurecich jater
  • trocha kysky nebo cerstveho mleka na namoceni jater
  • trochu hladke mouky na obaleni jater
  • 2 lzice masla
  • 3 lzice olivoveho oleje
  • 600 g cibule nebo salotek, rozkrojenych napul podelce a potom nakrajene na tluste platky
  • asi 1 1/2 lzicky soli nebo podle chuti
  • 3/4 lzicky cerstve pomleteho cerneho pepre
  • 3/4 lzicky cerstve posekane rozmaryny
  • 2-3 hrsti hroznu bez seminek, cervenych nebo zelenych
  • 6 lzic Sherry octa, vinneho octa nebo balsamickeho octa

Doporučená příloha

  • maslove siroke nudle

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Játra s karamelizovanou cibulkou a hrozny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 07.11.11 20:05

casino, Vase poznamka je opozdena a tim padem nevim o co Vam jeste jde. Tak jsem se sekla s poctem salotek…bylo jich o tri vic! Pri vareni vesmes pouzivam vahy a vaha cibule v recepte byla. Co se tyce karamelizovani salotky…ta se musi smazit pomalu. Pri rychlem smazeni na vysokem ohni salotka zhorkne (ale to zhorkne takrka vsechno).

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.11 15:48

Casino, možné je všechno, ačkoli, v té zemi co o ní píšeš zas mají největší trpaslíky na světě. :lol:

 
Ačraj
697 příspěvků 07.11.11 13:57

babi:recept je velmi zajímavý i s tou cibulí je to v pořádku, jak píšeš, prostě 600g a basta, záleží na každém jakou použije, mě narostly tyto giganty, od 400g-500g, jmenuje se Globo, je výborná na chuť-jemná, křehká, není moc na uskladnění, spíše na rychlejší spotřebu, ale do této dobroty od tebe, se určitě hodí. :potlesk: :potlesk:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.11 13:21

Babi, dala ses na foceni ? Krasne, vypovidající fotky :potlesk: Pokračuj !

 
casino
4479 příspěvků 07.11.11 11:51

Četl jsem ggdesi: „Při smažení by šalotka neměla zhnědnout, protože tím získá hořkou chuť“
No, jeden nesmí věřit všemu, co se píše…; podobné je to i s těmi šalotkovými giganty (asi 7 salotek (tak 600 g) :mrgreen:
Ale, vím já, zda za oceánem už nedohnali a nepředehnali zemi, kde zítra již znamenalo včera, a kde bylo vše nej…? :wink:

 
babi
6360 příspěvků 06.11.11 23:23

Acraj, maz zarucene pravdu, ze cibule a take hnede salotky mohou mit ruznou vahu a proto jsem v recepte nechala pouze jejich vahu, ktera tam je od zacatku :-D Kdyz pouziji cibuli, tak to je vesmes cervena…je sladsi. Rada vsak pouzivam salotky.

 
Ačraj
697 příspěvků 06.11.11 22:10

glama:Tak moje jedna šalotka váží 50g a jedna cibule 500g, možná, že to vyzkouším, játra mám také ráda, tak jednu cibuli a jednu šalotku k tomu, to bude akorát?

 
babi
6360 příspěvků 06.11.11 21:35

Diky glamo…je to brzy na stole a musim rict, ze to dobre chutnalo. Varila jsem z telecich jater, ale drubezi se take mohou uspesne pouzit 8-)

Příspěvek upraven 06.11.11 v 22:20

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.11.11 21:28

Fotka je bezva…!
Hned bych se do toho pustila! Játra mám moc ráda a v téhle kombinaci…dokonalé ! :-D

 
babi
6360 příspěvků 06.11.11 21:27

svato i ten sherry ocet je dobry a v puvodnim recepte jej mam uvedeny. Nemohu si vsak vzpomenout, kde jsem recept vzala, ale vypada to na smes kuchyne italske a francouzske 8-)

 
babi
6360 příspěvků 06.11.11 21:24

glamo, diky, nejspis tam necham jenom tu vahu. Mela jsem obrovske salotky 8-o
Fotka neni zrovna moc lakava, ale opravdu jsem si pochutnala…

 
svato
1417 příspěvků 06.11.11 21:02

Tak to skôr, balzamikový ocot je skôr sladkokyslý, než naozaj kyslý. :-)

Příspěvek upraven 06.11.11 v 21:02

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.11.11 20:39

Cit: „2 velke cibule, nebo asi 7 salotek (tak 600 g) rozkrojenych napul podelce a potom nakrajene na tluste platky“
Myslím, že tohle neodpovídá. 2 cibule nebo 7 šalotek snad neváží 600g…? Nebo…jo?
Mně se sbíhají všechny sliny…! :-)
:mrgreen:

 
babi
6360 příspěvků 06.11.11 20:35

babicko-svato :-D . Neni…proto jsem napsala takovy uvod k receptu a jak vidis bylo uvareno vcera… Dulezite je vsak, jaky ocet se pouzije. Jedna lzice je 15 ml. V podstate jsem vcera pouzila balsamicky ocet pomerne dobre kvality (drive sherry ocet). Dopisi to do receptu :-)
Zdravim…

 
svato
1417 příspěvků 06.11.11 20:23

Tento spôsob prípravy, ale s jabĺčkami, máme veľmi radi, iste je to výborné aj s hroznom, len jedna vec sa mi tak trochu nezdá, nie je toho octu príliš veľa? :think:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz