Recept Jarní italská polévka - Acquacotta di primavera Dia Veg Bezlep Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Acquacotta polevka z Tokanska ma sve koreny pravdepodobne v anticke dobe. Etruskove ji varili a polevka se dodnes zachovala tak jako tehdy uverena z lokalnich surovin a olivoveho oleje. Je to polevka rocnich obdobi a podle nich se ingredience meni. Varili ji pastevci, tak jako uhliri, kteri odchazeli na dlouhou dobu z domova. Brali si s sebou olivovy olej, verjuice, slepici nebo dve, kus pancetta, nekdy napriklad solenou tresku a kus syru, avsak bylinky si nasbirali na louce a houby v lese.
Polevka je v oblasti Maremma do dnesni doby stejne popularni a pres mnohou zmenu stale zustala pomerne jednoduchou autentickou polevkou.

Postup

Odříznout a zahodit tuhou část stonků chřestu a konce okrouhat krouhátkem na zeleninu. Artyčoky rozkrojit na 1/4. Odstranit listy ze stonků mangoldu. Stonky nakrájet na 5 mm kousky a na hrubo posekat listy.

V hrnci rozehřát olej a osmažit tam česnek do zlatova. Přidat artyčoky a za 2 minuty stonky mangoldu. Dusit až jsou měkké a nahnědlé.

Přidat polovinu hrášku, bob fazolek a mangoldových listů, ochutit a zalít vodou tak, aby vše jenom pokrývala. Vařit asi 20 minut, přidat zbytek zeleniny a vařit dalších 5 minut. Přidat kůru z citronu a bylinky.

Na dno hlubokých talířů, nebo misek vložit crostini a na poslední chvíli je horkou polévkou zalít.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky

Nahlásit recept

  • 06.04.11 vloženo
  • 3386x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 300 g zeleného chřestu
  • 6 malých srdíček artyčoků z konzervy
  • kůra i šťáva z jednoho citronu
  • 400 g mangoldu
  • 300 g lusků čerstvého hrášku
  • 300 g čerstvých bob fazolek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku na hrubo posekaného
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce od každého, bazalky, petrželky a tymiánu
  • 6 crostini (plátky ciabatty otoustované, potřené česnekem a pokapané olivovým olejem)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jarní italská polévka - Acquacotta di primavera

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Štika na smetaně Štika na smetaně
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz