Recept Jarní italská polévka - Acquacotta di primavera Dia Veg Bezlep Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Acquacotta polevka z Tokanska ma sve koreny pravdepodobne v anticke dobe. Etruskove ji varili a polevka se dodnes zachovala tak jako tehdy uverena z lokalnich surovin a olivoveho oleje. Je to polevka rocnich obdobi a podle nich se ingredience meni. Varili ji pastevci, tak jako uhliri, kteri odchazeli na dlouhou dobu z domova. Brali si s sebou olivovy olej, verjuice, slepici nebo dve, kus pancetta, nekdy napriklad solenou tresku a kus syru, avsak bylinky si nasbirali na louce a houby v lese.
Polevka je v oblasti Maremma do dnesni doby stejne popularni a pres mnohou zmenu stale zustala pomerne jednoduchou autentickou polevkou.

Postup

Odříznout a zahodit tuhou část stonků chřestu a konce okrouhat krouhátkem na zeleninu. Artyčoky rozkrojit na 1/4. Odstranit listy ze stonků mangoldu. Stonky nakrájet na 5 mm kousky a na hrubo posekat listy.

V hrnci rozehřát olej a osmažit tam česnek do zlatova. Přidat artyčoky a za 2 minuty stonky mangoldu. Dusit až jsou měkké a nahnědlé.

Přidat polovinu hrášku, bob fazolek a mangoldových listů, ochutit a zalít vodou tak, aby vše jenom pokrývala. Vařit asi 20 minut, přidat zbytek zeleniny a vařit dalších 5 minut. Přidat kůru z citronu a bylinky.

Na dno hlubokých talířů, nebo misek vložit crostini a na poslední chvíli je horkou polévkou zalít.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.04.11 vloženo
  • 3303x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 300 g zeleného chřestu
  • 6 malých srdíček artyčoků z konzervy
  • kůra i šťáva z jednoho citronu
  • 400 g mangoldu
  • 300 g lusků čerstvého hrášku
  • 300 g čerstvých bob fazolek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku na hrubo posekaného
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce od každého, bazalky, petrželky a tymiánu
  • 6 crostini (plátky ciabatty otoustované, potřené česnekem a pokapané olivovým olejem)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jarní italská polévka - Acquacotta di primavera

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz