Recept Jarní italská polévka - Acquacotta di primavera Dia Veg Bezlep Pra

babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Acquacotta polevka z Tokanska ma sve koreny pravdepodobne v anticke dobe. Etruskove ji varili a polevka se dodnes zachovala tak jako tehdy uverena z lokalnich surovin a olivoveho oleje. Je to polevka rocnich obdobi a podle nich se ingredience meni. Varili ji pastevci, tak jako uhliri, kteri odchazeli na dlouhou dobu z domova. Brali si s sebou olivovy olej, verjuice, slepici nebo dve, kus pancetta, nekdy napriklad solenou tresku a kus syru, avsak bylinky si nasbirali na louce a houby v lese. Polevka je v oblasti Maremma do dnesni doby stejne popularni a pres mnohou zmenu stale zustala pomerne jednoduchou autentickou polevkou.

Postup

Odříznout a zahodit tuhou část stonků chřestu a konce okrouhat krouhátkem na zeleninu. Artyčoky rozkrojit na 1/4. Odstranit listy ze stonků mangoldu. Stonky nakrájet na 5 mm kousky a na hrubo posekat listy. V hrnci rozehřát olej a osmažit tam česnek do zlatova. Přidat artyčoky a za 2 minuty stonky mangoldu. Dusit až jsou měkké a nahnědlé. Přidat polovinu hrášku, bob fazolek a mangoldových listů, ochutit a zalít vodou tak, aby vše jenom pokrývala. Vařit asi 20 minut, přidat zbytek zeleniny a vařit dalších 5 minut. Přidat kůru z citronu a bylinky. Na dno hlubokých talířů, nebo misek vložit crostini a na poslední chvíli je horkou polévkou zalít.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky

Nahlásit recept

  • 06.04.11 vloženo
  • 4270x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 300 g zeleného chřestu
  • 6 malých srdíček artyčoků z konzervy
  • kůra i šťáva z jednoho citronu
  • 400 g mangoldu
  • 300 g lusků čerstvého hrášku
  • 300 g čerstvých bob fazolek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku na hrubo posekaného
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce od každého, bazalky, petrželky a tymiánu
  • 6 crostini (plátky ciabatty otoustované, potřené česnekem a pokapané olivovým olejem)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jarní italská polévka - Acquacotta di primavera

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz