Recept Jarní chřest s chřestovou omáčkou Dia Veg Bezlep

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jarní chřest s chřestovou omáčkou

Úvod

V Perigord se zeleny chrest podava s michanymi vejci smazenymi v husim sadle.

Kultivovany fialovy chrest se nekdy podava pri pokojove teplote s olivovou zalivkou s vlasskymi orechy.

Uvareny, ale stale krupavy chrest se nekdy podava s velice jednoduchym dipem, ktery je ve vajecne skorapce postavene v kalisku na vejce. Zde se pripravi 3 1/2 minutove vejce pro kazdou porci, ktere se smicha s 1 lzici rozpusteneho syroveho masla, soli a peprem. Male nadobky jako ramekins jsou pro tento ucel take prakticke.
Protoze osobne neulamuji spodni cast u pekneho tlusteho noveho chrestu, ale jeho povrch ocistim krouhatkem na chrest nebo zeleninu az na jeho spicku, kterou nechavam nedotknutou, tak jsem prevzala recept, ktery vyuziva take oloupanych slupek.

Postup

Vsechen chrest poskladat jeden vedle druheho tak, aby spicky byly zarovnane a odkrojit asi 2 cm z tuhe spodni casti. Jeden po druhem z chrestu okrouhat slupku. Zacit pod hlavickou. Oprat chrest a svazat jej po skupinkach do balicku a ty zabalit do vlhke uterky do te doby, nez se budou varit. Chcete-li je uschovat na nejakou delsi dobu, tak je namocte do ledove vody, kam jsme pridali lzicku soli a lzicku cukru na kazdy litr vody.

Pripravit omacku tak, ze slupky se uvari v osolene vode do mekka, sliji se, oplachnou se ve studene vode a rozmixuji nahladko.

V malem kastrolku varit 3 lzice vody, nechat zredukovat na polovinu, rychle tam postupne zaslehat maslo, ktere se zpeni. Za staleho slehani na prudke teplote povarit nekolik sekund a ihned prelit do misky. Pridat tam rozmixovane slupky chrestu, osolit a opeprit a ochutit citronovou stavou. Pridat spetku cukru, aby se chute vyvazily a odstranila se jakokoliv pripadna horkost. Omacka muze stat po 15 minut nebo se na velice mirnem ohni muze opatrne sehrat.

Panev naplnit 3 - 4 cm vody, osolit ji a privest k varu. Poskladat tam balicky chrestu a uvarit je tak 3 - 5 minut, kdy chrest je al dente uvareny, to znamena, ze pri nadzvednuti svazecku jsou hlavicky pouze mirne povadle / mekke, ale stale krupave a neohnou se. Vyjmout chrest a osusit jej cistou uterkou. Podavet teple.

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy



Nahlásit recept

  • 27.04.11 vloženo
  • 11915x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • svazek asi 36 chrestu, pekne silnych, pevnych se zavinutymi hlavickami, nezalezi jake barvy (bily, zeleny, fialovy)
  • sul
  • 110 g cerstveho masla nakrajeneho na male kostky
  • cerstve pomlety cerny nebo bily pepr
  • dostatek cerstve vymackane citronove stavy
  • spetka cukru

Doporučená příloha

  • krupave pecivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jcs1 09.05.12 22:35

Myslel jsem, že nepůjde dobře rozmixovat slupky a budou v nich nitě, ale povedlo se to dobře a výsledek byl moc dobrý. Na obrázku posypáno parmazánem.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Jarní chřest s chřestovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek


 
casino
4474 příspěvků 29.04.11 19:49

Ne, AG, myslím, že babi nedělá to, jak píšete v poslední větě…, tedy ne tak jak myslíte :mrgreen: ale to by nebylo nic extra a já bych se neangažoval u šporáku :think:
Mě akorát zviklala jolana, když se do toho (27.04.11 22:59) nasáčkovala :-)

 
Alice_G
505 příspěvků 29.04.11 18:49

Ajta, casino mne předběhl. Já jsem odhadla, že pokud chci udržet během přidávání másla skoro stálý var, má být voda dobře rozehřátá, ale jinak jsem smysl svaření nepochopila, jedná se jen o odpaření vody a koncentraci soli. Alis, začala jsem svařením 3 lžic „vody“ na dvě, měřeno přelitím, casinovu metodu neznám, a bude z toho holandská omáčka jak víno.
Ale teď vážně, lidi, babi „vodou“ myslí asi vývar z chřestu, nebo ne?
 AG

 
toffo
244 příspěvků 28.04.11 12:24

hezké Jolano :palec:

 
jolana
5065 příspěvků 28.04.11 11:40
:potlesk: :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?…

 
casino
4474 příspěvků 28.04.11 10:21

jaga, my ale nejme vepři, :-) já s tím nesmyslem, jak pišete, souhlasím! Nebo nesouhlasím? Čert ví jak to napsat, ale snad mi rozumíte :-P

No, možná zpozdile, ale konečně jsem pochopil K.J.E. „Zlatý kolovrat“. To když si digestoř předla: „Pitomče! Osle!! Pitomče!!!“ K tomu ještě sporák morseoval doutnavkami…, asi Dr. Chocholouškovi. Za to, že nepřijeli zřízenci s vestičkou s rukávky dozadu, vděčím asi nějakému nepovedenému přednostovi stanice.
A co že se u nás v kuchyni dělo tak mimořádného? Věřte, nevěřte, jeden osel pitomá REDUKOVAL čistou vodu z vodovodu!!! :twisted:

Jj, v kuchyni se dějí věci…
Restování KOUSKŮ masa na guláš, aby se zatáhlo, je známo. S ohledem na šťavnatost KOUSKŮ masa je to zbytečnost, ale lidi asi raději věří pohádkám, než by zkusili nerestovat (pokud chcete na toto téma diskutovat, založte nové vlákno např. na MIMO MÍSU nebo ZAČÍNÁME OD PÍKY). Že omáčka z rozpuštěné kostky másla vcelku ve vývaru není stejná jako z másla rozpouštěného po kouscích, je málo uvěřitelná, ale rovněž známá věc. Že ale dva kousky másla postupně rozpuštěné ve stejném množství vroucí vody se budou v něčem lišit…, tak to mě vomejvejte!
No, abych to zkrátil, nebudu tu psát o vlivu koncentrace solí (pouze v koncentraci solí se ta redukovaná voda může lišit) ve vodovodě rozpuštěných, na teplotu varu této 8-)
Takže na pokus praskla kostka másla!!! Skoro!
Dva rendlíky;
v prvním zredukovány 3 PL vody napolovic (pokud by chtěl někdo rejt :-) jak jsem to změřil, tak metodou diferenčního vážení, vážení :-) ) postupně zašleháno (vidličkou se čtyřmi hroty) 110g (18 kostiček) másla
ve druhém přivedeno k varu 1,5 PL (13g) vodovody a dále postupováno stejně, jak uvedeno výše.
Výsledek: ŽÁDNÝ resp. STEJNÝ :think:
Obojí másla byla krásně našlehaná; stejnou strukturu si podržela i po vychladnutí.

No, když něco vypadá jako kachna, chodí jako kachna, káchá jako kachna, pak je to kachna :mrgreen: Tím, prosím, nemyslím babi, ale tu kachnu z receptu :twisted:
Co s těmi omáčkami dál?
Jednou ještě dnes popaplu lososa, než ho šoupnu do trouby, z druhé uvařím zítra cibulačku! Francouzskou!! Ale určitě ne podle TOHOTO RECEPTU!!! Když píši francouzskou, tak myslím FRANCOUZSKOU :-P

Příspěvek upraven 28.04.11 v 20:54

 
babi
6360 příspěvků 28.04.11 00:20

:-) jolanko, dekuji…dnes uz nemam silu neco vysvetlovat!

 
Alis
2617 příspěvků 27.04.11 23:57

Prečo pátrať? Veď preto máme labužníka a labužníkov, čo sa radi (niektorý) podelí. :-) Jiní jsou skoupí na slovo a pak se ani zvídaví labužníci nic nedozví. Jen jinotaje a náznaky :-(

Příspěvek upraven 27.04.11 v 23:58

 
jolana
5065 příspěvků 27.04.11 23:52

Casino, Casino.. :-P ..Alis, uz som to pisala v predoslom komentari..skoda reci, skuste..:)..mozno ked uz tak radi patrate po zdrojoch ..tak aj vypatrate kto na to dosiel.. :D

 
casino
4474 příspěvků 27.04.11 23:32

:-) Alis,
prosim, prosim, když už s tím budete ztrácet čas, byla byste tak hodná, a vyzkoušela paralelně 3 PL redukovat a současně 1,5 PL pouze přivést k varu a do obou pak vrazit to máslo?
Budete od té dobroty?
Díky :-)

 
Alis
2617 příspěvků 27.04.11 23:17

Skoro se zdá, že nastává další sršní válka. Já jsem sedlák se svojským rozumem, dám trochu vody a nechám ji povařit. Pořádný var od začínajícího varu, myslím, ještě poznám. Nechat redukovat tři lžíce na jeden a půl mi ale rozpočet za energii nenabourá, až budu mít chvíli, zkusím si změřit čas, protože tři lžíce od jedné a půl sama v rendlíku nepoznám. :-) Jsem schopná redukovat na jednu lžíci a kdo ví… :-)

Babi, Jolano, příspěvek píšu s vlídným úsměvem… :-)

 
jolana
5065 příspěvků 27.04.11 22:59

Ale ono sa to tak robi, necha sa voda vriet a vriet a potom sa zaslahava…ono ked ta voda vrie a vrie a odparuje sa a robi tie bublinky uz potom na to spenenie..
PS:dajte do kastrolika vodu a skuste ju nechat vriet a sledujte povrch vody aky je rozdiel na zaciatku vrenia a aky po case…by ma zaujimalo kto na to dosiel ze tak to robit..co clovek nevymysli, ze ano ..:-)
Pekny vecer :)

 
jaga13
399 příspěvků 27.04.11 22:23

casino, já fakt čtu docela dobře, var je var, redukovaná voda je nesmysl

 
babi
6360 příspěvků 27.04.11 22:05

casino, hrnce na vareni chrestu maji jednu velkou vyhodu a to, ze hlavicky chrestu nemusi byt potopeny v tekutine, ancto jak znamo se rychleji vari…dik za odkaz.

 
casino
4474 příspěvků 27.04.11 21:59

babi píše:
„jago, ono to redukovani ma vyznam…takto ta voda je opravdu v plnem varu, coz je dulezite kvuli maslu.“ 8-o :roll: :twisted:

 
babi
6360 příspěvků 27.04.11 21:51

jago, ono to redukovani ma vyznam…takto ta voda je opravdu v plnem varu, coz je dulezite kvuli maslu. Kdyz se rekne vytopit troubu na 220 stupnu C po dvacet minut, tak se clovek take divi proc :-P :-D

 
casino
4474 příspěvků 27.04.11 21:49

Hrnecnachřest

 
babi
6360 příspěvků 27.04.11 21:46

Jolanko, ten Neruv recept zni velice/velice dobre :-D Chrest miluji a mam more receptu…

 
jaga13
399 příspěvků 27.04.11 21:41

chřest mám moc ráda, vyzkouším tento recept, ale už teď jsem se rozhodla, že nebudu redukovat 3 lžíce vody na polovinu, ale dám pouze 1,5 :-) nebo něčemu špatně rozumím?

 
jolana
5065 příspěvků 27.04.11 21:30

Babi, ty mi citas myslienky :)…prave som chcela vytahovat recepty so sparglou/chrestom a ty uz davas recept..je sezooona, aj ked ja mam len mrazeny :)… sa chystam zajtra na tento..

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Pekny vecer :)

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Karbanátky Karbanátky
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz