Recept Jarní broskve s malinovou omáčkou - Pêche Melba

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jarní broskve s malinovou omáčkou - Pêche Melba

Úvod

Říká se, že geniální francouzský chef Auguste Escoffier, dal dohromady několik pokrmů na počest známé operní pěvkyně z devatenáctého století, Dame Nellie Melba. Timto se permanentně stala částí historie kulinářského světa, neméně tak hudebního.

Tento dessert je však ten nejznámější. Byl vytvořen v roce 1892 Augustem Escoffierem, který v té době byl chef v Savoy v Londýně v době kdy Melba účinkovala v opeře Lohengrin. Poprve se dezert podával během večeře, kterou na počest úspěchů pěvkyně dával vévoda z Orléanse. Escoffier vykouzlil dezert ve tvaru labutě z ledu, která nesla broskve položené na zmrzlině z francouzské vanilky. Vše bylo krásně ozdobeno točeným cukrem.
Poprve na jídelním lístku se dessert objevil při otevření Carltonu, kde byl Escoffier vedoucí kuchyní. Avšak v této verzi byly půlky podušených broskví na peřince zmrzliny, zalité malinovým protlakem a labuť byla vypuštěna. Malinový protlak může být nahrazen rozpuštěným rosolem z červeného rybízu ochuceným Kirschem.

Malba je také na př. jméno oblohy k malým řezům masa která se skládá z malého rajčete plněného pyré z kuřete, lanýže, hub a sametové omáčky. No a Melba toust asi všichni znáte, ale to už je jiné povídání a sem nepatří.

Postup

V kastrole velkém natolik, aby se tam vešly rozpůlené broskve vedle sebe v jedné vrstvě, smíchat dohromady tobolku vanilky, cukr a vodu. Přivést na středním ohni do varu a sem tam zamíchat, až se cukr rozpustí. Ustřihnout si kruh pečícího papíru do tvaru kastrolu a přitisknout ho na broskve. Přikrýt poklicí a vařit na středním ohni asi 12-15min (záleží na zralosti broskví). Odstavit a nechat broskve vychladnout v sirupu. Vyjmout broskve ze sirupu a oloupat jejich slupku. Nechat je okapat a potom vychladit. (Sirup uschovat pro jiný účel. Vanilkovou tobolku osušit a ponořit do jemného krystalového cukru). Vložit maliny, citronovou šťávu a cukr do mixeru, nebo robota se sekacími noži a rozmixovat je. Propasírovat je do misky a zamíchat tam likér. Nechat vychladit. Položit po jedné půlce broskve prohlubní nahoru na každý talířek, naplnit ji kopečkem zmrzliny a zalít ji omáčkou z malin. Ozdobit mátou a malinami, chcete-li. TIP: Připravit broskve a omáčku den dopředu. Nechat broskve v sirupu. Obojí přikrýt.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 10.02.05 vloženo
  • 5004x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 400 ml vody
  • 150 g jemného krystalového cukru
  • 1 celá vanilková tobolka rozkrojená napůl podélce (ale i vanilkový cukr v krajním případě)
  • 3 velké stejné broskve
  • Omáčka:
  • 450g malin i zmrazených
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3-4 lžíce jemného krystalového cukru
  • 2-3 lžíce malinového likéru (nemusí být)
  • vanilková zmrzlina na podávání
  • lístky máty
  • několik malin na ozdobu, chcete-li

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jarní broskve s malinovou omáčkou - Pêche Melba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jarní broskve s malinovou omáčkou - Pêche Melba

babi
6360 příspěvků 29.8.10 08:41
Re: Jarní broskve s malinovou omáčkou - Pêche Melba.

esme, ano, pomer vody s cukrem neodpovida puvodnimu receptu a jiz jsem to napravila. Dekuji Ti za upozorneni. Mas pravdu, ze to je v podstate jednoduchy recept. Na rozdil vsak od Tebe, malinovou omacku precedim sitem, jinak je plna seminek :)

casino, to vite, pisi sem recepty dost dlouho a tak take Pêche Melba zde jiz je. Mel jste naprostou pravdu s tim pomerem cukru s vodou, recept jsem upravila a Vam mnohokrate dekuji :)

casino
4497 příspěvků 29.8.10 06:40
Re: Jarní broskve s malinovou omáčkou - Peche Melba.

Je čas broskví, a Melba je můj oblíbený recept na jednoduchý dezert :) Mrknu na Lab a narazím na tento recept. babi se u toho cukru (nebo vody) evidentně překlepla; pominu-li litr vody na pouhé TŘI broskve, tak 4 PL cukru/1l vody, to je cukrová voda :-((( a ne sirup!!! Já dělám sirup od oka v poměru asi 1:2 (cukr:voda), tedy do 1l vody odsypu více než 1/2 sáčku cukru.
Broskve nechávám v sirupu přes noc…

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jarní broskve s malinovou omáčkou - Peche Melba.

Velice dobré a jednoduché zakončení jídla které záměrně vytahuji na světlo boží.

Já samozřejmě dělám zjednodušenou verzi.
Rozpůlené broskve povařím cca tři minuty po každé straně. Toho cukru se mi zdá málo. Dávám 400 gr na 750 ml vody. Počítám jednu broskev na osobu.
Oloupu a ještě k teplým přidám zmrzlinu.
Přeliji omáčkou z rozmixovaných (většinou zmrazených) malin s trochou moučkového cukru.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Peche Melba - dík za obrázek Pepíčku ;o)
ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Possum :-)

…ač byl recept vymyšlen na počest australské operní pěvkyně, recept je skutečně francouzský, ostatně Babi to ve své poznámce na závěr receptu píše.

hezký den přeje Toastík :o))))

possum
464 příspěvků 10.2.05 18:31
Babi,

tohle ti nejak ujelo. PEACH MELBA neni francouzske jidlo. Je pojmenovane po Dame Nellie Melba, australske zpevacce (1861-1931). Narozena Helen Porter Mitchell (v r. 1886 zmeneno na Melba, zkratka Melbourne). posledni perfomance 1928. Mame ji na $100. Je equivalent Emy Destinove v CR.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz