Recept Jarní boršč z Polska Dia Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jarní boršč z Polska

Úvod

Recept pani Fricove…

Postup

Repu uvarit, po 20 minut ve vode smichane s octem. Pridat vyvar a varit dalsich 5 minut. Dovnitr rozmichat smes vody s moukou a povarit dalsich nekolik minut. Odstavit.

Pridat citronovou stavu, cukr a sul. Promichat a pridat kopr, petrzelku, zelenou cibulku, maslo a kyselou smetanu. Zamichat a polevku podavat v miskach ozdobenou pulkou vejce.

Recept je z kategorií: Boršče


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.03.11 vloženo
  • 9396x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 svazky uplne mladych cerstvych cervenych rep i s listky, omytych a na kousicky posekanych (listky a stonky take)
  • 500 ml vody
  • 1 lzicka octa
  • 1 l kureciho vyvaru
  • 2 lzice hrube mouky + 4 lzice vody
  • 1 lzice citronove stavy
  • 1 lzicka cukru
  • sul podle chuti
  • 1 lzice listku kopru
  • 1 lzice posekane petrzelky
  • 1 lzice posekane zelene cibulky
  • 1 lzice masla
  • 120 ml kysele smetany
  • 2 na tvrdo uvarena vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 02.05.16 12:08

Droboučké řepy nemám… jen ty naše ještě z loňské sklizně, které stačily sice jen dvě, ale pak pěkně nastrouhat :)
Ovšem tahle polévka je luxusní - ten kopr doporučuji nevynechat, minule jsem to udělala, neboť jsem ho tehdy neměla, ale dnes ano, sice mrazený, ale i tak dobrota :)
Vynechala jsem jen to máslo, jinak vše dodrženo - doporučuji všem, kdo rádi řepu :)
Vývar použit zbylý od včera, pouze zeleninový - nevadilo to vůbec…

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Jarní boršč z Polska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 20.03.11 01:33

Dill opraven na kopr. Dekuji glamo :-)

agmp, recept jsem dostala od sve sousedky, coz jsem jiz mnohoktat napsala a to i s nazvem, ktery jsem vymazala, takze naco jeste pokracovat? Zamichala jsem si kyselou smetanu do polevky a tak jsem se polski znemoznila…OK. Uz jsem Ti jednou psala, ze prekladace nepouzivam, takze jake vyprodukovane zmatky ve vyrobe?

Příspěvek upraven 20.03.11 v 01:39

 
anickav
2904 příspěvků 19.03.11 18:08

Alis, aj u nás sa jednotí, pretrháva hriadka…(je možné, že v niektorých končinách aj „popreťahuje“, ale spisovne to nie je…)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.11 17:45

Tipla bych si, že „dil“ by měl být Dill a je to pozapomenutý, nepřeložený kopr :-)
:mrgreen:

 
gmp
1603 příspěvků 19.03.11 17:12

Tak tak, všichni mají pravdu: Bóćwinka je vesnice na Suwalkach, nedaleko hranic s Ruskem. Asi by se vesničanům moc nelíbilo, kdyby je někdo mrsknul do polivky. Botwinka je mladá červená řípa i s listy. Do listí se balí i Gołąbki. Pokud by snad někdo měl zájem jak to s polštinou je tak jsem před nějakými lety dal na lab tohle:
http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…
Jinak, Dandi, já bych už dneska „nepopretahoval“ mladé řepy. Vystaršené pány z toho fakt, ale fakt bolej záda. :-(
No tady je vidět co dokáže vyprodukovat „babin komputerový překladač“ Zmatky ve výrobě jak… (u nás na Ostravsku se říka „jak sviňa“ ale já to neřeknu).
Ještě několik drobností: nevím co je to „dil“ (Promichat a pridat dil,). Smetana eventuelně jogurt se podává zvlášt nebo do středu talíře a opatrně se z něho odebírá. Kdokoliv by si takhle zamíchal smetanu do polivky výrazně by se společensky znemožnil.

Příspěvek upraven 19.03.11 v 18:38

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.03.11 07:52

Sveva…mrusak sem určitě chodí dávno a běžně. Jen je znám/a pod jiným nickem..Asi se ted za sebe stydí.. ;-)
Jj… lidé jsou různé… :-( Nicků si mohou udělat kolik chtějí.. Úsudek o takovém charakteru si udělá každý sám, podle toho, jak to cítí…

Google opravdu není vševědoucí.. Překladač zejména krajové výrazy rozhodně nerozezná.. I krajové výrazy jsou správné.

Příspěvek upraven 18.03.11 v 08:31

 
babi
6360 příspěvků 18.03.11 00:13

sveva, nerikas nic noveho, to vse si clovek muze vycist na Internetu. Je tam mnoho jinych prikladu totozneho jmena v prekladu, uvedla jsem jeden…

Alis, dole ve svem prispevku jsem vysvetlila polska jmena pro ruzne ‚repy‘…

dandi, jsem rada ze ses nechala ispirovat k uvareni polevky z repy…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.03.11 21:58

Recept mi byl jen nápovědou na chutnou lehkou polévku. Čtyři uvařené řepy, tři rozmixované, jedna nakrájená, místo kuřecího vývaru jsem použila koncentrát, na vajíčko jolaninu vychytávku - rozškvařenou slaninu -, smetanu si každý do talíře přidal podle chuti.
Babi, dík :-)

 
di
2451 příspěvků 16.03.11 19:34

Alis, možná by pomohl i zprofanovaný kolega google - bocwinku nezná, botwinku resp. botwinu ano.

 
Alis
2617 příspěvků 16.03.11 19:24

Ano, to je škoda, Polák by pomohl :-) (Ale radši jen jeden, bojím se, že kdyby se ozvalo Poláků deset, budeme mít deset další jediných správných názorů :-) )

Že popretahovanie je jednocení, to jsem tedy pochopila správně, jak je to ale s řepou, cviklou, cwiklou a buraki - to se už radši neptám, stejně bych z toho neměla ani botwinku, ani bocwinku , ale jen jeden děsnej guláš :lol:

 
sveva
751 příspěvků 16.03.11 18:29

Recept je určitě dobrý. Mrusak chtěl upřesnit název a stálo mu za to se zaregistrovat. Já si raději myslím o lidech dobré, nehledám špatný úmysl.
Bocwinka je lokalita na severovýchodě Polska, bocwin (vysl. bocfin) je mangold a botwinka (vysl. botfinka) je červená řepa. Polévku obecně nazývají zupa botwinka jak píše i Gabi a pro vyhledávání by to byl vhodný název. Odkaz od Babi jsou hesla pro křížovkáře, možná použili krajový nebo dialektální výraz. Takže možná mají pravdu tak trochu všichni. Škoda, že se neozval nějaký Polák.
Zdravím

 
babi
6360 příspěvků 14.03.11 21:54

pridala jsem obrazek mlade cervene repy ve srovnani s redkvickami :-)

Celkove receno, dandi, mas pravdu v poznamce co se stalo z carky nad c. Mozna se polevka jmenuje botwinka, co me vsak zarazelo byl ten zapis z polskeho slovniku, nehlede na to, ze tak jsem mela recept napsany. Polsky neumim tak jako Alis, ale to neznamena, ze nemohu pridat polsky recept. Libi se mi jak na Labu je par lidi, co ihned znevazuji recept, anebo jej srovnavaji s necim uplne jinym. Zdali se recept jmenuje tak, nebo onak, mohu jenom rict, ze je to dobry recept. Mlade repy jsou k dostani v Polsku, jinak by na ne nemeli recept. A to, ze by mely byt drahe, to je snad pouze vase predstava :-D

Příspěvek upraven 14.03.11 v 21:57

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.03.11 19:54

Jo jo, Zdenek tomu říká sluneční erupce :-)

Alis, Jolany komentář jsem pochopila, protože jsme si řepu kdysi pěstovali na záhonku, ta mlaďoučká je lepší než podzimní a věřím tomu, že polévka z ní by stála pro horních několiktisíc několik stovek :-), ale patří jim to :-)

Jol, polít rozškvařenou slaninkou, to je další stovka navíc :-)
Vejce naměkko rozpůlená, zasypaná křenem a přelitá přeškvařeným máslem nebo ghí :-)voňavá lahůdka :-)

Babi, koukej kam jsme se dostali od písmenka - až k pěstování cvikly :-) Úžasné :-)

 
babi
6360 příspěvků 14.03.11 19:44

gabi, neni nutne me chytat za nevyslovene slovo! Recept neni zadny pokus o neco, ale je to polsky recept! Mlada repa ani nema bulvy a pouziva se spis kvuli stonkum a listum. Takze zde nejde vubec o plne vypestovanou repu! Jaro konci 21 cervna a polevka se muze pripravit i v zime pouzitim sterilovane mlade repy…

wydricko, rozdil je ve velikosti repy/buraki…zdejsi polevka se vari z mlade :-) I kdyz mangoldu se v Polsku rika burakie liściowy, oproti repe, ktere se rika burak ćwikłowy(take boćwiną). Jenze ja zde o mangoldu nemluvim…

Jolanko, presne to, co jsem prave napsala gabi…nedorostla repa :-) Mas pravdu, ze nejspis vypleta. U nas se prodavaji svazecky na trhu.

dandi, tento recept je echt polsky pro…ano…nedorostlou mladou repu :-) Mam dalsi recepty na polsky borzs z normalni dorostle repy, od vanocniho, po rychly, s fazolemi, nebo kapustou, po letni chlodnik v nekolika variacich jako s kyskou, nebo kafirem atd. a take pro jarni, kteremu se rika Boćwinka/Botwinka, nevim jak se to opravdu pise, na to jsem se prave ptala :-P Ten se pripravuje z mlade repy a jejich stonku a listu. Cwikla se take rika receptu z repy a krenu a podava se mimo jine o Velikonocich k masu a klobasam.

 
jolana
5065 příspěvků 14.03.11 18:11

repa.. bolo myslelne řepa a to cervena repa/ slovensky cvikla..

Otec si vyzadoval poliat tie vajcia rozskvarenou slaninkou.

Recept je jednoduchy a o to viac dobry. Ak mate zahradku a vysejete cervenu repu tak ju musite po case vypliet nielen od buriny Alis, ale aj od samej seba cize popretahovat. To znamena vytahujes co je na tesno aby cvikla mohla rast a rozvijat sa do peknej bulvy…a tu vytahanu uvaris..

 
Alis
2617 příspěvků 14.03.11 17:46

Dando, jsem na tom podobně… Když jsem si recept přečetla poprvé, připadal mi docela jasný a srozumitelný, teď už nevím ani jak se jmenuju… :-)

Myslela jsem, že řepa je česky a cvikla slovensky, myslela jsem, že existují nějaké mladé (u nás nedostupné) a naše obyčejné podzimní, teď zjišťuju, že jsou nějaké české řepy cvikly… A to, co píše Jolana o popretahovaniu a něčem doširoka už je mi totální záhadou…

V souvislosti s tím mi připadá jedno písmenko v názvu jako drobnost, kterou aspoň chápu, když už neumím vyhodnotit správnost, polsky neznajíc :-)

A kostičky, kousíčky, nudličky, strouhánky? Asi uvařím bujón :D

Když jsem dopsala až sem, napadlo mě, že popretahování je možná jednocení…? Jsem z toho jelen 8-o

Už jen zbývá, aby se někdo zeptal, kolik řepiček je ve svazku a kolik dní je každá cviklořepa stará a z jednoduché polévky bude pokrm snobských deseti tisíc

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.03.11 17:16

Jol :-), tak mě to mate :-), je cvikla řepa? vždycky jsem si myslela, že ano, teď jsem z komentářů skoro vedle :-P , ale jak píšeš ty, ta mladá je ta, co sme popreťahovali, aspoň kdysi to tak bylo :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.03.11 17:12

Tak, konečně se dobereme ke komentářům k receptu a hlavně k chuti :-), čtyři řepy, určitě jsou podzimní :-) jsem koupila v pátek, kost z krkovice jsem si předvídatelně přinesla dnes :-), cviklovou šťávu mám od Miloška, kořenovou zeleninu pohledám a uvařím to asi tak nějak, jak píše wydra a gabi :-) Nebude to pravý boršč, i když, který je ten pravý? :-), ale určitě si pochutnáme na polévce z červené řepy :-)

Gabi, tvůj recept mne zajímá, ráda uvařím, když dáš víc informací :-)

 
jolana
5065 příspěvků 14.03.11 17:02

wydro, kazdy spravny micurinec vie, ze ked sa repa /cvikla zacne viazat, tak ju popretahujeme aby sa nam viazala kazda jedna ako druha pekne do siroka..no a mas svazky tej mladuckej .. daka sikovna micurinka navari,ina zasa hodi sliepkam ked ma..maju potom vajcia krasne zlute zltka.. :lol: ..u nas sa varievala a potrebuje aj menej, je za chvilku a dakedy aj s redvickami..:)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.03.11 16:15

A je nejaky rozdil mezi normalne koupenou repou cervenou a tou, co pise babi ? Nejsem repoznalec ani vyrazny repofil, ale chutna mi nektera. Tahle polivka vypada nadmiru dobre, to co pise gabi take, takze jde jen o nazev opet?

Příspěvek upraven 14.03.11 v 16:19

 
gabi
551 příspěvků 14.03.11 16:01
  • babi, ja by som povedala, ze toto je pokus o nejaky letny „boršč“…v ziadnom pripade nie jarny…neviem, kde byva ta pani Fričova, ale v tychto nasich zemepisnych sirkach-byvale Ceskoslovensko- skor ako v juli cviklu-cervenu repu jednoducho nedopestujes…aj keby si sa snazila akokolvek…cvikla ma totiz dost dlhu vegetacnu dobu…
  • ja varievam botwinku…ale to je nieco celkom ine…mlada cvikla s vnatou…korenova zeleninka, kost z krkovice, cviklovy kvas, kopor, koreniny…
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.03.11 23:12

Hmmm .. zajímavé..dnes zaregistrován a hnedlinko objevil chybku v receptu… Hodně zajímavé…
Myslím, že admini snadno mohou zjistit podle IP, který labužník se převlékl za jiného.. ;-) :mrgreen:

 
babi
6360 příspěvků 13.03.11 22:49

dandi, a nekomu to dokonce stalo za to se dnes zaregistrovat :-) Rada chybu opravim a podekuji za upozorneni, jenze si zatim s nazvem nejsem tak jista :-) Mozna, ze se vsim ma co delat to „ć“ a uprimne by me to zajimalo…

 
babi
6360 příspěvků 13.03.11 22:35

casino, zajiste me napadlo se podivat na internet, vsak… http://www.krzyzowki.info/bo%C4%87winka

Příspěvek upraven 13.03.11 v 22:36

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.03.11 21:39

Tak to mě udivuje, casino komentuje až po dvou dnech, že by mu recept unikl?, anebo ani on sám nevěděl přesný název?, tomu se mi nechce věřit, v tom bude cosi jiného :-)

 
casino
4473 příspěvků 13.03.11 20:43

No, ukliknout se můžeme každý :-)
Když už nás někdo upozorní, je zbytečné mlžit; není nic snazšího, než si to ověřit a hodit voko např. na Google…
Bocwinka je tam jen jedna…
babi, ta Vaše :-)
Tak to tedy je :mrgreen:

Příspěvek upraven 13.03.11 v 20:49

 
babi
6360 příspěvků 13.03.11 18:59

hmm, mrusaku, diky, ja jsem si vlastne nepamatovala, jak se to vyslovuje…v poz­namkach mam napsano boćwinka… ć se mozna cte jako t? nevim. Ty znas po Polski? Cwiklu mam rada ke klobaskam a masu…na tu jsem zde nemyslela i kdyz s ni varila:roll:
Zajiste opravim…avsak, jak to tedy je?

Příspěvek upraven 13.03.11 v 23:46

 
mrusak
1 příspěvek 13.03.11 10:58

Jen bych doporučil opravit název. Polévka se jmenuje Botwinka. Babi asi myslela cwiklu. :roll:

 
babi
6360 příspěvků 12.03.11 19:32

Drobecku, to vis, ze to neni tvoje chyba! Nenapadlo me vsak, ze nekdo necte ingredience…to ja je zase ctu prvni a az me zaujmou, pokracuji s postupem :-) Je dobre, ze jsme ruznorodi lide, jinak svet by byl nudny :mrgreen:

mila wydricko, to vidis posekane mlade repy i se stonky a listky. Muze se pripravit v sekacim robote, avsak musi se vedet kdy prestat a proto jsem to nenapsala :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.03.11 19:07

babi a drobku, NO IMPORTA, SE FELIZ !!!!! Ja vidim nudlicky, kosticky, kousicky i listecky ! :-)

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.03.11 18:58

Babi předrahá, není zač se omlouvat, aspoň z tvé strany, já jsem vinen, měl jsem pořádně číst. :cry:
Jistě, způsobil jsem to vše já a jen já jsem tu k omluvě. :roll:

 
babi
6360 příspěvků 12.03.11 18:50

ach, ach, co se tu deje 8-o Vse zajiste vzniklo pouhym nedopatrenim a zajiste nic nebylo mysleno zle.
Recepty timto zpusobem pisi po deset let. Listky repy se NEMOHOU sekat na kosticky, coz je jasne a zajiste ma byt na kousicky…opravim!
Drobku, Tobe se osobne omlouvam :wink: a doufam, ze neprestanes navstevovat mnou uvedene recepty, to by me opravdu velice mrzelo…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.03.11 17:44

Alis, spolehni se. :palec:

 
Alis
2617 příspěvků 12.03.11 17:14

Není zač, Drobku, ráda léčím pošramocené sebevědomí druhých :-) Příště očekávám medicínu od tebe na revanš :-)

Samaritánka Alis

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.03.11 17:02

Děkuju Alis, už se cítím jako daleko menší dement než před chvilkou. :lol:
Je to tak přečtu vždycky nejdřív postup, a jestli to projde schválením, jako že výsledek je úměrný námaze vynaložené, čtu ingredience. :wink:
Tady je výsledek úměrný, ale boršč vařím v hospodě a tudíž ho umím, byť to není z mladinkých řep. :-D

Příspěvek upraven 12.03.11 v 17:05

 
Alis
2617 příspěvků 12.03.11 17:00

Drobku, jsme na tom podobně, taky čtu pozorněji postup :-) A při pohledu na fotku nevidím kostičky, ať dělám co dělám, moje fantazie prostě vidí nastrouhanou řepu :-) Takže se tvé otázce nijak nedivím :-)

Příspěvek upraven 12.03.11 v 17:14

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.03.11 16:53

Ba ne, číst umím, ale jen pravou část receptu kde se píše o postupu. Na levou stranu jsem slepej. :think: :roll:
Mně nenapadlo se tam podívat, moc se omlouvám. Já nikdy neviděl tak mladičkou řepu, ani tady v Americku. Polský boršč vaříme v hospodě, no a po uvaření si vezmeš rukavice, řepy se oloupou, nastrouhají, no a dál už je to jasné. :-P

A wydro, ty neznáš fialový pomeranče? Já je viděl v krámě zatím jednou, ale byly tak drahý že jsem je neochutnal. Takže je neznám taky. 8-o

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.03.11 01:56

Ano, drobajs neumi cist a ja jsem rada, ze nasi asijsti spoluobcane nabidnou alespon spinavou, kilovou bulvu za cistou „pajzku“ kilo :mrgreen: Jen dement by ji neuvaril a neoloupal a na nejake tvary nenaporcoval !
Joo, Asie to vidi jinak :-)
Btw jsem chtela udelat ty erteple s fenyklem. Haha, koukaj na me jako kdyz po nich chci fialovy pomerance :-(

 
babi
6360 příspěvků 12.03.11 01:38

Drobecku, Tys asi prehledl „2 svazky uplne mladych cerstvych cervenych rep i s listky, omytych a na kosticky posekanych (listky a stonky take)“. Tady se repy ani neloupou, protoze jsou mlade :-) Jinak by to ovsem byla velice vecna pripominka :palec:

 
babi
6360 příspěvků 12.03.11 01:11

wydricko, dekuji za nahlednuti :-) Zajiste si polevku upravis dle sve pusinky…avsak ta lzicka octa ve vode na vareni repy je pro barvu, radeji nez pro chut. Tvuj napad mouku oprazit je mnohem lepsi, nez ji davat do polevky syrovou a tam ji povarit. Priste to tak vyzkousim 8-)

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.03.11 00:17

Babi, ne že bych chtěl rejpat, a že by mi to snad nebylo jasný, ale pro začátečníky by to chtělo tam napsat, že tu řepu je potřeba po uvaření nastrouhat. Nebo se mýlím? :think:
Já jsem totiž na polífky jako udělanej. :-D :potlesk:

Příspěvek upraven 12.03.11 v 00:19

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.03.11 23:18

Babi, krása bez závoje :-) , ten kopr me tam zaujal nejvíc. Jistě si ji malinko přizpůsobím obrazu svému, třeba udělám jíšku . Nerada vmíchávám jen mouku. Nebo ji bez tuku napřed osmažím trošku. Hned chutná líp. Když dám zakysanku, už asi nedám ocet. Ale to už jsou jen minimální úpravy . Polívky já moc ráda !

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz