Recept Japonský naložený růžový zázvor -Gari- nejenom k Sushi

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Japonský naložený růžový zázvor -Gari- nejenom k Sushi

Postup

Zázvor naložit do soli přes noc. Přivést všechny ingredience na zálivku k varu, trochu povařit slít a vychladit. Oprat, osušit a oloupat zázvor a nakrájet ho, nebo nastrouhat na tenulinké plátky. Na chvilku (pár sekund) ho povařit ve vodě. Slít a nechat vychladit. Dát do skleniček s uzávěrem a zalít zálivkou s troškou barviva. Skladovat v chladničce. Podávat k sushi, sashimi atd.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 18.08.02 vloženo
  • 30356x zobrazeno

Čas přípravy

  • rychla

Ingredience

  • 5-6 velkých kousků čerstvého zázvoru (Shin Shoga)
  • několik kapek červeného jedlého barviva
  • Octová zálivka:
  • 1/2 hrnku octa z rýžového vína
  • 6 celých pepřů*
  • 1 utřený stroužek česneku*
  • 1 tajská chile paprička*
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 hrnku vody
  • *nemusí být

Doporučená příloha

  • Podává se k mnoha japonským pokrmům jako příloha.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Japonský naložený růžový zázvor -Gari- nejenom k Sushi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Japonský naložený růžový zázvor -Gari- nejenom k Sushi

Bento
794 příspěvků 25.1.11 17:16

Este jedna poznamka, sladky zazvor gari ten sa je so sushi ale co ma autor na mysli je cerveny zazvor co je daco uplne ine a vola sa beni shoga a nepouziva sa cervene farbivo na zafarbenie ale tradicne slivkovy ocot.

http://japanesefood.about.com/…r_recipe.htm

Bento
794 příspěvků 25.1.11 17:03

Ten zazvor sa vola gari , je marinovany na sladko kyslo. Zazvor ma antisepticke vlastnosti a povodne mal kompenzovat nakazu zo surovych ryb, v nekvalitne pripravenych sushi.

sveva
751 příspěvků 25.1.11 16:47

V postupu je napsáno: Oprat, osušit a oloupat zázvor … Tedy určitě neloupaný a řekla bych stědře zasypaný solí.
Přítelkyně Japonka mi vysvětlila, že malinkatý kousek zázvoru se jí mezi sousty s odlišnými ingrediencemi např. mezi jednou rybou a druhou. Je to způsob jak „vyčistit“ pusu a lépe vnímat novou chuť.
Zdravím.

sopl777
1 příspěvek 25.1.11 12:48

ahoj! co znamena ‚Zázvor naložit do soli přes noc‘? ma byt oloupany? asi jen jemne posolit,ne? diky

babi
6360 příspěvků 2.12.10 00:23

casino, par sekund, to je docela mala chvilka. Recept je primo z Japonska a po dlouha leta jej mam odzkouseny. Barvit se take muze stavou z cervene repy, avsak ta neni vzdy po ruce, proto troska jedleho barviva. S tim vsak opatrne, jenom na spicku paratka. V Japonsku se pouziva velice mlady, cerstvy zazvor ktery obsahuje molekule pigmentu, ktere reaguji na kyselinu a zazvor se tak zbarvi na jasne ruzovou barvu. My takovy mlady a cerstvy zazvor nedostaneme koupit a tak si musime trosinku pomoct. Nakonec tak to delaji take velkovyrobci nalozeneho zazvoru.

casino
4497 příspěvků 23.9.09 05:03
Re: Naložený, růžový zázvor.

Jen bych doplnil, že ta „chvilka vaření“ je podle tloušťky nakrájeného zázvoru 30 až 60 vteřin, pak je dobré hned schladit v ledové vodě…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložený, růžový zázvor.

airan, já ho mám také ráda i když nejraději mezi dvěma sushi ;o) Zázvor mám ráda i kandovaný, to je také dobrota!

Dobrou noc!

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Naložený, růžový zázvor.

Babi, nikomu to z rodiny nechutna, ale ja jsem snad na ten ginger zavisla:-)) Strasne mi to chutna a muzu to jist skoro ke vsemu! Dik za recept, privezla jsem si 3l sklenici pred Vanoc a uz pomalu konci, bohuzel. Tak to rada zkusim podle tveho receptu. Zdravim a preji pekny vecer.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Varecka-P...

Tak ještě něco k receptu dodám. Nejlépe je koupit ¨baby¨zázvor s růžovou kůží v orientálním obchodě, kde mají i čerstvou zeleninu, protože má jemnější chuť a nemusí se loupat. Stačí-li Vám zázvor s růžovým nádechem, pak nemusíte používat jedlého barviva (zkusila jsem i šťávu z červené řepy), protože ocet zázvor slabě zbarví . Je dobré nechat naložený zázvor uležet po 24 hodin v chladničce. Zajisté vydrží alespoň měsíc, ale řekla bych spíš mnohem déle (sklenice se může udržovat indefinitivně přidáváním nové části nálivky a zázvoru, jakmile se začíná prázdnit). Japonský název je ¨Gari/Su - Shoga. A nakonec bych ráda podotkla, jak mně nesmírně potěšilo, že někdo se mnou sdílí zájem o japonskou kuchyni, která je nejenom velice chutná, ale i zdravá (mimo nalých dětí, jsem v Japonsku neviděla tlusté lidi a po zdravotní stránce se zmíním pouze o malém % rakoviny a srdečních chorob). Navíc, japonská kuchyně není jenom Sushi a Sashimi! Zdraví Tě,

Varecka-P
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Je to rychlé....

…jednoduché a nádherně to voní.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz