Recept Janovské pesto – Pesto genovese

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Janovské pesto – Pesto genovese

Úvod

Ráda bych vysvětlila těm, které to zajímá, jaký je rozdíl mezi Pesto genovese, chráněnou tradiční specialitou a stovkami receptů, které po světě správně (někdy) nazývají Pesto ALLA genovese. Myslete si, že čtete recept třeba na karlovarský likér a nebudete se divit tomu puntičkářství.

Postup

DOP: denominazione di origine protetta – chráněné označení původu. BAZALKA: Basilico genovese DOP, nemá lehce mátové aroma jiných druhů bazalky. Nejlépe Basilico di Pra DOP (Pra je lokalita blízko Janova). Dále bazalka sklizená v Ligurii. Pouze zdravé čerstvé lístky. OLIVOVÝ OLEJ EXTRAVERGINE: vylisovaný ze sklizně v regionu Ligurie, nebo nejvýš ze sousedních regionů. Olej lehký, bez silného aroma, odpovídající normě DOP. SÝR: 70 % dávky je z Parmigiano Reggiano DOP, nebo Grana Padano DOP, přiměřeně vyzráté. Zbytek je ovčí sýr Pecorino. Nejlepší je Fiore Sardo DOP, následuje Pecorino Romano DOP a Pecorino Toscano DOP. Zjevně v Ligurii nechovají ovce. ČESNEK: zásadně italské provenience, sladký, nesmí chuťově převládnout. Nejlepší je česnek z Vessaglio. Pokud není mladý, odstraníme klíček. Tradice je jeden stroužek na 30 lístků. PINIOVÁ JÁDRA (PINOLI): ze stromů Pinis pinea rostoucí ve středomořské oblasti. OŘECHY: ze stromů Ořešáka královského evropské provenience – tady nám povolí i české. SŮL: italská hrubozrná mořská sůl. HMOŽDÍŘ: mramorový s dřevěnou paličkou. PESTO: od slovesa pestare – tlouci, mlátit, pošlapat atd. Tedy rozdrcené, rozmačkané (basilico a další). Pro Janovany je přípustná pouze příprava v hmoždíři, rozmixované přece není ‚pesto‘. Lístky bazalky opláchneme studenou vodou a šetrně dobře osušíme na plátně. Do hmoždíře dáme sůl, česnek a rozdrtíme je. Teď je nařadě bazalka. Přidáváme lístky postupně, netlučeme je, ale paličkou spíše roztíráme. Vonné esenciální oleje jsou hlavně v žilkách. Do krému krásné zelené barvy přidáme pinoli a rozdrtíme je. Jsou protiváhou česneku, zjemní jeho schuť. Jsou na řadě sýry a nakonec pramínkem přiléváme olej. Přípravu ukončit v hmoždíři, olej si vezme celou vůni bazalky. Příprava má být při pokojové teplotě, rychlá a těsně před použitím. Klasika jsou těstoviny (uvedená dávka je na 600 g), malá lžička pesta nádherně rozvoní zeleninovou polévku. V dnešní uspěchané době se často uchylujeme k mixování ingrediencí. Dobrou radu jsem našla na jednom kvalitním webu: přidat pár kostek ledu. Na Labužníkovi i jinde je spousta receptů. Název by měl být tedy Pesto alla genovese pokud se použijí stejné ingredience jiného původu. Líbí se mi recept, který vložila "Babi":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=12100 a "Vladka":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13597 . Zdroj: Consorzio del Pesto genovese, oficiální recept.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 25.03.10 vloženo
  • 20557x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 60 lístků bazalky
  • ½ sklenky olej extra vergine di oliva
  • 6 PL strouhaný parmazán nebo Grana Padano
  • 2 PL strouhaný sýr pecorino
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL piniová jádra
  • ořechy, mohou nahradit úplně nebo částečně piniová jádra
  • několi zrnek hrubé mořské soli.

Doporučená příloha

  • těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Janovské pesto – Pesto genovese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Janovské pesto – Pesto genovese

sveva
751 příspěvků 10.04.11 14:24

Biaaa - V této receptuře se pinie předem nepraží. Pochybuji, že se vám podaří sehnat všechny ingredience originální, takže to bude potom stejně ‚pesto ALLA genovese‘. Můžete zkusit pinie opražit, možná budou trochu výraznější. Ale nemá to křupat mezi zuby.
Zdravím

biaaa
1 příspěvek 08.04.11 21:50

Moja otazka znie, nemusia sa piniove oriesky pred pouzitim jemne oprazit? Alebo to uz po tom nieje originalna receptura?

ewa
600 příspěvků 12.11.10 13:17

Dovoluji si připomenout tento pěkný recept z velkého množství zdejších receptů na pesto.

esmeralda
4813 příspěvků 29.03.10 06:46
Re: Janovské pesto – Pesto genovese - Svevo,

určitě tvé nápady vyzkouším.
Pesto nekupuji hlavně proto že se nám letos urodilo hodně bazalky. Navíc je větší než minulá léta. Některé listy měří až 17 cm. Snad je to letošním počasím…

sveva
751 příspěvků 29.03.10 01:25
Re: Janovské pesto – Pesto genovese - esmeralda

Krásný recept, hned jsem vyzkoušela, je to opravdu bleskové. Přiznám se, že z časových důvodů pesto kupuji hotové. Někdy vážené v lahůdkářství s domácími výrobky nebo do zásoby od dobré firmy. Většinou je to na těstoviny, do zeleninové polévky, k vařeným nebo dušeným rybám, pečené jehněčí, králík, srdce atd. Dá se použít všude, kde je jeho chuť vhodná, stačí použít lžičku a změní to recept. Dočetla jsem se, že je to třetí nejrozšířenější italská specialita.
Zdravím.

sveva
751 příspěvků 29.03.10 01:09
Re: Janovské pesto – Pesto genovese - pepicek

Už jsem to pochopila. Prostor vpravo je vyhrazen pro obrázek, proto ten můj se posunul doleva. Jenže když se chci dostat do mé galerie objeví se mi chyba (XML request error: OK (200)) a nepustí mne dál. Co bych měla udělat?
Předem děkuji za odpověď i za věnovaný čas.
Zdravím.

esmeralda
4813 příspěvků 28.03.10 16:10
Re: Janovské pesto – Pesto genovese - Svevo,

ani nevíš jakou mám radost, protože vyrábím originál a ani jsem o tom nevěděla.
Lístky bazalky sice neodpočítávám ale dávám všechny suroviny které jsou v tvém receptu. Přiznám se že občas nahradím piniová semínka (která jsou tady velice drahá) kešu oříšky.
Pesto používám na naši oblíbenou krmi .
Na co ho používáš ty?

pepicek
1309 příspěvků 27.03.10 00:35
Re: Janovské pesto – Pesto genovese - svevo

ilustracni obrazek pridej pres odkaz v pravem hornim rohu u receptu, nikoliv jako bylo drive zvykem v html kodu primo do ingredienci. Je to tak lepsi a prehlednejsi a obrazky muzes snadno spravovat. Ilustracni obrazky maji nyni vyblokovany prostor 300×260 bodu prave v tom pravem hornim rohu, takze cokoliv das pak do ingredienci tento prostor zleva obteka.

sveva
751 příspěvků 25.03.10 19:56
Re: Janovské pesto – Pesto genovese

Prosím poradíte negramotné, proč obrázek, který měl být vpravo, potlačil text a nalepil se tam kde je? Zkusila jsem to třikrát. Berte to shovívavě jako školení i pro ostatní.
Předem děkuji a zdravím.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz