Recept Jak udíme úhoře?

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uzený úhoř je pochoutkou. Vyudit si můžeme úhoře každý sám, zejména když jich můžeme koupiti více za lacinou cenu. K uzení se upotřebí starý sud, obyčejně soudek od cementu, jehož obě víka odstraníme. Ohniště postavíme asi na hloubku stopy do díry do země vyhrabané. Chycené úhoře vezmeme do utěráku nebo do rukavice a tím je zabijeme, že je udeříme do hlavy. Pak je zevně vytřeme buť pískem nebo solí abychom je šlamu zbavili, načež je vykucháme, vybereme, pilně toho dbajíce, abychom odstranili všecku krev, zejména onu usedlou po obou stranách hřbetu. Ani kapka krve nesmí v úhoři zůstati. Pak úhože čistě vymyjeme, vysolíme a aspoň dvě hodiny v klidu nacháme. Velký úhoř musí zůstati v klidu aspoň čtyři hodiny. Pak jej suchým šatem čistě otřeme a osušíme, načež jim kolem krku dáme smyčku buť lněnou nebo drátěnou, abychom je za ní mohli pověsit. Věšíme je na lišty (lajstny) asi 10cm od sebe, aby se nedotýkali. Lišty klademe napříč sudu tak, že úhoří ocasy dolů v sudě viseti mohou. Do vykopaného ohniště dáme třísky, dračky nabo hoblovačky, buť dubové, bukové nebo olšové, nikoliv ale dříví jehličnaté, načež dříví zapálíme a sud s úhoři nad oneň postavíme, ktomu přihlížejíce, aby se plameny úhořů nedotýkaly. Dolejší obrubu sudu ucpeme zemí a travou, aby kouř dole ucházeti nemohl. Hořejšek sudu přikryjeme propustnou látkou nebo pytlovinou, aby kouř pryč zvolna unikati mohl. Úhoře necháme v kouři aspoň hodinu, což stačí ku vyuzení. Po uplynutí hodiny dáme na oheň ještě plápolající asi 3 nebo 4 hrsti mokrých hoblovaček a přes hořejší pytel hodíme ještě jeden pytel. Tak necháme úhoře zase hodinu viseti. Kouř, který se vyvinuje z vlhkého dřeva, dodává úhořům pěknou zahnědlou bavu. Po uplynutí druhé hodiny odstraníme úhoře a dáme je vychladnouti. Tito jsou sice jedlí, ale lépe učiníme, když je podáváme teprve po dvacetičtyřech hodinách. Ve studenu vydrží aspoň 8 dní, aniž by se zkazili nebo na chuti újmy vzali. Dříví pro ohniště kupujeme u bednářů a podstávkářů. Takto uditi lze i jiné naše ryby, zajména mníky a ryby dravé. Recept je z útlé, sešitkové knížečky, která je částí ¨Knihovny českých hospodyněk a dívek¨. Svazek XIX. Ročníku 1916 č. 5. S názvem ¨Úprava ryb v kuchyni¨.

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 26.01.05 vloženo
  • 19917x zobrazeno

Ingredience

  • úhořů dle potřeby

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jak udíme úhoře?

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo...

Děkuji Ti za přečtení receptu a za pěknou konotaci k někomu, kterého stále ještě neznám ;o)

Pěkný zasněžený den!

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi...

…mám pocit, ze tva nepritomnost v republice nemela zadny vliv na to, aby jsi neumela vystihnout atmosferu a dalsi atributy, ktere se toci kolem tak nadhernych veci, jako jsou napr. Petrovy dary. Ty nemusis cist Otu Pavla, ty jsi nam ho tim receptem prednesla.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ajti a Toustíku...

víte, že ani nevím, kdo to je Ota Pavel? Asi je to ostuda, ale díky těm moře létům bez přímého spojení s českou kultůrou mně uniklo hodně znalostí o ni. Budu muset dohánět, ale ráda ;o)

Děkuji Vám a taktéž přeji příjemný večer!

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
BABI...:o)))

… hned jsme si vzpomněli na Otu Pavla, když tak o tom úhoři…a taky že už padl ten třítisící receptík…

krásný podveče přejí Ajta a Toastík

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Lucianko.....

JÁ DĚKUJI !!!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

tedy, to jsou poklady, co sem vkládáš! Děkuji!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz