Recept Jak se vaří cukr?

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Při vaření cukru musíme dávat velký pozor, protože houstnutí od třetího stupně rychle pokračuje. Cukr dáme do kastrolku, nalijeme na něj vodu a necháme rozpustit. Na 1/4kg krystalového cukru použijeme asi 1/4l studené vody. Cukr rozpustíme a dáme na prudší oheň a zahříváme. Nemícháme, jenom nakláníme kastrolek. Cukr, který se nám usazuje na stěnách kastrolku, stíráme štětcem namočeným do studené vody, protože by zhnědnul a zkazil uvařený cukr. První stupeň - slabá nit: Hustotu zjistíme, když chladnoucí kapku cukru vezmeme mezi dva prsty a ty od sebe vzdalujeme. Cukr vytvoří nit, která se však hned přetrhne. Druhý stupeň - silná nit: Při zkoušení mezi prsty se vytvoří silnější nit, která se po větším vzdálení prstů nepřetrhne. Třetí stupeň - na bublinu: Používáme drátěného očka ve velikosti třešňové pecky. Můžeme si očko vyrobit z měkkého drátu, ale zajisté je k dostání v obchodech. Jakmile cukr začne houstnout (asi po 15min.), namočíme do něj očko, ihned jej vyjmeme a do blanky, která se na něm utvoří, foukneme. Odlétne-li bublina, cukr je dosti svařený. Čtvrtý stupeň - na řetěz: Postupujeme stejně jako u třetího stupně s tím rozdílem, že celá řada bublinek odlétne od očka. Pátý stupeň - na lom: Do cukru ponoříme malou vařečku a potom ji ihned ponoříme do studené vody. Ztvrdne-li cukr na vařečce natolik, že se při doteku nelepí a křehce se od vařečky odlamuje, máme cukr dobře uvařený. Šestý stupeň - na karamel: Cukr se po pátém stupni na okamžik zbarví do světlehněda a příjemně voní (karamel). Musíme jej však ihned stáhnout s ohně, jinak by se rychle spálil. Karamel nepřipravujeme dlouhou dobu před použitím, protože měkne. Různých stupňů používáme dle receptů. Přeji Vám všem úspěch s přípravou vařeného cukru ;o) PS: Napsala jsem v diskuzním fóru - Začínáme od píky v roce 2002. Návod je možná i dnes potřebný...

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 19.03.07 vloženo
  • 5691x zobrazeno

Ingredience

  • 1/4 kg cukru krupice
  • 1/4 l studené vody
  • nebo mnbožství podle receptu, avšak vždy ve stejném poměru...

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jak se vaří cukr?

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jak se vaří cukr?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se vaří cukr?

Scarlet, máš pravdu v diskuzním fórum by se to těžce hledalo ;o) Takovýchto poznámek jsem napsala víc a ostatní, místo aby se podívali co na Labužníku již je, tak objevují svět a píší na ten stejný námět…Děkuji Ti…

S přáním pěkného dne,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se vaří cukr?

Scarlet, máš pravdu v diskuzním fórum by se to těžce hledalo ;o) Takovýchto poznámek jsem napsala víc a ostatní, místo aby se podívali co na Labužníku již je, tak objevují svět a píší na ten stejný námět…Děkuji Ti…

S přáním pěkného dne,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se vaří cukr?

Kiti, také jsem si to myslela při psaní nějakých těch sladkostí i těch co mám naplánováno napsat ;o)

Zdraví Tě,

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se vaří cukr? - Babi

díky. Tady by se to ve vyhledávači nenašlo.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jak se vaří cukr?

Babi, tak koukám, že jsme opisovaly ze stejného zdroje.....

Kiti
33 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se vaří cukr?

Díky, to se hodí. Zřejmě odpadne dost komentářů pod recepty na moučníky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz