Recept Jak se kde připravuje rýže

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jak se kde připravuje rýže

Postup

V každé rodině se rýže připravuje “zaběhnutým” způsobem a myslíme si, že jedině ten náš způsob je nejsprávnější a nejchutnější. Kdybychom si to nemysleli, nedělali bychom to. Pokud jsme si nezvykli na přípravu rýže dodávanou obchodem v sáčcích, což je snad nejsnazší, bývá to obvykle rýže dušená, připravená s tukem a cibulí propíchnutou hřebíčkovým kořením. Srovnáme-li tuto přípravu rýže s přípravou u národů, u nichž je rýže hlavním pokrmem, shledáme, že ji připravují zásadně bez tuku a v některých zemích, jako v Číně a Vietnamu, i bez soli. Podle čínského způsobu se na šálek rýže počítá se dvěma šálky vody. Voda se uvede do varu a nasype se do ní dobře vypraná rýže. Jakmile voda začne znovu vařit, zmenší se plamen a nádoba se přiklopí, aby se rýže pomalu vařila 20 minut. Rýže se v Číně jako příloha nesolí, ovšem my jí můžeme přisolit těsně před podáváním. Arabský způsob přípravy rýže počítá na šálek rýže 2 šálky vody a rovnou lžící másla nebo oleje. Vypraná rýže se ponechá chvíli ve vlažné vodě nabobtnat. V kastrolu se rozpustí tuk, přilijí se 2 šálky osolené vody, jakmile se voda začne vařit, vysype se opraná rýže, přiklopí a nechá v troubě asi 20 minut dusit. “Španělská” rýže se dělá tak, že v kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje, vsypeme 2 šálky oprané rýže a za častého míchání necháme rýži slabě zažloutnout. Pak přilijeme 3 šálky horké vody, osolíme, promícháme a přiklopenou zvolna vaříme. Asi po 15 minutách odklopíme poklicí a necháme na malém plameni vyjít páru. Je zajímavé si přezkoušet různé způsoby přípravy rýže;, možná, že nám zachutná lépe než naše příprava s cibulí. Čínský způsob je nejsnažší a má jistě tradici starou jako rýže sama. I to že Číňané rýži nesolí, má jistě svůj důvod – je určena jako příloha čínských kořeněných pokrmů, takže sama okořeněná být asi záměrně nemá.

Recept je z kategorií: Rýže

Nahlásit recept

  • 01.07.04 vloženo
  • 42064x zobrazeno

Ingredience

  • rýže
  • voda
  • máslo
  • nebo olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ludvahrabuvka 1.6.11 21:21

Vždy jsem dělal rýži na český způsob ale dieta mě donutila k inovaci. Zkusil jsem po čínsku stroškou soli a ono to lze. Výsledek mě potěšil, pouze dobu mírného varu jsem zkrátil ma 15 minut a možná by to šlo i méně.

Diskuse k receptu Jak se kde připravuje rýže

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jak se kde připravuje rýže

Anitta
521 příspěvků 1.6.11 23:00

Tak já také s troškou do mlýna… :-)
http://steamykitchen.com/…m-china.html
hlavně ten obrázek, jak by měla asijská rýže vypadat, aby se také dala jíst hůlkama, což já moc ráda :wink: s českou sypací by se asi nadřeli :mrgreen: no a že se nesolí, protože si ji rádi cákají Kikkoman-soy sauce a ta je slaná dostatečně :wink: :-D

ludvahrabuvka
1 příspěvek 1.6.11 21:21

Vždy jsem dělal rýži na český způsob ale dieta mě donutila k inovaci. Zkusil jsem po čínsku stroškou soli a ono to lze. Výsledek mě potěšil, pouze dobu mírného varu jsem zkrátil ma 15 minut a možná by to šlo i méně.

Alis
2617 příspěvků 29.12.10 17:01

A v Iránu propláchnutou rýži namáčejí přes noc do studené osolené vody. Pak dusí standardně ve vodě v poměru cca 1:1,5

A jeden Číňan mi vzkázal, že nejdůležitější je rýži dobře propláchnout v deseti vodách, důležité je hezky ručně ji jemně promnout. Prý rýže ocení dotek lidské ruky. :-) Pak nechat na cedníku dobře okapat, až skoro osušit a dusit. Voda v poměru 1:1,5. Podle tohoto receptu ji dělám, proplachuji, jemně prsty promnu, nechám okapat, na sporáku nechám přijít k varu a když se trochu napije, šup s ní do trouby. Je voňavá, sypká, skvělá. Jen jedno nedodržuju - vodu solím, neslanou rýži nepozřu, ani k čínským jídlům :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.12.10 16:21

Tak jsem tu peclive precetla recepty i diskuzi a jedna uzasna ryze tu chybi.
K cinskym pokrmum a jidlum pikantnim delam ryzi take podle cinskeho receptu. Dam varit hodne vody a do ni pak nasypu ryzi. Nic se neodmeruje ! Povarim cca 5 minut a vyleju do cedniku. Hodne ryzi proplachnu pod tekouci horkou i studenou vodou . Do hrnce dam trosku vody a parak na knedliky, na nej ubrousek, do ktereho pak tu proplachnutou ryzi zabalim, priklopim a necham asi 10 minut naparovat jako knedliky. Jen odhrnu cip ubrousku a ochutnam, jestli uz je ryze hotova. kdyz ne, zase zakryju a jeste chvilku varim. Ryze je naprosto sypka !! Samozrejme pouzivam ryzi dlouhozrnnou, nebo i mensi, ale cela zrnicka, vyborna je jasminova.Zadnou rozlamanou II. jakost.
I tak pripravuji s oprazenymi nudlickami nebo pridam predvarenou cocku kdyz chci jako prilohu k arabskym jidlum s rajskym protlakem, nebo i ceskym omackam pikantnejsim. Ryzi zasadne nesolim. Je sucha, sypka a da se jist i samotna, kdyz se do ni da kousek masla.
Vyzkousejte, stoji to za to!

tatanka
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

Basmati je sice drahá, ale zase chuťově se jí nic nevyrovná a nejlepší je jen vařená bez jakýchkoliv úprav typu smažení nebo přidávání koření, jen pak vynikne její jemná chuť. Tu já můžu i samotnou.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

Irenko, Basmati je asi všude dost drahá

Labužník Denda02
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze - Glamo,

Shodou okolnosti jsem „Cervikovou ryzi“ ochutnala poprve asi pred tydnem v USA. Tady se prodava v krabickach jako hotovy mix a ma i ruzne prichute (my jsme meli kureci). Musim rict, ze jsem se nejdriv dost divila, ale je to fakt moc dobre. Pro vylepseni v mixu maji pytlicek s bylinkama, kde je susena petrzelka, cesnekovy prasek a cibulka. Ja bych tam jeste pro barvu a chut pridala kari, protoze ho do ryze cpu skoro porad. :-)))

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
:))Parboiled

vždyť je to fuk, co to je. Každý vaří, co mu chutná a vyhovuje. Já mám nejraději basmati, ale z jistých důvodů ji připravuji jen k zvláštním příležitostem. (Ty jisté důvody je její vysoká cena).

suzanka
161 příspěvků 25.1.09 03:43
Dvoubarevná rýže

Tak pokud připravujete rýži jako Lenča2, můžete půlku dávky rýže smažit v rozpáleném oleji (nedávám cibulku) tak dlouho až zhnědne, pak přidáte zbytek a dalši postup je standart. Nejraději používám Basmati rýži.

Pokud chcete mít velmi efektní výsledek, vysmažte na začátku do hněda normální
nudle (ty které dáváte do polívky, tvrdé ze sáčku!) a pak opět pokračujte jako obvykle. Musím říct že návštěvy jsou z 99,9 % úpně unešené.

Poměr vody k rýži je 1 hrnek rýže : 1,25 hrnku vody.

Vše přebráno od mé maminky která dlouhé léta žila v Egyptě a Kuvajtu.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

no … vidíte to..a já parboildka prostě říkám oné ve varných sáčcích, protože je to tam uvedené, ale z angličtiny to opravdu znamená to, co říká esmeralda, čili částečně (zpola) uvařená, předvařená…a minutku jsem si zapínala pořád, jenže moje minutka je na heslo..zvoní si, kdy chce..a tak jsem už párkrát i hořela díky spálené rýži…proto dělám jen tu ve varných sáčcích a radši ještě tu hnědou…a od Lagrisu jsem zkoušela tu indiánskou rýži (myslím, že se tak jmenuje) a je chutná…:-))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

Parboiled. Jenom jsem referovala na to co to znamená v angličtině. Pakliže tak říkají rýži nepředvařené, je to opět ukázka nesprávného použítí anglického slova v češtině. Nijak mé to ale nepřekvapuje.

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Dadala v Lexikonu uvadi

RÝŽE PARABOILED / RICE PARABOILED

  • nejde o předvařenou rýži jak si většinou chybně myslíme. Jde o patentovaný proces, který pomáhá zachovat mnoho vitamínů původní rýže před zpracovatelským procesem, spočívající v tom že nutriční složky vsáknou do rýžových zrnek ještě dříve je vnější slupka odstraněna. Podobný proces je praktikován v Indii již po staletí a není patentovaný. Musíme ji vařit déle než normální rýži.
Xym
65 příspěvků 2.7.04 17:09
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

Parboiled ryza je specialne upravena ryza, pricom pocas upravy prejdu vsetky latky zo supky do zrnka ryze. Tato ryza ma potom nazltlu farbu a vyzivovu hodnotu celozrnej ryze.

Na cesko-slovenskom trhu je parboiled ryza v 2 variantach: predvarena (sackova), ktora sa vari 1o min a nepredvarena (vari sa 30 minut). Ja davam prednost tej druhej, je krasne sypka. Najlepsiu skusenost mam s ryzou parboiled od firmy Lagris :)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: a pro Pendu...

Jelikož mám též sklerózu a na vše zapomínám, vařím rýži jedině v mikrovlnce. Tam MUSÍŠ nastavit čas. Jinak bych už asi dávno vyhořela.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

Irenko, nevím samozřejmě co je v ČR na trhu, ale slovo parboiled znamená částečně uvařená, neboli předvařená. Musí se to tedy ještě vařit, ale netrvá to tak dlouho.

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Překlep

parboiled

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo

teď jsi mě zaskočila: já myslela, že parboleid je druh rýže jaksi upravené
a ne ve varných sáčcích, nebo si Tvůj příspěvek špatně vykládám

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

co se týče mé praxe s rýží…tak po mých zkušenostech s tím, že kdykoli jsem postavila rýži na sporák,tak jsem na ni klasicky zapomněla a minutka jak na potvoru nezazvonila, jsemraději přešla na parboiled, čili rýži ve varných sáčcích..:-))

Labužník LENCA202
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

Vařím rýži podle mé mamky - rýži řádně propláchnu vařící a několikrát studenou vodou, pak na sádle zpěním nadrobno nakrájenou cibuli, přidám okapanou rýži (sítko s rýží dám na utěrku, aby se voda odsála), kterou, podle toho je-li čas, nechám trochu opéct, osolím a zaleju vařící vodou (1 a 3/4 dávky rýže, může být i dvojnásobek), promíchám, dusím 24 minut (někdo dusí rýži v troubě), pak vypnu, poodklopím poklici, nechám chvíli odpařit a pak lehce načechrám vidličkou. Máme rádi kulatozrnnou rýži, která je drobátko lepivější než dlouhozrnná.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

Ano, Esme. Rozpustím máslo a na něm opražím suché, z pytlíku vysypané vlasové nudličky do zlatova.
Rýže je pak mic hezká napohled a má báječnou pečenou máslovou chuť.
Rýže se spařuje, podle mne proto, aby se „opláchla“ (nejsem na tohle fakt odborník, zkouším jen selský rozum)
V Pampeliščině receptu se rýže „dobře proplachuje“ nebo „opere“.
Já, protože nemám doma vodovod a vodou hodně šetřím, rýži pouze propláchnu - spařím- vařící vodou. Tou rýži opláchnu a ona se pak nelepí.
Mně to takhle vyhovuje. Má někdo jinou zkušenost nebo názor??

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze- Glamo

Tvá červíková rýže mne zaujala. Jen pár otázek. Ty nudle se smaží v tom křupavém, lámavém stavu jak se to vysype z pytlíku? A ještě mi prosím řekni co to znamená rýži: spařit. Je to jen přecedit vařící vodou? A co to má za význam? Dík.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jak se kde pripravuje ryze.

U Glamy doma se zase dělá Červíková rýže!
Je na Labužníku, zkuste ji. A je moc dobrá! :-)))))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz