Recept Jahody v šampaňském :o)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jahody v šampaňském :o)

Postup

Studenou vodou oprané jahody i s lístky ponořit na chvíli do šampaňského, pak nechat okapat a mokré obalit v jemném cukru krystalu. Upravit na talířek a dát aspoň na 1 hodinu do ledničky. Šampaňské (nebo prostě jakýkoliv sekt) se může nahradit vínem, ale tohle je luxusnější varianta. Je to jen takový drobný tip, rovněž opsaný z časopisu Labužník. Možná to takhle znáte, já jsem to neznala. Moje máma, když se chce před někým vytáhnout, tak naservíruje jenom čerstvé jahody a k tomu se pije sekt (podezřívám ji, že to má z toho, že už asi padesátkrát viděla Pretty Woman :o)) Takže teď se před ní vytáhnu já !

Recept je z kategorií: Dezertky

Nahlásit recept

  • 08.04.04 vloženo
  • 12708x zobrazeno

Ingredience

  • jahody
  • šampaňské
  • jemný cukr krystal

Doporučená příloha

  • asi dopít to šampaňské, ne?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jahody v šampaňském :o)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4488 příspěvků 15.05.13 21:19
Ne, nebojte se, jahody s bublinami není můj šálek!

Měli jsme jahody (JAHODY!!! ne řepu z Polska) a podával jsem je s balzamikovou redukcí…
I napadlo mě, že by takto upravené mohly přijít k chuti i P. T. kolegům…
Recept nenalezen, zde je pouze zmínka v diskuzi,,, vyzkoušejte! Někomu třeba bude také chutnat :nevim:
A ta diskuze tady?
I TAKOVÍ JSME BYLI! :) :D :mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 10.06.11 00:31

Esme, pokud jahodu nerozkrojíš, chuť to neovlivní a nápoj neovoní. Když mi dáš vybrat, povětšinou zvolím čistý brut, ale občas (nejspíš v létě) ráda změnu s ovocem. Někdy v zimě, když mě přepadne smutek po létě si dám do bublinek jahodu zmrzlou. Prostě patřím k lidem, kteří nemusí pořád jen jednu chuť a málokdy řeknou tohle jedině takhle.

Casino, kombinaci s fíkem odmítnu a zneguji všechna předchotí slova. Tudíž říkám NIKDY. Ale to proto, že fík jsem ochutnala jen jednou a jen čirým zázrakem tu můžu ještě plkat na labu. Silnější alergickou reakci jsem za svůj život nezažila…

Příspěvek upraven 10.06.11 v 00:32

casino
4488 příspěvků 09.06.11 11:05

No, pokud by už někdo rád mocí mermo experimentoval s „víno s něčím“, tak kolem Vánoc lze i u nás koupit tzv. indické fíky; zkuste mezi doušky nápoje pojídat kousky plodu… je to zajímavá kombinace která odhalí další dimenze chuti vína (tedy tomu, kdo o to vůbec stojí :-)
Nemyslím, že zde dojde k zásnubám :mrgreen: , spíše k rozluce, ale třeba vás to osloví… :-)

esmeralda
4813 příspěvků 09.06.11 09:40

Ano, jahoda v bublinkách je opravdu moderní záležitost která ale stále přežívá. Je to elegantní, ale ani chuť jahody ani šampaňského to nezmění. Mě to vyhovuje protože mám ráda suché.
Pro ty co mají rádi typ spumante doporučuji vložit do skleničky ve sladkém sirupu naložený kvítek ibišku. Je to nejen krásné ale také to nápoj osladí.

Příspěvek upraven 09.06.11 v 09:41

sveva
751 příspěvků 08.06.11 23:19

Trpělivě a pozorně jsem si přečetla tuto sáhodlouhou debatu, tak musím být stručná v mém příspěvku.
Jak praví Glama a já s ní plně souhlasím, jahoda ve sklenici sektu je módní záležitost. Lidé jsou často přesvědčení, že tak jsou IN. Odborníci to nikdy nepřijali a ve ‚znalé‘ společnosti to už dávno nepotkáte. Šampaňské nebo dobrý sekt je nejlepší pít jak ho stvořili vinaři. Něco jiného jsou míchané nápoje s čerstvou ovocnou šťávou. A jiná věc je ochutnat ovoce a zapít douškem vína. Když je jejich sezóna, mám moc ráda sousto opuncie s douškem vína, je to zvláštní chuť.
Souhlasím s Casino, že máčet jahodu v šampaňském před obalením cukrem je zbytečné. Možná by výsledek mohl být výraznější při máčení v nějakém likéru nebo silném dezertním víně. Tím myslím vliv na chuť jahod, určitě bych to k sektu nejedla.

casino
4488 příspěvků 06.06.11 21:31

No, na začátku byl pokus šíleného „vědce“…
Pár labužníků odhalilo ledví :-)
Také se odkopu :mrgreen:
Má první paní je od Hradišťa…
Všichni její strýci byli vinaři…
Jeden lepší než druhý…
O víně jsme hovořili často, často dlouho a vášnivě…
N I K D Y jsem neslyšel VINAŘE hovořit o zásnubách :wink:
Vím, Vl. Menšík byl taky „vinař“ :mrgreen: a o snoubení hovořil krásně…
Jj, di mě má přečtenýho :-) :mrgreen:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 19:10

to byla telepatie :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 18:32

Dando, díííky!! Moc zajímavé a navíc… Přes tvůj odkaz jsem našla něco, co se mi mooc hodí! :palec:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 17:37

Alis, píšeš, že brut není kyselý, jaký tedy je?

Glamo, sem ráda chodím - http://vins.blog.cz/…-se-dela-kir

di
2451 příspěvků 06.06.11 14:49

Lydia: prosím o foto kloboučku.
Alis: broskve a sekt, něco se mi tak matně plete - Bellini? Ale pila jsem to jen jednou, když jsme se před časem „zrušily“ s dámami z vedení naší mezinárodní federace v Americkém baru v Obecním domě (měla jsem je na starosti; při prohlídce Prahy jsme za den utratily 10k, bylo nás 6), hezká vzpomínka. :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 14:26

Alis, nehroť situaci a nepřeháněj..Nikdo přece nikde neříká, že jahody jsou špatné.. :wink:
O malinách jsem psala jen jako o jednom názoru…který jsem před časem zaznamenala.. přečti si příspěvek znovu ;-)
Broskve se používají také. Můžeš si do skleničky naprat třeba angrešt, bude-li ti to chutnat. To je skutečně věc každého jedince :-D

Nemyslím si, že je komplet česká gastronomie dokonalá a nemyslím si, že je komplet v pořádku..
Musí se rozlišovat. A o tom něco vím…stále málo, chtělo by to prověřovat víc :-)
Ale neházím všechny do jednoho pytle a neodsuzuji šmahem, abych ukázala, jak tomu rozumím a že mé úrovně nedosahují nikde .. a vyjmenovávala restaurace, kam chodím jíst..nepřijde ti to trochu jako snobské chlubení? U tebe vím, že vařit umíš, takže rodina není nucena stravovat se jen po hospodách ;-)
Jahody s balzamicem? Drží se celosvětově už dlouho..a zase přijde nová chuť a nové kombinace, které nahradí tohle. A to je snad v pořádku, ne?
Pokojová teplota není klišé…jen máme dnes v pokojích jinou teplotu, než mívali dřív, Teplota pokojů se změnila, ne teplota vína :-D :-D A vím, jak moc to lidé nevědí!
Ale je to mnohem složitější. Teplota není jedna, ale dost široké rozmezí..Každé víno, stáří, chuť chce prostě něco jiného.
Upřímně - ráda bych i patřila mezi horních deset tisíc :-) To by se to snoubilo…! A rázem bych z práce měla koníčka :-D

Příspěvek upraven 06.06.11 v 14:29

Alis
2617 příspěvků 06.06.11 13:49

No, to nevím, dvakrát ve stejném klobouku? Lydie, Lydie… :-)

Mimochodem, co je špatného na nakrájených jahodách v sektu? Prý jeden vinař napsal, že maliny by se PRÝ hodily víc? Proč ne? Umím si představit maliny stejně jako jahody… Co to bylo za vinaře a proč bych se měla obrátit proti voňavé suché bohemce s jahodami jen proto, že to někdo řekl? Umím si představit sekt s mnohým ovocem, třeba s kousky oloupané broskve, stejně tak si umím představit bílé víno s ovocem. Proč je zrovna letos tak trestuhodné dávat jahody do šampaňského?
Já bych si je prosila nakrájené na čtvrtky a zbavené stopky…

lydia
1227 příspěvků 06.06.11 13:32

Alis, mám jenom ten ze svatby prince Williama s Kate :-)

Alis
2617 příspěvků 06.06.11 13:30

To nebyla poznámka mířená na tebe, myslím to červené pokojové teploty. Divila by ses, kolik lidí mi dodnes nabídne skleničku z lahve, která stojí v obýváku. Brrrr. Stejné klišé, víno pokojové teploty…

Asi ano, asi jsem neměla štěstí na someliéry, stejně tak jako nemám štěstí na restaurace. Proto jsem chtěla, abys mi poradila. Vždyť tady má labužník i samostanou rubriku, kde budu ráda, když mi kdokoli poradí dobrý podnik. Pokud máš pocit, že je česká gastronomie o.k., přiznávám, že jsem trochu zaskočená tvým výrokem, ale každý máme právo na svůj názor. Jsem poslední člověk, co by chtěl hanět všechno české, každý, kdo mě trochu zná, to ví.

Jo - jen tak mimochodem - jsem zvědavá, jak dlouho vydrží dnes módní jahody s pepřem a balsamicem :D

Svůj poslední výrok o horních deseti tisících jsem asi trochu přehnala - omlouvám se. Nemyslela jsem to zle, jen mi to některé tvé výroky v posledních dnech evokovaly. Každý, kdo tě poznal, ví, že jsi normální a příjemná holka a to je nejdůležitější :-)

di
2451 příspěvků 06.06.11 13:29

Alis: s názorem o sommeliérech 100% souhlas, jakož i s celým příspěvkem z 12:56.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 13:19

Alis..pokojová teplota, je teplota na hradě před mnoha stoletími…Ne v obýváku v paneláku..
Podobné poznámky, si klidně odpusť..
Asi známe každá jiné someliéry..
A připadá mi, že móda hanět všechno české…stále bují..
Já mám zkušenost jinou. Ne všude, ne vždy. Ale nezatracuji programově.

Alis
2617 příspěvků 06.06.11 13:15

Lydie, kup klobouk a vzhůru do Wimbledonu, tam si to užiješ :-)

lydia
1227 příspěvků 06.06.11 13:12

Alis, Glamo nejenom v Bavorsku, ale i u nás pijeme Sekt Orange. A jahody mi nejlépe chutnají bez ničeho, nebo s hustým, tučným jogurtem. A když už sezona jahod končí, namixuji si jahody s želírovacím cukrem, dám do sklenice s víčkem. Vydrží v lednici déle než jenom namixované jahody, a hlavně udrží si barvu. Nebo je se sklenicí dám do mrazáku a kdykoliv v zimě mám čerstvou marmeládu - skoro čerstvou :-)

Alis
2617 příspěvků 06.06.11 12:56

Glamo, patřím mezi ty, co hází českou gastronomii do odpadků. Chodím do restaurací, do mnoha restaurací a byla jsem v hóóćh nóóóbl i v obyčejných, přesto nemůžu říct, že jsem našla nějakou, která by byla ta PRAVÁ, na úrovni - jak kuchyní tak obsluhou. Proto jsem se tě ptala, které považuješ na ty PRAVÉ ty.

Asi mám smůlu, ale zatím nikde to nebylo dokonalé. A pokud půjdu do jakékoli v Praze, bez vybírání, musím prostě konstatovat, že úrověň je ne tristní, ale většinou na zavření a ROZHODNĚ V ODPADCÍCH AŽ PO UŠI. :-o

Vědět něco o víně… neberu ti tvé znalosti, ostatně takové znalosti máme asi všichni. Spíš mě překvapuje tvé trvání na daných klišé. Ještě řekni, že červené víno podáváš pokojové teploty a nařežu ti :lol: :lol: :lol:

Také jsem pár someliérů poznala… větší snoby a směšné figurky, co papouškují naučené fráze jsem neviděla. Všichni vesměs začali víno ochutnávat ve dvaceti ve třiceti, kdy se jejich chuťová paměť už nemohla s vínem porovnat, ale keců měli… fakt to byla legrace. Pak jsem poznala jednu someliérku v Ambiente na degustacích, ta tomu docela rozuměla. A na nic si nehrála. Ono taky - zkus navrhnout víno (nehorázně předražené) v Brasileiru, kde jíš každé sousto jiné…

A když už mluvíš o snoubení chutí a vína - zajímavé je, že před lety celý svět obdivoval snoubení šampaňského a jahod, v Česku kuřecí prsa s broskví, dodnes je oblíbená pizza Hawai… Za pár let se této pizze bude každý pošklebovat a prsa s broskví dnes naservírovat, společensky se znemožníš. Za to jsou v módě švestky se slaninou, hermelín s ananasem… Tím chci říct, že bych se zase tolik na jediných možných kombinacích a snoubení netočila. Mám pocit, že jídlo a jeho kombinace podléhají módě víc, než oblečení. :lol:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 12:18

Alis…ty nevidíš ty smajlíky??? Pak mě to docela mrzí..zvláště od tebe.. :-( To mělo být popíchnutí za „snoubení“ a jasně osmajlíkované..

A navíc..ohánět hospodami jsem se tu nezačala já. Já jen poznamenala, že pokud někdo hází českou gastronomii do odpadků, pak zřejmě navštěvuje špatné hospody. Vyjmenovávat hospody, které navštěvuje, to dělá jen snob, který má potřebu se vytahovat. A to já fakt zapotřebí nemám ;-)
A že o víně apod něco vím…nenormální by bylo, kdyby tomu tak nebylo… Když v tom léta letoucí dělám.. A podniků jsem během své pracovní kariéry poznala opravdu hodně. Z obou stran ;-)Spolupracuji se sommeliéry, znám se s lidmi, kteří v restauracích pracují. Je to prostě můj obor a tudíž o tom musím něco vědět.

Příspěvek upraven 06.06.11 v 12:30

Alis
2617 příspěvků 06.06.11 12:09

Glamo, promiň, ale mluvit o člověku jako o blbci, co něco nechápe a proto ho to irituje, to je už na mě moc… Do toho mě netahej ani oslovením ve větě. Já si ráda počkám na odpověď Casina.

Kdybych tě osobně nepoznala jako absolutně normální babu s normálním povoláním a tudíž normálním platem, z tvých odpovědích v posledních dnech bych si myslela, že se pohybuješ jen mezi horními deseti tisíci. Jíš jen v kvalitních podnicích (pořád nevím, které to jsou), piješ jen vína, která vybíráš snad podle ročníků, doušky správně barevného a správně tříslovinového vína snoubíš jen s kvalitním masem… Nemáš žádné zvláštní chutě a jíš jen správné kombinace nařízené someliéry a degustátory… Kam se poděla normální Glama?????

di
2451 příspěvků 06.06.11 11:38

Glamo: třeba je to mnohem jednodušší, třeba jen casino to slovo upřímně nesnáší, stejně jako já. A vždy mě dojmou názory vinných specialistů z naprosto nevinařských oblastí - ti jsou totiž používáním téhle floskule docela pověstní.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 11:31

Alis… snoubení napsal casino v reakci na mě…opět slovo, které zřejmě nechápe :wink: a proto ho irituje :-D Ale Snoubení jídla s vínem, je regulérní výraz a dokonce se na toto téma třeba pořádají kurzy a gastronomové to berou jako zvláštní „výzkumnou disciplínu“ .. Úžasnou disciplínu! :palec:

Zébulon, do sklenky sektu, 15 cl patří obvykle 1-2 cl Cassisu. Taková je obvykle receptura.
Jasně, že doma si ho uděláš, jaký chceš :-) Ale třeba na nějaké akci, kde se roznáší nalité kokteily, to neovlivníš. Stejně tak kokteil v baru je připraven podle receptury.
A na mě je sladký i jen ten 1 cl. A dát toho tam méně, aby to nebylo cítit je nesmysl :-D Ale chutné to je, to tedy zase jooo :-)
Dokonce…já snad doma ještě budu mít lahvičku Cassisu…léta letoucí..nevyužitou.. Podívám se po ní… :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 00:13

vlastně zbytečné

Příspěvek upraven 06.06.11 v 00:14

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 23:47

glamo, Kir je vždycky jen tak sladký, jak si ho uděláš, nebo necháš udělat. Narazily jsme tady na moje oblíbené téma, nikoliv k diskuzi, ale k pití (rozhodně nechci poučovat, ale víte, že Kir se to jmenuje podle bývalého starosty Dijonu Félixe Kira, který to údajně vymyslel?), nevynechám jedinou příležitost, kdy si ho můžu dát, ať s obyčejným bílým vínem - úžasné je Aligoté, to se ale tady v Česku moc dobře neshání, nebo místo šampaňského Crémant de Bourgogne, v Bretagni si creme de cassis lijou do cidru a říkají tomu Kir Breton. Všechny jsou báječné.

A Alis má úplnou pravdu v tom, že přeci neexistuje jen jedna správná úprava toho kterého jídla, nápoje atd. Ten můj návrh casinovi byl jen opravdu nevinný návrh - když už byl ochoten máčet jahody v šampusu, tak proč si neudělat veselou letní bublinkovou limonádu. Pochybuji, že by po její konzumaci použil někdo slova jako „hrůza“ :- ).

Alis
2617 příspěvků 05.06.11 23:37

Casino, veverka v tom pořád nemá jasno, smajlíky nechápe… Ale pochopí, když už jí neodpovíte, je to jen zvědavost.

Ani ve snu by mě nenapadlo, že byste vyhledával sladké bublinky. Ale pokud suché podáváte k předkrmu, pak nechápu váš výrok, že šampaňské nejraději s ničím… A co ten předkrm a jaký a proč ten smajlík a slovo snoubí?

Alis
2617 příspěvků 05.06.11 22:26

Brut nemá být kyselý… suché bublinky nejsou kyselé!

Zebulon, možná máš pravdu, je to trocha exhibice… Nemůžu se zbavit dojmu, že spousta lidí, kteří dnes odmítají voňavé jahodové kousky ve skleničce obyčejných bublinek před deseti-patnácti lety pili novou módní vlnu se vztyčeným malíčkem :-) Mimóza po ránu? Proč ne… já snídám bublinky jen jeden den v roce, ale je to tradice, kterou nemůžu porušit :-)

Casino, nezkoušela jsem, nemám chuť zkoušet. Pravda, nenapadlo by mě, že se cukr na vlhké jahodě po hodině nerozpustí :-)

Glamo, já to taky pila v Bavorsku čisté a nebyla jsem sama, našli se i mně podobní. Ale byla nás menšina. Ale ochutnala jsem to a nemůžu to úplně zatratit, stejně jako nezatracuji Radler, šampaňské s jahodami či jiným ovocem, bowli mé pratety a pod. Prostě znovu opakuji - nemusím jíst pořád jen řízky a pít pořád jen vodu. Změna je v životě krásná :-)

Vás, co jíte nejraději jahody přímo ze záhonu, obdivuju. U vás neprší nebo vám hlína mezi zuby nevadí?

Příspěvek upraven 05.06.11 v 22:27

Smith-P.
39 příspěvků 05.06.11 21:25

Dobrý by byl asi také extra suchý Freixenet Cordon Negro, který se ostatně dá v Brně sehnat v JIPu i ve verzi mini, tj. jako piccolo (2 dcl), což je ideální pro menší spotřebu. :wink:

di
2451 příspěvků 05.06.11 20:43

No, do debaty se asi nezapojím, ale mám jeden tip na výborný sušší sekt, Blanc de Noirs, jestli jej znáte? Výchozí surovinou je klaret z Modré Rulandy z Bzence a je to opravdu dobrota. http://www.bohemiasekt.cz/component.php?…

jolana
5066 příspěvků 05.06.11 19:34

Dakujem, co sa vsetko clovek nedozvie..:)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 19:02

Wydro :potlesk: , a o tom ten recept je :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 18:52

A já bych naopak tenhle recept (nerecept) vylepšila neokapáním jahůdky, aby se ten krystal hezky nacucnul šáněm. Jahůdky bych dávala do pusy, křupala ten cukřiík a zapíjela Bohemkou nebo třeba i franc. šampíčkem . To je slast, to je mana !

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 18:32

Navrhovala bych lepší variantu:
Jahody polomáčet v čokoládě, vychladit a podávat se sklenkou demi sec sektu :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 18:28

Ano, ano..kokteil Mimosa, je to tak. Tradiční kokteil. Ale měla by to být čerstvě vymačkaná šťáva. A bílé víno s cassisem je Kir, bez toho royal. Královský je s bublinkami. Na mě moc sladké, ač chutné.
To všechno znám :-D Tou hrůzou jsem myslela ten sirup, nebo cukr a citron do sektu.
Já osobně preferuji spíše čisté chutě. Šampaňské a kvalitní sekt samotné, kokteily jednodušší, ne z deseti ingrediencí :-) Připadá mi často, že ve snaze o co největší originalitu je překombinováno. A mám to tak i s recepty :-D (A whisky je nejlepší nechlazená a BEZ ledu!!)
Alis..člověče, nevím…z této stránky Bavorsko neznám :-D V tom případě bych se ale rozhodně společensky znemožnila, já bych to pila čisté. Pomerančový džus (kromě freshe) nepiju :-)
Ale zeptám se schválně svého právníka, to je Bavorák jak poleno ;-)
Kdysi dávno, v dobách mládí jsme pívali sekt s ananasovým džusem. Vím, že mi to moc chutnalo.
Dneska brrrr…! :-D
Ale dneska fakt raději čisté :-D

Jolano, označení Brut znamená, že sekt obsahuje max. 15g cukru na litr. Říká se, že je „tvrdý“ Méně má ještě extra brut - do 8g a nejméně brut nature - tj do 3g, cukr není dodán. Více cukru pak má extra sec, sec, demi sec a doux. Cukrem ale není míněn cukr řepný!!! A není kyselýýý, ale suchý! :-P
Nevím, jestli by ti nechutnal, jak píše Danda. Já to třeba naopak mám ráda a nemusím ty sladší.
Ale v Česku je zdaleka nejvíc oblíbený Demi sec. Tj. 33 - 50 g cukru/litr.
Ale obliba brut stále stoupá :-)

casino
4488 příspěvků 05.06.11 17:51

danda, danda,
a já si říkal, že se bez ztráty kytičky chopíte stébla, které Vám nabízí glama… No nic, „…ééééto váááše děěělo“; tonoucí prý kolem sebe kopou a jsou nebezpeční…
Píšete: „casino, četla jsem needitovaný a byla to podpásovka na city :-) , na sklonku života už jsem taky, hned po narození :-)
Máte to napsáno se samými smajlíky a já to tak i čtu :-)
Pro ty, kteří by si mohli klást otázku, co že za zhovadilost jsem napsal před editací příspěvku, podotýkám: Nebylo napsáno nic jiného, než je tam dosud!!! Bez jakékoli úpravy textu jsem akorát přidal:
edit:
Abych tuto debatu zkrátil, doplňuji:
Co je účelem postupu v receptu :?:

Ale je to slovo proti slovu…, a já se admina dovolávat nebudu!
danda, pokud bych si byl jist, že Vás neurazím, tak bych napsal, že jste SKORO jako já: Schopna všeho!!! :mrgreen:

zébulon,
dyť už v této diskuzi končím (jdu do „práce“)

Alis,
skřípalo!!! Vidím, že jste to zatím nezkoušela… Také jsem čekal, že se cukr rozpustí, ale co bych to byl za vědce, nezkusit to :mrgreen: a některá hvězda by mi to pak omlátila o hlavu :wink:

Příspěvek upraven 05.06.11 v 17:53

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 17:33

A šampaňské s creme de cassis je Kir Royal, ten jsme pívávali před 36 lety, jen pro tu světáckost :-)

Jol, označení cukernatosti, brut by ti beztak nechutnal, je to strašně kyselý :-)

jolana
5066 příspěvků 05.06.11 17:22

ja citam a citam ..sice o pitive nemam ani sajnu co k comu a zvacsa ma ani nenapadne ze dake pitvo je treba a tak dopadla nasa navsteva co mala ku knedlam, kapuste a krkovicke pohar araku, lebo to bola prva flasa co som popadla v skrinke…navyse ako bonus pre mna to jedine viem naliat takze o jednu blamaz menej ..:DD..ale ma zaujalo– co je to to brutu?!

Příspěvek upraven 05.06.11 v 17:23

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 17:18

Alis, mně zase připadá, že tohle nejsou diskuze, ale exhibice. A to tedy mě nebaví.

A šampaňské s pomerančovým džusem je koktejl Mimosa. To by zřejmě zdejší diskutérky zabilo. Mně to chutná obzvlášť po ránu.

Alis
2617 příspěvků 05.06.11 17:05

Glamo, v Bavorsku je sekt s pomerančovým džusem běžný, dokonce je společensky únosnější, než samotné bublinky. :-)

Alis
2617 příspěvků 05.06.11 17:01

Líbí se mi, jak ty naše diskuze žijí vlastním životem :-) Škoda, že málokdo přečte recept celý. :-)

Casino, vám skřípal cukr mezi zuby po hodině odležení v lednici?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 16:00

casino, četla jsem needitovaný a byla to podpásovka na city :-), na sklonku života už jsem taky, hned po narození :-)

Účelem? - hm, pokud ponořím za stopku vyzrálou jahodu do brutu, vytáhnu, nechám skápnou jednu, možná dvě kapičky a obalím v ne úplně jemném cukru, tak určitě ucítím jak aroma, tak nádech brutu, i přes vůni jahod a sladkost cukru.
Ani nemusím nechat odležet v lednici hodinu, to se mi zdá zbytečné a pak cucnu brutu, já osobně ne :-), anebo pouze v zápalu vědeckého bádání :-), ale to se určitě oklepu, brrrr :-), nechám roztančit bublinky v celé ústní dutině a už natahuji ruku k talířku rudobílých jahod, uchopím za stopku a s požitkem vložím do úst, malinko zkousnu a svlažím dalším douškem, díky cukru počkám na explozi šimravých bublinek, přivřu oči a nechám si tu sladkokyselou crazy nádheru sklouznout níž … a níž … :-)

Jenže nejsem znalec vín, nemám ráda suchá, natož brutálně kyselá :-)
Takže já bych jahody nemáčela v ničem, ba ani v cukru .-), já bych si otevřela pouhé šumivé víno, červené, třeba moldavské Red Prestige, nebo Huberta ze Seredi, anebo jen italské Fragolino rosso a vlastně bych ty jahody ani nepotřebovala :-)

Zkuste ocet ze šampaňského, balsamico :-)

Ano, Bento, s grapou se jahody snoubí, ale postačí i dobrá vodka a já barbar s troškou džusu, může být i pomerančový :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 14:46

Když jsem četla tenhle recept poprvé, první má reakce byla „Co je to za blbost?!“ A vzápětí silná nedůvěra ve výsledek..
Souhlasím s casinem, že žádná chuť po sektu (a snad jen barbar by to smáčel v šampaňském) se tam nemůže zachovat. Zvláště, je-li jahoda obalena ještě v cukru.
Jako buzzword je to dobré :wink: …ale smysl to nemá…
A házet do bublinek jahodu s citronem a cukrem…?! To už mi přijde jako naprostá příšernost. Řepný cukr do vína je…jak to nazvat slušně…?? :think: To se tam může rovnou nalít jahodový juice nebo sirup :twisted: I takové hrůzy jsem viděla :-( leč..proti gustu…
(Resp…když o tom tak přemýšlím, možná, že by to šlo. Ale pak by nemělo smysl použít jakýkoli kvalitní sekt. Naprosto by stačil levné šumivé víno. S těmi přísadami by to opravdu bylo úplně jedno, protože chuť sektu je naprosto nerozpoznatelná :-(

Před lety jsem četla jakýsi rozhovor s..vinařem, výrobce sektů/šampaňského (?), který komentoval vhazování jahod do sektu. Vyjádřil se tom jako o naprosto zbytečném klišé, zažité hlouposti. Jahody se do sektu prý vůbec nehodí. Když už ovoce do vína, pak by prý mnohem lépe odpovídaly maliny. Asi chuťově, složením, nevím, už se nepamatuji. Ale jahod je v obchodech víc a tak se propagují jahody. Nejspíš tedy někdy v minulosti jahodáři vymysleli geniální marketingový tah :-D
Na další podrobnosti se mě neptejte, v hlavě mi uvízlo jen tohle..

Jahody s balsamicem jsou úžasné, nebo jahody se šlehačkou a čerstvě mletým pepřem! To dělal v Praze snad jako první ve Ville Voyta Zdeněk Pohlreich… A všichni zírali…než ochutnali… Vyzkoušejte to také :-D
:mrgreen:

Příspěvek upraven 05.06.11 v 16:15

Bento
794 příspěvků 05.06.11 14:24

My sme vcera v noci utopili jahody v grape v San Leone… ale vela si nepametam… 8-o :twisted: :lol:

casino
4488 příspěvků 05.06.11 13:29

danda,
no dobře.
A jak jste tedy pochopila: „…ponořit na chvíli do šampaňského“ a „pak nechat okapat a mokré obalit v jemném cukru krystalu. Upravit na talířek a dát aspoň na 1 hodinu do ledničky“

No, zabředáváme trochu do osobní roviny, ale mně, i přes krátkost života, není zatěžko Vám věnovati část svého volného času a rád si s Vámi pokecám…

edit:
Abych tuto debatu zkrátil, doplňuji:
Co je účelem postupu v receptu :?:

Příspěvek upraven 05.06.11 v 13:50

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 13:16

casino, casino, vědecké pojetí v casinovském stylu mi připomíná mne samu v desetiletech, když jsem pod stromečkem našla toužebně očekávaného Malého chemika :-)

Autorka píše: „…ponořit na chvíli do šampaňského“
a casino píše v prvním komentáři - Hodinku jsem smáčel jahůdky vínkem … :?: , tak nevím, ale život je opravdu příliš krátký na blbosti druhých, protože účelem postupu v receptu není nacucat jahody …, tak jsem to alespoň pochopila já :-P

casino
4488 příspěvků 05.06.11 13:11

Veverko (03.06.11 21:41) :-)
Se seksem nebo se šampusem to u nás vyjde nastejno. Před jídlem máme rádi brut nebo extra dry a někdy se tento aperitiv snoubí :twisted: s předkrmem. Pokud jsme podarováni sladčími, tak ty podáváme k dezertu, ale s paní se už na konzumaci nepodílíme, tady máme chutě stejné.
Tedy, pokud bublinky, tak s ničím :palec:

casino
4488 příspěvků 05.06.11 12:52

zébulon: „…letos bude jahod hodně“
Ten čas už nazrál :potlesk:
Denně „sežeru“ kilo :-)
Jsou z farmy tady poblíž a ráno po sedmé na tržišti tak čerstvé, jako by je sklízeli při měsíčku :think: Jsou sice asi 3× dražší než ta „řepa“ z Polska či odkud, takže to leze trochu do peněz, ale přes DOBRÉ jahody jsem taky gambler a nemohu si pomoci…

Před pár měsíci se někde (na Labu?) mihl návod, jak na jahody… Možná jsem to trošku zvojtil, ale zkouším:
jahody trochu podlábit, přisladit + pár zrnek soli, zakápnout citronem a aceto balsamico (mně více chutná s bílým a. b.) No, je to zajímavé…, jeden má ochutnat všechno :-) Občas přidám zelený pepř (z nálevu) :palec:
Co ale nemá konkurenci v této (gastro) oblasti jsou jahody s (v) TÍMHLECTÍM Nevím, jak komerční produkty, ale s vyrobeným podle tohoto receptu to má chuť nepatrně po praženém vlašském ořechu. Nechápu, odkud se vzala…; možná je to mým patrem :-)
No, ale jinak jahoda s tím glazé vypadá dost morbidně…, jako politá kolomazí :wink: Možná ideální na kar :mrgreen: Ale kdo by fčil umíral…

casino
4488 příspěvků 05.06.11 12:45

danda,
básník chtěl říci, že recept je na dvě věci…, a vědec to ověřoval v praxi :-)
Pokuste se znovu přečíst recept a komentáře :-P
Autorka píše: „…ponořit na chvíli do šampaňského“
V komentářích se „Gdosi“ dovolává Einsteina: „…chvilka je relativní, jestli to nebylo třeba tím?“
Protože vědec předpokládal podobné, no řekněme „relevantní“ připomínky, tak vyzkoušel co nejvíce možností, tedy m.j. i tu hodinovou koupel v bublinkové lázni a můžete být v klidu, neboť ty mrchy si necucly a necucly; ukázalo se (a teď trošku zmírním tu první větu), že postup je opravdu na nic :wink:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 10:28

Soňo :-), to mě těší, ale jediné extrémně ostré, co mne právě napadá - hrnec guláše a k tomu dochucovadlo http://www.jolokia.cz/…emne-palive/ :-)

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 10:26

Víš, dando, posypu jahody cukrem, ZAKÁPNU citrónem, nechám pustit jejich vlastní šťávu (sleduješ ten rozdíl :- ) ) a pak ve sklenici těsně před konzumací zaliju nějakým šumivým vínem - pokud si to hosti přejí. Máčet samotné jahody ve vodě a jí podobných tekutinách je pošetilost, i když možná existují lidé, kterým chutná houbovitá jahoda vodové chuti (asi ano, vzhledem k tomu, jak často se právě u přípitku setkávám se snahou vnutit mi do sklenice jahodu, nabodnutou na špejli - pro mě stejný nešvar, jako sklenice minerálky, ve které se vznáší kus citrónu). Ale omlouvám se autorce receptu, můj první komentář se týkal komentáře casinova. Ať si s jahodami a jakýmkoliv šampusem dělá kdokoliv cokoliv, ani já v tom nevidím problém.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Ořechový koláč Ořechový koláč
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz