Recept Jahodový dort

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Piškot:
Oddělíme žloutky do hrníčku a bílky se 4 lžícemi studené vody a špetkou soli šleháme do tuha, až sníh kopečkuje. Poté zlehka (nejlépe stěrkou) vmícháme jeden po druhém žloutky a stejně zlehka i osátý cukr a mouku, vždy asi 3 lžíce cukru a mouky současně, množství vyjde asi na tři přidání. Tenhle postup je dost důležitý, piškot zůstane nadýchaný a vláčný i bez prášku do peč. a tuku.
Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy, rozetřeme mírně od středu ke kraji (zůstane rovný povrch) a pečeme při 150°C asi 30-35min.
Zkusíme špejlí, když se těsto nelepí máme upečeno. Necháme vychladnout a rozkrojíme na dva pláty.

Náplň:
Inspirací byla náplň do svatovintířského dortu od mrtvoly - děkuji

Plátkovou želatinu nastříháme nůžkami na menší kousky a necháme v kastrolku nabobtnat se 4PL vody.10 min. stačí.

Očištěné jahody rozmačkáme vidličkou (větší kousky jsou žádoucí),přidáme cukr a promícháme.

Šťávu z citronu, cukr a 4PL jahodové kaše naředíme 4PL vody a polovinou této „omáčky“ polejeme spodní část korpusu.

Obě šlehačky se ztužovačem vyšleháme do tuha.

Rozpustíme želatinu, vlijeme ji do studeného mléka.

Do šlehačky zašleháme jahodovou kaši a mléko se želatinou a polovinou náplně potřeme spodní plát korpusu, přiklopíme vrchní částí, tuto propícháme vidličkou a opět polijeme citronovo-jahodovou omáčkou.
Jakmile vsákne, vrátíme zpět obvod formy, naneseme zbytek náplně a dáme přes noc vychladit do lednice.
Sejmeme formu, ozdobíme přepůlenými jahodami a polijeme dortovým želé.

Recept je z kategorií: Dorty


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.06.10 vloženo
  • 4670x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hod + chlazen

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • Piškotový korpus forma 22-24cm
  • 4 větší vejce
  • 4 PL studené vody
  • špetička soli
  • 160 g polohrubé výběrové mouky
  • 200 g mletého cukru
  • tuk a mouka na vysypání formy
  • Jahodová náplň
  • 500 g dobře vyzrálých jahod
  • 200 g mletého cukru, možná i trochu více podle kyselosti jahod
  • 1ks 40% šlehačka (215g)
  • 1ks 31% šlehačka (215g)
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 1 sáček plátkové želatiny dr.Öetker
  • 1,5cdl mléka
  • šťáva z 1 citronu + 1PL mletého cukru
  • 1 sáček dortového červeného želé

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jahodový dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz