Recept Jahodový dort

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Piškot:
Oddělíme žloutky do hrníčku a bílky se 4 lžícemi studené vody a špetkou soli šleháme do tuha, až sníh kopečkuje. Poté zlehka (nejlépe stěrkou) vmícháme jeden po druhém žloutky a stejně zlehka i osátý cukr a mouku, vždy asi 3 lžíce cukru a mouky současně, množství vyjde asi na tři přidání. Tenhle postup je dost důležitý, piškot zůstane nadýchaný a vláčný i bez prášku do peč. a tuku.
Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy, rozetřeme mírně od středu ke kraji (zůstane rovný povrch) a pečeme při 150°C asi 30-35min.
Zkusíme špejlí, když se těsto nelepí máme upečeno. Necháme vychladnout a rozkrojíme na dva pláty.

Náplň:
Inspirací byla náplň do svatovintířského dortu od mrtvoly - děkuji

Plátkovou želatinu nastříháme nůžkami na menší kousky a necháme v kastrolku nabobtnat se 4PL vody.10 min. stačí.

Očištěné jahody rozmačkáme vidličkou (větší kousky jsou žádoucí),přidáme cukr a promícháme.

Šťávu z citronu, cukr a 4PL jahodové kaše naředíme 4PL vody a polovinou této „omáčky“ polejeme spodní část korpusu.

Obě šlehačky se ztužovačem vyšleháme do tuha.

Rozpustíme želatinu, vlijeme ji do studeného mléka.

Do šlehačky zašleháme jahodovou kaši a mléko se želatinou a polovinou náplně potřeme spodní plát korpusu, přiklopíme vrchní částí, tuto propícháme vidličkou a opět polijeme citronovo-jahodovou omáčkou.
Jakmile vsákne, vrátíme zpět obvod formy, naneseme zbytek náplně a dáme přes noc vychladit do lednice.
Sejmeme formu, ozdobíme přepůlenými jahodami a polijeme dortovým želé.

Recept je z kategorií: Dorty


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.06.10 vloženo
  • 4617x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hod + chlazen

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • Piškotový korpus forma 22-24cm
  • 4 větší vejce
  • 4 PL studené vody
  • špetička soli
  • 160 g polohrubé výběrové mouky
  • 200 g mletého cukru
  • tuk a mouka na vysypání formy
  • Jahodová náplň
  • 500 g dobře vyzrálých jahod
  • 200 g mletého cukru, možná i trochu více podle kyselosti jahod
  • 1ks 40% šlehačka (215g)
  • 1ks 31% šlehačka (215g)
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 1 sáček plátkové želatiny dr.Öetker
  • 1,5cdl mléka
  • šťáva z 1 citronu + 1PL mletého cukru
  • 1 sáček dortového červeného želé

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jahodový dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz