Recept Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleeen Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Tvaroh utřeme s cukrem, mlékem a kousky jahod. Do nádoby naskládáme po celém dně piškoty a pokapeme je studenou kávou, včetně sedliny. Natřeme vrstvu tvarohu (zhruba ve stejné výšce jako piškoty, tedy cca 1 – 1,5 cm), toto střídáme aspoň dvakrát, nejlépe je končit tvarohovou směsí. Vrch dortu zdobíme dle vlastní fantazie. Já dávám jahody omáčené v želatině (aby neoschly) a zdobím šlehačkou nebo oslazenou zakysanou smetanou, pokud mám hodně jahod, udělám ještě přelivku z rozmixovaných jahod s cukrem. Samozřejmě uchováváme v lednici a podáváme chlazené v horkých letních dnech.

Recept je z kategorií: Nepečené moučníky

Nahlásit recept

  • 04.03.04 vloženo
  • 16800x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • piškoty (nejl. kulaté)
  • tvaroh
  • jahody
  • turecká káva neslazená
  • cukr
  • mléko
  • Na ozdobu:
  • jahody
  • želatina
  • šlehačka nebo zakysaná smetana s vanilkovým cukrem
  • množství surovin upravíme podle velikosti nádoby. Já používám jako „nádobu“ rozdělávací skruž (mám různé velikosti) a dolů obyčejný plech nebo rovný talíř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Lucianko, právě proto píšu tureckou kávu, máš to polívat i s troškou zrníček, získáš tak mocca-piškoty. Pokud ale nechceš, použij si klasickou rozpustnou kávu. Ovšem původní recept je z turecké kávy včetně „sedliny“ - „sócu“.
Já vždycky lžičkou promíchám celý obsah hrníčku a nabírám, když se sedlina víří - nabereš tak hodně kávy a trošku zrníček sedliny, víš? Nesmíš to zase přehnat a bablat po piškotech sedlinu. Jen pár zrníček v každé lžičce zaručí mocca-efekt.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

dort vyzkoušen, právě se chladí v lednici a zítra se do něj pustíme
jen poznámka - neměla jsem odvahu nalít tam kávu i se sedlinou, vždyť to by tam pak byla ta zrníčka, ne?
vyráběla jsem dortík do klasické dortové zavírací formy a vyšlo to akorát na dvoje piškoty (každá vrstva jedny) a dva tvarohy + spousta jahod
jej, já už se na něj těším!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně-esme, Pepíčku

poprosila jsemPepíčka, aby nám vytvořil novou kategorii. Již tak učinil a tak jsem recept přeřadila.
Děkujeme, Pepíčku!!!!

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleen, máš pravdu, nepečené dorty tam nejsou. Tak bych to dala do kategorie DORTY a to slovo NEPEČENÉ aspoň do názvu. Je to moc pěkný recept.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně - esme

asi jsem úplně blbá, ale nějak nemůžu najít sekci nepečené dorty. Našla jsem pouze Moučníky/cukroví/nepečené anebo Moučníky/dorty.
Poraď, kudy a kam a velmi ráda recept zařadím do správnější sekce.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleen, tento dort jsem objevila zcela náhodou, díky Pepíčkově nové sekci:
Co jsme vařili před rokem. Myslím že bys měla kategorii změnit na Nepečené dorty. Asi nejsem jediná která sebou musí občas v kuchyni hodit a něco jednoduchého přivítá. A NEPEČENÉ indikuje, že to bude nejspíš nejen jednoduché, ale také také rychlé. Už je v mých oblíbených a při první příležitosti ho ráda vyzkouším.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Oprava:

nějak mi dnes nejde psaní. Oprava: … zakysaná smetana, ze které se běžně obdobné dobrotky dělají. ;-)))

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Kari: díky za uznání. Tuhle přelivku jsem původně dělala k sušším piškotům a bublaninám (nejl. podle druhu použitého ovoce, u piškotu podle druhu použité zavařeniny, kterou jsem promazávala). Ovšam v naší rodině se stala velice oblíbená a zdá se mi, že i tvaroh někdy bývá poněkud sušší a báječně se k sobě hodí.
Jana2: nejenže se do piškotů vtáhne vlhkost tvarohu (a mléka), také ta káva tomu pomůže. A tvaroh je fakt docela tuhý. Mnohem víc než třeba zakysaná smetane, ze které se běžně obdobné borotky dělají.

jana2_02
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Diky Kari i Eleen.

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleeen, ten jahodový přeliv by mě nenapadl, mňam sbíhají se mi sliny. Tyhle nepečený dortíky a la piškoty s nějakým pojivem jsou vynikající, jednoduché a velmi lehké.

Jano2, to určitě drží ty piškoty, které se tvarohem rozmočí a vytvoří tím jednolitou hmotu. Musí se to však nechat odležet v lednici nejlépe do druhého dne (nebo pár hodin), když se to jí hned, tak se to bude rozpadat.

jana2_02
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Fakt ten tvaroh drzi tvar i bez zelatiny?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz