Recept Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Tvaroh utřeme s cukrem, mlékem a kousky jahod. Do nádoby naskládáme po celém dně piškoty a pokapeme je studenou kávou, včetně sedliny. Natřeme vrstvu tvarohu (zhruba ve stejné výšce jako piškoty, tedy cca 1 – 1,5 cm), toto střídáme aspoň dvakrát, nejlépe je končit tvarohovou směsí. Vrch dortu zdobíme dle vlastní fantazie. Já dávám jahody omáčené v želatině (aby neoschly) a zdobím šlehačkou nebo oslazenou zakysanou smetanou, pokud mám hodně jahod, udělám ještě přelivku z rozmixovaných jahod s cukrem. Samozřejmě uchováváme v lednici a podáváme chlazené v horkých letních dnech.

Recept je z kategorií: Nepečené moučníky

Nahlásit recept

  • 04.03.04 vloženo
  • 16611x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • piškoty (nejl. kulaté)
  • tvaroh
  • jahody
  • turecká káva neslazená
  • cukr
  • mléko
  • Na ozdobu:
  • jahody
  • želatina
  • šlehačka nebo zakysaná smetana s vanilkovým cukrem
  • množství surovin upravíme podle velikosti nádoby. Já používám jako „nádobu“ rozdělávací skruž (mám různé velikosti) a dolů obyčejný plech nebo rovný talíř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Lucianko, právě proto píšu tureckou kávu, máš to polívat i s troškou zrníček, získáš tak mocca-piškoty. Pokud ale nechceš, použij si klasickou rozpustnou kávu. Ovšem původní recept je z turecké kávy včetně „sedliny“ - „sócu“.
Já vždycky lžičkou promíchám celý obsah hrníčku a nabírám, když se sedlina víří - nabereš tak hodně kávy a trošku zrníček sedliny, víš? Nesmíš to zase přehnat a bablat po piškotech sedlinu. Jen pár zrníček v každé lžičce zaručí mocca-efekt.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

dort vyzkoušen, právě se chladí v lednici a zítra se do něj pustíme
jen poznámka - neměla jsem odvahu nalít tam kávu i se sedlinou, vždyť to by tam pak byla ta zrníčka, ne?
vyráběla jsem dortík do klasické dortové zavírací formy a vyšlo to akorát na dvoje piškoty (každá vrstva jedny) a dva tvarohy + spousta jahod
jej, já už se na něj těším!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně-esme, Pepíčku

poprosila jsemPepíčka, aby nám vytvořil novou kategorii. Již tak učinil a tak jsem recept přeřadila.
Děkujeme, Pepíčku!!!!

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleen, máš pravdu, nepečené dorty tam nejsou. Tak bych to dala do kategorie DORTY a to slovo NEPEČENÉ aspoň do názvu. Je to moc pěkný recept.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně - esme

asi jsem úplně blbá, ale nějak nemůžu najít sekci nepečené dorty. Našla jsem pouze Moučníky/cukroví/nepečené anebo Moučníky/dorty.
Poraď, kudy a kam a velmi ráda recept zařadím do správnější sekce.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleen, tento dort jsem objevila zcela náhodou, díky Pepíčkově nové sekci:
Co jsme vařili před rokem. Myslím že bys měla kategorii změnit na Nepečené dorty. Asi nejsem jediná která sebou musí občas v kuchyni hodit a něco jednoduchého přivítá. A NEPEČENÉ indikuje, že to bude nejspíš nejen jednoduché, ale také také rychlé. Už je v mých oblíbených a při první příležitosti ho ráda vyzkouším.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Oprava:

nějak mi dnes nejde psaní. Oprava: … zakysaná smetana, ze které se běžně obdobné dobrotky dělají. ;-)))

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Kari: díky za uznání. Tuhle přelivku jsem původně dělala k sušším piškotům a bublaninám (nejl. podle druhu použitého ovoce, u piškotu podle druhu použité zavařeniny, kterou jsem promazávala). Ovšam v naší rodině se stala velice oblíbená a zdá se mi, že i tvaroh někdy bývá poněkud sušší a báječně se k sobě hodí.
Jana2: nejenže se do piškotů vtáhne vlhkost tvarohu (a mléka), také ta káva tomu pomůže. A tvaroh je fakt docela tuhý. Mnohem víc než třeba zakysaná smetane, ze které se běžně obdobné borotky dělají.

jana2_02
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Diky Kari i Eleen.

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Eleeen, ten jahodový přeliv by mě nenapadl, mňam sbíhají se mi sliny. Tyhle nepečený dortíky a la piškoty s nějakým pojivem jsou vynikající, jednoduché a velmi lehké.

Jano2, to určitě drží ty piškoty, které se tvarohem rozmočí a vytvoří tím jednolitou hmotu. Musí se to však nechat odležet v lednici nejlépe do druhého dne (nebo pár hodin), když se to jí hned, tak se to bude rozpadat.

jana2_02
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jahodový dort z Elenčiny rychlokuchyně

Fakt ten tvaroh drzi tvar i bez zelatiny?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz