Recept Jáhlovo-okurková pomazánka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jáhly propereme v sítku a ´před vařením´ spaříme důkladně [nejméně dvakrát] vařící vodou [jinak jsou nahořklé]. Pak je vsypeme do studené osolené vody asi v poměru jeden díl jáhel ku dvěma dílům vody. Vaříme bez míchání asi 10 minut; poté hrnec i s pokličkou zabalíme do utěrky a necháme asi dvacet minut ´dojít´ [nejlépe ještě zabalené do deky či peřiny]; voda se plně vsákne a vznikne vynikající základ pro pomazánku [pokud trochu vody zbude, pak necháme jáhly na sítku odkapat]. Také rozetřeme česnek se solí.
Jáhly vyjmeme z jejich ´zabalení´ a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme česnek rozdrcený se solí a pomeleme (starodávný mlýnek na maso) s kyselými okurky (pro Moravany - pro Čechy: s kyselými okurkami), přidáme trochu nálevu, pepř dle chuti a bílý bezpříchuťový jogurt v množství, které odhadujeme podle aktuální situace, aby konzistence byla pomazánková a nikoli ´rozblencaná´. Rohlíky (tmavé či světlé, dle obliby) nakrájíme na kolečka a mažeme pomazánkou. Zdobíme na kolečka nakrájeným oloupaným okurkem (pro Moravany - pro Čechy: oloupanou okurkou).

Recept je z kategorií: Pomazánky


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.11.08 vloženo
  • 4526x zobrazeno

Čas přípravy

  • 39 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • asi dvě hrsti jáhel
  • 3-4 stroužky česneku
  • tři větší naložené okurky (ve sladkokyselém nálevu; dříve jsme zásadně používali znojemské, jenže ty již nejsou)
  • několik polévkových lžic bílého jogurtu
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 polévková lžíce nálevu z okurek
  • jedna oloupaná okurka čerstvá

Doporučená příloha

  • Pojídá se jako chuťovka (´jednohubka´); nejvhodnější asi k vínu, ale pivo či kvalitní čaj… proč ne…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jáhlovo-okurková pomazánka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka - ivo

Jj, jahelník by šel, ale ten z nich dělám pokaždé… chtělo to změnu ;o)

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka - ivo

mlít jáhly není nutné; pomazánka bude pouze poněkud méně jemná, ale nic se nestane. Také nemusím mlít jáhly vždy - když je umeleš bude to ´velejemné´, když ne, bude to trochu, jak bych to řekl - ´strukturovanější´? Obě varianty jsou možné a obě varianty používám. Nevím proč jsem zvolil do textu receptu zrovna tu ´mletou´…

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka

Rachel, z jáhel je také dobrý jahelník se sušenými švestkami.
MI_LANE, nějak si nedovedu představit mlít na strojku na maso uvařené jáhly. Vždyť musí propadnout beze změny. Ledaže by se cestou k noži pomačkaly. No, je vidět, že to budu muset zkusit, abych se přesvědčila. :))

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka - zlato

recept na ty dobroučké okurky určitě poskytni, už se těším… A s vločkami z pohanky to šlo určitě, ale byla by to trochu jiná chuť (jáhly jsou chuťově neutrálnější než pohanka)…

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka

Mám pocit, že by to šlo i s vločkami s pohanky. Jinak recept na ty dobroučké okurky mohu poskytnout. Mužíkova babička pocházela tam z těch končin, okurky děláme léta podle jejího receptu, před tím i tchyňka alespoň se 25 let, tak si myslím, že máme v rodině docela poklad…vskutku lahodný, ale pracný.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka - MI_LANE

Já to věděla, že je to Tvůj recept ;o))) jakmile je někde zrní, tak za tím můžu hledat Tvůj podpis… a tohle se mi taky líbí a navíc jsem zrovínka dneska přemýšlala, co provedu s tím pytlíkem jahel, co mi sídlí ve špajzu… Díky za tip.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Karbanátky Karbanátky
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz