Recept Jáhlovo-okurková pomazánka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jáhly propereme v sítku a ´před vařením´ spaříme důkladně [nejméně dvakrát] vařící vodou [jinak jsou nahořklé]. Pak je vsypeme do studené osolené vody asi v poměru jeden díl jáhel ku dvěma dílům vody. Vaříme bez míchání asi 10 minut; poté hrnec i s pokličkou zabalíme do utěrky a necháme asi dvacet minut ´dojít´ [nejlépe ještě zabalené do deky či peřiny]; voda se plně vsákne a vznikne vynikající základ pro pomazánku [pokud trochu vody zbude, pak necháme jáhly na sítku odkapat]. Také rozetřeme česnek se solí.
Jáhly vyjmeme z jejich ´zabalení´ a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme česnek rozdrcený se solí a pomeleme (starodávný mlýnek na maso) s kyselými okurky (pro Moravany - pro Čechy: s kyselými okurkami), přidáme trochu nálevu, pepř dle chuti a bílý bezpříchuťový jogurt v množství, které odhadujeme podle aktuální situace, aby konzistence byla pomazánková a nikoli ´rozblencaná´. Rohlíky (tmavé či světlé, dle obliby) nakrájíme na kolečka a mažeme pomazánkou. Zdobíme na kolečka nakrájeným oloupaným okurkem (pro Moravany - pro Čechy: oloupanou okurkou).

Recept je z kategorií: Pomazánky


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.11.08 vloženo
  • 4595x zobrazeno

Čas přípravy

  • 39 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • asi dvě hrsti jáhel
  • 3-4 stroužky česneku
  • tři větší naložené okurky (ve sladkokyselém nálevu; dříve jsme zásadně používali znojemské, jenže ty již nejsou)
  • několik polévkových lžic bílého jogurtu
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 polévková lžíce nálevu z okurek
  • jedna oloupaná okurka čerstvá

Doporučená příloha

  • Pojídá se jako chuťovka (´jednohubka´); nejvhodnější asi k vínu, ale pivo či kvalitní čaj… proč ne…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jáhlovo-okurková pomazánka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka - ivo

Jj, jahelník by šel, ale ten z nich dělám pokaždé… chtělo to změnu ;o)

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka - ivo

mlít jáhly není nutné; pomazánka bude pouze poněkud méně jemná, ale nic se nestane. Také nemusím mlít jáhly vždy - když je umeleš bude to ´velejemné´, když ne, bude to trochu, jak bych to řekl - ´strukturovanější´? Obě varianty jsou možné a obě varianty používám. Nevím proč jsem zvolil do textu receptu zrovna tu ´mletou´…

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka

Rachel, z jáhel je také dobrý jahelník se sušenými švestkami.
MI_LANE, nějak si nedovedu představit mlít na strojku na maso uvařené jáhly. Vždyť musí propadnout beze změny. Ledaže by se cestou k noži pomačkaly. No, je vidět, že to budu muset zkusit, abych se přesvědčila. :))

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka - zlato

recept na ty dobroučké okurky určitě poskytni, už se těším… A s vločkami z pohanky to šlo určitě, ale byla by to trochu jiná chuť (jáhly jsou chuťově neutrálnější než pohanka)…

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka

Mám pocit, že by to šlo i s vločkami s pohanky. Jinak recept na ty dobroučké okurky mohu poskytnout. Mužíkova babička pocházela tam z těch končin, okurky děláme léta podle jejího receptu, před tím i tchyňka alespoň se 25 let, tak si myslím, že máme v rodině docela poklad…vskutku lahodný, ale pracný.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jáhlovo-okurková pomazánka - MI_LANE

Já to věděla, že je to Tvůj recept ;o))) jakmile je někde zrní, tak za tím můžu hledat Tvůj podpis… a tohle se mi taky líbí a navíc jsem zrovínka dneska přemýšlala, co provedu s tím pytlíkem jahel, co mi sídlí ve špajzu… Díky za tip.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz