Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jáhly propereme v sítku a ´před vařením´ spaříme důkladně [nejméně dvakrát] vařící vodou [jinak jsou nahořklé]. Pak je vsypeme do studené osolené vody asi v poměru jeden díl jáhel ku dvěma dílům vody. Vaříme bez míchání asi 10 minut; poté hrnec i s pokličkou zabalíme do utěrky a necháme asi dvacet minut ´dojít´ [nejlépe ještě zabalené do deky či peřiny]; voda se plně vsákne a vznikne vynikající základ pro pomazánku [pokud trochu vody zbude, pak necháme jáhly na sítku odkapat]. Také rozetřeme česnek se solí. Jáhly vyjmeme z jejich ´zabalení´ a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme česnek rozdrcený se solí a pomeleme (starodávný mlýnek na maso) s kyselými okurky (pro Moravany - pro Čechy: s kyselými okurkami), přidáme trochu nálevu, pepř dle chuti a bílý bezpříchuťový jogurt v množství, které odhadujeme podle aktuální situace, aby konzistence byla pomazánková a nikoli ´rozblencaná´. Rohlíky (tmavé či světlé, dle obliby) nakrájíme na kolečka a mažeme pomazánkou. Zdobíme na kolečka nakrájeným oloupaným okurkem (pro Moravany - pro Čechy: oloupanou okurkou).
Recept je z kategorií: Pomazánky
Pojídá se jako chuťovka (´jednohubka´); nejvhodnější asi k vínu, ale pivo či kvalitní čaj… proč ne…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jáhlovo-okurková pomazánka
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Jj, jahelník by šel, ale ten z nich dělám pokaždé… chtělo to změnu ;o)
546 příspěvků 25.1.09 03:43
mlít jáhly není nutné; pomazánka bude pouze poněkud méně jemná, ale nic se nestane. Také nemusím mlít jáhly vždy - když je umeleš bude to velejemné´, když ne, bude to trochu, jak bych to řekl - strukturovanější´? Obě varianty jsou možné a obě varianty používám. Nevím proč jsem zvolil do textu receptu zrovna tu ´mletou´…
Rachel, z jáhel je také dobrý jahelník se sušenými švestkami.
MI_LANE, nějak si nedovedu představit mlít na strojku na maso uvařené jáhly. Vždyť musí propadnout beze změny. Ledaže by se cestou k noži pomačkaly. No, je vidět, že to budu muset zkusit, abych se přesvědčila.
546 příspěvků 25.1.09 03:43
recept na ty dobroučké okurky určitě poskytni, už se těším… A s vločkami z pohanky to šlo určitě, ale byla by to trochu jiná chuť (jáhly jsou chuťově neutrálnější než pohanka)…
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Mám pocit, že by to šlo i s vločkami s pohanky. Jinak recept na ty dobroučké okurky mohu poskytnout. Mužíkova babička pocházela tam z těch končin, okurky děláme léta podle jejího receptu, před tím i tchyňka alespoň se 25 let, tak si myslím, že máme v rodině docela poklad…vskutku lahodný, ale pracný.
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Já to věděla, že je to Tvůj recept ;o))) jakmile je někde zrní, tak za tím můžu hledat Tvůj podpis… a tohle se mi taky líbí a navíc jsem zrovínka dneska přemýšlala, co provedu s tím pytlíkem jahel, co mi sídlí ve špajzu… Díky za tip.