Recept JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jáhly propereme v sítku a ´před vařením´ spaříme důkladně [nejméně dvakrát] vařící vodou [jinak jsou nahořklé]. Pak je vsypeme do studené osolené vody asi v poměru jeden díl jáhel ku dvěma dílům vody. Vaříme bez míchání asi 10 minut; poté hrnec i s pokličkou zabalíme do utěrky a necháme asi dvacet minut ´dojít´ [nejlépe ještě zabalené do deky či peřiny]; voda se plně vsákne a vznikne vynikající základ pro pomazánku [pokud trochu vody zbude, pak necháme jáhly na sítku odkapat]. Mezitím využijeme čas a nakrájíme co nejvíce nadrobno jednu zelenou a jednu červenou papriku; drobounké kousky blanšírujeme v půl litru mírně slané vody, do které přidáme vinný ocet. Poté přecedíme a necháme odkapat a vychladnout. Také rozetřeme česnek se solí. Jáhly vyjmeme z jejich ´zabalení´ a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme česnek rozdrcený se solí a nadrobno posekané a blanšírované, ovšem také již vychladlé papriky, tavený sýr, několik lžic bílého jogurtu [zvažujeme množství, aby pomazánka nabyla hustoty buď vhodné k potírání kousků pečiva nebo k pojídání z misky], trochu pepře, citrónovou šťávu, sůl. Dobře promícháme a necháme prochladnout v chladničce. Vmícháme na drobno posekané lístky jitrocele [nebo máty, pažitky - podle toho, na jakou chuť budeme mít náladu - či co bude zrovna dostupné]. trochu zeleného si necháme na přizdobení. Pomazánku buď rozdělíme do misek a ozdobíme ´zbylým zeleným´ a necháme, ať si každý stolovník poradí sám - anebo rovnou namažeme na pečivo a máme chuťovky [tedy ´jednohubky´].

Recept je z kategorií: Pikantní pomazánky

Nahlásit recept

  • 05.08.07 vloženo
  • 15458x zobrazeno

Čas přípravy

  • 39-49 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • asi dvě hrsti jáhel
  • 50 g taveného sýra [bez příchuti]
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • několik polévkových lžic bílého jogurtu
  • dvě polévkové lžíce vinného octa [pokud možno z bílého vína]
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • lístky jitrocele [nebo kadeřavá petrželka, lístky máty, pažitka... prostě něco zeleného]

Doporučená příloha

  • Tmavé pečivo… anebo pečivo podle chuti stolovníků. Osvědčilo se i jako pomazánka k nasucho opečeným plátků

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA -MI_LANe

díky, zrovna jsem koupila na něco jáhly a přemýšlela jsem, co se zbytkem.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA

Varianta vaření jáhel:
Při vaření nebo dušení dáme 3 díly vody na 1 díl jáhel. Osolíme. Vaříme ´doměkka´, což představuje asi půl hodiny; když jsou jáhly měkké, pak zbylou vodu slijeme. To mi řekly některé mé známé i někteří mí známí, kteří ode mne tuto pomazánku ´vydyndali´- jsou si prý jistější konzistencí. Nevím, já osobně jsem tuto variantu nezkoušel…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz