Recept JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA

Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Jáhly propereme v sítku a ´před vařením´ spaříme důkladně [nejméně dvakrát] vařící vodou [jinak jsou nahořklé]. Pak je vsypeme do studené osolené vody asi v poměru jeden díl jáhel ku dvěma dílům vody. Vaříme bez míchání asi 10 minut; poté hrnec i s pokličkou zabalíme do utěrky a necháme asi dvacet minut ´dojít´ [nejlépe ještě zabalené do deky či peřiny]; voda se plně vsákne a vznikne vynikající základ pro pomazánku [pokud trochu vody zbude, pak necháme jáhly na sítku odkapat]. Mezitím využijeme čas a nakrájíme co nejvíce nadrobno jednu zelenou a jednu červenou papriku; drobounké kousky blanšírujeme v půl litru mírně slané vody, do které přidáme vinný ocet. Poté přecedíme a necháme odkapat a vychladnout. Také rozetřeme česnek se solí. Jáhly vyjmeme z jejich ´zabalení´ a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme česnek rozdrcený se solí a nadrobno posekané a blanšírované, ovšem také již vychladlé papriky, tavený sýr, několik lžic bílého jogurtu [zvažujeme množství, aby pomazánka nabyla hustoty buď vhodné k potírání kousků pečiva nebo k pojídání z misky], trochu pepře, citrónovou šťávu, sůl. Dobře promícháme a necháme prochladnout v chladničce. Vmícháme na drobno posekané lístky jitrocele [nebo máty, pažitky - podle toho, na jakou chuť budeme mít náladu - či co bude zrovna dostupné]. trochu zeleného si necháme na přizdobení. Pomazánku buď rozdělíme do misek a ozdobíme ´zbylým zeleným´ a necháme, ať si každý stolovník poradí sám - anebo rovnou namažeme na pečivo a máme chuťovky [tedy ´jednohubky´].

Recept je z kategorií: Pikantní pomazánky

Nahlásit recept

  • 05.08.07 vloženo
  • 16624x zobrazeno

Čas přípravy

  • 39-49 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • asi dvě hrsti jáhel
  • 50 g taveného sýra [bez příchuti]
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • několik polévkových lžic bílého jogurtu
  • dvě polévkové lžíce vinného octa [pokud možno z bílého vína]
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • lístky jitrocele [nebo kadeřavá petrželka, lístky máty, pažitka... prostě něco zeleného]

Doporučená příloha

  • Tmavé pečivo… anebo pečivo podle chuti stolovníků. Osvědčilo se i jako pomazánka k nasucho opečeným plátků

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA

Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA -MI_LANe

díky, zrovna jsem koupila na něco jáhly a přemýšlela jsem, co se zbytkem.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA

Varianta vaření jáhel:
Při vaření nebo dušení dáme 3 díly vody na 1 díl jáhel. Osolíme. Vaříme ´doměkka´, což představuje asi půl hodiny; když jsou jáhly měkké, pak zbylou vodu slijeme. To mi řekly některé mé známé i někteří mí známí, kteří ode mne tuto pomazánku ´vydyndali´- jsou si prý jistější konzistencí. Nevím, já osobně jsem tuto variantu nezkoušel…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Staročeské kotlety

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Hruškový koláč Hruškový koláč
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz