Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jáhly propereme v sítku a ´před vařením´ spaříme důkladně [nejméně dvakrát] vařící vodou [jinak jsou nahořklé]. Pak je vsypeme do studené osolené vody asi v poměru jeden díl jáhel ku dvěma dílům vody. Vaříme bez míchání asi 10 minut; poté hrnec i s pokličkou zabalíme do utěrky a necháme asi dvacet minut ´dojít´ [nejlépe ještě zabalené do deky či peřiny]; voda se plně vsákne a vznikne vynikající základ pro pomazánku [pokud trochu vody zbude, pak necháme jáhly na sítku odkapat]. Mezitím využijeme čas a nakrájíme co nejvíce nadrobno jednu zelenou a jednu červenou papriku; drobounké kousky blanšírujeme v půl litru mírně slané vody, do které přidáme vinný ocet. Poté přecedíme a necháme odkapat a vychladnout. Také rozetřeme česnek se solí. Jáhly vyjmeme z jejich ´zabalení´ a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme česnek rozdrcený se solí a nadrobno posekané a blanšírované, ovšem také již vychladlé papriky, tavený sýr, několik lžic bílého jogurtu [zvažujeme množství, aby pomazánka nabyla hustoty buď vhodné k potírání kousků pečiva nebo k pojídání z misky], trochu pepře, citrónovou šťávu, sůl. Dobře promícháme a necháme prochladnout v chladničce. Vmícháme na drobno posekané lístky jitrocele [nebo máty, pažitky - podle toho, na jakou chuť budeme mít náladu - či co bude zrovna dostupné]. trochu zeleného si necháme na přizdobení. Pomazánku buď rozdělíme do misek a ozdobíme ´zbylým zeleným´ a necháme, ať si každý stolovník poradí sám - anebo rovnou namažeme na pečivo a máme chuťovky [tedy ´jednohubky´].
Recept je z kategorií: Pikantní pomazánky
Tmavé pečivo… anebo pečivo podle chuti stolovníků. Osvědčilo se i jako pomazánka k nasucho opečeným plátků
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na JÁHLOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA
234 příspěvků 25.1.09 03:43
díky, zrovna jsem koupila na něco jáhly a přemýšlela jsem, co se zbytkem.
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Varianta vaření jáhel:
Při vaření nebo dušení dáme 3 díly vody na 1 díl jáhel. Osolíme. Vaříme ´doměkka´, což představuje asi půl hodiny; když jsou jáhly měkké, pak zbylou vodu slijeme. To mi řekly některé mé známé i někteří mí známí, kteří ode mne tuto pomazánku ´vydyndali´- jsou si prý jistější konzistencí. Nevím, já osobně jsem tuto variantu nezkoušel…