Recept "Jágrecht", myslivecké právo

Muchacho Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Toto co zde napíši není vhodné pro gurmány -gurmety , kteří nesnáší vnitřnosti. Lovec - myslivec po uloveni kusu má právo na hlavu kusu a všechny jedlé vnitřnosti, viz výše. To je velmi staré právo, dodnes se udržující. Vnitřnosti se propláchnou vodou, aby se smyla barva (tj. krev). játra se oddělí od plic, plíce ledvinky a srdce, ze kterého se tenká blanka stáhne a dají se vařit do vody se solí, zeleninou, několika zrny koření, trochou octa a vína. Na jiném rendlíku se zpění slanina s cibulí, uvařené srdce a plíce se rozkrájí vloží do rendlíku. Přileje se trochu polévky, (v níž se vnitřnosti vařily). přidá se tmavá jíška, kousek karamelu, trochu zavařeniny, trochu vína, citronová šťáva i kůra a vše se nechá provařit. Na rendlíku se zpění slanina s cibulkou, odblaněná játra nakrájená na tenké kousky se přidají. trochu kmínu a hřebíček. Játra se dusí a pak teprve osolí. Tolik orig. recept z myslivecké kuchařky . Já to smíchám pak všechno dohromady a zjemním to hustou sladkou smetanou. Povařit ! Ještě poznámka pro srimpik. V Kanadě je velice pravděpodobné , že volně žijící zvěř, nebude mít vážnější choroby. Z neprohlédnutých jater veterinářem bych asi nedělal minutky. Pokud na vnitřnostech nejsou vidět změny, tak bych určitě tento "jágrecht" udělal a snědl. Z jelena ho je kýbl v syrovém stavu. Určitě bych dal tomuto jídlu přednost před vepřoknedlozelo !

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 11.09.07 vloženo
  • 15311x zobrazeno

Ingredience

  • 1 játra
  • srdce
  • plíce
  • ledvinky
  • kořenová zelenina
  • koření (pepř nové koření bobk. list)
  • trochu octa
  • trochu vína
  • 2 cibule slanina
  • jíška
  • trochu cukru
  • citron
  • trochu zavařeniny
  • kmín
  • 2-4 ks hřebíček

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu "Jágrecht", myslivecké právo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na "Jágrecht", myslivecké právo

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Omylem jsem vložila pod svým jménem

Protože jsem přesvědčena, že se recepty dost liší, vkládám ho do komentářů celý.

Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny
kategorie: zvěřina

recept je určen pro 0 osob(y)
doba přípravy je cca 2 hodiny

Ingredience:
jelení nebo srnčí jazyk, srdce, játra
kořenová zelenina (2 střední mrkve, jedena menší petržel, půl menšího celeru)
3 střední cibule
cca 2 dcl drsnějšího červeného vína s vyšším obsahem tříslovin (já mám nejraději italské Barolo)
kvalitní slanina cca 100g šípkový protlak (nebo i zavařenina) - sklenice 0,33l
sůl, pepř (mletý i celý), nové koření, bobkový list, tymián, 3 celé stroužky česneku
cca 1- 2 lžíce hladké mouky
kousek citronové kůry
2 lžíce sádla
zelená petžel

Příprava:
Jazyk, srdce i játra očistíme a odblaníme, kůži na jazyku ponecháme.

V tlakovém hrnci na půl lžíci sádla opečeme kořenovou zeleninu a jednu oloupanou, rozčtvrcenou cibuli. Zalijeme horkou vodou, vody nedáváme moc, jen tolik, aby to co vaříme, bylo potopeno. Osolíme, vložíme v gáze zabalené všechno koření, včetně česnekových stroužků. Když se voda dostane do varu vložíme srdce a jazyk (játra ponecháme stranou), hrnec uzavřeme poklicí a vaříme 40 až 60 minut, podle velikosti vnitřností. Ani největší jelen by neměl mít srdce, které by za tuto dobu nezměklo.

Během vaření si uchystáme slaninu pokrájenou na drobné kostičky, na drobno rozkrájíme cibuli a játra na kostky o hraně cca 2cm.

Hrnec zchladíme, otevřeme, vyndáme jazyk a ihned vložíme do studené vody s ledem. V ní necháme několik minut, vyndáme, okapeme a kůže by měla jít lehce sloupnout (je to stejné jako u vepřového nebo hovězího jazyka). Jazyk i srdce rozkrájíme na lístky tloušťky asi 5mm a zatím odložíme stranou. Vývar zcedíme do džbánku. Zeleninu, s výjimkou mrkve, použijeme jinde, mrkev rozkrájíme na kostky asi 1 cm a rovněž odložíme.

Ve větším silnostěnném kastrole (nejlepší je litina) rozpálíme na troše sádla slaninu, když pustí tuk a vyškvaří se, přihodíme játra, okořeníme čerstvě mletým pepřem a opečeme do hněda. Z tuku vyndáme děrovanou naběračkou a udržujeme v teple. Do tuku vsypeme cibuli a smažíme do žluta, pak zasypeme moukou a připravíme tmavší jíšku. Tu zaléváme prochladlým vývarem střídavě se zhruba 2/3 množství vína a prošleháváme, aby se neudělali pucky. Vložíme citronovou kůru.

Důkladně povaříme, nejméně 20 minut, jinak je v omáčce cítit mouka. Podle potřeby přiléváme vývar a pořád ode dna mícháme. Potom vmícháme veškerý šípkový protlak a necháme už jen přejít var. Ochutnáme a podle potřeby omáčku dosolíme, dochutíme vínem, případně přisladíme nebo připepříme. Pokud přislazujeme (a většinou to není nutné), použijeme hnědý cukr nebo karamel. Játra, srdce i jazyk vrátíme do omáčky a necháme prohřát. Také na kostičky nakrájenou mrkev z vývaru. Kůru před podáváním odstraníme.

Na stole to vypadá moc hezky, když servírujeme v terině a obsah posypeme zelenou petrželkou.
Jako příloha jsou tradiční noky z odpalovaného těsta nebo servítkový knedlík. Zapíjíme vínem, z něhož jsme připravili omáčku, ale pro „nevinaře“ může být i pivo.

Jméno jídla je odvozeno od starého práva, podle něhož ten, kdo kus skolí, má právo na tzv. kořínek, což jsou právě srdce, jazyk a játra. Plíce a mozek se už dnes nepřipravují.
Je to báječné a slavnostní jídlo, které jsme často mívali na Štěpána.

Původní kuchyní tohoto receptu je Rakousko
Autorem receptu je mrtvola

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: srimpik

Není za co se omlouvat. Hlavně dobrou mušku na zveř , aby se nestalo něco podobného tomuto :
Ptá se manželka manžela, který se vrátil právě z lovu. Proč si nepřines to, co jsi střelil ? A on : ale stará copak jsme lidožrouti ?
Hezké lovecké zážitky !

srimpik
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: "jagrecht", myslivecke pravo - Muchacho

Muchacho, diky za skvely recept, to musi byt dobrota!! I ja dam tomuto prednost pred veproknedlozelo…Uz se tesim, 5.listopadu zacina u nas sezona.....dam vedet, jak jsem pochodila.
Diky i za rady, omlouvam se, ze muj vcerejsi dotaz byl jaksi „mimo misu“…
Pekne podzimni dny!!!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuře na medu Kuře na medu
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Houbová smaženice Houbová smaženice
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz