Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
ELIKA Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Oloupaná a rozkrájená jablka dáme vařit, přidáme přísady a na mírně bublavém ohni vaříme do zhoustnutí. Plníme do nahřátých sklenic a hermeticky uzavřeme. Dobrý způsob jak upotřebit padaná jablka. Recept si trochu upravuji, dávám méně cukru a octa, více zázvoru.
Recept je z kategorií: Konzervace ovoce
drůbež všehoí druhu, nejlépe pečená
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jablkové chutney
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem se zase poucila jak je to s tim tukem, me se tedy na chut zda mene tucny a tady i to rikaji ( ale clovek jim nemuze tady taky vscehno verit ), ale mozna, ze je tam opravdu vice toho tuku jak pise Marianne - diky )).
A je to tak, ze jogurt z buvoliho mleka nema chybu. Ja i spatne po letech tady snasim kravske vyrobky, kdyz prijedu do CR, tak uz je vubec nejim. Ted jsem se vratila z obedu s kamaradkou indkou, ptala jsem se ji na „jablkove chutney“…rekla me, ze v Indii se jablka skoro vubec nepestuji, vsechna se dovazi. Neni tady pro ne podnebi a za druhy ten import je ohromne drahy, coz je videt i tady v obchodech, takze taky pochybuje, ze by byl originalni indicky recept. Kilo nejlevnejsich padancat dovezenych z Australie vyjde asi na 180 kc. Kilo vystavnich jablek jako je odruda Fuji stoji 420 KR. Vim to presne, vcera jsem je kupovala.
Jolanko…Ahoooooj, ja ti zase zavidim Jordanii, minuly tyden jsem si od tebe ulozila recept na tu „kremovou baklavu“ a hned jak narazim na filo testo…jdu do toho. Jinak vsichni hinduisti uznavaji kravu jako posvatnou a pak jsou jeste takovi, kteri k tomu pribiraji i ostatni zvirata, sice uz je tak neobskakuji jako kravky, ale nezabiji je a nosi jim jidlo…jako jsou napr.sloni, opice,mysi…tech zvirat je snad celkem sedm. Ma to co delat s bohem „Sivou“, ten odnekud utikal a behem uteku na sebe bral podobu sedmi zvirat. Ale vice detailu uz neznam......mej se krasne, zdravim, meisje.
Vsem krasny vikend a trochu lepsi pocasi nez to co slysim na web radiu…))).
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenom malá poznámka na okraj - Buvol se chová např. i v Řecku, u jezera Kerkini. Maminka vždycky říká, že jogurt z buvolího mléka je nejlepší na světě, jemný, lahodný, hustý… Je však tučný, v literatuře se uvádí tuk cca 8% (oproti 3,5% v kravském mléce). Zdravím všechny labužníky, pěkný den.
S.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Krasne napisane Meisje..India je obrovska a krasna..svet vo svete…to s tyma kravkama myslim, zalezi aj od nabozenstva a oblasti sa mi zda?.. ale Indiu ti tak trochu zavidim…prijemny vikend
Díky za podrobný výklad.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Rada bych upresnila „nektere detaily o posvatnych kravach v Indii ". Ziju tady uz sedmym rokem, tak si troufam tvrdit, ze vim jak to je..........v Indii je mozno videt dva druhy hoveziho dobytka. Jedno je klasicka krava, kterou my zname a ta zde opravdu posvatna a to ne z ciste realneho duvodu, lide se jim opravdu klani a uctivaji je a ty se volne pohybuji. Kdyz se krava rozhodne prejit pres silnici zastavi se doprava a hlavne lide veri, ze se po smrti do kravek prevteluji, takze je normalni videt ze rodina uctiva jistou kravku, protoze maji za to, ze je to jejich prevtelena babicka, stryc apod. Ty to kravy jsou bile barvy nebo li bezove sede. A 99% techto zvirat ma mezi rohy jistou maluvku, takze se nadno pozna komu ktery clen je do ni prevtelen. A pak tady mame tkzv. " vodni buvoly“ hnede, cerne, statna ohromna zvirata, ktera jsou jen k uzitku. A ktere pro nas vypadaji jako obycejne kravy, ale kravy to nejsou.Z techto se ziskava mleko, maso atd. A samozrejme vsechny navozujici produkty kde je zakladni surovinou mleko. Indie nevyvazi hovezi maso, ale maso z vodnich buvolu. Za vsechna ta leta co tu jsem nevidela, ze by „indaci“ jedli jakkekoliv hovezi at uz z opravdickych krav a nebo z vodnich buvolu......to je proste pro ne tabu. A to ani napr. v rodine maharadzy by si netroufli. Netvrdim, ze pokud jsou indaci mimo Indii, jako byznysmeni apod., tak nekteri si i to hovezi daji, ale tady doma urcite ne. Jinak maso a mlecne vyrobky z vodniho buvola jsou velmi chutne, hlavne mlecne vyrobky jsou samy od sebe mene tucne a jemnejsi chuti. Nevim, jestli je tohle opravdu indicky recept, pro indy je jablko dalo by se rici " tropickym ovocem" a vetsinou je znaji jen z obchodu, je to pro ne hoodne drahe ovoce na chutney a jeste jsem tady nikdy jablkove chutney ani nevidela, ale treba se mylim. " Namaste from India "
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanko už se zase dostáváme někam jinam než na chutney. Život je trošičku složitější, než se zde uvádí. Přecházím na houbová jídla. Jestli chceš.
Zdravím .
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě bych chtěl upřesnit pro Ty, kteří si nedovedou představit. V Egyptě- typicky muslimské zemi, se dá koupit vepřové !! V Cairu, nikoli na každém rohu , ale jsou lokality, kde lze koupit dost výrobků z vepřového masa. I uzených. Jedna z lokalit se jmenuje ""musky ""!
Proč muslimové vepřové nejedí není předmětem serveru Labužník.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..tie hubky ti teda zavidim a slniecko keby sa dalo bych ti poslala - u nas ho je dost pre vsetkych..krasne houbareni
..k tomu masku Muchacho ma pravdu, vyvaza sa a
Indovia naozaj nepapaju masko z kravky ale papaju byvolie ( pokial su neni
vegetariani). Ono ta kravka je posvatna ciste z realnych dovodov-lebo keby ju
papali tak sa z nej naje raz! zopar rodin, ale ked si je „posvatna“ tak
mliecko a vyrobky z mliecka dava velmi dlhy cas a pre vela ludi - co je
v Indii velmi dolezite pri tom mnozstve ludi (1 miliarda a daco, hindiuzmus je
stary 3-5 tisicroci mozno a India je plna ludi oddavnych vekov ..)…aj ja som
si myslela, ze kravka si volne pobehuje a ludia sa jej klanaju a ono to je
v realite tak trochu inac.. zjednodusene povedane 
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Také přeji hezké dny. Sluníčko moc moc ke svému životu potřebuji.
Jinak, tady už začaly růst houby ! Včera mi soused ukazoval dvě středně velké přepravky -plné hřibů.
Zdravím !
361 příspěvků 25.1.09 03:43
To je mi líto. Indie vyváží balíčkované hovězí i telecí mražené maso ! Zda z posvátných nebo normálních zvířat nebylo nikdy na balíčku napsáno. K nám se asi nedováží, ale na svych toulkách jsem ho mnohokrát jedl, i sám vařil. Jestli to Indové jedí nebo ne, je možná jiná záležitost.
Zdravím.
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Opravdu se zde jedná o nepřesně interpretovaný překlad. Navíc si nedokážu představit, že by právě v Indii konzumovali hovězí morek z ‚posvátných krav‘!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Muchacho…v kazdom pripade pekne a trefne
…krasny den a vela slniecka 
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Podle mého, v českém jazyce se morek automaticky rozumí z hovězích kostí.
Asi jsem se opravdu pomýlil. Omlouvám se.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
…teeedaaa..az teraz kontrolka zablikaala.. potvoro machovska.. o)))
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Morek se anglicky řekne ‚marrow‘ nebo ‚marrowfat‘. ‚Marrow‘ však také znamená ‚dýně‘ nebo ‚tykev‘. Chutney z morku se opravdu nedělá, zato na dýňové chutney je předpisů celá řada.
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Chtěl bych se při této příležitosti zeptat : někde jsem slyšel, nebo četl, že v jednom z druhů chutney je morek hlavní ingredience, nebo je jedna z ingrediencí.
Zná to někdo ? Nebo se mýlím ?
Dík a zdravím