Recept Jablková roláda

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jablková roláda

Postup

Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na papír a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dáme péct. Po upečení otočíme papírem nahoru. Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.



Doplnění:
Odzkoušela jsem recept z internetové pošty. Příště uberu trochu cukru z piškotového těsta, sladká jablka není nutné příliš sladit a posypala jsem jablka strouhanými ořechy. Strouhaných jablek by mohlo být trochu víc.

Pekla jsem ve vyhřáté troubě při 190°C - 20 minut.

Tento recept je z Jablečných slavností 2005.

Recept je z kategorií: Rolády

Nahlásit recept

  • 23.11.07 vloženo
  • 19362x zobrazeno

Ingredience

  • 4 vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 6-8 lžic hladké mouky
  • 250 g nastrouhaných jablek
  • skořice a cukr na posypání jablek;

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 21.10.18 15:17

Podle velice podobného receptu – vkládám tedy sem.

Pracovala jsem s tímto množstvím ingrediencí: 200 g vaječné hmoty (rozklepnutá vejce bez skořápek), 140 g cukru, 100 g mouky (může být i hladká), 340 g očištěných a nahrubo strouhaných jablek. Postup stejný, jak je zde popsán.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

daduuja 25.10.15 11:08

Po upečení nechat chvíli odstát, překlopit na čistý pečící papír, zarolovat a nechat vychladnout.
Cukru jsem dala jen 12dkg. Do těsta jsem přidala 2 lžíce oleje.

Po upečení překlápím na čistý arch pečícího papíru a zabalím. Tentokrát jsem zapomněla papír připravit a plát překlopila na linku, pomocí dlouhé obracečky se mi povedlo horkou roládu do papíru zabalit a po vychladnutí vypadala docela dobře. Je moc dobrá a rychlá :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.12.12 18:40

Rychlá a chuťově vynikající roláda…
Ale chce to vychytat množství jablek a moment zavinutí… Já dala jablek poměrně málo, přesto se roláda zevnitř rozmočila, ač jsem se to snažila zmírnit tuhou marmeládou… Ale než to vychladlo, jablka udělala své…
Alespoň mám nad čím dumat, protože jinak je to výborné :)
Ještě dodatek - roláda je rychlá nejen na přípravu a pečení, ale i na chladnutí. Podle mne je to ideální recept tzv. „nahonem“ - když se ohlásí nečekaně návštěva…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

gabi 05.12.12 16:02

Vyborna jednoducha stavnata rolada

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

danda 03.12.12 23:06

Vali, dík za recept :-)

Výborná šťavnatá a hlavně rychlá roláda.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Jablková roláda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
hella138
72 příspěvků 17.10.15 21:00
Zuzka1973

Děkuji za radu, příště snad dopadnu lépe. Chuťové ale byla výborná, jenže to nebyla holt roláda

Zuzka1973
2276 příspěvků 17.10.15 20:55

@hella138 Dělala jsem od té doby ještě asi dvakrát a využila rady od Dandy (komentář pod mým předešlým), sice pokaždé trošku popraskala, ale už to nebylo tak divoké, jako výsledek na mé fotce z prvního pečení :)
Díky za připomenutí receptu, je čas jablek a doma pořád chuť na něco sladkého :mavam:

hella138
72 příspěvků 17.10.15 20:22
Jablková roláda

Nevím, kde jsem udělala chybu, roláda se mi při motání trhala, takže jsme ji jedli lžicí. Poraďte - díky

Zuzka1973
2276 příspěvků 10.12.12 06:04

@danda Tu marmeládu jsem tam dala až po upečení, když jsem si všimla, že to začíná mokvat. Zkusím příště ty piškoty a dík za tu radu nechat papír utažený do vychladnutí.
Upečená byla rychle, jako klasická… Ale pak už mne pěkně pozlobila :) Ale já se nevzdávám, chuťově je super, tak snad příští pokus dopadne lépe :kytka:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.12.12 22:17

Zuzko, myslím, že právě ta marmeláda tam je ke škodě. Zkus jablka posypat rozdrcenými piškoty.
Roláda chce hodně vyhřátou troubu a péct kolem 10 minut, jen než se upeče piškot (stejně jako klasická piškotová roláda) a jablka se nestačí příliš rozpéct.
Stáčela jsem ji po delší straně skoro horkou a nechala v utaženém pečícím papíru do vychladnutí.

Ačraj
697 příspěvků 05.12.12 22:55

Roládu jsem také včera vyzkoušela, ale ke chlubení to nebylo, ;) dobrá byla, vláčná, jedlá, :P zřejmě jsem měla dáti méně jablek, vejce jsem šlehala s cukrem celá, jak je v receptu do husta, příště zkusím se sněhem a né hned horké rolovat. :zed:

Vali
1326 příspěvků 05.12.12 20:33

Dando, Gabi…díky za připomenutí receptu, ještě dnes upeču a zítra vezmu na ochutnání na vánoční prodejní výstavu do Domu dětí a mládeže, bude to slavnostní ukončení. Obě rolády vypadají moc pěkně.

gabi
551 příspěvků 05.12.12 15:56

Vali, dakujem za inspiraciu…ked som precitala recept, hned ma napadlo niekolko zmien…nieco som ubrala, nieco pridala…vznikol sice uplne iny recept…ale nikdy by ma to nenapadlo, nebyt Tvojho receptu…rolada je vyborna…stavna­ta…vonava…vlas­tne uz nie je…zmizla akoby carovnym prutikom svihol :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.12.12 22:41

I já jsem měla zdroj jiný, ale v podstatě stejný, jen jablek jsem dala víc.
Nastrouhala jsem je na pečící papír a pokapala citronem, aby nezhnědly, posypala jedním vanilkovým cukrem a skořicí, rozinky jsem neměla, přidala jsem sušené brusinky.
Z bílků jsem ušlehala polotuhý sníh, žloutky utřela s cukrem, dala jsem asi polovinu, do pěny, zašlehala bílky a lehce vmíchala mouku, lehké piškotové těsto stačilo na velký plech.
Pekla jsem asi 15 minut na 190°C, protože jsem na roládu zapomněla, je dost tmavá, ale byla výborná.

Anitta
521 příspěvků 04.12.12 17:45

Take tuhle roladu pecu a take ji mam z jinych zdroju, je dobra. Pouze mi neni jasne, proc vymazat a vysypat papir na peceni??? :think: Nedelam to a nevidim problem. Take tolik necukruju. Kdyz je potreba prisladit jablka, pouziju hnedy cukr - lepe chutna, obycejne je nesladim, pridavam orechy a brusinky. :mavam:

lydia
1227 příspěvků 04.12.12 16:34

Ani jsem nevěděla, že je tento recept na Labužníkovi, mám z jiných stránek. Před 14 dny jsem s roládou měla velký úspěch, jenom jsem roládu dělala podle svého vyzkoušeného receptu - Roláda z celých vajec.
Dando co je to červené? Brusinky?

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda * - pekařko

tak to já to všechno udělám v robotu (nerada se dělám se sněhem) a taky přidávám trošku prášku do pečiva. Protože mám ráda ořechy a mám jich letos dost, tak prosypu a ozvláštním trochou rozinek…když už, tak ať to je bašta…;-)))

pekarka
410 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

Já musím říct, že piškot vždycky dělám tak, že až nakonec lehce vmíchám sníh a pro jistotu přidám trošku kypřícího prášku. Ale tahle roláda se vážně ráda trhá. Na podruhé se mi to stalo taky, a musela jsem to maskovat. Ale jinak je vážně skvělá.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda * - Montana

…to se může stát, je potřeba jablka trochu umačknout, aby to těsto tolik nezatékalo do mezer (dávám spíše těch 8 plných lžic), ale mám asi větší vejce a tak těsta je vždycky dostatek. Hlavně, že to bylo dobré.
Já teď naposledy dopadla taky děsně, nevím co mě to napadlo, a to jsem ji pekla už několikrát, položila jsem navrch před otočením alobal místo pečícího papíru, no a to co následovalo - hrůza. alobal se krásně přichytil k horkému piškotu, při pokusu o rolování trhal, tak jsem ho postupně odloupala, položila ten správný papír, no a to rolování bylo hrozný(potrhaná roláda), ale po zabalení do papíru jsem ji umačkala do správného tvaru, no a taky se snědla, nevzhlednost jsem zakryla na talířku šlehačkou, no vidíš i mě se stalo, že jsem ji parádně zvorala.

Labužník montana02
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

Tak vám nevím, kde jsem udělala chybu, ale těsto se mi vlilo mezi jablka a ke všemu mi nestačilo na celý plech. Asi jsem málo ušlehala vajíčka s cukrem. Nakonec se mi to ani nepodařilo zarolovat, takže z toho vznikla buchta. Ale i tak to bylo dobrý. Přítel se nasmál, když jsem mu ukazovala váš obrázek, protože můj výtvor se mu ani přinejmenším nepodobal. Tak třeba příště :-)

pekarka
410 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

Odzkoušela jsem, protože jsem našla podobný recept. Tam bylo 150g cukru a 150g polohrubé mouky. Na pečícím papíru vše se krásně spojilo. Jednoduchá, výborná roládka. Určitě ještě budu opakovat.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *-Vali

vzhledem k tomu, že moje dcera nevezme do pusy nic v čem jsou ořechy ( já je bohužel miluju, tak mám většinou smůlu), tak jsem pod jablka nedala nic, bylo jich docela silná vrstva, tak jsem se bála, že pustí hodně šťávy a nedopadne to dobře, ale šťáva nevytekla a roláda se nádherně zavinula. Kdybych pekla pro sebe, tak bych určitě podsypala velkou vrstvou ořechů.

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

V neděli jsem ji pekla a měla jsem s ní veliký úspěch. Opravdu je moc dobrá. Taky jsem ubrala cukr.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *-Tulinko

to jsem ráda, že se povedla, jen by mě zajímalo, čím si podsypala jablka. Nemáme tu nic k snídani, tak ji večer zase udělám, je to opravdu rychlé.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *- Vali

dnes jsem pekla, jablek jsem dala větší vrstvu, cukru jsem ubrala na 100 g, roláda je opravdu výborná a strašně rychle hotová, díky za recept!

java
59 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

Vali,díky za vysvětlení,určitě vyzkouším.Hezký den,J.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

…ještě něco, taky jsem někde četla, když se dává tvarohová náplň na těsto má se poprášit hladkou moukou a těsto potom od tvarohu nevlhne…

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

… hladká mouka tam má asi svůj důvod. Jen upozorňuji, že je potřeba mít připravené těsto a jablka strouhat přímo na vysypaný plech, pracovat rychle, aby nestačila pustit šťávu. Možná jsem udělala dobře, že jsem dala strouhané ořechy, protože roláda zůstala pěkně pevná, ten piškot je taky takový pevnější, nadýchaný by se rozmočil od jablek…tak ať se podaří

java
59 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

Ukládám a určitě brzo vyzkouším.Zdá se to rychlé a určitě výborné.Jen je mi divné to vysypání plechu hladkou moukou.Zatím jsem vždy vysypávala hrubou a nebo strouhankou.J

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

jablka jsem strouhala nahrubo, je však potřeba opravdu ubrat cukru, zdá se mi dost sladká…ale byla rychle hotová a po srolování je potřeba ji trochu stisknout, aby se dobře spojila

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablková roláda *

Tak to hnedle zítra vyzkouším. Vali, ta jablka jsou strouhaná nahrubo nebo na plátky?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Tatranské kuře Tatranské kuře
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz