Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
*Příprava jablečného pyré:* Omytá jablka zbavíme jádřinců a poškozených částí a i se slupkou je pokrájíme na čtvrtky, které ihned vložíme do vody okyselené kyselinou citronovou nebo citronem, aby nezhnědly. Vodu částečně slijeme a jablky až po okraj naplníme čistý hrnec tak, aby potopena zůstala jen jedna čtvrtina ovoce. Přiklopíme a bez míchání přivedeme k varu, vaříme asi 5 minut, dokud jablka nezměknou. Jablečnou hmotu necháme částečně vychladnout a poté ji propasírujeme. *Pasírovat můžeme několika způsoby:* 1) Na obrácenou stoličku přivážeme řídké plátno nebo utěrku a pod ní postavíme prázdný hrnec. Do plátna nalijeme jablečnou hmotu a bez míchání necháme překapat. Překapaná šťáva bude základem pro jablečné rosoly, také ji můžeme zředit v poměru 1:1 a připravit jablečný sirup. 2) Jablečnou hmotu propasírujeme přes řídký cedník z umělé hmoty nebo pomocí mlýnku na ovoce. Vzniklé jablečné pyré použijeme k přípravě džemů, marmelád, kečupů nebo čatní. 3) Rozvařená jablka rozmixujeme i se slupkami a poté propasírujeme přes cedník z umělé hmoty. 1. Džem s malinami Jablečné pyré přivedeme za stálého míchání k varu, přisypeme opláchnuté a očištěné maliny, za stálého míchání přidáme po částech cukr. S cukrem vaříme ještě asi 5 minut. Horký džem nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Můžeme použít i zmrazené maliny, pak dobu varu o několik minut prodloužíme. 2. Džem s broskvemi Dobře omyté broskve nakrájíme na plátky (*nemusíme je loupat, loupání je nutné jen pro malé děti a diabetiky*) a postupujeme stejným způsobem jako u předchozího receptu. 3. Džem s broskvemi a jahodami Postup je shodný jako u předešlých receptů. 4. Rosol s banány Citron a banány nakrájíme na kolečka a přidáme je k jablečné šťávě, kterou jsme přivedli k varu. Promícháme a po částech přisypeme cukr. Za stálého míchání vaříme 3 minuty, přidáme citronovou šťávu a želírovací cukr a ještě asi 3 minuty vaříme. Horkým rosolem naplněné sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. 5. Džem se švestkami Postup je shodný s postupem u džemu s malinami. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a plody pokrájíme na kostičky. Hotový džem můžeme použít při plnění buchet apod. 6. Marmeláda s ostružinami Ostružiny rozmačkáme nebo je vylisujeme v mlýnku na ovoce, smícháme s jablečným pyré a za stálého míchání přivedeme k varu. Po několika minutách přidáme cukr a šťávu z citronu a ještě 5 minut povaříme. Sklenice naplněné horkou marmeládou pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. 7. Marmeláda z jablek a jeřabin Přebrané jedlé jeřabiny bez stopek několik minut povaříme v oslazené vodě. Angrešt omyjeme, očistíme a v misce rozmačkáme, přidáme k povařeným jeřabinám a vše smícháme s rozmixovanými jablky. Povaříme několik minut a za stálého míchání přisypeme cukr. Plníme horké do čistých sklenic a otočíme dnem vzhůru. Tuto marmeládu použijeme jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu. 8. Džem s kiwi Oloupaná kiwi nakrájíme na plátky. Postup je shodný jako u džemu z malin. 9. Kečup s jablky Rajčata, cibuli a naloženou papriku nakrájíme na malé kousky, podlijeme polovinou octa a necháme asi 20 minut na mírném plameni dusit spolu se svazečkem celých bylinek a s kořením, které zavážeme do kousku čisté gázy nebo pláténka (*balíček s vyvařeným kořením poté jednoduše vyndáme spolu s bylinkami*). Rozvařenou zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme najemno, přidáme jablečné pyré, cukr, sůl a zbytek octa. Vš promícháme a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Horký kečup nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. *Tip:* Pruhovaná marmeláda Čistou sklenici naplníme do poloviny jedním druhem zavařeniny (*džem s malinami*), necháme dobře ztuhnout a poté opatrně přilijeme horkou druhou zavařeninu (*džem s kiwi*). *Poznámka:* Samozřejmě, že v tomto případě neotáčíme sklenici dnem vzhůru! *Tip č. 2:* Ocet ochucený jablky Malá kyselá jablíčka a jablečné slupky zalijeme vinným octem a necháme několk dní stát na slunci. Kvalitní jemný ocet získá říznější chuť a je výborný k nakládání zeleniny a hub. Čerpáno z přílohy Praktické ženy - Ovoce & zelenina (6/2001).
Recept je z kategorií: Konzervace ovoce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jablíčka 10x jinak