Recept Jablíčka 10x jinak

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jablíčka 10x jinak

Postup

*Příprava jablečného pyré:* Omytá jablka zbavíme jádřinců a poškozených částí a i se slupkou je pokrájíme na čtvrtky, které ihned vložíme do vody okyselené kyselinou citronovou nebo citronem, aby nezhnědly. Vodu částečně slijeme a jablky až po okraj naplníme čistý hrnec tak, aby potopena zůstala jen jedna čtvrtina ovoce. Přiklopíme a bez míchání přivedeme k varu, vaříme asi 5 minut, dokud jablka nezměknou. Jablečnou hmotu necháme částečně vychladnout a poté ji propasírujeme. *Pasírovat můžeme několika způsoby:* 1) Na obrácenou stoličku přivážeme řídké plátno nebo utěrku a pod ní postavíme prázdný hrnec. Do plátna nalijeme jablečnou hmotu a bez míchání necháme překapat. Překapaná šťáva bude základem pro jablečné rosoly, také ji můžeme zředit v poměru 1:1 a připravit jablečný sirup. 2) Jablečnou hmotu propasírujeme přes řídký cedník z umělé hmoty nebo pomocí mlýnku na ovoce. Vzniklé jablečné pyré použijeme k přípravě džemů, marmelád, kečupů nebo čatní. 3) Rozvařená jablka rozmixujeme i se slupkami a poté propasírujeme přes cedník z umělé hmoty. 1. Džem s malinami Jablečné pyré přivedeme za stálého míchání k varu, přisypeme opláchnuté a očištěné maliny, za stálého míchání přidáme po částech cukr. S cukrem vaříme ještě asi 5 minut. Horký džem nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Můžeme použít i zmrazené maliny, pak dobu varu o několik minut prodloužíme. 2. Džem s broskvemi Dobře omyté broskve nakrájíme na plátky (*nemusíme je loupat, loupání je nutné jen pro malé děti a diabetiky*) a postupujeme stejným způsobem jako u předchozího receptu. 3. Džem s broskvemi a jahodami Postup je shodný jako u předešlých receptů. 4. Rosol s banány Citron a banány nakrájíme na kolečka a přidáme je k jablečné šťávě, kterou jsme přivedli k varu. Promícháme a po částech přisypeme cukr. Za stálého míchání vaříme 3 minuty, přidáme citronovou šťávu a želírovací cukr a ještě asi 3 minuty vaříme. Horkým rosolem naplněné sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. 5. Džem se švestkami Postup je shodný s postupem u džemu s malinami. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a plody pokrájíme na kostičky. Hotový džem můžeme použít při plnění buchet apod. 6. Marmeláda s ostružinami Ostružiny rozmačkáme nebo je vylisujeme v mlýnku na ovoce, smícháme s jablečným pyré a za stálého míchání přivedeme k varu. Po několika minutách přidáme cukr a šťávu z citronu a ještě 5 minut povaříme. Sklenice naplněné horkou marmeládou pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. 7. Marmeláda z jablek a jeřabin Přebrané jedlé jeřabiny bez stopek několik minut povaříme v oslazené vodě. Angrešt omyjeme, očistíme a v misce rozmačkáme, přidáme k povařeným jeřabinám a vše smícháme s rozmixovanými jablky. Povaříme několik minut a za stálého míchání přisypeme cukr. Plníme horké do čistých sklenic a otočíme dnem vzhůru. Tuto marmeládu použijeme jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu. 8. Džem s kiwi Oloupaná kiwi nakrájíme na plátky. Postup je shodný jako u džemu z malin. 9. Kečup s jablky Rajčata, cibuli a naloženou papriku nakrájíme na malé kousky, podlijeme polovinou octa a necháme asi 20 minut na mírném plameni dusit spolu se svazečkem celých bylinek a s kořením, které zavážeme do kousku čisté gázy nebo pláténka (*balíček s vyvařeným kořením poté jednoduše vyndáme spolu s bylinkami*). Rozvařenou zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme najemno, přidáme jablečné pyré, cukr, sůl a zbytek octa. Vš promícháme a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Horký kečup nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. *Tip:* Pruhovaná marmeláda Čistou sklenici naplníme do poloviny jedním druhem zavařeniny (*džem s malinami*), necháme dobře ztuhnout a poté opatrně přilijeme horkou druhou zavařeninu (*džem s kiwi*). *Poznámka:* Samozřejmě, že v tomto případě neotáčíme sklenici dnem vzhůru! *Tip č. 2:* Ocet ochucený jablky Malá kyselá jablíčka a jablečné slupky zalijeme vinným octem a necháme několk dní stát na slunci. Kvalitní jemný ocet získá říznější chuť a je výborný k nakládání zeleniny a hub. Čerpáno z přílohy Praktické ženy - Ovoce & zelenina (6/2001).

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 18.07.04 vloženo
  • 13834x zobrazeno

Ingredience

  • *Jablka jsou pro domácí zavařování velmi důležitá. Lze je přidat do jakékoliv marmelády nebo ovocného sirupu, stejně dobře se uplatní i v kečupech a zeleninových čalamádách nebo čatní. Jablka díky vysokému množství pektinů zavařeniny skvěle zahustí. Samozřejmě zavařujeme jen jablka čistá, zralá a nepoškozená!
  • Základní ingrediencí všech následujících receptů jsou:*
  • rozvařená jablka.
  • 1. Džem s malinami
  • 1 l jablečného pyré
  • 1/4 l malin
  • 300 g pískového cukru.
  • 2. Džem s broskvemi
  • 1 l jablečného pyré
  • 4 broskve
  • 350 g pískového cukru
  • 1 ČL kyseliny citronové (*nebo šťáva z 1 citronu*).
  • 3. Džem s broskvemi a jahodami
  • 1 l jablečného pyré
  • 2 broskve
  • 1/4 kg jahod
  • 350 g pískového cukru.
  • 4. Rosol s banány
  • 1 l jablečné šťávy
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 banány
  • 1 oloupaný citron
  • 300 g pískového cukru
  • 3 PL želírovacího cukru.
  • 5. Džem se švestkami
  • 1 l rozmixovaných rozvařených jablek
  • 1/2 kg švestek
  • 400 g pískového cukru
  • 1 ČL kyseliny citronové.
  • 6. Marmeláda s ostružinami
  • 1 l jablečného pyré
  • 1 l ostružin
  • šťáva z 1 citronu
  • 500 g pískového cukru.
  • 7. Marmeláda z jablek a jeřabin
  • 1/2 kg rozvařených jablek
  • 1/2 kg angreštů
  • 1/2 kg jeřabin
  • 300 g pískového cukru.
  • 8. Džem s kiwi
  • 1 l jablečného pyré
  • 5 ks kiwi
  • 400 g pískového cukru.
  • 9. Kečup s jablky
  • 1 kg rajčat
  • 1/4 kg cibule
  • 1/4 kg jablečného pyré
  • 3 PL pískového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1/4 l vinného bylinkového octa
  • 1 červená paprika ve sladkokyselém nálevu (kapie)
  • 2 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • snítka rozmarýny a tymiánu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jablíčka 10x jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz