Recept Jablíčka 10x jinak

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jablíčka 10x jinak

Postup

*Příprava jablečného pyré:* Omytá jablka zbavíme jádřinců a poškozených částí a i se slupkou je pokrájíme na čtvrtky, které ihned vložíme do vody okyselené kyselinou citronovou nebo citronem, aby nezhnědly. Vodu částečně slijeme a jablky až po okraj naplníme čistý hrnec tak, aby potopena zůstala jen jedna čtvrtina ovoce. Přiklopíme a bez míchání přivedeme k varu, vaříme asi 5 minut, dokud jablka nezměknou. Jablečnou hmotu necháme částečně vychladnout a poté ji propasírujeme. *Pasírovat můžeme několika způsoby:* 1) Na obrácenou stoličku přivážeme řídké plátno nebo utěrku a pod ní postavíme prázdný hrnec. Do plátna nalijeme jablečnou hmotu a bez míchání necháme překapat. Překapaná šťáva bude základem pro jablečné rosoly, také ji můžeme zředit v poměru 1:1 a připravit jablečný sirup. 2) Jablečnou hmotu propasírujeme přes řídký cedník z umělé hmoty nebo pomocí mlýnku na ovoce. Vzniklé jablečné pyré použijeme k přípravě džemů, marmelád, kečupů nebo čatní. 3) Rozvařená jablka rozmixujeme i se slupkami a poté propasírujeme přes cedník z umělé hmoty. 1. Džem s malinami Jablečné pyré přivedeme za stálého míchání k varu, přisypeme opláchnuté a očištěné maliny, za stálého míchání přidáme po částech cukr. S cukrem vaříme ještě asi 5 minut. Horký džem nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Můžeme použít i zmrazené maliny, pak dobu varu o několik minut prodloužíme. 2. Džem s broskvemi Dobře omyté broskve nakrájíme na plátky (*nemusíme je loupat, loupání je nutné jen pro malé děti a diabetiky*) a postupujeme stejným způsobem jako u předchozího receptu. 3. Džem s broskvemi a jahodami Postup je shodný jako u předešlých receptů. 4. Rosol s banány Citron a banány nakrájíme na kolečka a přidáme je k jablečné šťávě, kterou jsme přivedli k varu. Promícháme a po částech přisypeme cukr. Za stálého míchání vaříme 3 minuty, přidáme citronovou šťávu a želírovací cukr a ještě asi 3 minuty vaříme. Horkým rosolem naplněné sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. 5. Džem se švestkami Postup je shodný s postupem u džemu s malinami. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a plody pokrájíme na kostičky. Hotový džem můžeme použít při plnění buchet apod. 6. Marmeláda s ostružinami Ostružiny rozmačkáme nebo je vylisujeme v mlýnku na ovoce, smícháme s jablečným pyré a za stálého míchání přivedeme k varu. Po několika minutách přidáme cukr a šťávu z citronu a ještě 5 minut povaříme. Sklenice naplněné horkou marmeládou pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. 7. Marmeláda z jablek a jeřabin Přebrané jedlé jeřabiny bez stopek několik minut povaříme v oslazené vodě. Angrešt omyjeme, očistíme a v misce rozmačkáme, přidáme k povařeným jeřabinám a vše smícháme s rozmixovanými jablky. Povaříme několik minut a za stálého míchání přisypeme cukr. Plníme horké do čistých sklenic a otočíme dnem vzhůru. Tuto marmeládu použijeme jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu. 8. Džem s kiwi Oloupaná kiwi nakrájíme na plátky. Postup je shodný jako u džemu z malin. 9. Kečup s jablky Rajčata, cibuli a naloženou papriku nakrájíme na malé kousky, podlijeme polovinou octa a necháme asi 20 minut na mírném plameni dusit spolu se svazečkem celých bylinek a s kořením, které zavážeme do kousku čisté gázy nebo pláténka (*balíček s vyvařeným kořením poté jednoduše vyndáme spolu s bylinkami*). Rozvařenou zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme najemno, přidáme jablečné pyré, cukr, sůl a zbytek octa. Vš promícháme a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Horký kečup nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. *Tip:* Pruhovaná marmeláda Čistou sklenici naplníme do poloviny jedním druhem zavařeniny (*džem s malinami*), necháme dobře ztuhnout a poté opatrně přilijeme horkou druhou zavařeninu (*džem s kiwi*). *Poznámka:* Samozřejmě, že v tomto případě neotáčíme sklenici dnem vzhůru! *Tip č. 2:* Ocet ochucený jablky Malá kyselá jablíčka a jablečné slupky zalijeme vinným octem a necháme několk dní stát na slunci. Kvalitní jemný ocet získá říznější chuť a je výborný k nakládání zeleniny a hub. Čerpáno z přílohy Praktické ženy - Ovoce & zelenina (6/2001).

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 18.07.04 vloženo
  • 14748x zobrazeno

Ingredience

  • *Jablka jsou pro domácí zavařování velmi důležitá. Lze je přidat do jakékoliv marmelády nebo ovocného sirupu, stejně dobře se uplatní i v kečupech a zeleninových čalamádách nebo čatní. Jablka díky vysokému množství pektinů zavařeniny skvěle zahustí. Samozřejmě zavařujeme jen jablka čistá, zralá a nepoškozená!
  • Základní ingrediencí všech následujících receptů jsou:*
  • rozvařená jablka.
  • 1. Džem s malinami
  • 1 l jablečného pyré
  • 1/4 l malin
  • 300 g pískového cukru.
  • 2. Džem s broskvemi
  • 1 l jablečného pyré
  • 4 broskve
  • 350 g pískového cukru
  • 1 ČL kyseliny citronové (*nebo šťáva z 1 citronu*).
  • 3. Džem s broskvemi a jahodami
  • 1 l jablečného pyré
  • 2 broskve
  • 1/4 kg jahod
  • 350 g pískového cukru.
  • 4. Rosol s banány
  • 1 l jablečné šťávy
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 banány
  • 1 oloupaný citron
  • 300 g pískového cukru
  • 3 PL želírovacího cukru.
  • 5. Džem se švestkami
  • 1 l rozmixovaných rozvařených jablek
  • 1/2 kg švestek
  • 400 g pískového cukru
  • 1 ČL kyseliny citronové.
  • 6. Marmeláda s ostružinami
  • 1 l jablečného pyré
  • 1 l ostružin
  • šťáva z 1 citronu
  • 500 g pískového cukru.
  • 7. Marmeláda z jablek a jeřabin
  • 1/2 kg rozvařených jablek
  • 1/2 kg angreštů
  • 1/2 kg jeřabin
  • 300 g pískového cukru.
  • 8. Džem s kiwi
  • 1 l jablečného pyré
  • 5 ks kiwi
  • 400 g pískového cukru.
  • 9. Kečup s jablky
  • 1 kg rajčat
  • 1/4 kg cibule
  • 1/4 kg jablečného pyré
  • 3 PL pískového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1/4 l vinného bylinkového octa
  • 1 červená paprika ve sladkokyselém nálevu (kapie)
  • 2 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • snítka rozmarýny a tymiánu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jablíčka 10x jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz