Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tuk rozehřejeme nad ohněm (nevaříme!) a dáme vychladnout na parapet. Droždí rozdrolíme s trochou cukru a nalijeme vlažné mléko - necháme vzejít na kvásek. Hotový kvásek rozmícháme se žloutky, přidáme cukr, špetku soli, smícháme, nakonec přidáme mouku a řádně promícháme. Pak vlijeme prochladlý tuk. Pokud to vše vypadá mastně (těsto se leskne), přidáme ještě trochu mouky. Dáme na teplé místo (ke sporáku, ke kamnům) a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, rozdělíme na dvě části a jednu po druhé opatrně vyválíme válečkem na placku. Na každou naklademe polovinu nastrouhaných jablek a posypeme polovinou vanilkového cukru, poházíme hrozinkami (ale není nutno používat hrozinky vůbec) a poprášíme skořicí. Pak každou placku samostatně zabalíme. Na plech dáme alobal, potřeme trochu tukem a vložíme na něj oba záviny. Plech dáme do vyhřáté trouby (elektrickou roztopíme na 230 stupňů). Necháme péct asi 1/2 hodiny, zkoušíme špejlí (musí být po zapíchnutí a vyjmutí ze závinu suchá). Vyndáme z trouby, počkáme až vychladne, pocukrujeme, nakrájíme (viz obrázek) a předkládáme. Dobré ke kávě, kakau, čaji.
Recept je z kategorií: Záviny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
17.7.20 22:25
Péct na 230°C je blbost. Normálně závin peču na 200°C
Zkusila jsem přidat na 210 a mám to připálené. Každá zná svoji troubu,
ale 230 je hodně.
Jinak těsto fajn, cukru jsem dala trošku míň.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jablečný závin z kynutého těsta
1 příspěvek 24.6.12 09:21
Dobrý den,
.
včera jsem se pokusila, poprvé v životě, o závin. A výsledek? Přenáramná vůně a taťkovi a bráchovi tak zachutnal, že ze dvou „nožiček“ zbyl jen nepatrný kousíček
Děkuji za príma recept.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak mám po problému, co se zbylým droždím a tou horou jablek, co mám doma. Jdu na to!