Recept Jablecny kolac

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Pripravte si vetsi, hlubokou panev s prumerem cca 30 cm a poklici, ktera se muze dat do trouby. Tez poslouzi remoska. Trouba by mela byt predehrata na 220 stupnu, ale bude to tak hodinu trvat nez se kolac bude davat do trouby, takze ji zapnete podle vlastni zkusenosti. 2. Z jablek vyndejte jadrince, oloupejte je a rozkrojte na ctvrtiny. V mise je pokapejte citronovou stavou. 3. Na pavni rozpustte maslo a pridejte vsechen cukr. Pri vyssi teplote (napr. 6 z 9 stupnu) za staleho, pomaleho michani opatrne nechte cukr rozpustit, aby vznikl tekuty, skoricove hnedy karamel ktery bude plavat v rozpustenem masle. 4. Panev sundejte z plotny a zacnete do ni skladat jablka, co nejtesneji vedle sebe. Zbyle ctvrtinky muzete nakrajet na mensi kousky nebo platky a ty nastrkat do mezer. 5. Panev vratne na plotnu, snizte teplotu (3 nebo 4 z 9 stupnu) a pod poklickou nechte jablka zmeknout. Trva to asi 15-20 minut. 6. Po 20 minutach sundejte poklici, teplotu zvyste (5 z 9 stupnu) a nechte 15-20 minut bublat aby se stava odparila. Po teto dobe by jablka mela byt uz hodne mekka a stava/karamel hustsi. 7. Na pulte vyvalejte listove testo do kulateho tvaru, asi 5 cm vetsi nez je prumer panve. Testo by melo byt tak 4 mm tluste. 8. Panev sundejte z plotny a vlozte do ni testo. Okraje testa opatrne placatou vacerkou zastrkejte okolo jablek. Ze zbyleho testa lze udelat tenky prouzek ktery se jeste prida okolo kolace v panvi. 9. Do testa udelejte nekolik der vidlickou nebo nozem aby mohla unikat para, a celou panev (BEZ poklice) vlozte do trouby na 15-20 minut. Testo by melo byt krasne zlate. 10. Po vyjmuti nechte par minut zchladit. Nozikem opatrne objedte okraj testa aby se neprilepilo na panev. 11. To nejchoulostivejsi je kolac z panve vyklopit. Ja jsem ho vyklopila na poklici a pak sesunula na pecici plech (nebo talir). Musi se to delat kdyz je to jeste horke!!! 12. Nejlepe chutna vlazny, podavany s malo slazenou slehackou nebo mascarpone.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 14.08.07 vloženo
  • 6985x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 75 g masla
  • 125 g cukru krupice
  • 1 baleni listoveho testa v jednom kuse (ne platky)
  • 8 jablek, nejlepe Golden Delicious
  • stavu z jednoho citronu

Doporučená příloha

  • Neslazena slehacka, mascarpone

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jablecny kolac

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 14.08.07 19:05
Re: Jablecny kolac

…zaujimavy kolacik.Obrateny kolacik robievam ale s listkovym cestom takto este nie…logicky to cesticko asi ostane krehkejsie, chrumkavejsie ze nenasiakne asi…navyse vyzera rychly, ziadne procedury…dik

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz