Recept Jablečné noky Pro Děti Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jablečné noky

Úvod

Neskutečně jednoduché, neskutečně variabilní.
(Zato mi, doufám, odpustíte ty ošklivé fotografie.)
Zdobit můžeme, čím nás napadne: jahodami, mandarinkami, kysanou smetanou, šlehačkou, žahourem, čokoládou, skořicovým cukrem, já jsem si pomohla rozehřátým domácím malinovým džemem, velmi dobré je posypat noky dozlatova osmaženou strouhankou, posypat cukrem a pokapat máslem - dejte, co vás napadne a co máte rádi.

Postup

Jablka nastouháme - půl na jemno, půl na hrubším struhadle - a smícháme s moukou.
(Pokud jsou jablka šťavnatá, přidáme pro jistotu 1 - 2 lžíce dětské krupičky. Pokud jablka hnědnou, pomůžeme si několika kapkami citrónové šťávy.)
Necháme chvíli stát, aby se mouka nasákla jablečnou šťávou.
Mezi tím si dáme vařit vodu a ušleháme třeba šlehačku.
Noky utahujeme dvěma polévkovými lžícemi a vkládáme do vařící vody.
Vaříme 8 minut (1 nok si vyzkoušejte, aby byla mouka provařená i uprostřed).
Z uvedeného množství vznikne 16 - 20 noků.


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.03.13 vloženo
  • 3407x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience

  • 1/2 kg oloupaných nastrouhaných jablek
  • 14 dkg hrubé mouky
  • (trochu dětské krupičky pro jistotu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jablečné noky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.03.13 15:00

@zébulon
Tak jsem se konečně podívala na ten správný blog. To děvče to má v hlavě pěkně srovnané. A fotky má skutečně moc pěkné.
Příjemné je, že toho nechrlí tolik.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.03.13 13:09

Tak, omyl, dívala jsem se na něco jiného. Už jsem správně nasměrovaná. :zed:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.03.13 12:01

Nene, já měla na mysli svůj, někdy dost pitomý humor. Na ten odkaz jsem se podívala, ale jsem limitovaná svou jazykovou nedostatečností.
A děkuji za poklonu.
Kdybys viděla, co jsem udělala s „babi“ receptem na pečené kuře s kapustou, tak bys nechválila. Já vůl, seděla jsem u počítače a pekla jsem dlouho, z kapusty udělala šedou hmotu a z kuřete vyschlé dřevo - tak strašné to nebylo, ale na ukázku rozhodně také ne. Ale bylo to velmi dobré, tak to zopakuji a snad si napravím pošramocené sebevědomí. :mavam:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.03.13 11:34

Ale já nechtěla přispět ničím odborným, jen mi přijde škoda vysmívat se někomu, kdo se o něco snaží a dělá to pěkně. Třeba budou časem pěkné i ověřené fotky k zdejším receptům…

A abych taky něco k receptu - jablečné noky jsou to povedené.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.03.13 11:20

No - a tady je vidět, jak je důležité, zeptat se odborníka a né takového blbce, jako jsem já. Já vymyslím jen ty kanibaly. :lol:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.03.13 11:12

Le Missing… nebo The Missing… - to je jedno (myslim, ze to „le“ odkazuje k tomu, ze autorka ma rada francouzskou kuchyni), ten blog je velmi hezky, nepoucuje, nemanipuluje, neprodava panvicky ani jine pitomosti. Pro me dobry!

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.03.13 11:05
Není zač

No, to nevím, já myslela, že to dělají administrátoři.
LabužníkNancy02 byla dřív, ale má knedlíky.
Já později, ale mám noky variábilis.
Mešuge v kredenci jsem já, ne to z internetu, to bude horší. A není to ten jazyk, jak jím mluví lidožrouti s bílým obědem? Spangličtina, nebo tak nějak?

 
casino
4473 příspěvků 04.03.13 09:46
Díky za ty placky

…ale co bude s tímto dublákem? http://www.labuznik.cz/…ve-knedliky/

@gmp „Mišung v kredenci…“? :)
Jj, může bejt,,, mně to ale přijde spíše mešuge :mrgreen:

 
gmp
1603 příspěvků 04.03.13 05:25
+

Le Mising Ingredient - shodou okolností stránky kolegyně internautky v Polsce. Jináč nejsa filologem - udatně se bráníc tomuto druhu vzdělávání, přejal jsem postup zmíněný panem Matějkou v kníze Náš dědek Josef. Přeložím si tedy uvedený výraz do středoevropské fonetiky a ejhle vychází mi „Mišung v kredenci…“ a sem doma.

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 03.03.13 17:46

@casino Jejda… ale k tomu vás přece nenutím 8o Já to napsala na to konto, že tady prošlo bez povšimnutí tolik duplikátů, že jsem z toho usoudila, že jeden navíc už to nevytrhne ;)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 03.03.13 17:45

Už je to tam. Nějak to dopadne. Placka to je, ne?

 
casino
4473 příspěvků 03.03.13 17:41
Nesouhlasím s vámi
;) :( 8)

Příspěvek upraven 03.03.13 v 17:42

 
casino
4473 příspěvků 03.03.13 17:37
Casinovo jaro? Asi ne, to je blbý.

Jj, blbý ;)
Jaro, jaro… Znám VENUŠINO ČARO a TAKY :mrgreen: takže bych se i vobešlo… a dalo tomu třeba: křesné placky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance, loupané pagáčky…nebo třeba KŘEHÁČKY hihi
A co se fotečky dotejká, myslím, že toto je zrovínka případ o němž se kolega gmp vyjadřuje, že něco by se raději ani nemělo fotit… Leda by to ověřila nějaká kuchtička, nebo mlsoun, nebo že by třeba gurmánka či Le Mising Ingredient :nevim: :) :mrgreen:
P. S.
Le Mising Ingredient? Dokáže to někdo přeložit? Vypadá to na jazykový mischung ;)

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 03.03.13 16:03

@tlustá bába Prosím tě… tady je duplikátů… a nikdo to neřeší ;) Tak holt to tu bude v nabídce jak pod pojmem: knedlíky i: noky…
Podle názvu si tak každý najde to, co hledá a podle ingrediencí tady vyhhledávač stejně nepracuje správně…

 
tlustá bába
1209 příspěvků 03.03.13 15:45

Dnes jsem mimořádně tupá. Jestli jsem si to dobře vysvětlila, mám dát ten starý recept do receptů? A přičiněj k tomu fotografii? A můžu to nazvat Casinovo jaro? Asi ne, to je blbý. Kořeny jsou kořeny a ty původní názvy jsou velepůvabné.
Prosím o požehnání, jsem z toho duplicitního receptu celá nějaká rozvrkočená. :zed:

 
casino
4473 příspěvků 03.03.13 15:27
Hlavně nemazat!

Na LABU, když už sa dačo takého vyvrbí je elegantním řešením recept přepsat novým :)
A nebylo bych to já, abych si nepřihřálo polívčičku: Prosím, prosím, pěkně prosím o ten receptík vodsaď :hug:
A v názvu bych to vidělo na všechny ty názvy co uvádíte :)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 03.03.13 13:10

No, to není podobné, je to téměř stejné.
Hledala jsem poctivě a nic takového nenašla. Ale je fakt, že jsem to hledala jako noky. Tak to je mi líto.
Tenhle recept mám od babičky a babička je už přes 20 let mrtvá. Na totéž si vzpomněla i Zuzka. Tady je vidět, jak ty recepty poletují od kuchařky ke kuchařce a občas se někde vynoří.
Děkuji Ti za upozornění.
Mohla jsem být světová a - zááás nic! Áách, jo! :mavam:

 
B.M.
8 příspěvků 03.03.13 12:23
podobné

http://www.labuznik.cz/…ve-knedliky/

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 03.03.13 09:35

@gmp jejda… gmp, moc se omlouvám :oops: Takže „edit“: holky a chlapče… :kytka:

 
gmp
1603 příspěvků 03.03.13 09:24
-

… holky jo? holky!!!

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 03.03.13 08:55

@tlustá bába jj, ty placky si dělám dodnes - mám litinový tál na plynovém sporáku a na něm to jde, ale jak píše gmp - úplně ono už to není, jako když to babička dělala na šporhétu…

@Eja Díky za zmínku :kytka: Já i to právě moc nepamatuju, ale je pravda, že vařené je měla natošup… Pamatuju ale, jak chutnaly se skořicí a cukrm, někdy i ta šlehačka byla…

Holky, víte, co je zajímavé? Podědila jsem po babičce cedníček, kterým (krom jiných dobrot) lovila z kastrolu zrovna i krupičáky… Kdykoli ho vezmu do ruky, prolítne mi hlavou obrázek babičky, jak s ním cosi loví… včera večer mi padl do oka (visí nad linkou), a to „cosi“ dostalo najednou konkrétní podobu… úplně zřetelně mi v mysli vyskočil obázek babičky lovící krupičáky… :)
Asi brzo budou, jablek je ještě ve sklípku dost…

 
Eja
3820 příspěvků 03.03.13 07:28

S krupičkou to jde, vaří se rychle - včera večer mě honila mlsná, strouhla jsem jabko, přidala krupičku, nechala odležet a uvařila nočky ( vykrajovala kávovou lžičkou, dvě minutky - odhadem - do vyplavání na povrch). Navrch trochu skořicového cukru a pár strouhnutí citronové kúry. Dobré to bylo :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 02.03.13 22:16
-

Na to musí bejt plotna, já to tudle zkusil hodin na skleněnej sporák… Ani za tejden to pořádně neodvětralo

 
tlustá bába
1209 příspěvků 02.03.13 20:16

Krupička může být, ale bude se to asi vařit kratší dobu, chce to vyzkoušet.
No, a zase jsi mi připomněla ty puchejřovitý odřezky z nudlového těsta, co nám vždycky opekla na plotně! Áách, jo! To se nedá napodobit!

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 02.03.13 19:52

@tlustá bába
To mi povídej :D Kolikrát vařila skoro z ničeho a přitom se celá rodina olizovala až za ušima :kytka:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 02.03.13 19:33
chvála babiček (našich)

Taky od babičky, jó, tehdy děvčata uměla šetřit! :mavam:

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 02.03.13 15:53

Jééé… ty znám… :D Od babičky… Říkaly jsme jim krupičáky, matně tuším, že je babička zadělávala jen tou krupičkou a vždycky říkala: „Dojdi do sklípka pro jabka, udělam krupičáky a děrek si holt dá šnicl, dyž mu sladký neštymuje do noty…“
(Děrek není překlep, ona to fakt takhle používala a „děroušek“ na to slyšel :D )
Ehhh… jak moc mi oba chybí… :oops: Ale co jsem na Labu, kolikrát narazím na něco, co znám od bábinky a krásně si u toho vždycky zavzpomínám… :kytka:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 02.03.13 09:56

Hned ven a hned teplé hami!
Dokonce je rozděluji třeba po jednom, po dvou, před příští dávkou si zatím strávníci mohou vylízat talíř a rozmyslet si, čím si to opentlí. Nedají se dělat do zásoby, jíst se to dá, ale vypadají žalostně. Těch 5 jablek nastrouhám vždycky.
Je to kupodivu syté. :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 02.03.13 07:25
+

V jednoduchosti geniální. Pochopim i já. Jenom po uvaření, necháváš to ještě „dozrát“ ve vodě, nebo to hned vytahuješ?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz