Recept Jablečné noky Pro Děti Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jablečné noky

Úvod

Neskutečně jednoduché, neskutečně variabilní.
(Zato mi, doufám, odpustíte ty ošklivé fotografie.)
Zdobit můžeme, čím nás napadne: jahodami, mandarinkami, kysanou smetanou, šlehačkou, žahourem, čokoládou, skořicovým cukrem, já jsem si pomohla rozehřátým domácím malinovým džemem, velmi dobré je posypat noky dozlatova osmaženou strouhankou, posypat cukrem a pokapat máslem - dejte, co vás napadne a co máte rádi.

Postup

Jablka nastouháme - půl na jemno, půl na hrubším struhadle - a smícháme s moukou. (Pokud jsou jablka šťavnatá, přidáme pro jistotu 1 - 2 lžíce dětské krupičky. Pokud jablka hnědnou, pomůžeme si několika kapkami citrónové šťávy.) Necháme chvíli stát, aby se mouka nasákla jablečnou šťávou. Mezi tím si dáme vařit vodu a ušleháme třeba šlehačku. Noky utahujeme dvěma polévkovými lžícemi a vkládáme do vařící vody. Vaříme 8 minut (1 nok si vyzkoušejte, aby byla mouka provařená i uprostřed). Z uvedeného množství vznikne 16 - 20 noků.

Nahlásit recept

  • 01.03.13 vloženo
  • 3969x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience

  • 1/2 kg oloupaných nastrouhaných jablek
  • 14 dkg hrubé mouky
  • (trochu dětské krupičky pro jistotu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.10.19 14:00

Dělám docela často…
Akorát mouku používám celozrnnou špaldovou a doplňuji jemnou pšeničnou krupičkou.
Nemám to tak hezké, jako autorka, protože většinou chvátám od plotny a stolu zpět na dílnu do pracovního procesu, ale miluju je od mala, vařívala nám je babička, ta dávala sice jen tu krupičku, ale já dávám mouku podle toho, co je zrovna doma po ruce a krupičkou jen doplňuji :)
Miluju je přelité přepuštěným máslem, zakysankou a hořkou čokoládou, pokápla jsem i lžičkou medu :)

Foto v komentáři…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Jablečné noky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jablečné noky

Lyduska
371 příspěvků 26.10.19 08:22

@Zuzka1973, recept je tu aj pod názvom jablkové knedlíky a podľa toho receptu som ich dávnejšie robila aj ja. Sú skutočne výborné a zároveň jednoduché na prípravu.

Příspěvek upraven 26.10.19 v 08:23

Zuzka1973
2359 příspěvků 25.10.19 14:01

Dělám docela často…
Akorát mouku používám celozrnnou špaldovou a doplňuji jemnou pšeničnou krupičkou.
Nemám to tak hezké, jako autorka, protože většinou chvátám od plotny a stolu zpět na dílnu do pracovního procesu, ale miluju je od mala, vařívala nám je babička, ta dávala sice jen tu krupičku, ale já dávám mouku podle toho, co je zrovna doma po ruce a krupičkou jen doplňuji :)
Miluju je přelité přepuštěným máslem, zakysankou a hořkou čokoládou, pokápla jsem i lžičkou medu :)

tlustá bába
1212 příspěvků 4.3.13 15:00

@zébulon
Tak jsem se konečně podívala na ten správný blog. To děvče to má v hlavě pěkně srovnané. A fotky má skutečně moc pěkné.
Příjemné je, že toho nechrlí tolik.

tlustá bába
1212 příspěvků 4.3.13 13:09

Tak, omyl, dívala jsem se na něco jiného. Už jsem správně nasměrovaná. :zed:

tlustá bába
1212 příspěvků 4.3.13 12:01

Nene, já měla na mysli svůj, někdy dost pitomý humor. Na ten odkaz jsem se podívala, ale jsem limitovaná svou jazykovou nedostatečností.
A děkuji za poklonu.
Kdybys viděla, co jsem udělala s „babi“ receptem na pečené kuře s kapustou, tak bys nechválila. Já vůl, seděla jsem u počítače a pekla jsem dlouho, z kapusty udělala šedou hmotu a z kuřete vyschlé dřevo - tak strašné to nebylo, ale na ukázku rozhodně také ne. Ale bylo to velmi dobré, tak to zopakuji a snad si napravím pošramocené sebevědomí. :mavam:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.3.13 11:34

Ale já nechtěla přispět ničím odborným, jen mi přijde škoda vysmívat se někomu, kdo se o něco snaží a dělá to pěkně. Třeba budou časem pěkné i ověřené fotky k zdejším receptům…

A abych taky něco k receptu - jablečné noky jsou to povedené.

tlustá bába
1212 příspěvků 4.3.13 11:20

No - a tady je vidět, jak je důležité, zeptat se odborníka a né takového blbce, jako jsem já. Já vymyslím jen ty kanibaly. :lol:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 4.3.13 11:12

Le Missing… nebo The Missing… - to je jedno (myslim, ze to „le“ odkazuje k tomu, ze autorka ma rada francouzskou kuchyni), ten blog je velmi hezky, nepoucuje, nemanipuluje, neprodava panvicky ani jine pitomosti. Pro me dobry!

tlustá bába
1212 příspěvků 4.3.13 11:05
Není zač

No, to nevím, já myslela, že to dělají administrátoři.
LabužníkNancy02 byla dřív, ale má knedlíky.
Já později, ale mám noky variábilis.
Mešuge v kredenci jsem já, ne to z internetu, to bude horší. A není to ten jazyk, jak jím mluví lidožrouti s bílým obědem? Spangličtina, nebo tak nějak?

casino
4492 příspěvků 4.3.13 09:46
Díky za ty placky

…ale co bude s tímto dublákem? http://www.labuznik.cz/…ve-knedliky/

@gmp „Mišung v kredenci…“? :)
Jj, může bejt,,, mně to ale přijde spíše mešuge :mrgreen:

gmp
1603 příspěvků 4.3.13 05:25
+

Le Mising Ingredient - shodou okolností stránky kolegyně internautky v Polsce. Jináč nejsa filologem - udatně se bráníc tomuto druhu vzdělávání, přejal jsem postup zmíněný panem Matějkou v kníze Náš dědek Josef. Přeložím si tedy uvedený výraz do středoevropské fonetiky a ejhle vychází mi „Mišung v kredenci…“ a sem doma.

Zuzka1973
2359 příspěvků 3.3.13 17:46

@casino Jejda… ale k tomu vás přece nenutím 8o Já to napsala na to konto, že tady prošlo bez povšimnutí tolik duplikátů, že jsem z toho usoudila, že jeden navíc už to nevytrhne ;)

tlustá bába
1212 příspěvků 3.3.13 17:45

Už je to tam. Nějak to dopadne. Placka to je, ne?

casino
4492 příspěvků 3.3.13 17:41
Nesouhlasím s vámi
;) :( 8)

Příspěvek upraven 03.03.13 v 17:42

casino
4492 příspěvků 3.3.13 17:37
Casinovo jaro? Asi ne, to je blbý.

Jj, blbý ;)
Jaro, jaro… Znám VENUŠINO ČARO a TAKY :mrgreen: takže bych se i vobešlo… a dalo tomu třeba: křesné placky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance, loupané pagáčky…nebo třeba KŘEHÁČKY hihi
A co se fotečky dotejká, myslím, že toto je zrovínka případ o němž se kolega gmp vyjadřuje, že něco by se raději ani nemělo fotit… Leda by to ověřila nějaká kuchtička, nebo mlsoun, nebo že by třeba gurmánka či Le Mising Ingredient :nevim: :) :mrgreen:
P. S.
Le Mising Ingredient? Dokáže to někdo přeložit? Vypadá to na jazykový mischung ;)

Zuzka1973
2359 příspěvků 3.3.13 16:03

@tlustá bába Prosím tě… tady je duplikátů… a nikdo to neřeší ;) Tak holt to tu bude v nabídce jak pod pojmem: knedlíky i: noky…
Podle názvu si tak každý najde to, co hledá a podle ingrediencí tady vyhhledávač stejně nepracuje správně…

tlustá bába
1212 příspěvků 3.3.13 15:45

Dnes jsem mimořádně tupá. Jestli jsem si to dobře vysvětlila, mám dát ten starý recept do receptů? A přičiněj k tomu fotografii? A můžu to nazvat Casinovo jaro? Asi ne, to je blbý. Kořeny jsou kořeny a ty původní názvy jsou velepůvabné.
Prosím o požehnání, jsem z toho duplicitního receptu celá nějaká rozvrkočená. :zed:

casino
4492 příspěvků 3.3.13 15:27
Hlavně nemazat!

Na LABU, když už sa dačo takého vyvrbí je elegantním řešením recept přepsat novým :)
A nebylo bych to já, abych si nepřihřálo polívčičku: Prosím, prosím, pěkně prosím o ten receptík vodsaď :hug:
A v názvu bych to vidělo na všechny ty názvy co uvádíte :)

tlustá bába
1212 příspěvků 3.3.13 13:10

No, to není podobné, je to téměř stejné.
Hledala jsem poctivě a nic takového nenašla. Ale je fakt, že jsem to hledala jako noky. Tak to je mi líto.
Tenhle recept mám od babičky a babička je už přes 20 let mrtvá. Na totéž si vzpomněla i Zuzka. Tady je vidět, jak ty recepty poletují od kuchařky ke kuchařce a občas se někde vynoří.
Děkuji Ti za upozornění.
Mohla jsem být světová a - zááás nic! Áách, jo! :mavam:

B.M.
8 příspěvků 3.3.13 12:23
podobné
Zuzka1973
2359 příspěvků 3.3.13 09:35

@gmp jejda… gmp, moc se omlouvám :oops: Takže „edit“: holky a chlapče… :kytka:

gmp
1603 příspěvků 3.3.13 09:24
-

… holky jo? holky!!!

Zuzka1973
2359 příspěvků 3.3.13 08:55

@tlustá bába jj, ty placky si dělám dodnes - mám litinový tál na plynovém sporáku a na něm to jde, ale jak píše gmp - úplně ono už to není, jako když to babička dělala na šporhétu…

@Eja Díky za zmínku :kytka: Já i to právě moc nepamatuju, ale je pravda, že vařené je měla natošup… Pamatuju ale, jak chutnaly se skořicí a cukrm, někdy i ta šlehačka byla…

Holky, víte, co je zajímavé? Podědila jsem po babičce cedníček, kterým (krom jiných dobrot) lovila z kastrolu zrovna i krupičáky… Kdykoli ho vezmu do ruky, prolítne mi hlavou obrázek babičky, jak s ním cosi loví… včera večer mi padl do oka (visí nad linkou), a to „cosi“ dostalo najednou konkrétní podobu… úplně zřetelně mi v mysli vyskočil obázek babičky lovící krupičáky… :)
Asi brzo budou, jablek je ještě ve sklípku dost…

Eja
3862 příspěvků 3.3.13 07:28

S krupičkou to jde, vaří se rychle - včera večer mě honila mlsná, strouhla jsem jabko, přidala krupičku, nechala odležet a uvařila nočky ( vykrajovala kávovou lžičkou, dvě minutky - odhadem - do vyplavání na povrch). Navrch trochu skořicového cukru a pár strouhnutí citronové kúry. Dobré to bylo :mavam:

gmp
1603 příspěvků 2.3.13 22:16
-

Na to musí bejt plotna, já to tudle zkusil hodin na skleněnej sporák… Ani za tejden to pořádně neodvětralo

tlustá bába
1212 příspěvků 2.3.13 20:16

Krupička může být, ale bude se to asi vařit kratší dobu, chce to vyzkoušet.
No, a zase jsi mi připomněla ty puchejřovitý odřezky z nudlového těsta, co nám vždycky opekla na plotně! Áách, jo! To se nedá napodobit!

Zuzka1973
2359 příspěvků 2.3.13 19:52

@tlustá bába
To mi povídej :D Kolikrát vařila skoro z ničeho a přitom se celá rodina olizovala až za ušima :kytka:

tlustá bába
1212 příspěvků 2.3.13 19:33
chvála babiček (našich)

Taky od babičky, jó, tehdy děvčata uměla šetřit! :mavam:

Zuzka1973
2359 příspěvků 2.3.13 15:53

Jééé… ty znám… :D Od babičky… Říkaly jsme jim krupičáky, matně tuším, že je babička zadělávala jen tou krupičkou a vždycky říkala: „Dojdi do sklípka pro jabka, udělam krupičáky a děrek si holt dá šnicl, dyž mu sladký neštymuje do noty…“
(Děrek není překlep, ona to fakt takhle používala a „děroušek“ na to slyšel :D )
Ehhh… jak moc mi oba chybí… :oops: Ale co jsem na Labu, kolikrát narazím na něco, co znám od bábinky a krásně si u toho vždycky zavzpomínám… :kytka:

tlustá bába
1212 příspěvků 2.3.13 09:56

Hned ven a hned teplé hami!
Dokonce je rozděluji třeba po jednom, po dvou, před příští dávkou si zatím strávníci mohou vylízat talíř a rozmyslet si, čím si to opentlí. Nedají se dělat do zásoby, jíst se to dá, ale vypadají žalostně. Těch 5 jablek nastrouhám vždycky.
Je to kupodivu syté. :mavam:

gmp
1603 příspěvků 2.3.13 07:25
+

V jednoduchosti geniální. Pochopim i já. Jenom po uvaření, necháváš to ještě „dozrát“ ve vodě, nebo to hned vytahuješ?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Ořechový koláč Ořechový koláč
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz