Recept Jablečné noky Pro Děti Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jablečné noky

Úvod

Neskutečně jednoduché, neskutečně variabilní.
(Zato mi, doufám, odpustíte ty ošklivé fotografie.)
Zdobit můžeme, čím nás napadne: jahodami, mandarinkami, kysanou smetanou, šlehačkou, žahourem, čokoládou, skořicovým cukrem, já jsem si pomohla rozehřátým domácím malinovým džemem, velmi dobré je posypat noky dozlatova osmaženou strouhankou, posypat cukrem a pokapat máslem - dejte, co vás napadne a co máte rádi.

Postup

Jablka nastouháme - půl na jemno, půl na hrubším struhadle - a smícháme s moukou.
(Pokud jsou jablka šťavnatá, přidáme pro jistotu 1 - 2 lžíce dětské krupičky. Pokud jablka hnědnou, pomůžeme si několika kapkami citrónové šťávy.)
Necháme chvíli stát, aby se mouka nasákla jablečnou šťávou.
Mezi tím si dáme vařit vodu a ušleháme třeba šlehačku.
Noky utahujeme dvěma polévkovými lžícemi a vkládáme do vařící vody.
Vaříme 8 minut (1 nok si vyzkoušejte, aby byla mouka provařená i uprostřed).
Z uvedeného množství vznikne 16 - 20 noků.


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.03.13 vloženo
  • 3323x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience

  • 1/2 kg oloupaných nastrouhaných jablek
  • 14 dkg hrubé mouky
  • (trochu dětské krupičky pro jistotu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jablečné noky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 04.03.13 15:00

@zébulon
Tak jsem se konečně podívala na ten správný blog. To děvče to má v hlavě pěkně srovnané. A fotky má skutečně moc pěkné.
Příjemné je, že toho nechrlí tolik.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 04.03.13 13:09

Tak, omyl, dívala jsem se na něco jiného. Už jsem správně nasměrovaná. :zed:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 04.03.13 12:01

Nene, já měla na mysli svůj, někdy dost pitomý humor. Na ten odkaz jsem se podívala, ale jsem limitovaná svou jazykovou nedostatečností.
A děkuji za poklonu.
Kdybys viděla, co jsem udělala s „babi“ receptem na pečené kuře s kapustou, tak bys nechválila. Já vůl, seděla jsem u počítače a pekla jsem dlouho, z kapusty udělala šedou hmotu a z kuřete vyschlé dřevo - tak strašné to nebylo, ale na ukázku rozhodně také ne. Ale bylo to velmi dobré, tak to zopakuji a snad si napravím pošramocené sebevědomí. :mavam:

 
zébulon  04.03.13 11:34

Ale já nechtěla přispět ničím odborným, jen mi přijde škoda vysmívat se někomu, kdo se o něco snaží a dělá to pěkně. Třeba budou časem pěkné i ověřené fotky k zdejším receptům…

A abych taky něco k receptu - jablečné noky jsou to povedené.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 04.03.13 11:20

No - a tady je vidět, jak je důležité, zeptat se odborníka a né takového blbce, jako jsem já. Já vymyslím jen ty kanibaly. :lol:

 
zébulon  04.03.13 11:12

Le Missing… nebo The Missing… - to je jedno (myslim, ze to „le“ odkazuje k tomu, ze autorka ma rada francouzskou kuchyni), ten blog je velmi hezky, nepoucuje, nemanipuluje, neprodava panvicky ani jine pitomosti. Pro me dobry!

 
tlustá bába
1202 příspěvků 04.03.13 11:05
Není zač

No, to nevím, já myslela, že to dělají administrátoři.
LabužníkNancy02 byla dřív, ale má knedlíky.
Já později, ale mám noky variábilis.
Mešuge v kredenci jsem já, ne to z internetu, to bude horší. A není to ten jazyk, jak jím mluví lidožrouti s bílým obědem? Spangličtina, nebo tak nějak?

 
casino
4463 příspěvků 04.03.13 09:46
Díky za ty placky

…ale co bude s tímto dublákem? http://www.labuznik.cz/…ve-knedliky/

@gmp „Mišung v kredenci…“? :)
Jj, může bejt,,, mně to ale přijde spíše mešuge :mrgreen:

 
gmp
1603 příspěvků 04.03.13 05:25
+

Le Mising Ingredient - shodou okolností stránky kolegyně internautky v Polsce. Jináč nejsa filologem - udatně se bráníc tomuto druhu vzdělávání, přejal jsem postup zmíněný panem Matějkou v kníze Náš dědek Josef. Přeložím si tedy uvedený výraz do středoevropské fonetiky a ejhle vychází mi „Mišung v kredenci…“ a sem doma.

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 03.03.13 17:46

@casino Jejda… ale k tomu vás přece nenutím 8o Já to napsala na to konto, že tady prošlo bez povšimnutí tolik duplikátů, že jsem z toho usoudila, že jeden navíc už to nevytrhne ;)

 
tlustá bába
1202 příspěvků 03.03.13 17:45

Už je to tam. Nějak to dopadne. Placka to je, ne?

 
casino
4463 příspěvků 03.03.13 17:41
Nesouhlasím s vámi
;) :( 8)

Příspěvek upraven 03.03.13 v 17:42

 
casino
4463 příspěvků 03.03.13 17:37
Casinovo jaro? Asi ne, to je blbý.

Jj, blbý ;)
Jaro, jaro… Znám VENUŠINO ČARO a TAKY :mrgreen: takže bych se i vobešlo… a dalo tomu třeba: křesné placky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance, loupané pagáčky…nebo třeba KŘEHÁČKY hihi
A co se fotečky dotejká, myslím, že toto je zrovínka případ o němž se kolega gmp vyjadřuje, že něco by se raději ani nemělo fotit… Leda by to ověřila nějaká kuchtička, nebo mlsoun, nebo že by třeba gurmánka či Le Mising Ingredient :nevim: :) :mrgreen:
P. S.
Le Mising Ingredient? Dokáže to někdo přeložit? Vypadá to na jazykový mischung ;)

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 03.03.13 16:03

@tlustá bába Prosím tě… tady je duplikátů… a nikdo to neřeší ;) Tak holt to tu bude v nabídce jak pod pojmem: knedlíky i: noky…
Podle názvu si tak každý najde to, co hledá a podle ingrediencí tady vyhhledávač stejně nepracuje správně…

 
tlustá bába
1202 příspěvků 03.03.13 15:45

Dnes jsem mimořádně tupá. Jestli jsem si to dobře vysvětlila, mám dát ten starý recept do receptů? A přičiněj k tomu fotografii? A můžu to nazvat Casinovo jaro? Asi ne, to je blbý. Kořeny jsou kořeny a ty původní názvy jsou velepůvabné.
Prosím o požehnání, jsem z toho duplicitního receptu celá nějaká rozvrkočená. :zed:

 
casino
4463 příspěvků 03.03.13 15:27
Hlavně nemazat!

Na LABU, když už sa dačo takého vyvrbí je elegantním řešením recept přepsat novým :)
A nebylo bych to já, abych si nepřihřálo polívčičku: Prosím, prosím, pěkně prosím o ten receptík vodsaď :hug:
A v názvu bych to vidělo na všechny ty názvy co uvádíte :)

 
tlustá bába
1202 příspěvků 03.03.13 13:10

No, to není podobné, je to téměř stejné.
Hledala jsem poctivě a nic takového nenašla. Ale je fakt, že jsem to hledala jako noky. Tak to je mi líto.
Tenhle recept mám od babičky a babička je už přes 20 let mrtvá. Na totéž si vzpomněla i Zuzka. Tady je vidět, jak ty recepty poletují od kuchařky ke kuchařce a občas se někde vynoří.
Děkuji Ti za upozornění.
Mohla jsem být světová a - zááás nic! Áách, jo! :mavam:

 
B.M.
8 příspěvků 03.03.13 12:23
podobné

http://www.labuznik.cz/…ve-knedliky/

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 03.03.13 09:35

@gmp jejda… gmp, moc se omlouvám :oops: Takže „edit“: holky a chlapče… :kytka:

 
gmp
1603 příspěvků 03.03.13 09:24
-

… holky jo? holky!!!

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 03.03.13 08:55

@tlustá bába jj, ty placky si dělám dodnes - mám litinový tál na plynovém sporáku a na něm to jde, ale jak píše gmp - úplně ono už to není, jako když to babička dělala na šporhétu…

@Eja Díky za zmínku :kytka: Já i to právě moc nepamatuju, ale je pravda, že vařené je měla natošup… Pamatuju ale, jak chutnaly se skořicí a cukrm, někdy i ta šlehačka byla…

Holky, víte, co je zajímavé? Podědila jsem po babičce cedníček, kterým (krom jiných dobrot) lovila z kastrolu zrovna i krupičáky… Kdykoli ho vezmu do ruky, prolítne mi hlavou obrázek babičky, jak s ním cosi loví… včera večer mi padl do oka (visí nad linkou), a to „cosi“ dostalo najednou konkrétní podobu… úplně zřetelně mi v mysli vyskočil obázek babičky lovící krupičáky… :)
Asi brzo budou, jablek je ještě ve sklípku dost…

 
Eja
3787 příspěvků 03.03.13 07:28

S krupičkou to jde, vaří se rychle - včera večer mě honila mlsná, strouhla jsem jabko, přidala krupičku, nechala odležet a uvařila nočky ( vykrajovala kávovou lžičkou, dvě minutky - odhadem - do vyplavání na povrch). Navrch trochu skořicového cukru a pár strouhnutí citronové kúry. Dobré to bylo :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 02.03.13 22:16
-

Na to musí bejt plotna, já to tudle zkusil hodin na skleněnej sporák… Ani za tejden to pořádně neodvětralo

 
tlustá bába
1202 příspěvků 02.03.13 20:16

Krupička může být, ale bude se to asi vařit kratší dobu, chce to vyzkoušet.
No, a zase jsi mi připomněla ty puchejřovitý odřezky z nudlového těsta, co nám vždycky opekla na plotně! Áách, jo! To se nedá napodobit!

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 02.03.13 19:52

@tlustá bába
To mi povídej :D Kolikrát vařila skoro z ničeho a přitom se celá rodina olizovala až za ušima :kytka:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 02.03.13 19:33
chvála babiček (našich)

Taky od babičky, jó, tehdy děvčata uměla šetřit! :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 02.03.13 15:53

Jééé… ty znám… :D Od babičky… Říkaly jsme jim krupičáky, matně tuším, že je babička zadělávala jen tou krupičkou a vždycky říkala: „Dojdi do sklípka pro jabka, udělam krupičáky a děrek si holt dá šnicl, dyž mu sladký neštymuje do noty…“
(Děrek není překlep, ona to fakt takhle používala a „děroušek“ na to slyšel :D )
Ehhh… jak moc mi oba chybí… :oops: Ale co jsem na Labu, kolikrát narazím na něco, co znám od bábinky a krásně si u toho vždycky zavzpomínám… :kytka:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 02.03.13 09:56

Hned ven a hned teplé hami!
Dokonce je rozděluji třeba po jednom, po dvou, před příští dávkou si zatím strávníci mohou vylízat talíř a rozmyslet si, čím si to opentlí. Nedají se dělat do zásoby, jíst se to dá, ale vypadají žalostně. Těch 5 jablek nastrouhám vždycky.
Je to kupodivu syté. :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 02.03.13 07:25
+

V jednoduchosti geniální. Pochopim i já. Jenom po uvaření, necháváš to ještě „dozrát“ ve vodě, nebo to hned vytahuješ?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Reveňový koláč Reveňový koláč
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz