Recept La porchetta - italské pečené sele

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

La porchetta - italské pečené sele

Úvod

Recept je typický pro střední Itálii, jeho původ sahá do Etruského období a název znamená malé prasátko – sele (vysl. porkét-ta). Nejslavnější se připravuje ve městě Ariccia, má označení IGP. Velké hody se tam konají vždy první neděli v září. Pokud pojedete do Říma ochutnejte ji, v každé gastronomii vám prodají plátek mezi krajíce chleba. Bude výborná, nekvalitní by si nedovolili Římanům nabídnout. A když si uděláte výlet do blízké oblasti Castelli romani (např. Ariccia nebo Marino), zajdete do některého z typických lokálů, kterým se říká ‚fraschetta‘ a k plátku masa s dobrým chlebem (nejlépe z Genzano IGP) budete popíjet jejich výtečné víno, máte postaráno o gastronomický zážitek.

Postup

Celý postup jsem co nejvíce zkrátila, bylo by to dlouhé povídání. Příprava je náročná pro řezníka, chce to zkušenost a zručnost. Porchetta se připravuje z celého selete i s hlavou, na přání i bez hlavy. Připravuje se také jenom břišní část, pak to nazývají tronchetto (kmínek nebo polínko).

Kůže musí být pečlivě opálená, umytá a oškrábaná. Odstraní se vnitřnosti (v některých recepturách něco potom použijí) a nožičky, sele se vykostí kromě hlavy. Do silnějších partií masa (kýty a ramínka) se udělají z vnitřku zářezy, ale nesmí se nikdy narušit kůže. Vnitřní strana se potře směsí česneku (jediná zelenina), jemně nasekaného nebo mletého rozmarýnu a soli s pepřem, kterou je třeba dobře vetřít do všech zářezů. Od rypáku až pod ocásek se protáhne špíz (používají hliníkové nebo ocelové trubky, pomáhá to vnitřnímu propečení). Přiloží se řezy masa, které se vyjmuly při vykosťování. Následuje typické srolování a ovázání selete provázkem (nebo drátem, pokud se peče na grilu). Tradičně se peče ve zděné peci vyhřívané dřevem.

Rozmarýn je používán kolem Říma a v jižním Toskánsku. Trochu na sever se často používá místo rozmarýnu divoký fenykl. Existují malé krajové variace v bylinkách.
Porchetta se podává teplá jako hlavní jídlo, ale je velmi oblíbená i za studena, nakrájená na plátky s čerstvým bílým chlebem.

Na obrázku je menší selátko - výrobek uzenářství Leopardi z Ariccia.
Druhý obrázek ukazuje, jak ji nabízejí v Marino během hroznových hodů (La sagra dell´uva, vždy první neděli v říjnu)
Video dobře předvádí náročnou přípravu většího kusu.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.04.11 vloženo
  • 9802x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod + 4-6 hod pečení

Ingredience

  • sele nebo mladé prasátko (svině, ne kanec)
  • česnek
  • mořská sůl
  • mletý černý pepř
  • rozmarýn

Doporučená příloha

  • čerstvé pečivo, dobré víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu La porchetta - italské pečené sele

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sandi 252
1 příspěvek 11.10.11 17:32

Spagatek je cista bavlna, co se s tim zasivaji pytle, ciste prirodni material. Blbe se shani, ale jde to. Pouzivam ho na uzeni a rolady.

 
sveva
751 příspěvků 10.04.11 13:58

Děkuji všem za zájem a přiznám se, že při psaní receptu jsem hodně myslela na Gmp a Drobka.
Už jsem napsala jednomu výrobci o upřesnění jaký to špagát používají. Doufám, že se ozve a potom poreferuji.
Alis myslím, že jsou tady tisíce receptů, které možná z různých důvodů nikdy nezrealizujeme. To není tak důležité, ale vědět co stojí zato ochutnat v určité lokalitě se vyplatí.

Obrázek.
Všechny zdravím.

 
Frantiska
927 příspěvků 10.04.11 10:19

na srazu, ze bude pouzit drat :) jedine kdyby noskovice privezla z italie provazek :)

 
gmp
1603 příspěvků 10.04.11 09:59

Františko, depak, to asi ne, mrkni na to video. chlupatej provaz jako konopnej.

 
Frantiska
927 příspěvků 10.04.11 09:34

to bude urcite drat :)

 
gmp
1603 příspěvků 10.04.11 09:21

Drobku, co kdybychom to zprubli na Srazu! :lol:
Jenom mi není jasný ten špagát, má někdo představu co je to za nepřepálitelný špagát?

 
gmp
1603 příspěvků 09.04.11 17:30

Bravo Svevo!!! :potlesk:

 
Alis
2617 příspěvků 09.04.11 17:29

Krásný recept, krásný popis, ostatně jako vždy. Kdykoli otevřu tvoje recepty, vždy se něco nového dozvím, pokochám se fotkami a krásnou češtinou. Fakt mě tvoje recepty moc baví, a to i ve chvíli, kdy vím, že nejspíš nikdy nezrealizuji. Ale nikdy neříkej nikdy, že?

P.S. Pozdrav i od mého syna, četli jsme společně se zatajeným dechem, fotky na závěr jsme sledovali s otevřenou pusou :-)

 
sveva
751 příspěvků 08.04.11 20:43

Di děkuji za klasifikaci. Snažím se vkládat recepty, které jsou opravdu co nejblíže autentičnosti. Jsem toho názoru, že vše, až na některé recepty, už někdo někdy někde ve světě již uvařil a také napsal. Proto nepředstírám, že recepty vymýšlím já, nato příliš respektuji Labužníky.
Zdravím.

 
sveva
751 příspěvků 08.04.11 20:32

Ještě že máme Casino, který neomylně vychytá všechny chyby i chybičky! V hlavě ten česnek byl, ale prsty to nějak nezvládly na klávesnici. Díky za upozornění, už je to opravené v receptu.
Zdravím.

 
casino
4463 příspěvků 08.04.11 15:49

:-) di, já jsem chtěl „zajisté“ :-) především zviditelnit pro porovnání podobné recepty, protože ten systém co funguje (či spíše nefunguje) pod receptem je na dvě věci, resp. pro kočku. A když už jsem byl přihlášený, tak jsem zmínil i tu prkotinu česnekové nedostatečnosti…

 
di
2451 příspěvků 08.04.11 14:40

Casino, já bych řekla, 1) že se jedná jen o přehlédnutí a sveva to jistě opraví a 2) že z těch podobných/odka­zovaných receptů tenhle vypadá nejautentičtěji.

 
casino
4463 příspěvků 08.04.11 14:29

No, ať děláme co děláme, česnek v ingrediencích nenalézáme… :think:
PODOBNÉ RECEPTY

Příspěvek upraven 08.04.11 v 14:42

 
sveva
751 příspěvků 07.04.11 17:31

On ten půst jednou končí a bude se grilovat. Myslím, že sele se dá koupit jen přímo od chovatele a to bude určitě dobré. Však jsem přidala to video záměrně, zkušený řezník to určitě dokáže a sklidil by náramný obdiv.
Také přeji hezké jaro.

 
jaga13
399 příspěvků 07.04.11 17:11

No Svevo, teď, v období předvelikonočního půstu a dělat nám takové chutě ?? To by se mělo trestat :lol:
Neznáš někoho tady v česku, kdo by to uměl? A šlo by to z českých selat vůbec?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Mrkvový salát Mrkvový salát
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz