Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
suchanek.pavel Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup ragú: Umeleme maso. Cibuli a papriky nakrájíme na drobné kostičky. Nakrájíme rajčata. Ve velké pánvi osmahneme na oliv. oleji nebo na másle cibulku společně s paprikou. Jakmile je paprika dostatečně osmažená (je měkká), přidáme mleté maso, sůl, hrst sušeného oregana , špetku pepře a trochu tymiánu. Aby se nám maso nespojilo, stále mícháme. Když je maso dostatečně prosmažené, přidáme nakrájená rajčata a utřené (prolisované) stroužky česneku. Chvíli necháme dusit a přidáme rajský protlak. Chvilku provaříme a ochutnáme – případně přidáme sůl a koření (dle chuti) Postup bešamel: Ve větší pánvičce, nebo středním hrnci uděláme světlou máslovou jíšku: rozpustíme máslo, přidáme sůl a vrchovatou lžíci hladké mouky – osmahneme. Zalijeme 3/4l mléka a přidáme hodně málo muškátového oříšku (3x lehce strouhneme, ale nemusí být vůbec), za neustálého míchání povaříme. Přidáme hrst strouhaného eidamu (cca 10dg). Neustále mícháme až do úplného rozpuštění sýru. Bešamel musí mít krémovou konzistenci, nesmí být ani moc tuhý ani moc tekutý – případně přidáme mléko. Pokud v bešamelu vzniknou hrudky, nic se neděje, vezmeme ponorný mixér a promixujeme. Postup lasagne: Vezmeme velkou obdélníkovou zapékací misku, vymažeme máslem . 1. Naspod rozetřeme slabší vrstvu bešamelu (3-5mm silnou) a poklademe plátky lasagní (Panzani se dávají nepředvařené, rovnou z krabičky) 2. Na pokladené lasagne opět rozetřeme slabou vrstvu bešamelu a na něj dáme vrstvu ragú. 3. Na ragú dáme plátky lasagní, na ně rozetřeme slabou vrstvu bešamelu a dáme vrstvu ragú. 4. Opakujeme a snažíme si schovat více bešamelu na konec. 5. Poslední vrstvu ragú poklademe lasagnemi a na ně dáme silnou! vrstvu bešamelu (min. 1cm) Pokud nám zbylo málo bešamelu, buďto ho trochu naředíme mlékem anebo přiděláme) 6. To vše zasypeme velkou vrstvou strouhaného sýra Vložíme do předehřáté trouby na 160C a zapékáme 30-45 min. Lasagne jsou zapečené, když sýr navrchu začíná hnědnout. Vyndáme z trouby a necháme ½ hod. odpočinout. Jsou výborné i studené. Zkoušel jsem z již namletého vepřového masa, ale bylo to hodně mastné a předem ochucené a solené – nic moc. Možná, že by to šlo z nějakého hodně libového masa, ale bacha na předem mleté, bývá už slané a ochucené – musí se recept upravit.
Recept je z kategorií: Těstoviny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.2.14 13:37
Tento recept je vynikající, děkuji moc za inspiraci. Člověk si s tím sice vyhraje, ale výsledek stojí za to…:-)
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Italské Lasagne
66 příspěvků 15.5.16 22:53
@exczech No, jako česká levná až aušusová variace na lasagnu by se mi to líbilo.
Italska Lasagna, A s Eidamem
To je asi trochu po-Cestena Lasagna. Tak co
takhle radsi Parmezan a Ricotta?
1 příspěvek 12.11.10 09:51
Děkuji za reakci, oregano dávám od oka a dávám ho hodně, proto jsem napsal vrchovatou hrst, je to fakt hodně. Už jsem to v receptu opravil.
Mrakoplas díky:) Teda Ty máš nick, musím na Tebe mrknout
Tento recept se mi zdá počeštilý, jednoduchý, mám v plánu vyzkoušet:)
50 příspěvků 11.11.10 12:03
Samozřejmě to je hodně. Jinak to „Italské“ bych z názvu vypustil. Eidam opravdu v italské kuchyni nemá moc prostoru. Co takhle Parmazán, nebo Grana Padano?
Italové do toho ragů ještě dávají červené víno a kořenovou zeleninu.
Obdobně připravuje zeťák, maso střídá a vždy mu vyjde dobrota. nevím kolik čeho dává, má rád v kuchyni klid
není vrchovatá hrst oregána moc?