Recept Italské houbové rizoto (pro Dandu :-))

(Hodnoceno 4x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Italské houbové rizoto (pro Dandu :-))

Postup

K přípravě pokrmu potřebujeme horký vývar, proto ho nejprve připravíme nebo ohřejeme. Na vedlejší plotýnce v jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a 3 lžíce másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě asi 10 minut restujeme - nesmí se zbarvit, pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme víno a za stálého míchání ho necháme odpařit. Když rýže vsákne veškeré víno, přidáme sběračku vývaru a pokrájené houby (můžeme je předtím krátce orestovat na olivovém oleji), ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme (dost). Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká "na skus". Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici). Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme zbylé máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou "dojít". Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou. Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem.

Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže

Nahlásit recept

  • 17.06.07 vloženo
  • 120605x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g rýře (nejlépe kulatozrnné)
  • 1 l vývaru
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 120 g parmezánu
  • 1 palička česneku
  • 100 g másla
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 300 g čerstvých hub
  • svazek čerstvé petrželky
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 27.08.17 11:43

Dávam 4 hviezdičky. Neviem, či treba iné víno, alebo iný bujón … alebo iného kuchára :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

melisan 06.01.15 10:17

Nejlepší rizoto, co jsem jdy jedla. Za tu dobu, kterou nad ním strávím u sporáku rozhodně stojí

Odkaz na uvaření

vernypatek 27.09.12 11:13

Nemá to chybu. Vůbec to není potřeba solit, slané to je samo o sobě dost..a chuť?…hmmmmmm, nepřekonatelná:-) Už se těším až zasedneme, dáme víno a pochutnáme si…

Odkaz na uvaření

danda 18.06.07 00:00

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Italské houbové rizoto (pro Dandu :-))

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Lyduska
362 příspěvků 26.08.17 11:50

Ukladám si sem pre seba.

hotelpanca
4 příspěvky 08.09.13 14:06

Sušené houby na několik hodin namočit, pak vodu vyleju i když je to pro chuť a barvu škoda(obsahuje těžké kovy) a povařit aspoň 15 minut na mírném ohni. Osolit a dají se použít. Fajn jsou ale zmrazené, z těch to jde skvěle.

hotelpanca
4 příspěvky 08.09.13 14:04
česnek je zdravý, ale čeho moc,toho příliž

Tohle rizoto dělám podle Emana, jen vína tam dávám max 2 dcl, spíš 1,5 a česneku max 3 stroužky, je li český, pak stačí 2. Neumím si představit tam dát paličku našeho domácího česneku, to by jedl málokdo. A doporučuji když je to hotové, dát do něj lžíci másla, zamíchat a nechat 5 min odležet před podáváním pod poklicí. Krásně zkrémovatí, italové na to mají i zvláštní máslo, ale i to naše je dobré v tom.
Dobrou chuť.

cracker
36 příspěvků 11.12.12 00:23

Doktorům nevěř ;)

casino
4488 příspěvků 09.12.12 21:58
S vínem problém nemám...

…ale můj lékař tvrdí opak :mrgreen:

Z postupu není jednoznačně znát, co s paličkou!!! česneku: přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek
Pokud vůbec by v Itálii přidali do risotta k cibuli ještě i česnek, pak vcelku (tzv. v košilce), nanejvýš zlehka rozmáčknutý plochou nože (nebo pěstí) a jen zlehka by nechali máslo ovonět…

cracker
36 příspěvků 09.12.12 20:52

Jéje, tak to by mě fakt nenapadlo.
Já ale prostě bílý nepiju 8) :mavam:

parles
302 příspěvků 09.12.12 10:39

Cracker, zamysli se a možná si uvědomíš, že ten zbytek se dá vypít! :!

cracker
36 příspěvků 09.12.12 09:42

Mňam! Já už vůbec české rozoto nevařím. Ale je pro mě problém, koupit malou láhev kvalitního vína. Většinou to dopadá tak, že ho do rizota naliju přespříliš, protože nemám využití pro ten zbytek. Je to chyba?

serpa9x
2 příspěvky 23.11.12 12:06

Víno určitě suché. Přeci jenom k těm houbám je lepší ta kyselejší chuť.

DanaJ
1136 příspěvků 20.10.12 15:54

Tak jsem to zkoušela a moc nám v tom nechutná to víno. :? Ale měla jsem jen sladké, tak to asi bylo tím. Přišlo mi, že je moc cíti a že to až přehlušuje tu jemnost rýže. Jsem si říkala, že by stačila i jen jedna decka až až. :think:

brouk
46 příspěvků 10.12.10 11:41

Díky za rady. Rýži a parmezán mám již doma, tak příští týden vyzkouším.

sveva
751 příspěvků 10.12.10 01:09

Brouk - je to opravdu pěkný a dobře napsaný recept. Jen bych byla opatrnější s česnekem, palička je moc. Italové velmi zřídka používají cibuli spolu s česnekem. Risotto bych připravila klasické s cibulí a čerstvé houby bych trochu navoněla osmahlým česnekem, který ovšem odstraním. Čerstvé praváky jsou v Itálii cennou surovinou a často je připraví samostatně ( http://www.labuznik.com/recipe.php?… ) a naloží na risotto, aby si je lépe vychutnali.
Také často používám suché houby. Stačí je nechat dobře namočit a potom přidat až za vínem, kdy je rýže již podlétá vývarem. Vodu z hub můžeš klidně použít, to jenom prospěje, ale dávej pozor, přilévej pomalu a poslední raději vylej. Někdy zůstanou na dně malé částičky hlíny.
Ať chutná a zdravím.

svato
1420 příspěvků 08.12.10 18:42

Neskúšala som to doteraz, ale ja osobne by som vopred namočené (možno aj krátko predvarené) sušené huby by som pridala niekedy medzi cibuľou a ryžou.

brouk
46 příspěvků 08.12.10 12:32

Mám nasušené houby a rizoto bych ráda vyzkoušela. Poradíte mi, v jaké fázi sušené houby použít ? Daly by se houby povařit a vývarem z hub zalévat rizoto nebo jaký vývar používáte ? Díky za tipy a zkušenosti.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Papájo, díky za tip se špenátem, je to prostě vynikající - i když jsem použila listový mražený. S houbami je to také výborné, ale dnes jsem spolu s celou rodinkou nadšená ze špenátové verze! :-))Takže sláva inovacím :-))). Papa B.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

No jasně! Přesně tak, jak říkáš…
P. :-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))-Papajo,

ještě se přeptám - v jaké fázi jsi přidala špenát? Předpokládám, že když byl již spařený, ochucený a prohřátý, tak jsi ho zamíchala až do hotového rizota - spolu se zbylým máslem parmezánem? Tedy tak bych to dala já, ale chtěla bych si nechat poradit. Díky B.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Bono :-))), zapomněla jsem dodat, že v případě špenátu jsme samozřejmě vynechali petrželku…
 P.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))-Papajo,

s tím špenátem to musí být skvělé! Děkuju za inspiraci, určitě zkusím. Navíc je super, že špenát jíme doma všichni, zatímco houby musím Líze vyndávat, což je na palici…:-)) Jsi holka šikovná, dík. B.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Dnes jsme ho měli znovu. Tentokrát se mi podařila koupit rýže Scotti a ta mi připadá opravdu nejlepší. Ale místo klasických hříbků jsme přidali špenát (spařený, rychle prohřátý s nasekaným česnekem). Byla to taky bomba. U této rýže to odpovídá přesně - dvě hrsti na jednu porci. Bezva…
P. :-)

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Houbová jídla jsou - aspoň pro mé chuťové buňky - prima. Takže beru jak tento recept TARGET = _new , tak recept na Rissotto ai porcini TARGET = _new A co se týče toho ´rozvaření´´a ´nerozvaření´ rýže na rizoto, tak já - aniž bych byl nějakým přepjatým příznivcem tzv. zdravé výživy - v těchto případech používám buď oves TARGET = _new anebo rýži natural (nelepí se, kupodivu). A houby bych nevynechával, neb jsou skvělé. Když je nouze, používám hlívu ústřičnou TARGET = _new (žampióny prostě nemají houbovou vůni, hlíva ano!)… Jinak bych snad musel a chtěl citovat Dandu (Maruška, ta chodila na jahody :-)), les a houby, to je vášeň, to já jsem vytáhla Zdenka v neděli po obědě a vyplatilo se :-), rizoto je moc dobré, chuť a vůně, která zbyde po víně, celá hlavička česneku, mimochodem, není tam moc znát , máslo a sýr dělají z obyčejného rizota lukulské hody, kousky hub zůstaly al dente a to celé nebylo kašovité, spíš příjemně krémové), neb s tím úplně souhlasím…

Martifulka
66 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Tak jsem sem právě chtěla vložit recept na Italské rizoto a koukám, že už je tu téměř totožný recept… Nu což - musím říct, že je to vážně dobrůtka. Navíc snad dodám jen tolik, že ho lze udělat i bez hub (prostě tuhle fázi přeskočit - když nejsou, nedá se nic dělat). Já osobně dělám tohle rizoto moc ráda, vždycky se po něm jen zapráší - jen tam dávám hned na začátku hóóóóóódně cibulky, kterou nekrájím úplně nadrobno, ale spíš na větší tenké kousky - cibulku my prostě můžeme v téměř neomezeném množství :-) Má to svoje kouzlo.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Prostě italské rizoto je vláčnější, české rizoto je taková „rýže se zeleninou“.

V housce se salámem na typu salámu nezáleží. Když už se ale rozhodnete dělat pravé italské rizoto, rozhodně základní suroviny ničím nenahrazujte! Ementál nebo Madeland by se v teplé rýži určitě zachovaly jinak. Suché bílé víno a vermut je také veliký rozdíl. A o nějaké kořenící směni ani raději nemluvím.

Pak už by to nebylo rizoto, ale „lidová tvořivost“.

Pouze reaguji, protože italské rizoto s houbami jsem několikrát připravovala podle velmi velmi podobného receptu od Ainsley Harriota. Jen trochu jiný poměr ingrediencí, žádná sůl, pepř a citrónová šťáva. Navíc se na konci do „rozvlněného“ rizota už s petrželkou a parmezánem, ještě v rendlíku, vkládají kostičky vychlazeného másla. Je to opravdu báječné. V tom musím souhlasit s Lydií.
P. :-)

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Hehehe Ivo, ty jsi správnej týpek. Velmi mě zaujala pasáž jak jsi doléval a zavlažoval a rýže ti neměkla. Je to k nas… když se u plotny nedaří. Všechno ale vystihla lidya, která upřesnila, ža na italské rizoto musí být rizotová rýže. Já jsem o mojí značce psal již shora a můžu dostat tady v Bergenu asi pět druhů a dokonce u Číňana i volně váženou. Nakonec jsi mě dostal jak jinak!! u nachovýtrusných hub. Já si myslím, že jsi s tím nic nezkazil a chamtivost jde stranou. A úplně nakonec? Tak ano výběr vína je důležitý a burčák lahodný na jazyku by jistě udělal v rizotu paseku. Drž se klasiky, žádnou jasmínovou rýži nebo basmači a drž se toho co napsala lidye. Mě to také zkraje mátlo, když naše holka stála u plotny a přilévala vývar a víno (moje archivní!!!) to jsem nemohl přenést přes srdce a odebral jsem se do jiné komnaty našeho třípokojového bytu, ale jí se ta tekutina vstřebávala až se vstřebala a bylo hotovo. Nemysli však, že z toho italského rizota padneš na záda. Je to dobré, ale v dobré restauraci v Provence to vychutnáš jinak a lépe. O Italii to tvrdit nemohu tam jsem to nejedl. Jistě italské rizoto podávané na sídlišti v Bergenu a nebo v Karviné či v Lovosicích neobsáhne ten záběr a hodnotu pokrmu i když jsme do toho dali všechno a možná naším poctivým pokrmem by Italové byli uchváceni a padali by naznak. My pak bychom třeba konzumovali bídné rizoto v Itálii a ovlivněni prostředím bychom jej vychvalovali do nebe. Vždyť víš…

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Ivo, kup si rýži na risotto, nevím jestli u vás dostanete italskou řýži, nejlepší je od ORYZA, rýže Arborio, nebo Riso Gallo, Oncel Bens má také rizotovou řýži. Na balíčku by mělo být napsané Risotto nebo Risotti. To je ta správná rýže. Má více škrobu než ta, u vás normálně používaná rýže. Uvařené risotto musí být krémové, to dělá ten škrob, ale rýže se nesmí rozpadnout na kaši, musí se při zakousnutí cítit :-) Já jsem nikdy moc ráda rýži nejedla, od té doby, co jsem poprvé jedla risotto v Itálii, jsem se do tohoto způsobu vaření rýže zamilovala:-)Nevařím s vodou, ale s vývarem, nebo vínem. Dělám také s chřestem, posypu parmesánem… Nedávno jsem zde ve Vídni u Itala jedla risotto se šampaňským, ještě dnes se mi sbíhají sliny, když na to myslím :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto - nemohl jsem nevyzkoušet

Průser byl, že než jsem se dostal k tomuto receptu, tak už jsem měl houby podušené s trochou kmínu, kari a muškátového květu - řekl jsem si však, že tím nemohu ničemu ublížit. A tak jsem se jal postupovat dle návodu. Ale protože únava byla veliká, tak 1 palici česneku jsem přečetl jako 1 stroužek - chyba!
A nyní se Vám musím s něčím svěřit a poprosit Vás o komentář: ještě nikdy jsem touto metodou nevařil rýži (vždy jsem ji žuchnul do dostatečného množství osolené vody a po cca 12-15 min byla hotová). Zde jsem přiléval vývar už druhou půlhodinu a rýže byla pořád polosyrová (chci tím říct, že se to tvářilo, jako by na ni teplo nemělo žádný vliv a jen postupným přidáváním a absorbováním vývaru měkla, až se mi více jak po hodině zdála být poživatelná). Mám tedy pravdu v tom, že zde nezáleží na době vaření rýže, nýbrž na jejím zavlažování?
Pak bych chtěl upozornit, abyste nepodcenili použité víno - jaké tam frunknete, tak Vám výsledný produkt bude vonět a chutnat - aróma z onoho vína hraje ve finále u tohoto pokrmu podstatnou roli (alespoň v mém případě to tak bylo).
Bunterovi bych chtěl říct, že jestli bude psát takové sugestivně podmanivé komentáře a nepřímo mě tím nutit k testování jim okomentovaných jídel, tak brzy sundám paruku a půjdu do kláštera…hihi
Bono - řadím to mezi velice zdařilé recepty, které budou v mém soupisu oblíbených jídel na 1A pozici. Jen ještě musím udělat selekci hub, které by se na to hodily - já tam kromě babek, hřibu hnědého, masáků a klouzků fiknul i dva nachovýtrusné (z jakési chamtivosti) a řekl bych, že ty tam rozhodně nepatří. Asi si kupím sviňu a budu chodit hledat lanýže…hihi

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto - Handulo :-)

Maruška, ta chodila na jahody :-)), les a houby, to je vášeň, to já jsem vytáhla Zdenka v neděli po obědě a vyplatilo se :-), rizoto je moc dobré, chuť a vůně, která zbyde po víně, celá hlavička česneku, mimochodem, není tam moc znát , máslo a sýr dělají z obyčejného rizota lukulské hody, kousky hub zůstaly al dente a to celé nebylo kašovité, spíš příjemně krémové :-) Zkus, nebudeš litovat :-)

Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Dando, koukala jsem na foto, ikdyž je 5 hod. ráno, normálně bych si ho dala. Mně chybí akorát ty houby, tak snad časem ho zkusím.Asi vyšlu do lesa tatínka…Marušku nemáme…
Hezké dobré ráno

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto - Boni :-)

výborné, dík, že jsi mne donutila ho uvařit :-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))-Dano,

to neměla být osvěta..:-). Opravdu, jak říkáš - famózní… a ještě si představ ten způsob servírování, který popisuje Bunter, mňam :-)!! Takhle ho sice asi nikdy nepřipravím, ale i tak doma všichni mlaskají!! Pa Bona

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-)) - bona

Bono, díky moc za osvětu, tak to mám taky tu ´kaši´.:o)) ..ale jsou ty kaše famózní, že?;-) ..já s tou kaší doma uspěla u všech na jedničku.:-D

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))-Dano,

ten recept vypadá zajímavě, ale postup přípravy tohoto rizota se podobá více tomu českému… Pravé italské rizoto se připravuje výše popsaným způsobem, neodmyslitelnou součástí je přidání a absorbce suchého bílého vína nebo vermutu, pravidelný rytmus dolévání vývaru a stejně pravidelné promíchávání, či dokonce „masírování“ rýže vařečkou. Rýže má být připravená „al dente“, to ano, ale měla by pustit škrob, nesmí být sypká, naopak zrnka jsou jaksi spojená, „přilepená“ k sobě, rizoto je vlhké a hladké (odtud možná zavádějící termín „kaše“). Bona

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Já mám odzkoušeno toto: " Rissotto ai porcini": http://www.labuznik.com/recipe.php?… ..je famózní. ..žádná kaše, je třeba vařit rýži NA SKUS.;-)

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Jé čau Dando přehlédl jsem v tiráži, že to byl recept pro tebe, moc se omlouvám. Kde jsou v Bakově ty nezakleté lesy kde rostou houby?? A neříkej mi, že v tak krásném městečku neseženeš v nějakém krámu parmazán? Troll hehehe zlobí???? to by neměl a měl by s lidma spolupracovat. Když bude zlobit , obrať ho tváří ke zdi a nech ho trucovat. Pozdravuj Zdendu a já ti ťuknu. Můj nejlepší kamarád silně věřící se trolla musel zbavit a prokleli ho nějak po církevní stránce a musí se i na prach zničit, rozšlapat a roztlouct aby si ho třeba někdo, kdo ho najde v popelnici nevzal domů a neškodil mu. Pokud budeš mít problémy i nadále, znič ho. Zřejmě vývozem z Norska nabývají na zločinecké aktivitě, když tady v zemi jsou jak beránci. Čau teo63 jak psáno v předešlém příspěvku, nech to víc dusit i když české rizoto z toho nebude nikdy. Zkus to a jistě ti časem zachutná. Věřím tomu. A tobě bono přeji moc dobrých a povedených italských rizot vlastně risottare. Likke til. Hodně štěstí.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Teo, já tam nepřidávám omáčku, jen tu kořenící směs… Nějak to podtrhne kašovitý charakter celého pokrmu… Ale přiznávám a uznávám - není to ortodoxní..:-)), také přidávám opravdu jen čas od času…
Tome, Tvůj příspěvek je tak labužnicky atraktivní, že začínám Dandulce závidět čerstvé houby…:-) No, snad si ty chvilky u sporáku a posléze i u stolu užiji o prázdninách, až osazenstvo naší chalupy přinese houby a následně bude urgentně vyžadovat „moje“ houbové rizoto… jasně, že není moje, ale nikdo z tamějších ho s takovou vášní nemíchá…

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Italské rizoto je na můj vkus příliš kašovité, příznivci budou tvrdit opak, ale je to tak. Omlouvám se. :-)) A bono, nejen Italové by Tě zabili s tou omáčkou od Kotányi !!:-))) I já......:-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto - Tome :-))

zdravím tě :-), právě jsem nadávala na trolly, občas mi gumují recepty v kuchařkách, pokud tedy nezašantročí celou knihu :-)
Z tvojeho diskuzního příspěvku mi tečou sliny, vidím to kolo, ale asi bych si musela vzít úvěr :-) a taky cítím tu vůni, která se line z malé restaurace na pobřeží a mísí se s vůní moře a čerstvých ryb a křikem racků…a na azurové obloze bílé nadýchané hrady a na obzoru…, ještě, že už se blíží dovolená :-)))
Dnes jsme se vypravili po obědě do lesa, jen tak na hodinku a přinesli dva košíky praváků, no, pravda, skoro košík jsem vyházela červavých, ale zbylo dost, takže zítra bude delikatesní obědovečeře :-)))
Měj se hezky, pozdravuj V. :-)))

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto (pro Dandu:-))

Výborné i když v Českých zemích dost neobvyklé. My ze starší školy jsme byli už od družin naučeny na zaručeně české sypké rizoto servírované na talíř sběračkou v takové polokoule a s kyselou okurkou. Italské rizoto je úplně jiné a Bona sem dala vyčerpávající a klasický recept. Jiné je v tom, že je jaksi kašovitější, než „normální“ rizoto a vložkou jsou pouze houby. Do českého rizota se dává mleté maso, směs mražených i čerstvých zelenin, žampiony a jak je ctěná libost, nebo co je doma. Dlouho jsem tomu italskému nemohl přijít na chuť, je vám to fakt taková kaše i když používám rizotovou rýži arborio od firmy Scotti a čerstvé hříbky. Moje dcera mě to naučila vařit s vývarem z telecí bujonové kostky a s více parmazánem. Delším podušením a moc ke konci nemíchat dostanete opravdovou lahůdku. Ostatně ve Francii se toto rizoto běžně podává v restauracích a hojně se vaří i doma. V jedné restauraci na jihu Francie se toto rizoto podává takto. Jí se to jako předkrm a to číšník přijede s vozejkem, na kterém je na výšku postaveno kolo parmazánu, zčásti vydlabáno. Vedle na vozejku má v nádobě horké rizoto, které do toho kola parmazánu nacpe a promíchává. Za minutku již servíruje na talíře. Rizoto je parmazánem do sytosti nataženo a ještě dostanete na talíř ty rozpuštěné části, které z kola vyškrábe. Óóóóó to je dobrota!!!! A k tomu dobré červené.......Ale na české rizoto jsem nezanevřel. Jednou vaříme to a podruhé zase tamto. Občas je problém s hříbky a tak dávám sušené, jelikož ve Francii je dávají také sušené když je nouze.....

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto - Dandi,

tohle je první jídlo, které bych okamžitě uvařila, pokud bych měla čerstvé houby… Není to tak zdlouhavé, jak to vypadá (a za výsledek to stojí!), pokud si člověk vše předem v klidu připraví, tak stojí u sporáku asi dvacet minut. Musí pořád míchat, to ano, ale zase je přímým svědkem vzniku úúúžasného papání… Já tohle absolvuji radši, než např. škrábání brambor, které upřímně nesnáším :-)).
A parmezán můžeš nahradit třeba ementálem (klidně Madeland).
Jo - ještě tajný tip: Italové by mě sice zabili, ale občas (pokud mám a seženu)přidávám hotovou sýrovou směs na zapékání francouzských brambor od Kotányi…:-)
Měj se krásně a foť. B.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Italské houbové rizoto - Boni :-)

tak na tohle rizoto mám chuť už mooooc dlouho, ale v týdnu se mi zdá na zdlouhavé vaření :-), ale zítra, budeme sami doma, nikdo nepřijde na kus řeči a sklenku :-), tak ho udělám, jen nevím kde u nás na vsi koupím parmazán :-))
Dík, jestli se povede, tak ti ho ukážu :-)))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz