Recept Italská starodávná Pizza jako koláč

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Italská starodávná Pizza jako koláč

Postup

Připravit těsto: Přesít mouku, prášek do pečiva a sůl do velké mísy. Nakrájet máslo na malé kousky a rozemnout ho v mouce na drobenku. Zamíchat dovnitř cukr. Smíchat žloutek, smatanu a nalít to do mouky. Smíchat dohromady a potom přendat na vál a křátce hníst jednou dvakrát do měkkého těsta. Zabalené vložit do chladničky do chvíle upotřebení. Nádivka: Smíchat ricotta s vejci, sýrem, šunkou a petrželkou. Dobře ochutit solí (pozor, šunka je slaná) a pepřem. Předehřát troubu na 200°C. Odkrojit 1/3 těsta a zbytek vyválet na trochu pomoučeném vále na placku velkou tak, aby vyložila 20cm formu na páj asi 4cm vysokou, nebo kulatou zapékací misku. Naplnit těsto nádivkou a uhladit její povrch. Dnem formy uhodit o pracovní desku a tím se zbavit vzduchových bublin. Vyválet zbytek těsta na plát o něco větší než je forma. Přikrýt s ním nádivku. Odstřáíhnout okraj a pěkně ho ozdobně upravit. Péct po 20min., potom snížit teplotu na 180°C a péct dalších 20min., nebo až je nádivka upečená i uprostřed. P,S. Název Pizza je trochu zavádějící, protože to pizza není, ale spíš je to páj/koláč. Tento recept pochází ze středověku a je zajímavý tím, že sladké těsto je naplněno slanou nádivkou. Tak jako mnoho hutných koláčů, tento asi také vznikl jako pokrm k oslavám venkovských festivalů.

Recept je z kategorií: Slané koláče

Nahlásit recept

  • 13.02.05 vloženo
  • 9104x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 1 3/4 hrnku obyčejné hladké a polohrubé mouky 1:1
  • 1/2 lžíčky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 7 lžic másla vychlazeného (105g)
  • 4 lžíce jemného krystalového cukru
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce lehké smetany
  • Nádivka:
  • 2 hrnky ricotta sýra, nebo podobného tvarohového
  • 3 vejce
  • 2/3 hrnku sýra pecorino Romano, nastrouhaného, nebo podobného
  • 1 hrnek nastrouhaného sýra Mozzarella
  • 110g prosciutto, nebo jiné vzduchem sušené šunky na velice jemno posekané
  • 2 lžíce na jemno posekané perželky
  • 1 hrnek=250ml

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Italská starodávná Pizza jako koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Italská starodávná Pizza jako koláč

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Pepíčku, děkuji Ti za přidané obrázky ;o)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Karbanátky Karbanátky
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz