Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Připravit těsto: Přesít mouku, prášek do pečiva a sůl do velké mísy. Nakrájet máslo na malé kousky a rozemnout ho v mouce na drobenku. Zamíchat dovnitř cukr. Smíchat žloutek, smatanu a nalít to do mouky. Smíchat dohromady a potom přendat na vál a křátce hníst jednou dvakrát do měkkého těsta. Zabalené vložit do chladničky do chvíle upotřebení. Nádivka: Smíchat ricotta s vejci, sýrem, šunkou a petrželkou. Dobře ochutit solí (pozor, šunka je slaná) a pepřem. Předehřát troubu na 200°C. Odkrojit 1/3 těsta a zbytek vyválet na trochu pomoučeném vále na placku velkou tak, aby vyložila 20cm formu na páj asi 4cm vysokou, nebo kulatou zapékací misku. Naplnit těsto nádivkou a uhladit její povrch. Dnem formy uhodit o pracovní desku a tím se zbavit vzduchových bublin. Vyválet zbytek těsta na plát o něco větší než je forma. Přikrýt s ním nádivku. Odstřáíhnout okraj a pěkně ho ozdobně upravit. Péct po 20min., potom snížit teplotu na 180°C a péct dalších 20min., nebo až je nádivka upečená i uprostřed. P,S. Název Pizza je trochu zavádějící, protože to pizza není, ale spíš je to páj/koláč. Tento recept pochází ze středověku a je zajímavý tím, že sladké těsto je naplněno slanou nádivkou. Tak jako mnoho hutných koláčů, tento asi také vznikl jako pokrm k oslavám venkovských festivalů.
Recept je z kategorií: Slané koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Italská starodávná Pizza jako koláč