Recept Italská starodávná Pizza jako koláč

babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Italská starodávná Pizza jako koláč

Postup

Připravit těsto: Přesít mouku, prášek do pečiva a sůl do velké mísy. Nakrájet máslo na malé kousky a rozemnout ho v mouce na drobenku. Zamíchat dovnitř cukr. Smíchat žloutek, smatanu a nalít to do mouky. Smíchat dohromady a potom přendat na vál a křátce hníst jednou dvakrát do měkkého těsta. Zabalené vložit do chladničky do chvíle upotřebení. Nádivka: Smíchat ricotta s vejci, sýrem, šunkou a petrželkou. Dobře ochutit solí (pozor, šunka je slaná) a pepřem. Předehřát troubu na 200°C. Odkrojit 1/3 těsta a zbytek vyválet na trochu pomoučeném vále na placku velkou tak, aby vyložila 20cm formu na páj asi 4cm vysokou, nebo kulatou zapékací misku. Naplnit těsto nádivkou a uhladit její povrch. Dnem formy uhodit o pracovní desku a tím se zbavit vzduchových bublin. Vyválet zbytek těsta na plát o něco větší než je forma. Přikrýt s ním nádivku. Odstřáíhnout okraj a pěkně ho ozdobně upravit. Péct po 20min., potom snížit teplotu na 180°C a péct dalších 20min., nebo až je nádivka upečená i uprostřed. P,S. Název Pizza je trochu zavádějící, protože to pizza není, ale spíš je to páj/koláč. Tento recept pochází ze středověku a je zajímavý tím, že sladké těsto je naplněno slanou nádivkou. Tak jako mnoho hutných koláčů, tento asi také vznikl jako pokrm k oslavám venkovských festivalů.

Recept je z kategorií: Slané koláče

Nahlásit recept

  • 13.02.05 vloženo
  • 9285x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 1 3/4 hrnku obyčejné hladké a polohrubé mouky 1:1
  • 1/2 lžíčky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 7 lžic másla vychlazeného (105g)
  • 4 lžíce jemného krystalového cukru
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce lehké smetany
  • Nádivka:
  • 2 hrnky ricotta sýra, nebo podobného tvarohového
  • 3 vejce
  • 2/3 hrnku sýra pecorino Romano, nastrouhaného, nebo podobného
  • 1 hrnek nastrouhaného sýra Mozzarella
  • 110g prosciutto, nebo jiné vzduchem sušené šunky na velice jemno posekané
  • 2 lžíce na jemno posekané perželky
  • 1 hrnek=250ml

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Italská starodávná Pizza jako koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Italská starodávná Pizza jako koláč

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Pepíčku, děkuji Ti za přidané obrázky ;o)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz